Valioliigasta viime kauden päätteeksi pudonnut Aston Villa on määrätty tekemään ”kunnon puhdistus ja rajuja muutoksia” seuran akatemiapelaajien hyvinvoinnin suojelemiseksi. Seura sai Valioliigalta varoituksen, kun sen alle 23-vuotiaiden joukkueen valmentajana toimiva Kevin MacDonald joutui tutkinnan kohteeksi ”kiusaamisesta, aggressiivisesta käytöksestä ja sopimattomasta kielenkäytöstä”.

MacDonaldin valmentamassa Aston Villan reservijoukkueessa pelaa myös suomalainen Joonas Sundman. Tammikuussa 19 vuotta täyttänyt suomalaispuolustaja esiintyi syksyn aikana seitsemässä Villan kakkosjoukkueen ottelussa.

Tutkinta MacDonaldin toimista käynnistyi, kun nimettömänä pysyttelevä junioripelaaja perheineen valitti tämän käytöksestä. Vaikka Aston Villa pelaakin tätä nykyä Mestaruussarjassa, osa MacDonaldin väitetyistä rikkomuksista tapahtui seuran edustusjoukkueen pelatessa vielä Valioliigassa. 56-vuotias skottivalmentaja toimi aiemmin Aston Villan ykkösjoukkueen apulaisvalmentajana ja on hoitanut myös päävalmentajan pestiä väliaikaisesti kahteen otteeseen – mukaan lukien viime kaudella.

Asiasta kertoneen The Daily Telegraphin mukaan Valioliigan asiantuntijat tarkkailevat Aston Villan organisaatiota tulevina kuukausina. Mikäli seura ei ryhdy tarpeellisiin toimiin tilanteen korjaamiseksi, voi Villalle koitua jatkoseuraamuksia.

MacDonaldin syytelistalla ovat henkinen kiusaaminen, pelaajien häpäiseminen joukkuekaverien edessä, pelaajaryhmästä eristäminen rangaistuksena, henkilökohtaiset loukkaukset sekä päivittäinen solvaava kielenkäyttö. Lisäksi pelaajia on käsketty haistattelujen säestämänä painumaan sisälle, kun he ovat pyytäneet lupaa jäädä tekemään ylimääräisiä harjoituksia varsinaisten treenien jälkeen.

Skotlantilainen MacDonald pelasi valtaosan pelaajaurastaan Leicesterissä. Hän voitti Liverpoolissa tuplamestaruuden kaudella 1985-1986. Valmennusuransa MacDonald aloitti lähes heti peliuran päätyttyä vuonna 1994.