Valioliiga.comin asiantuntija Mixu Paatelainen on tarttunut uuteen toimeensa thaimaalaisen Ubon UMT Unitedin valmentajana eilen kirjoitetun sopimuksen jälkeen (lue lisää tästä).

Paatelainen jatkaa Valioliigan seuraamista omalla palstallaan. Samalla hän tuo tarinoihin kuulumisia mukaan harvemmin seuratusta Thaimaan jalkapallosta ja sikäläisestä Thaimaan League 1 -sarjasta.

Mixu, perinteinen alku. Onko ilma kuin Skotlannissa?

– Kyllä, ihan samanlainen. Lämpöä 35 astetta, ei pilvenhattaraa – eikä myöskään tuulta. Eli aika lailla eksoottista suomalaiselle, joka on asunut Skotlannissa valtaosan elämästään. Täällä on vähän enemmän hikeä otsalla kuin normaalisti…

Ensimmäinen ottelu Ubon UMT Unitedin peräsimessä on takana. Miten meni?

– Hyvin. Voitimme 2-1 ja pelissä oli paljon hyvää. Saatiin vahva lähtö yhteiselle toiminnalle. Saimme hyvän lähdön projektiin. Olemme juuri nyt leirillä ja osallistumme miniturnaukseen. Tässä oppii paljon pelaajista, ja pelaajat myös oppivat valmennuksesta.

Mikä on komentokieli?

– Englanti, joka käännetään tulkin avulla paikalliselle kielelle. Apuvalmentajani on brasilialainen. Siitä on siinäkin mielessä apua, että meillä on viisi kansainvälistä pelaajaa: neljä brasilialaista ja yksi angolalainen, joka on pelannut valtaosan urastaan Portugalissa. Hän siis pystyy puhumaan näille kavereille portugalia.

Miltä pelaajien taso vaikuttaa?

– Hyvältä! Pelaajat ovat teknisiä ja nopeita. Taktisessa puolessa on vielä tekemistä, mutta niinhän se on monessa muussakin paikassa. Tärkeintä on se, että pelaajien asenne on ollut loistava harjoituksissa ja muutenkin. He kuuntelevat hyvin ja yrittävät tehdä, mitä me valmentajat sanomme.

Millainen itäinen Ubon Ratchathani on muuten paikkana?

– Ubon, ja koko maa, ovat tietysti niin erilaisia kuin voi vain olla esimerkiksi Skotlantiin. Kieli, kulttuuri… valtava ero, sään lisäksi. Mutta tämä on juuri sitä, mitä lähdin hakemaan.

– Miksi olla samanlaisessa ympäristössä koko ura? Miksei lähtisi kokeilemaan jotain uutta ja tuntematonta. Tämä on juuri sitä. Olen todella innossani – ja olen ollut sitä siitä päivästä, kun tänne tulin ja tietysti vielä enemmän sen jälkeen, kun eilen kirjoitettiin sopimus.

– Seura on iso asia paikallisesti. Joukkue on varsin nuori, toista kautta pääsarjassa. Siihen on satsattu kovaa. He ovat nousseet hyvin nopeasti paikalliselle huipulle ja nyt halutaan kehittyä lisää.

Milloin sarja alkaa?

– Se alkaa 11. helmikuuta. Tuskin maltan odottaa, että pääsen pitkästä aikaa pelaamaan pisteistä.

Ja sitten Valioliiga: minkä ottelun nostat kierroksen helmeksi?

– Itse aion katsoa tarkasti ottelun Burnley-Manchester United. Tämä peli on tietyllä tavalla vedenjakaja. Loistavasti kauden aloittanut Burnley on vähän hiipunut, mutta nyt kotikentällä – ja tavallaan José Mourinhon tarkan puolustamisen opein – joukkue haluaa taas päästä rytmiin.

– Mikä olisi parempi loppukirin aloitus kuin Man Unitedin päänahka? Tietysti sen saavuttaminen vaatisi lähes täydellistä onnistumista, mutta se on selvää, että Unitedilla ei tule olemaan tippaakaan tilaa. Mielenkiintoista nähdä, miten Mourinho pystyy murtamaan tiukan koko joukkueen puolustuksen ja löytämään tilaa linjojen takaa.

Entä siirtoikkuna?

– Veikkaan, että aika paljon tapahtuu vielä. Kaikki kärkijoukkueet tuntuvat olevan aktiivisia. Myös häntäpään ”veitsi kurkulla” -taistelussa on niin monta joukkuetta mukana, että hankintoja tullaan tekemään paljon ja riskillä. Aika sitten näyttää, keiden arpaliput tuovat voiton, keiden tyhjän arvan.