Valioliigakausi 2021-22 käynnistyy tänään. Uuteen vuoteen lähdetään useammilla tuoreilla sääntömuutoksilla.

Erityisesti VAR-linjoihin, käsivirhesääntöön ja rangaistuspotkuihin on puututtu.

Millaisia muutoksia on edessä?

Leveämmät VAR-linjat

Valioliiga on vaihtamassa VAR-systeemissään tulevalla kaudella leveämpiin linjoihin. Muutoksen tarkoituksena on määrittää paremmin marginaaliset päätökset hyödyttämään hyökkäävää joukkuetta.

Päätös tehtiin ammattituomarien liiton puheenjohtaja Mike Rileyn (PGMOL) esitelmän jälkeen heidän vuosittaisessa kesäkuun tapaamisessa. Taustalla oli valioliigajoukkueiden antama palaute viime kaudella tehdystä VAR-kyselystä.

Kansainvälinen jalkapallon sääntökomitea (IFAB) ei ole määrittänyt linjojen leveyden maksimipituutta.

Käytännössä esimerkiksi viime kaudella varpaan mitalla hylätyksi tuomitut maalit tulevat jäämään historiaan. Marginaaliset tuomiot saivat viime kaudella paljon kritiikkiä kannattajilta ja asintuntijoilta.

Erityisesti Leedsin Patrick Bamfordin hylätty maali marraskuussa Crystal Palacea vastaan herätti erityisesti ristiriitaisia mielipiteitä. Hyökkääjän keho ei ollut paitsiossa, mutta VAR katsoi englantilaisen käsivarren menneen marginaalisesti linjan yli.

Muun muassa BT Sportin asiantuntija Robbie Savage arvosteli tilannetta.

– Tämä oli uskomatttominta mitä olemme koskaan nähneet. Tämä oli surkein tuomio mitä olemme nähneet jalkapallon historiassa, Savage kritisoi.

– Nyt kun meillä on tiukka paitsio-tilanne, toimimme muuten saman prosessin mukaisesti, mutta käytämme paksumpia linjoja. Varpaan mitat ja pelaajien nenät eivät enää aiheuta paitsioita, Riley kommentoi Sky Sportsille.

Paitsiosääntö ja käsivirhemuutokset

FIFA:n uuden määrityksen mukaan kainalon alaosa lasketaan nyt ruuminosaksi, jolla määritellään paitsio.

Käsivirhesääntöä on uusittu merkittävästi.

Jos pallo osuu nyt vahingossa käteen, se ei aiheuta enää rikettä, jos osuma tapahtuu tilanteen rakentamisen aikana.

Tämä sääntö ei päde, jos vahinkokäsivirhe johtaisi maaliin tai sillä alustetaisiin maali.

Uuden käsivirhemääritelmän mukaan: ”Pelaajan käden katsotaan olleen luonnottomassa asennossa, jos hänen kätensä/käsivartensa sijainti ei ole seurausta pelaajan kehonliikkeestä kyseisessä tilanteessa. Pelaaja ottaa silloin tietoisen riskin, että pallo osuu käteen, jonka myötä häntä voidaan rangaista.”

Uusi käsivirhesääntö ei siis määrittele erityisesti tietyn ruumiinosan asemaa epäluonnolliseksi. Muutoksen myötä erotuomarit voivat paremmin arvioida virheen pelaajan kehonliikkeen perusteella tietyssä tilanteessa.

Uusi lähestymistapa rangaistuspotkuihin

Rangaistuspotkuja vihellettiin viime kaudella ennätykselliset 125 kappaletta. Pilkkujen määrää koitetaan karsia nyt uudella sääntömuutoksella.

Säännön mukaan tuomarit eivät enää määritä rangaistuspotkua pelkästään kontaktin määrästä. Tuomarin on myös arvioitava oliko kontaktin seuraus tarpeeksi suuri rangaistuspotkuun ja yrittikö pelaaja voittaa kontaktia hakemalla rikkeen tai rangaistuspotkun.

– Kontakti itsessään on vain yksi elementti tuomarin tarkastettavaksi. Jos selvästä kontaktista seuraa jotain, se on rike. Jos joku näistä elementeistä on epäselvä, niistä ei todennäköisesti rangaista, Riley selitti.

Viisi vaihtoa poistuu EFL:stä

EFL tulee karsimaan kaudella 2021-2022 pois viiden vaihdon säännön.

Sääntö mahdollisti seuroille kolmen vaihdon sijaan viisi vaihtoa, joka otettiin käyttöön kesäkuussa 2020 sarjojen palattua koronaviruspandemian aiheuttamalta tauolta.

Kyseessä on paluu normaaliin.

Nyt Mestaruussarjan, Ykkösliigan ja Kakkosliigan seurat voivat nimetä seitsemän vaihtomiestä, mutta he voivat käyttää vain kolme vaihtoa.

Valioliigassa viidestä vaihdosta luovuttiin jo viime kaudella valtaosan seuroista äänestettyä sääntöä vastaan. Valioliigajoukkueet saavat ottaa edelleen penkille yhdeksän miestä.

Ylimääräisen pelaajan aivotärähdyksen jälkeen tehdyn voi edelleen tarvittaessa käyttää. Sama sääntö säilyy Valioliigassa ennallaan.

Lähteet: Sky Sports, Athletic