Valioliiga-kaudesta on takana pyöreästi ensimmäinen kolmannes. Kausi on ollut toistaiseksi tasainen, mutta yksilötasolla muutamat pelaajat ovat nousseet muiden yläpuolelle.

Päätimme muodostaa onnistuneista pelaajista tähdistökentällisen. Valitsimme listaukseen pelaajia, joilla on vyöllään vähintään kymmenen ottelua. Kokoonpano on muodossa 4-5-1.

Maalivahti

Petr Cech (Arsenal)

Pitkäaikainen Chelsea-maalivahti vaihtoi kesällä joukkuetta Lontoon sisällä. Muutto paikallisvastustajan väreihin oli herätysliike Petr Cechin uralle.

33-vuotias maalivahti on syrjäyttänyt David Ospinan täysin kakkosmaalivahdin rooliin. Tshekkivahti on pelannut kaikki Arsenalin Valioliiga-ottelut kuluvalla kaudella, joissa maali on pysynyt puhtaana kuudesti.

getty_CechPetr20151024
Kuva: Getty Images

Cech ei joudu huippujoukkueen maalivahtina torjuntatöihin kovinkaan useasti (3,5 torjuntaa per ottelu). Valioliigan kokeneimpien maalivahtien joukkoon lukeutuva tshekki on ollut mies paikallaan, kun kenttätapahtumat ovat sitä vaatineet.

Cech on maalivahtina parhaassa iässä. Arsenal teki yhden kesän kovimmista kaappauksista hankkiessaan Cechin Pohjois-Lontooseen.

Puolustus

Cédric Soares (Southampton)

Oikean laitapuolustajan paikkaa miehittää kesällä Southamptoniin siirtynyt Cédric Soares. Saints maksoi Cédricistä ainoastaan 6,5 miljoonan euron siirtokorvauksen Sporting Lissabonille. Portugalilainen on päässyt nopeasti mukaan Valioliigan vauhtiin.

Cédric on erinomainen taklaaja. Pienikokoinen portugalilainen on taklannut onnistuneesti keskimääräisesti kolmesti per ottelu. Taklausten onnistumisprosentti on ollut myös hyvällä tasolla (63 %).

Southampton v Vitesse - UEFA Europa League: Third Qualifying Round 1st Leg
Kuva: Getty Images

24-vuotias portugalilainen on tehnyt puolustajista kolmanneksi eniten pallonriistoja (3,3 per ottelu). Laitapuolustajien tilastossa tällä irtoaa toinen sija.

Cédricin keskitykset ovat myös laadukkaita. Portugalilainen on luonut 1,36 maalintekotilannetta per ottelu. Lukema on puolustajien tilastoissa viidenneksi paras. Saints-puolustaja on tarjoillut myös kaksi maalisyöttöä kuluvalla kaudella.

Chris Smalling (Manchester United)

Marraskuussa 26-vuotissyntymäpäivään viettävä Chris Smalling on kulkenut pitkän tien Konferenssista Valioliigaan. Nousu aivan kirkkaimpaan Valioliiga-puolustajien eliittiin on kuitenkin tapahtunut vasta kuluvalla kaudella.

Englannin maajoukkuepuolustaja on ottanut viimeinkin sen johtajan roolin United-puolustuksessa, mikä on puuttunut Red Devilsin alakerrasta Nemanja Vidic’n lähdön jälkeen. United on päästänyt Valioliigassa vähiten maaleja, ja maali on pysynyt puhtaana kahdeksassa ottelussa. Tästä suurin kunnia kuuluu juuri Smallingille.

getty_SmallingChris20150930
Kuva: Getty Images

Smalling ei suoranaisesti loista tilastojen valossa, mutta topparin hyvät otteet on tuonut varmuutta ja rauhallisuutta koko Unitedin puolustuslinjaan. Viime kaudella joukkue teki kaikkiaan 29 puolustuspään virhettä. Kuluvaa kautta on takana kolmasosa, ja Red Devilsille on rekisteröity ainoastaan neljä puolustuspään virhettä. Näistä yksikään ei ole Smallingin aiheuttama.

Laurent Koscielny (Arsenal)

Arsenal-toppari Laurent Koscielny on pelannut vahvan alkukauden. Ranskalainen on päälliköinyt Tykkimiesten alakertaa yhdessä Petr Cechin kanssa. Arsenal on päästänyt sarjassa toiseksi vähiten maaleja.

Koscielny on ollut erityisen hyvä jalalla. Toppari on antanut 47 syöttöä per ottelu, joista 89 % on mennyt omalle pelaajalle. Syöttötarkkuus on sarjan toiseksi paras vähintään 10 ottelua pelanneista puolustajista.

Arsenal v West Bromwich Albion - Premier League
Kuva: Getty Images

Puolustuksellisesti esille nousee tärkeä tilasto – pallonriistot. Koscielny on ottanut keskimäärin 4,30 pallonriistoa per ottelu, mikä on Valioliiga-puolustajien tilastoissa korkein lukema.

Ranskalaistoppari on kunnostautunut myös hyökkäyspäässä. Koscielny on tehnyt kaksi Valioliiga-maalia kuluvalla kaudella.

Jordan Amavi (Aston Villa)

Aston Villan kausi on ollut toistaiseksi synkkä. Jordan Amavi on kuitenkin kyennyt loistamaan omalla pelipaikallaan vasempana laitapuolustajana.

Hyökkäyssuuntaan aktiivinen Amavi on ollut Valioliiga-puolustajista aktiivisin 1v1-tilanteissa. 21-vuotias ranskalainen on tehnyt keskimäärin 2,69 haastoa per ottelu. Vähintään 10 ottelua pelanneista puolustajista kukaan ei yllä lähellekään Amavin tilastoja.

getty_AmaviJordan20150814
Kuva: Getty Images

Amavi on myös toiseksi eniten taklauksia tehnyt puolustaja. Ranskalainen on tehnyt keskimäärin 3,23 onnistunutta taklausta per ottelu. Villains-puolustaja on tehnyt Valioliigassa toiseksi eniten pallonriistoja Koscielnyn jälkeen. Kokonaisuutena Amavi on ollut kaksinkamppailuissa sarjan paras puolustaja.

Laitapuolustaja loukkaantui hiljattain Ranskan alle 21-vuotiaiden maajoukkueen riveissä. Valitettava loukkaantuminen pitää nuorukaisen todennäköisesti loppukauden sivussa.

Keskikenttä

Yohan Cabaye (Crystal Palace)

Keskikentän puolustavan roolin ottaa Crystal Palacen Yohan Cabaye. Eagles-manageri Alan Pardew hankki kesällä Newcastlen ajoilta tutun keskikenttäpelaajan Paris Saint-Germainin riveistä, ja sai tarkalleen mitä halusi.

Cabaye on ollut kuluvan kauden toiseksi aktiivisin taklaaja vähintään 10 ottelua pelanneista keskikenttäpelaajista. Ranskalainen on tehnyt keskimäärin 3,51 taklausta per ottelu. Cabaye taklaa usein puhtaasti, sillä hän on aiheuttanut keskimääräisesti 1,32 rikettä ottelua kohden. Taklaustilaston kärkinimi Lucas Leiva on taklannut 4,13 kertaa per ottelu, mutta on aiheuttanut myös lähes kolme rikettä ottelua kohden.

2015 Cape Town Cup: SuperSport United v Crystal Palace
Kuva: Getty Images

Tästä pääsemmekin pallonriistoihin, joita Cabaye on tehnyt yli neljä per ottelu. Tässä tilastossa ranskalainen on keskikenttäpelaajista kolmantena. Cabaye on usein oikea-aikainen riistoissa ja taklauksissaan.

Ranskalainen tunnetaan myös erittäin vaarallisista erikoistilanteistaan. Cabayen laukaus on kova ja tarkka, joten miehellä on suuri vastuu Crystal Palacen erikoistilanteissa. Keskikenttäpelaaja on tehnyt kuluvalla kaudella neljä Valioliiga-maalia, joista kolme on tullut rangaistuspotkuista. Cabaye on luonut keskimäärin 1,41 maalintekotilannetta per ottelu puolustavan keskikenttäpelaajan roolista.

Santi Cazorla (Arsenal)

Santi Cazorla on rytmittänyt Arsenalin peliä upeasti kuluvalla kaudella. Pienikokoinen espanjalainen tekee jatkuvasti liikettä keskikentän pohjalla tyhjiin tiloihin, ja tarjoaa näin syöttöväyliä kanssapelaajilleen.

Cazorlan liikettä kuvastaa hänen valtava ottelukohtainen syöttömäärä. Espanjalainen on antanut ottelua kohden 72,4 syöttöä, mikä on sarjan keskikenttäpelaajista toiseksi korkein lukema. Cazorlan syöttöjen tarkkuus on myös vakuuttavaa luokkaa (91 %).

getty_CazorlaSanti20141213
Kuva: Getty Images

30-vuotias espanjalainen on luonut kolme maalintekotilannetta ottelua kohden. Cazorla on myös tarjoillut kolmesti maaliin johtaneen syötön. Väkkärä harhauttelija on myös haastanut vastustajan onnistuneesti 2,55 kertaa ottelua kohden. Haastot ovat onnistuneet hyvällä prosentilla (78 %).

Cazorla ei loista puolustussuuntaan, vaikka espanjalaisen paikka on melko syvällä keskikentän keskustassa. Francis Coquelin hoitaa Arsenalissa rikkovan ja katkovan pelaajan roolia, jolloin Cazorla saa pelata omaa rooliansa pelin rytmittäjänä. Tässä espanjalainen on onnistunut kuluvalla kaudella erinomaisesti.

Mesut Özil (Arsenal)

Kaudella 2015-16 on nähty se Mesut Özil, jonka Arsène Wenger tiesi ostavansa isolla rahalla Real Madridista. Saksalaispelaaja on kirjauttanut 11:ssä pelaamassaan ottelussa jo kymmenen maaliin johtanutta syöttöä.

Nykyvireessään Özil luo maalintekotilanteita käsittämättömän kovin tilastoluvuin. 27-vuotias keskikenttäpelaaja on luonut eniten maalintekotilanteita (5,2 per ottelu) Euroopan viisi isointa sarjaa huomioon ottaen (väh. 10 ottelua pelanneet).

Arsenal FC v FC Bayern Munchen - UEFA Champions League
Kuva: Getty Images

Özilin syöttöprosentti on ollut luonnollisesti myös kovalla tasolla. Ylemmällä keskikentällä operoivan Özilin syötöistä peräti 88 % on löytänyt oman pelaajan. Lukema on murtavia syöttöjä hakevalle pelintekijälle erittäin vahva.

Wenger on vastannut kriitikoiden huutoihin, ja Özil on lopulta löytänyt omimman tontin kymppipaikalta. Muutos on kantanut hedelmää, ja se voi olla yksi tärkeimmistä tekijöistä Arsenalin kannalta mestaruustaistelussa.

Riyad Mahrez (Leicester)

24-vuotias Riyad Mahrez on yksi suurimmista tekijöistä Leicesterin fantastiseen alkukauteen. Keskikenttäpelaaja on lähes aina vaarallinen pelivälineen ollessa algerialaisen jalassa.

Mahrez on tehnyt jo seitsemän Valioliiga-maalia kuluvalla kaudella. Maalisyötön algerialainen on antanut viiteen osumaan. Mahrez on siis jo lähes tuplannut viime kauden tehot (4+3).

getty_MahrezRiyad20151031
Kuva: Getty Images

Algerialainen on luonut 2,51 maalintekotilannetta ottelua kohden, mikä on Leicesterin korkein lukema. Mahrezin vaarallisuus tulee esille haastoissa, joita keskikenttäpelaaja on tehnyt 4,09 ottelua kohden. Lukema on Valioliigassa kolmanneksi korkein yli 10 ottelua pelanneista pelaajista.

Mahrez on parhaimmillaan keskikentän oikealla laidalla. Algerialainen kykenee pelaamaan myös sekä keskellä että vasemmalla laidalla, ja on siksi Leicesterille huomattavan tärkeä pelaaja.

Dimitri Payet (West Ham)

Dimitri Payet’n siirto Marseillesta West Hamiin oli yksi koko kesän kovimmista kaappauksista Valioliigassa. Hammers maksoi ranskalaisesta hieman alle 15 miljoonan euron siirtokorvauksen. Valitettava loukkaantuminen katkaisi Payet’n hienon alkukauden.

Payet on luonut Özilin jälkeen toiseksi eniten maalintekotilanteita Valioliigassa. Neljä luotua maalintekotilannetta ottelua kohden on kunnioitettava lukema. Suorituksen arvoa nostaa se, että Payet siirtyi vasta kesällä uuteen joukkueeseen. Minkäänlaista sopeutumisongelmaa Payet ei ole otteidensa perusteella kohdannut.

Sunderland v West Ham United,Barclays Premier League
Kuva: Getty Images

Payet on tehnyt keskimäärin 2,43 haastoa ottelua kohden. 28-vuotias ranskalainen on pelannut hyökkäävää roolia sekä keskellä että vasemmalla, mutta kykenee pelaamaan myös oikealla. Payet’n arvoa nostaa myös kyky antaa vaarallisia erikoistilanteita.

Payet on ollut Hammersin tärkein pelaaja kuluvalla kaudella. Nilkkavamma pitää ranskalaisen kolme kuukautta sivussa pelikentiltä, mikä ei voi olla näkymättä West Hamin otteissa. Viidesti maalinteossa onnistunut ja kolme maalisyöttöä antanut Payet jättää valtavan aukon, johon Hammersilla ei ole tällä hetkellä vastaavaa paikkaajaa.

Hyökkäys

Jamie Vardy (Leicester)

Halusimme jättää hyökkäykseen tällä kerralla ainoastaan yhden paikan, sillä yksi mies on ollut tällä kaudella ylitse muiden. Leicesterin Jamie Vardy on iskenyt kuluvalla kaudella 12 Valioliiga-maalia ja johtaa sarjan maalintekijätilastoa.

Vardyn tarina on niin upea, että sen voisi kuvitella olevan suoraan jonkin elokuvan käsikirjoituksesta. Englantilaishyökkääjä pelasi kaudella 2011-12 vielä Englannin liigan ulkopuolella Konferenssi-joukkue Fleetwood Townissa. Seuraavalla kaudella hyökkääjä siirtyi Mestaruussarjassa pelanneeseen Leicesteriin. Siirtokorvaus oli Englannin liigan ulkopuolelta hankitusta pelaajasta historian korkein (2,4 miljoonaa euroa).

GettyImages_JamieVardy20150817
Kuva: Getty Images

Leicester olisi sarjataulukossa vasta sijalla 15 ilman Vardyn maaleja. 28-vuotias hyökkääjä on voittanut maaleillaan Leicesterille peräti 13 sarjapistettä kuluvalla kaudella. Mikäli Vardyn ja Mahrezin panos laskettaisiin pois Leicesterin pisteistä, olisi joukkue Valioliigan viimeisenä.

Vardy on ollut viidenneksi aktiivisin laukoja vähintään 10 Valioliiga-ottelua pelanneista pelaajista. Englantilaishyökkääjä on ollut joukkueensa aktiivisin laukoja (4,03 laukausta per ottelu).

Vardy on vastustajilleen erittäin vaikeasti pideltävä pelaaja. Äärimmäisen nopea hyökkääjä on varustettu erittäin korkealla työmoraalilla. Englantilaiskärki on hyvä molemmilla jaloilla, ja kykenee maalintekoon myös päällään. Englannin maajoukkueella on käsissään villi kortti ensi kesän EM-kisoja ajatellen.

Vaihtopenkki: Jack Butland (Stoke), Héctor Bellerín (Arsenal), Jan Vertonghen (Tottenham), Fernandinho (Manchester City), Alexis Sánchez (Arsenal) ja Graziano Pellè (Southampton).

Manageri

Claudio Ranieri (Leicester)

Kolmannes takana – Leicester kolmantena. Tätä yhtälöä tuskin kukaan olisi osannut arvata ennen kauden käynnistymistä. Claudio Ranierin valmentajaura on saanut vanhoilla päivillä piristysruiskeen, jota on ollut hienoa seurata.

Kettupaidat pelaa korkeatempoista jalkapalloa, ja joukkueen peleistä ei jää uupumaan viihdearvoa. 25 tehtyä ja 20 päästettyä maalia kuvastaa tämän kauden Leicesteriä erinomaisesti.

Leicesterin pelaajisto ei yllä tasoltaan lähellekään nykyistä sarjasijoitusta. Ranieri on tähän mennessä kyennyt repimään joukkueestaan kaiken mahdollisen irti. On siis hyvin helppoa ennustaa, ettei vauhti pysy samana läpi kauden. Bensiini loppuu yksinkertaisesti jossain vaiheessa Leicesterin koneesta kesken.

Ranieri saa kiittää pitkälti Vardya ja Mahrezia tämän hetkisestä sarjasijoituksesta. Ei silti oteta italialaisvalmentajalta mitään pois – niin paljon Ranieri on saanut lokaa niskaansa ennen Leicester-pestiä.

Tilastot: Squawka ja Whoscored