Siirtoikkuna-analyysi: Tottenham tarvitsee kontrollia ja kuria – Dominopala nimeltä Dele Alli voi avata saumat pokaaliin, entäpä Marcus Forss?

© Kuva: Getty Images

Tottenhamin tammikuun siirtoikkunasta on tulossa melko rauhallinen. Muutama lähtijä saatetaan nähdä, mutta tulopuolella ei ole mitään isoja nimiä tiedossa. Paljon riippuu siitä, mitä Paris Saint-Germain tekee Mauricio Pochettinon johdolla.

Spurs on keikkunut alkukauden sarjataulukon kärkipäässä, vaikka tulokset varsinkin joulukuussa ovat olleet heikkoja. Spursin manageri José Mourinho on vetänyt omaa mediapeliään syksyn aikana. Välillä on syytetty pelaajia ja toisinaan otteluiden tulokset ovat olleet epäreiluja.

Tottenham pelaa edelleen monella rintamalla. Spurs eteni nimittäin liigacupin välieriin, minkä lisäksi FA Cup painaa päälle tammikuussa. Lisäksi Tottenham on mukana Eurooppa-liigan pudotuspeleissä, jotka käynnistyvät helmikuussa itävaltalaista Wolfsbergeriä vastaan.

Kiirettä siis pitää, ja Spursin miehistö on edelleen varsinkin tehojen osalta varsin ohut. Alkukauden pistesaaliista suurin kiitos kuuluu hyökkäyksen parivaljakolle Heung-min SonHarry Kane. Son on tykittänyt Valioliigassa 11 maalia ja syöttänyt neljä osumaa. Kane on tehnyt yhdeksän maalia ja syöttänyt kymmenen. Tottenhamin tehot ovat levänneet hyvin vahvasti näiden kahden supertähden varassa.

Tulitukea tarvittaisiin. Ennen kaikkea Spurs tarvitsisi luovuutta ja kontrollia keskikentälle, jotta pelaaminen ei olisi niin vahvasti Sonin ja Kanen yksilösuoritusten ja nopeiden tilanteenvaihtojen varassa. Vahvan alkukauden pelannut Tanguy Ndombélé ei pysty kymppipaikalta käsin ratkomaan Spursin keskikentän pallollisia ongelmia.

Giovani Lo Celso on kykenevä tuomaan kontrollia, mutta hänkin on enempi hyökkäävämpi vaihtoehto ja kilpailee peliajasta pääasiassa Ndombélén kanssa. Lisäksi Lo Celso on jonkin verran kärsinyt vammoista.

Pochettinon PSG apajilla

PSG on lehtitietojen mukaan palkkaamassa Mauricio Pochettinon uudeksi päävalmentajakseen Thomas Tuchelin tilalle. Tuchelin pesti päättyi virallisesti tiistaina. Pochettino vietti pitkän pätkän Tottenhamiassa, kunnes viime kaudella mono heilui. Nykyinen Spurs on oikeastaan pitkälti Pochettinon rakentama joukkue.

Mourinho teki kesällä kyllä hankintoja, joista Sergio Reguilón sekä Pierre-Emile Höjbjerg ovat onnistuneet erinomaisesti. Viime tammikuussa tullut Steven Bergwijn on väläytellyt ja vastuu on koko ajan kasvanut. Gareth Balen lainasiirto Real Madridista on ollut tähän mennessä lähinnä nostalginen emämunaus, ja lehtitietojen mukaan Spursin johdossa kärsivällisyys alkaa olla koetuksella walesilaistähden suhteen.

”Tuohon suuntaan!” Dele Alli on lähtemässä PSG:hen. Kuva: Getty Images.

Pochettino tietää Tottenhamin nykyisen joukkueen avainpelaajat hyvin. Onkin julkinen salaisuus, että Pochettino haluaisi tuoda pikaisesti Dele Allin Pariisiin. Mourinho ei näillä näkymin ole panemassa vastaan, päinvastoin. Dele on joutunut Mourinhon koirankoppiin, eikä kaksikolla näytä olevan yhteistä tulevaisuutta enää. Luultavasti seurat pääsevät melko kivuttomasti jopa hinnasta sopuun, sillä rahoille on kipeästi Spurs-leirissä tarvetta. Dele, 24, saanee PSG:ssä uuden alun tutussa komennossa.

Toinen mahdollinen, tosin huomattavasti epätodennäköisempi lähtijä on oikea laitapuolustaja Serge Aurier, 28, joka on avoimesti puhunut, ettei kieltäytyisi PSG:n tarjouksesta. Aurierin sopimus Spursin kanssa päättyy kesällä 2022, joten jos Spurs haluaa miehestä vielä jotain hiluja, olisi sen toimittava melko pikaisesti. Toinen juttu onkin se, haluaako PSG Aurieria enää takaisin.

Ranskalaispuolustaja siirtyi PSG:stä Tottenhamiin elokuussa 2017, mutta nykyisessä PSG-miehistössä ei välttämättä ole tarvetta Aurierille, ellei Pochettino halua hänestä tuttua miestä leventämään rinkiään.

Spurs pärjännee ilman Aurieria, sillä seura hankki viime kesänä Matt Dohertyn Wolvesista. Doherty ja Aurier ovat jakaneet vastuun syyskaudella, mutta Mourinho voisi hyvin kasvattaa Dohertyn roolia, jos Aurierista olisi luvassa edes kelvollinen siirtosumma. Se toki tarkoittaisi lyhyellä tähtäimellä myös sitä, että Dohertyn taakse tarvittaisiin mitat täyttävä tuuraaja. Pelejä nimittäin riittää. Kovan pelitahdin takia Aurierin siirto jo tammikuussa vaikuttaa epätodennäköiseltä. Kesällä sitten.

Gedson Fernandes on palaamassa Benficaan jo tammikuussa. Kuva: Getty Images.

Muistiko joku muuten, että Spurs teki viime tammikuussa 18 kuukauden lainasopimuksen Gedson Fernandesin kanssa? Pelkkä laina maksoi Tottenhamille 4,5 miljoonaa euroa ja diiliin kuului osto-optio, jota ei todellakaan olla käyttämässä. Gedson on pelannut tällä kaudella ruhtinaaliset 63 minuuttia liigacupissa.

Mourinho harmitteli ennen joulua Fernandesin tilannetta, vaikka ei hänellä rehellisesti sanottuna ole missään vaiheessa ollut minkäänlaista suunnitelmaa 21-vuotiaan keskikenttäpelaajan varalle. Näin ollen Fernandes on palaamassa Benficaan tammikuussa jo kesken lainasopimuksen. Tätä korttia ei oikein koskaan katsottu kunnolla, mutta eipä Fernandes oikein sopinut ominaisuuksiltaan Mourinhon keskikentälle, jossa Höjbjergin ja Moussa Sissokon kaltaiset työjuhdat ovat huomattavasti hyödyllisempiä.

Lähtijöiden joukossa voidaan tammikuussa nähdä myös laitapuolustaja Danny Rose, joka pelailee nykyisin Spursin reserveissä. Rose ei mahtunut Mourinhon nimeämään 25 pelaajan valioliigaryhmään, eikä mies saanut siirtoa poiskaan. Sopimus on päättymässä ensi kesänä, joten tammikuussa Rose, 30, voi neuvotella vapaasti muiden seurojen kanssa.

Tammikuun siirto takaisi kuitenkin sen, että Rose saisi pelata myös keväällä jalkapalloa. Voi olla, että Rose ja Spurs pääsevät jonkinlaiseen herrasmiessopimukseen siitä, että kevätpuolisko menisi lainalla ja sen jälkeen maisema vaihtuisi pysyvästi. Vuonna 2007 Tottenhamin akatemiaan Leedsin organisaatiosta siirtynyt Rose on saamassa melko kylmät jäähyväiset pitkäaikaiselta työnantajaltaan.

Bundesliigatähdet sisään vai tulevaisuuden voimaa?

Sisään tuleva liikenne riippuu Tottenhamin kohdalla täysin siitä, saako se myytyä pelaajiaan. Mikäli esimerkiksi Dele Alli myytäisiin, antaisi se ehkä parisenkymmentä miljoonaa euroa pelirahaa Mourinholle, ellei seurapomo Daniel Levy vedä säästöliekillä. Siihenkin olisi kyllä syynsä, sillä Tottenham on korviaan myöten veloissa.

Viime kesäkuussa päättyneellä tilikaudella Spurs teki 71,8 miljoonaa euroa tappiota. Oma stadion on sentään pystyssä, ja se tuo jonkinlaisen selkänojan. Lisäksi Englannin valtionpankin (Bank of England) antama 196 miljoonan euron laina minimikorolla tuo pelivaraa. Toisaalta koronaviruksen vaikutukset ovat olleet Spursin kohdalla isot, eikä Levy ole koskaan tuntenut käsitettä ”ylimääräinen raha”. Mourinho saa käydä pitkiä ja hartaita keskusteluja tammikuun siirtobudjetistaan.

Marcel Sabitzer (oik) voisi olla vastaus Spursin ongelmiin. Kuva: Getty Images.

No, mitä sitten olisi tulossa, jos rahahanat aukeavat. Saksalaislehti Bild tietää kertoa, että Mourinho on kiinnostunut RB Leipzigin keskikenttäpelaaja Marcel Sabitzerista, joka pystyy pelaamaan myös keskikentän laidalla sekä hyökkäävämmässä roolissa. Sabitzer, 26, on kuulunut Leipzigissa Julian Nagelsmannin avainpelaajiin. Sabitzerin sopimus Leipzigissa on päättymässä kesällä 2022, joten hintapyyntökään ei välttämättä kohoaisi järkyttävän korkealle.

Sabitzer voisi hyvinkin olla juuri sitä, mitä Spurs keskikentälleen tarvitsee: Raakaa työntekoa ja kykyä pelata eteenpäin. Hän on myös monipuolinen ja pystyy tarvittaessa pelaamaan eri pelipaikoilla ja erilaisissa ryhmityksissä. Transfermarktin mukaan Sabitzerin markkina-arvo on tällä hetkellä noin 35 miljoonaa euroa, mutta kauppa voisi onnistua vähemmälläkin. Varsinkin, jos Mourinho voisi tarjota Leipzigille jotain vastineeksi.

Bildin mukaan Mourinho on myös kiinnostunut Wolfsburgin 28-vuotiaasta hyökkääjästä Wout Weghorstista, joka on tällä kaudella tykittänyt Bundesliigassa yhdeksän maalia 13 otteluun. Wolfsburg on valmis myymään Weghorstin, jos Tottenham maksaa 35 miljoonaa euroa. Käytännössä samanlaisen summan siis kuin Sabitzerista.

Kahta noin isoa hankintaa tuskin tammikuussa nähdään, mikäli tarkan markan Levy on yhä vanha oma itsensä. Ainakin Sabitzerin ja Weghorstin ostot vaatisivat isoja myyntejä. Yksi suhteellisen halpa hyökkääjävaihtoehto nousi esiin aivan tammikuun siirtoikkunan alla, kun Atlético Madrid purki Diego Costan sopimuksen. Costa on nyt vapaa siirtymään toiseen suuntaan ja huhuissa yhtenä vaihtoehtona on pidetty Tottenhamia. Kilpailua Costan allekirjoituksesta kuitenkin riittää.

Christian Eriksen haluaisi taas pukea Tottenhamin paidan. Kuva: Getty Images.

Huhuissa on myös puhuttu Christian Eriksenin paluusta. Eriksen, 28, on jäänyt Internazionalessa vähäiselle vastuulle ja hänelle on annettu lupa etsiä uutta seuraa tammikuussa. Eriksen voisi jopa olla lääke Spursin aneemiseen hyökkäämiseen pallollisena, mutta puolustamisessa tanskalainen supertähti antaa aivan liikaa tasoitusta. Mourinhon tiiviin keskikentän keskustassa ei ole tilaa pelaajalle, joka hoitaa puolustusvelvoitteet puolivaloilla.

Eriksenin hankinnassa olisi paljon samaa kuin Balen naaraamisessa. Se olisi nostalgista, mutta konkretia kentän puolella tuskin olisi samanlaista lentoa kuin esimerkiksi kaudella 2016-17, jolloin Eriksen teki Valioliigassa kahdeksan maalia ja antoi 15 maaliin johtanutta syöttöä.

Villein huhu koskee tällä hetkellä Real Madridin kapteenia Sergio Ramosia. Evening Standardin mukaan Mourinho seuraa Ramosin sopimustilannetta. Kesällä Mourinho sai yhden topparihankinnan, kun Joe Rodon saapui Swanseasta. Rodon on kuitenkin tulevaisuuden nimi, ja Mourinho haikailee todellisen johtajan perään, kun Jan Vertonghen jätti Tottenhamin viime kauden jälkeen.

Ramos ei ole vielä allekirjoittanut jatkosopimusta, ja hänen sopimuksensa on päättymässä ensi kesänä. Ramosin lisäksi Spurs on yhä kiinnostunut Internazionalen topparista Milan Škriniarista. Ramos olisi kuitenkin vasta ensi kesän hankinta, ja tuskin myöskään Škriniar liikkuu tammikuussa, joten uutta johtavaa topparia Tottenham saa odottaa ensi kaudelle.

Tottenhamiin on myös yhdistetty Leicesterin nopeajalkainen Demarai Gray, joka voisi tuoda leveyttä ja jalkoja laidalle. Gray on pelannut todella vähän Leicesterissä, mutta potentiaalia 24-vuotiaassa laiturissa riittää. Gray sopisi hyvin Sonin ja Kanen kanssa nopeiden tilanteenvaihtojen maailmaan. Samaa ei voi sanoa esimerkiksi Erik Lamelasta.

Tottenham on lehtitietojen mukaan ollut kiinnostunut Marcus Forssista. Kuva: Getty Images.

Lehtitietojen mukaan Tottenham on myös ollut kiinnostunut Brentfordin 21-vuotiaasta suomalaishyökkääjästä Marcus Forssista. Tässä vaiheessa Forssin siirto Tottenhamiin on vielä melko kaukainen, varsinkin kun Brentford teki suomalaisen kanssa aina vuoteen 2026 ulottuvan jatkosopimuksen. Ajatus siitä, että Forss kilpailisi Kanen ja Carlos Viníciuksen kanssa peliajasta on toki kutkuttava, mutta ei välttämättä hyökkääjän itsensä kannalta kovinkaan optimaalinen.

Mourinho luottaa ykkösmiehistöönsä ja vielä sitäkin enemmän hän luottaa Harry Kaneen. Kane pelaa keväällä aina kun mahdollista. Joitain lepohetkiä lienee luvassa, ja silloin Vinícius saa saumansa. Forss olisi tässä nokittelussa vasta kolmas vaihtoehto ja uran kannalta nyt on parempi mättää maaleja Brentfordissa.

Myös ensi kesän EM-kisoja silmällä pitäen Forss tarvitsee säännöllisiä minuutteja. Siirto Spursiin vaatisi oikeastaan sen, että mies saisi hyvän lainasiirron johonkin, jossa vastuuta olisi rutkasti tarjolla. Forss saa vielä saumansa Valioliigassa, mutta tammikuun ikkunassa ei kannata hätiköidä.

Kontrollia pelin ytimeen ja pytty kotiin?

Mourinho pelaa vain ja ainoastaan pokaaleista. Tottenham ei ole mestaruuksilla viime vuosina juhlinut, Audi Cupia lukuun ottamatta, joten pytty kuin pytty kelpaa Pohjois-Lontoossa. Mourinho on puhunut koko ajan, ettei Tottenham pelaa tällä kaudella Valioliigan mestaruudesta, vaikka joukkue kärkkyikin nelisen kierrosta jopa sarjan kärjessä. Joulukuun tulokset ovatkin sitten puhuneet puolestaan.

Paljon saa tapahtua, jos Spurs todella pelaisi tällä kaudella Valioliigan mestaruudesta. Spursin pisteodottama on vasta sarjan kahdeksanneksi paras, joten maksimisuorituksena voitaisiin pitää Mestarien liigan paikkaa.

Koronan sävyttämä kausi on kuitenkin ollut sen verran outo kaikkinensa, ettei Tottenhamia kannata vielä sulkea kokonaan pois mestaruusjahdista. Varsinkin kun Mourinholla on käynnissä kuuluisa toinen kausi.

Avaako Daniel Levy piikin auki Mourinholle tammikuussa? Tuskin. Kuva: Getty Images.

Jos Mourinho onnistuu pääsemään esimerkiksi Dele Allista eroon, ja Daniel Levy antaa siunauksensa parille hankinnalle, voi Spurs saada tärkeitä palasia kauden toiselle puolikkaalle. Pierre-Emile Höjbjerg tarvitsisi vierelleen luovemman pelaajan kuin mitä Harry Winks on.

Tanguy Ndombélé on pelannut kärjen takana hyvin, mutta liian usein Spurs joutuu ohittamaan keskikenttänsä pitkällä pallolla, ennen kaikkea silloin, kun prässi pitäisi purkaa hallitusti. Nopeat tilanteenvaihdot ovat olleet Kanen ja Sonin johdolla erinomaisia, mutta Tottenham tarvitsee lisää kontrollia. Lo Celso on lähtökohtaisesti ylemmän oksan pelaaja, joten kasipaikalle olisi tilausta kontrolloivalle pelaajalle. Lo Celson taso ailahtelee vielä liikaa.

Eriksen voisi olla tällainen pelaaja, mutta hänessä on liikaa selkeitä heikkouksia puolustussuuntaan. Samasta syystä Dele Alli vedettiin jo kölin ali. Vaaka on kallistumassa Marcel Sabitzeriin, joka voisi tuoda juonikkuutta ja dynaamisuutta Tottenhamin keskikentälle.

Puolustuksen oikealla laidalla olisi myös tarvetta vahvistukselle, mikäli Aurier päätettäisiin laittaa lihoiksi. Keskushyökkääjän osastolle olisi myös hyvä saada leveyttä. Valtavat pelimäärät nostavat peli peliltä loukkaantumisriskiä. Kanen loukkaantuminen voisi jälleen kerran olla hyvin kohtalokas isku. Toisaalta nimekkään hyökkääjän hankkiminen voi olla vaikeaa, koska Kane pelaa aina, kun se vain luonnonlakien mukaan on mahdollista.

Tuoko Mourinhon kuuluisa toinen kausi jälleen menestystä? Kuva: Getty Images.

Kesällä Mourinho sai keskikentälle Höjbjergissä työhevosen, mutta nyt hän tarvitsee vielä kontrolloivan pelaajan. Spursin pelaamisessa on liikaa ailahtelevuutta, mikä osittain johtuu toisteisuuden puutteesta ja selkeiden pallollisen pelaamisen mallien puuttumisesta. Lääke siihen on kontrolloiva pelaaja, joka pystyy selvittämään vaikeita tilanteita omalla yksilötaidolla. Se ei poista Spursin pelaamisen ongelmia, mutta se helpottaisi prässien purkamista yksittäisten otteluiden sisällä.

Ennen kaikkea kontrolloiva pelaaja pelin ytimessä voisi tuoda Tottenhamille vihdoin ja viimein pokaalin. Se taas olisi Mourinhon toiselle kaudelle jälleen yksi sulka hattuun, jonka jälkeen korttitalo alkaisikin sortua pala kerrallaan.

Yhteenveto

 • Gedson Fernandes hyvin todennäköisesti palaa lainalta Benficaan.
 • Dele Alli seurannee Mauricio Pochettinoa PSG:hen. Hinta noin 30-40 miljoonaa euroa.
 • Serge Aurier haluaa PSG:hen, mutta kauppa on epätodennäköinen
 • Danny Rose jättänee Tottenhamin tammikuussa tai viimeistään kesällä.
 • Spurs tehnee tarjouksen Marcel Sabitzerista, jos Dele Alli myydään.
 • Jos Mourinho saa isomman siirtobudjetin, myös Wout Weghorstista nähdään tarjous.
 • Spurs varmasti tarjoaa jonkinlaista sopimusehdotusta Diego Costalle, mutta hänestä riittää kilpailua ilmaissiirron toivossa.
 • Marcus Forssin siirto Spursiin on hyvin epätodennäköinen. Jos siirto tapahtuisi, lainattaisiin hänet kevätkaudeksi vielä esimerkiksi takaisin Brentfordiin.
 • Nostalginen Christian Eriksen -kauppa jäänee toteutumatta, jos Gareth Balesta on jotain opittu.
 • Spurs haluaa vahvistusta toppariosastolle, mutta Sergio Ramos tuskin siirtyy Spursiin, joten katseet kohdistuvat Milan Škriniariin. Siirto saattaa joka tapauksessa venyä ensi kesälle.
 • Jos Demarai Grayn hintalappu on maltillinen, saattaa Tottenham yrittää hankkia hänet.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


PÄIVÄN VIHJE: SOUTHAMPTON – ARSENAL

Arsenalin ykköstykistö on kehässä – painuuko viikonlopun cup-nyhjäys unholaan?