Siirtoikkuna-analyysi: Norwichin poikkeuksellinen toimintatapa sopii Teemu Pukille – luvassa aito mahdollisuus Valioliigassa

© Kuva: Getty Images

Norwich City teki kovan tempun ja voitti keväällä Englannin Mestaruussarjan. 

Kanarialintuja ei povattu Mestaruussarjan kärkikahinoihin, mutta saksalainen päävalmentaja Daniel Farke repi kaikki irti yhtenäisestä ryhmästään.

Tottenham esimerkkinä

Norwich uudisti toimintakulttuuriaan, kun Stuart Webber otti jalkapallopuolella komennon keväällä 2017.

Webber on tuonut täysin uuden toimintatavan Carrow Roadille. Norwich heitteli ennen puntia holtittomasti oikealle ja vasemmalle – ja maksaa edelleen virheistään.

Norwich on panostanut 34-vuotiaan walesilaisen alaisuudessa kykyjenetsintään. Kesällä 2018 ilmaisella siirrolla hankittu Teemu Pukki on hyvä esimerkki norwichilaisesta prosessista. Pukki joutui käymään läpi monta vaihetta ennen hankintaa. Suomalaista seurattiin paikan päällä, hänen tilastojaan ja taustojaan tutkittiin tarkasti. Pukki joutui vielä haastatteluun, jossa päävalmentaja, heinäkuussa 2017 penkin päähän saapunut Daniel Farke kysyi häneltä muun muassa seuran historiasta. 

Pukille tehtiin selväksi, että hän on tärkeä osa kokonaisuutta. Samalla hänelle tehtiin selväksi, että häneltä odotetaan paljon: Norwichille jokainen liike siirtomarkkinoilla on erittäin tärkeä, koska rahaa ei hukata. 

Webber on korostanut, että Norwich jatkaa samalla linjalla porrasta korkeammalla. Norwichin siirtobudjetti on hänen mukaansa ”yksi kaikkien aikojen pienimmistä Valioliigassa”.

Webberin esimerkki on Tottenham, joka pääsi viime kaudella Mestarien liigan loppuotteluun, vaikka ei kuluttanut siirtomarkkinoilla puntaakaan. Tiedot kertovat, että Norwich aikoo kuluttaa korkeintaan 20 miljoonaa puntaa.

Tämä on todella pieni summa, sillä televisiorahat tuovat Norwichille vähintään 100 miljoonaa puntaa ensi kaudella. Norwich joutuu maksamaan vanhoja velkojaan ja haluaa rakentaa jotain kestävää: seuran tuoreeseen harjoituskeskukseen pannaan paljon panoksia.

Samalla Norwich on kääntänyt katseen maailmalle. Nykyisessä joukkueessa on 23 ulkomaalaista pelaajaa. Kukaan ei vielä tiedä, mitä lokakuussa mahdollisesti koittava kova Brexit tarkoittaa kansainväliselle Norwichille.

Norwich etsii hyökkääjää

Pukki voitti viime kaudella Mestaruussarjan maalikuninkuuden ja keräsi henkilökohtaisia palkintoja. 

Pukki on silti haastavassa paikassa: hyvin harva hyökkääjä on onnistunut pitämään yllä Mestaruussarjan maalitahtia Valioliigassa. Koska Norwich ei todennäköisesti löydä vähäisellä siirtokassallaan Pukkia parempaa hyökkääjää, saa Pukki tulevalla kaudella siis ihan aidon mahdollisuuden Valioliigassa. 

Pukille on etu, että siirtoikkuna sulkeutuu jo elokuussa. Norwich voi yrittää esimerkiksi lainahankintoja tammikuussa 2020, mutta niiden saaminen on haastavaa – jos putoaminen häämöttää. 

Norwich on tosin kartoittanut kotkalaiselle tuuraajaa, sillä viime kaudella roolin hyvin hoitanut Jordan Rhodes ei jatkane Carrow Roadilla. Sheffield Wednesday on pyytänyt viime kaudella lainalla käyneestä alasarjatykistä kovaa hintaa.

Strasbourgin hyökkääjä Nuno da Costa on yhdistetty Norwichiin. Kapverdelainen teki viime kaudella kahdeksan maalia Ligue 1:ssä. 

Sveitsiläinen Josip Drmić on niin ikään vaihtoehto. Mönchengladbach’n kärjen nykydiili päättyy kesäkuussa. Portugalilaisen Bragan hyökkääjä Paulinho on niin ikään linkitetty Carrow Roadille.

Lähteekö Max Aarons?

Mestaruussarjan ”runkosarja” kestää 46 ottelua. Norwich aloitti viime kauden 46 pelissä muodolla 4–2–3–1 peräti 43 kertaa. 

Farke luottaa siis yhden kärjen numeroyhdistelmiin. Hän pitänee kiinni periaatteistaan jatkossakin, jotta saa keskikentälle miesvoimaa. Pukki ja tuleva hyökkääjähankinta kilpailevat kärjen paikasta.

Norwich teki viime kaudella peräti 77 maalia avoimessa pelissä. Toiseksi parhaiten avoimessa pelissä osunut Leeds jäi 58 osumaan. 

Farke saa varautua siihen, että luku laskee rajusti. Webber on korostanut, että Norwich yrittää kuroa eroa kiinni kehittämällä: nykyinen porukka pitää nostaa seuraavalle tasolle. 

Samalla Norwich saa pitää kiinni pelaajistaan. Oikea puolustaja Max Aarons kiinnostaa muun muassa Tottenhamia. Crystal Palace on katsonut niin ikään 19-vuotiaan kyvyn perään, koska Kotkien Aaron Wan-Bissaka on matkalla Manchester Unitediin.

Aivan eri kysymys on, onko maalivahti Tim Krul ja puolustuslinja AaronsChristoph ZimmermannBen GodfreyJamal Lewis riittävän kova viisikko, kun vastaan tulee huippulaatua.

Manchester City päästi lupaavan laitaviilettäjän Patrick Robertsin Carrow Roadille lainalle. Fulhamin aikoinaan paljon hehkutettu kasvatti on nyt kovassa näyttöpaikassa.

Paljon kysymyksiä

Norwichin kokonaisuudessa on paljon kysymyksiä. Pystyvätkö keskustan Alexander Tettey, Maritz Leitner, Kenny McLean, Mario Vrančić ja Marco Stiepermann tarjoamaan jatkossakin tukea selustaan sulavasti liikkuvalle Pukille?

Oikean sivustan argentiinalainen Emiliano Buendía pohjusti viime kaudella 12 maalia. Hän, vasemman sivustan Onel Hernández ja Roberts kilpailevat paikoista laidoilla.

Jos verkko ei heilu, joutuu 29-vuotiaana elämänsä vireeseen yltynyt Pukki kantamaan vastuun. Jamie Vardy antaa kotkalaiselle hyvän mallin. Vardy nousi niin ikään kokeneemmalla iällä esille, valloitti ensin Mestaruussarjan ja löi läpi vielä Valioliigassakin. Vardy hyötyi, kun Leicester ei pystynyt kuluttamaan suuria summia. Pukki on nyt hyvin vastaavassa tilanteessa.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila


Nappaa 20€ riskitön veto!

  1. Avaa pelitili Nordicbetille alapuolen napista.
  2. Talleta vähintään 20 euroa.
  3. Talletuksen jälkeen saat heti 20€ riskittömän vedon.