Kaikkien aikojen kalleimpien teinipelaajien listalle saatiin kesän siirtoikkunan aikana uusi kärkinimi. Teinipelaajaksi luetaan alle 20-vuotias nuorukainen. Mukaan mahtuu napakymppionnistumisia, floppeja ja vielä kääntämättömiä kortteja. Yksi seura hallitsee tätä listaa.

10. John Obi Mikel (Lyn -> Chelsea)

Norjasta siirtynyt nigerialainen ehti jo olla Manchester Unitedin kirjoilla, kun United maksoi vuonna 2005 hänestä 5,5 miljoonaa euroa. Chelsea tuli kuitenkin pelaajan ja Man Unitedin väliin, ei ensimmäistä eikä viimeistä kertaa, ja osti puolustavan keskikenttäpelaajan riveihinsä. Chelsea maksoi Unitedille yli 16 miljoonaa ja Lynille vielä 4 miljoonaa euroa lisää, jonka seurauksena Mikel päätyi Stamford Bridgelle noin 21,8 miljoonalla.

Mikel ei ole pystynyt vastaamaan Chelseassa täysin odotuksiin, vaikka miehelle on kertynyt 224 peliä sinisissä. Kertaalleen Valioliigassa osunut Mikel on jäänyt viime kausina rotaatiopelaajaksi. Mourinho käyttää Mikelia puolustuslinjaa suojaavana pelaajana erityisesti tilanteissa, joissa Chelsea haluaa suojella loppuhetkellä johtoasemaansa.

9. Sergio Ramos (Sevilla -> Real Madrid)

Voidaan puhua onnistuneesta satsauksesta, kun Real maksoi nykyisestä kapteenistaan Sevillalle vuonna 2005 30 miljoonaa euroa. Isolla hintalapulla varustettu Ramos on Realin nuorimpia Galactico-hankintoja.

Tulisieluista, hyvän itseluottamuksen omaavaa pelaajaa eivät ole pelikentän ulkopuoliset asiat häirinneet ja Ramos on noussut Madridissa yhdeksi seurahistorian parhaista puolustajista. Nyt 29-vuotias Ramos on voittanut urallaan Real Madridissa ja Espanjan maajoukkueessa kaiken mahdollisen.

Yli 300 peliä ja käsittämättömät 19 punaista korttia Real Madridissa ovat taanneet kannattajille värikkäitä hetkiä. Ramos väläytti tänä kesänä mahdollisuutta siirtoon Manchester Unitediin, mutta teki lopulta Realin kanssa rahakkaan jatkosopimuksen.

8. Antonio Cassano (Bari -> AS Roma)

Konkarihyökkääjä ja kiertolaisen maineessa kulkeva Cassano siirtyi vuonna 2001 ikuiseen kaupunkiin Fransesco Tottin seuraksi. Roma ei koskaan täysin saanut 32,8 miljoonan euron siirrolle vastinetta. Ongelmapelaaja teki viiden kauden aikana 39 maalia 118 ottelussa, minkä jälkeen Real Madrid osti miehen alle seitsemällä miljoonalla.

33-vuotias italialainen vietti parhaat vuotensa Sampdoriassa ennen vuosikymmenen vaihdetta. AC Milanin, Interin ja Parman kautta Cassano palasi täksi kaudeksi takaisin Sampdoriaan.

7. Marquinhos (AS Roma -> PSG)

34 miljoonan euron kortti, jonka oikea arvo on vielä arvoitus. Marquinhos on eittämättä lupaava puolustaja, josta voi nousta PSG:n kantava voima. Hän on jäänyt vielä kilpailussa topparin paikasta kahden maanmiehensä, Thiago Silvan ja David Luizin, taakse.

Kaksi vuotta sitten PSG:hen saapunut nopea pelaaja on vielä 21-vuotiaana nuori keskuspuolustajaksi. Hän voi joutua hakemaan peliaikaa vielä hetken laitapuolustajanan paikalta.

6. Anderson (Porto -> Manchester United)

Brasilialainen taisi nauttia enemmän Manchesterin yökerhoista kuin Carringtonin harjoituskeskuksesta. 34 miljoonalla eurolla Sir Alex Ferguson odotti varmasti enemmän Andersonilta. Viime kauden Fiorentina-lainan jälkeen 27-vuotias brassi palasi kotimaahansa Internacionalin riveihin.

Andersonin läpimurtoa odotettiin pitkään Manchesterissa, mutta paino-ongelmiensa lisäksi hän paini jatkuvasti loukkaantumiskierteessä. Lopulta vyölle kertyi 105 peliä Unitedissa.

5. Lucas Moura (São Paulo -> PSG)

Vuonna 2013 Manchester United oli taas siirtokilpailussa mukana, mutta vauhtikone valitsi Pariisin öljyrahat. Lucas on väläytellyt PSG:ssä lupaavasti, mutta läpimurtoa ei ole tullut.

Hän kärsii monen brasilialaisen nuoren pelaajan tavoin ailahtelusta. Lucas Mouralla on potentiaalia kasvaa supertähdeksi, mutta tämänhetkiset esitykset eivät vielä ole tarpeeksi hyviä vastaamaan kovaan siirtosummaan.

4. Javier Saviola (River Plate -> Barcelona)

Listan pelaajista tällä hetkellä vanhin, Saviola, siirtyi suurena lupauksena vuonna 2001 Argentiinasta Barcelonaan. 39,6 miljoonalla eurolla siirtynyttä nopeaa ja kärkästä hyökkääjää povattiin maailman eliittiin. Saviola ei kuitenkaan koskaan pelannut odotuksia todeksi, vaikka hänen ensimmäinen kautensa Barcelonassa oli onnistunut.

Hän teki katalonialaisille 17 osumaa, mutta sen jälkeen tahti hiipui. 168-senttinen hyökkääjä ei onnistunut odotetussa läpimurrossa, ja pian tie vei Real Madridiin. Vaikean kolmivuotisen jälkeen Madridissa Saviola siirtyi Benficaan, jonka paidassa hän osui kohtuulliseen tahtiin. Tilaisuus pelata aivan maailman huipulla oli kuitenkin mennyt. Nykyään Saviola pelaa kasvattajaseurassaan River Platessa.

3. Wayne Rooney (Everton -> Manchester United)

”Kerran sininen, aina sininen”, Rooney julisti Evertonissa vuonna 2002 tehtyään maalin nuorten FA cupin finaalissa. Kaksi vuotta myöhemmin Man United osti vasta 18-vuotiaan pelaajan 41 miljoonalla eurolla.

Rooney teki Mestarien liigan debyytissään hattutempun ja viimeistään siitä lähtien vahvarakenteisen hyökkääjän nimi on ollut kaikkien huulilla. 2014 Louis van Gaal nimesi Rooneyn Red Devilsien kapteeniksi.

Rooney nousi juuri Sir Bobby Charltonin rinnalle Englannin maajoukkueen kaikkien aikojen parhaaksi maalintekijäksi. Unitedissa Rooney jahtaa saman miehen ennätystä.

2. Luke Shaw (Southampton -> Manchester United)

Southamptonin kykytehtaan yksi helmistä vaihtoi viime kesänä maisemaa Manchesteriin 45 miljoonan euron siirrossa. Jatkuvasti loukkaantuneena ollut puolustaja sai avauskaudellaan Unitedissa yllättävän paljon kritiikkiä.

Odotukset ovat kovat ja kuluvan kauden Shaw on avannut terävästi. 20-vuotias Shaw otti seurasta kuntovalmentajan mukaansa lomalleen Dubaihin tänä kesänä. Ylimääräiset harjoitukset ovat näkyneet, kun Shaw on viilettänyt väsymättömästi laidallaan.

Onko Shaw’lla edellytykset jopa garethbalemaiseen uraan? Juoksuvoimaan ja hyvään vasempaan jalkaansa luottava Shaw pystyisi pelaamaan Southampton-kasvatti Balen tapaan ylempänä kentällä.

1. Anthony Martial (AS Monaco -> Manchester United)

Uusi Thierry Henry vai täysin ylihintainen teini? Manchester United maksoi ranskalaisesta 50 miljoonaa euroa, mutta erikoiset bonusehdot voivat lisätä hintaa vielä rajusti.

Rennosti käyttäytyvä Martial joutuu kestämään kovia odotuksia Old Traffordilla, eikä brittilehdistö luultavasti anna miehelle juurikaan sopeutumisaikaa. Siirtolappu pysyy hänen niskassaan ja vertailua häntä halvempiin hyökkääjiin tapahtuu varmasti.

Nähtäväksi jää, onko Martialin nopeus ja viimeistelytaito tarpeeksi hyvällä tasolla Valioliigaan. Martial on varmasti onnistunut hankinta, jos puheet siirtosummasta hälvenevät.