Mestarien liiga jatkuu tänään neljännesvälierien voimin. Illan herkkupalassa Chelsea isännöi Barcelonaa.

Chelsean kausi ei ole sujunut odotetulla tavalla, vaikka Cesc Fàbregas yritti muuta väittää. Liigacupista tuli lähtö, mutta FA Cupissa Chelsea on vielä mukana. Valioliigassa mestaruus on jo menetetty, joten kausi on kunnolla pelastettavissa oikeastaan vain Mestarien liigassa.

Päävalmentaja Antonio Conte asema on ainakin brittimedian mukaan vaakalaudalla. Seuraajapeli on käynnistetty jo hyvän aikaa sitten, ja Conten asemaan ovat saaneet vastata Conte itse sekä erinäiset joukkueen jäsenet.

Juuri nyt Chelsean vire on positiivinen. Viimeisestä kahdesta ottelusta kaksi voittoa maalierolla 7-0. On tosin huomioitava, että vastassa ovat olleet valioliigajumbo West Bromwich ja Mestaruussarjan Hull.

Barcelonan kausi on sujunut paremmin. Viime kesänä joukkueelle povattiin vaikeita aikoja, kun valmentaja vaihtui ja Neymar lähti. Mitä vielä, Barcelona on pelannut Ernesto Valverden alaisuudessa suorastaan loistavasti.

Barcelona johtaa La Ligaa seitsemän pisteen erolla Atlético Madridiin. Sen lisäksi joukkue on selvittänyt tiensä Copa del Reyn loppuotteluun ja Mestarien liigasta irtosi lohkovoitto. Barcelona on hävinnyt koko kauden aikana kolme ottelua: kahdesti Espanjan Supercupissa elokuussa ja kerran Copa del Reyssä tammikuussa.

Aivan viime aikoina katalaanien kone on hieman yskinyt. Viidessä viimeisimmässä ottelussaan joukkue on tehnyt vain kuusi maalia – selvästi keskiarvoaan vähemmän.

Philippe Coutinho ei saa pelata

Molemmat joukkueet pääsevät otteluun aika lailla parhailla kokoonpanoillaan. Chelsealta puuttuvat Ross Barkley, David Luiz ja Tiemoué Bakayoko.

Barcelonalta ovat varmuudella sivussa oikea pakki Nélson Semedo ja tammikuun hankinta Philippe Coutinho, joka ei saa enää tällä kaudella Mestarien liigassa pelata Liverpool-edustuksen vuoksi. Lisäksi Thomas Vermaelenin pelaaminen loukkaantumisen jäljiltä on epävarmaa.

Käsikirjoitus lienee ennakolta aika lailla selvä. Vaikka pelataan Stamford Bridgellä, Barcelona hallinnee palloa ja Chelsea ottanee vastaan. Toki Conte on voinut luoda toisenlaisenkin suunnitelman. Esimerkiksi viime viikonloppuna piskuinen Eibar ajoi kovalla prässillä Barcelonan ahtaalle La Ligassa. Barcelona joutui tuossa pelissä hyökkäämään lähinnä vastahyökkäyksillä.

[readmore from=Chelsea]

Ylipäätään on hyvin mielenkiintoista nähdä, millaisilla pelisuunnitelmilla joukkueet lähtevät otteluun. Aiemmin Barcelona pelasi käytännössä aina 4-3-3-ryhmityksellä, mutta Valverden aikakaudella on nähty muitakin muotoja. Chelsea sen sijaan on käyttänyt koko kauden ajan kolmen puolustajan linjaa ja käytännössä jokaisessa pelissä yhtä keskushyökkääjää. Muilta osin muoto on elänyt.

Chelsea käyttää normaalisti wingbackeja, joiden avulla pyrittäneen estää Barcelonan laitapakkien nousut. Mutta silloin Chelsealle jää vain kaksi miestä keskikentän keskustaan ja jos Barcelonalla on samalla alueella kolme pelaajaa, Chelsea on alivoimalla.

Chelsea voi kääntää keskustatilanteen ylivoimaiseksi, jos kaksi kymppipaikan pelaajaa laskeutuu keskikentän tueksi. Mutta se taas on pois hyökkäyspelistä. Eli hyvin mielenkiintoista alueellisten ylivoimien shakkia on luvassa.

Mestarien liiga 20.2.

Bayern München-Beşiktaş klo 21.45 (Viasat Urheilu HD, Viaplay)

Chelsea-Barcelona klo 21.45 (Yle TV2, Viasat Jalkapallo HD, Viaplay)