Tiistaina 29.1. tulee kuluneeksi lähes päivälleen neljä vuotta ja kolme kuukautta siitä, kun Newcastle voitti edellisen kerran Valioliigan hallitsevan mestarin Manchester Cityn. Tuon kamppailun jälkeen City on dominoinut joukkueiden välisiä kohtaamisia.

Kuudesta viimeisestä keskinäisestä ottelusta City on voittanut viisi ja kerran on pelattu tasan. Noissa otteluissa City on takonut yhteensä 18 maalia, Newcastle vain neljä.

Liverpoolin perässä Valioliigan sarjakakkosena olevan Cityn jälki viime peleissä on ollut tyrmäävän kovaa. Kahdeksan ottelun voittoputkessa lentävä vaaleansinisten ryhmä on pitänyt maalinsa puhtaana jo kuusi peliä putkeen kaikissa kilpailuissa ja tehnyt niissä huimat 28 rysää. Ei siis ihme, ettei voittajasuosikista ole epäselvyyttä, kun City vierailee Newcastlessa Valioliigan jatkuessa tiistaina.

Viimeisimpänä City kaatoi lauantaina Burnleyn tylyin 5-0-lukemin FA Cupin neljännen kierroksen ottelussa.

– Cityn pelaaminen ja esitys oli jotain käsittämättömän ja musertavan ylivoimaista. Tässä muutamia viikkoja sitten tyyliin julistin Liverpoolin mestariksi, mutta olen näköjään kuin tuuliviiri. Nyt otan sanojani takaisin. Lauantaina Cityltä nähtiin mykistävä esitys, Cityn ja Burnleyn välisen ottelun Viasatilla selostanut Mikko Innanen kehuu Valioliiga.comille.

Cityn tuoreimman esityksen näkeminen sai Innasen nostamaan manchesteriläiset Valioliigan mestarisuosiksiksi siitäkin huolimatta, että ero sarjajohtaja Liverpooliin on yhä neljä pistettä.

– Sanoisin nyt, että City on taas piirun verran Poolia edellä. Jotenkin tuntuu, että Cityn materiaalin laajuus on ihan uskomatonta luokkaa. Joka paikalle löytyy kaksi hyvää vaihtoehtoa. Lauantain esityksestä kertonee jotain sekin, etten edes muista koska (maalivahti) Ederson koski ensimmäistä kertaa palloon Burnleya vastaan.

Hän uskoo vahvasti Cityn kivikovan putken jatkumiseen tiistaina.

– Harmittaa sanoa näin, mutta en näe, että Newcastlella on minkäänlaisia mahdollisuuksia. Toivon vilpittömästi olevani väärässä. Newcastle on väläytellyt, mutta jotenkin tuntuu, että ennemmin tai myöhemmin se selkäranka katkeaa, koska City jyllää. Nyt kun Kevin de Bruynet ja muut ovat taas terveiden kirjoissa, niin joka pelipaikalle löytyy vaihtoehtoja.

Myös mies Cityn penkin päässä saa kokeneelta selostajalta kehuja. Pep Guardiolan tarmokas asenne kentän laidalla ei jää huomaamatta.

– Ei voi olla yhtään väheksymättä Gurdiolaa ja hänen työtään. Hän piiskaa väsymättä omiaan eikä anna sekuntiakaan rauhaa, vaikka taululla on 5-0-lukemat. Sitä täytyy arvostaa.

Newcastlen managerilla Rafael Benítezillä on sen sijaan hyvin erilainen ja haastava tilanne. The Telegraph -lehti uutisoi hiljattain Benítezin olevan lähtökuopissa seurasta kesällä sopimuksensa päätyttyä, jos Harakoiden seurajohto ei hanki vahvistuksia tammikuun siirtoikkunassa.

Magpiesin omistaja Mike Ashleylla on kitupiikin maine, eikä espanjalaisluotsi Benítez ole saanut tältä juuri apuja uusien hankintojen muodossa.

– Harmi Benítezin kannalta, että Ashley on niin kova kitupiikki. Hän on monta kertaa luvannut luopua seurasta ja myydä sen, mutta hinnan täytyy olla aivan kohdallaan. Puheet siitä, että hän myy seuran alkoivat jo vuonna 2007. Siinä mielessä se on harmi, sillä Newcastle on valtava seura, kysykää vaikka Keke (Keith) Armstrongilta, Innanen taustoittaa.

– Benítez joutuu vähän olosuhteiden uhriksi. Olen joskus kritisoinut Beníteziä ankarasti, mutta hän on osoittanut olevansa hyvä manageri ja on tehnyt noilla raameilla ja noilla palikoilla erittäin hyvää työtä. Sääliksi käy. Ei hän sitä varmasti aio jatkossa katsoa vaan varmaan nostaa kytkintä kauden jälkeen siitä huolimatta säilyvätkö he vai eivät.

United iso asia Newcastlessa

Tippuminen Mestaruussarjaan olisi Newcastlessa massiivinen isku, sillä seura on koko kaupungille valtavan tärkeä asia ja ylpeyden aihe. Sen Innanen sai itse huomata FC Hongan B-juniorien turnausreissulla vuonna 1984.

Honka oli silloin matkalla Skotlantiin pelaamaan kovatasoista turnausta. Matka kulki linja-autolla ohi Newcasten keskustan ja Unitedin kotistadionin St. James’ Parkin ohi.

Hiukan stadionin ohittamisen jälkeen bussi pysähtyi liikennevaloihin. Nuori jalkapalloilija Innanen vilkaisi pysähdyshetkellä ajoneuvon ikkunasta oikealle ja näki asian, jonka muistaa aina.

– Katsoin vieressä olevan asuintalon toisen kerroksen ikkunalaudalle, jossa koreili kaksi kehystettyä kuvaa. Toisessa kuvassa oli Kevin Keegan ja toisessa Jeesus – enkä nyt puhu Gabriel Jesusista, Innanen kertoo.

– Se kertoo kaiken Newcastlesta ja Newcastle Unitedista. Kun Keeganin viereen lyödään Jeesus, niin tuohon ei tarvita mitään lisättävää.

Newcastlen kannattajien suuresti arvostama Keegan edusti seuraa pelaajana ja toimi myöhemmin myös seuran managerina. Englantilaislegenda on yksi kaikkien aikojen brittifutaajista.

Tuo lähes 35 vuotta sitten pelattu Skotlannin-turnaus päättyi Hongan osalta mainiosti, kun sijoitus kovatasoisessa joukossa – muun muassa Hibernianin, St. Johnstonen ja Hamilton Academicalin kanssa – oli Innasen mukaan kolmas.

Mikko Innasen selostama Valioliigan ottelu Newcastle-Manchester City näkyy tiistaina 29.1. klo 21.50 alkaen suorana lähetyksenä Viasat Jalkapallo -kanavalla ja suoratoistopalvelu Viaplayssa.