Manchester United ja Valencia jakoivat tiistai-iltana pisteet Old Traffordilla luvuin 0–0.

Kotijoukkue käveli ottelun jälkeen vihellyskonsertissa pukukoppiin: Old Traffordilla on mitta täynnä.

United on Valioliigassa seitsemän kierroksen jälkeen kymmenentenä. Joukkueella on takanaan karmaisevat seitsemän päivää. Mestaruussarjan Derby tiputti Unitedin Englannin Liigacupissa Old Traffordilla, West Ham antoi joukkueelle kyytiä Valioliigassa ja Valencia otti tiistaina arvokkaan pisteen Mestarien liigassa.

United on kriisissä. Joukkueen peli pätkii pahemman kerran. United onnistui luomaan tiistaina avausjaksolla yhden yrityksen rangaistusalueelta, siis parhaalta maalintekoalueelta, vaikka avauskokoonpanossa riitti nimimiehiä. Paul Pogba, Marcus Rashford, Alexis Sánchez ja Romelu Lukaku jäivät nurmella ilman laadukkaita vaihtoehtoja. United ei muodosta pallon ympärille riittävästi syöttösuuntia.

United petrasi toisella jaksolla, mutta ei onnistunut murtamaan vieraiden matalalle laskenutta 4–4–2-muotoa riittävän tehokkaasti.

Scholes antoi palaa

Manageri José Mourinho valmentaa äärimmäisen paineen alla. Seuran ikoni Paul Scholes antoi palaa BT Sportin lähetyksessä. Scholes näki, että ”sekavia höpisevä” Mourinho häpäisee koko seuran.

Tämä on lopun alkua. Louis van Gaal sai potkut keväällä 2016, kun Scholes, Gary Neville ja kumppanit antoivat palaa. Mourinholla on vielä ensi kauden kattava sopimus, mutta toimitusjohtaja Ed Woodward joutuu tekemään pikaisia päätöksiä.

Woodwardilla on kolme vaihtoehtoa. Hän voi antaa Mourinholle ja nykyjoukkueelle luottoa ja toivoa, että portugalilainen saa porukan pelaamaan. Ja että lehtitietojen mukaan jo pahasti oireileva pukukoppi rauhoittuu. Mikään ei viittaa, että näin käy.

Mourinho on jäänyt jälkeen valmentajana ja käyttäytyi hyvin vastaavalla tavalla, kun Chelsea romahti syksyllä 2015. Chelsea odotti tuolloin jopa turhan kauan. Mourinho sai potkut 17. joulukuuta. Hätiin saapunut Guus Hiddink onnistui nostamaan länsilontoolaiset kymmenennelle sijalle. Mourinho sai joukkueen karmaisevan huonoon jamaan: Antonio Conte johdatti siniset seuraavalla kaudella mestaruuteen.

Toinen vaihtoehto piilee siirtomarkkinoilla. Woodward voi muovata pelaajapakkaa uusiksi tammikuussa, kun siirtoikkuna aukeaa. Woodward voi antaa viestin ja panna Punaisia paholaisia kaupaksi. Esimerkiksi Pogba herättää varmasti kiinnostusta markkinoilla. Mourinho ja Pogba ottivat viime viikolla yhteen sen verran tiukasti, että Pogba tiputettiin kapteenistosta.

Pogba halusi näyttää eilen ja intoutui jopa liukutaklauksiin. Tässä on juuri Unitedin ongelma. Joukkue yrittää ja huokui esimerkiksi viime kaudella sinnikkyyttä. Woodward ottaa valtavan riskin, jos lähtee muovaamaan liikaa.

Edessä hurja ohjelma

Kolmas vaihtoehto on se todennäköisin ratkaisu. Woodward joutuu antamaan Mourinholle potkut, jos United ei petraa. Woodwardilla on kiire. Maajoukkuetauko alkaa sen jälkeen kun United ja heikko Newcastle kohtaavat lauantaina Old Traffordilla. Mourinholla on tuolloin klassinen pakkovoiton paikka.

[readmore from=Manchester-United]

Unitedin ohjelma on tämän jälkeen suorastaan karmaiseva. Chelsea (vieraissa), Juventus (kotona ja vieraissa), Everton (kotona), Bournemouth (vieraissa) ja Manchester City (vieraissa) haastavat joukkueen kolmen viikon sisällä.

Jos Mourinho saa potkut, siirtyy valta hänen lähtöään ainakin osittain toivovalle pukukopille. Uusi manageri joutuu siis pahaan paikkaan. Woodwardilla riittää tosin laadukkaita vaihtoehtoja. Esimerkiksi Conte on jälleen vapailla markkinoilla. Tinkimätön italialainen on osoittanut, että osaa siivota sotkun, jonka Mourinho jättää taakseen.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila