Newcastle United on nyt maailman rikkain jalkapalloseura. Jokseenkin uskomatonta, mutta totta se on.

Newcastle tiedotti torstaina, että Mike Ashley on myynyt seuran konsortiolle, jossa ovat mukana Saudi-Arabian valtiollinen sijoitusrahasto (PIF), Amanda Staveleyn johtama PCP Capital Partners ja Reubenin veljesten RB Sports & Median pääomarahasto. PIF omistaa Newcastlesta jatkossa 80 prosenttia, PCP Capital Partners 10 ja RB Sports & Media 10 prosenttia.

Kuvio vaikuttaisi olevan täsmälleen sama kuin noin puolitoista vuotta sitten. Huhtikuussa 2020 tästä aiheesta puhuttiin isosti, mutta tuolloin kauppa hyytyi Valioliigan omistajatestiin.

Amnesty ja muut ihmisoikeuksien puolesta puhujat saattoivat röyhistellä rintojaan. Tarpeeksi kovaa meteliä kun pitivät, niin kauppa kaatui. No eipä sittenkään. Tuolloin kauppa kaatui Lähi-idän valtapeliin.

Vielä vähän aikaa sitten Saudi-Arabian ja Qatarin välit olivat umpijäässä. Saudi-Arabia ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat (UAE) liittolaisineen asettivat Qatarin saartoon. Qatar taas on ollut raivoissaan siitä, että Saudi-Arabia on estänyt maassaan beIN Sportsin näkymisen ja sallinut beoutQ:n lähettää Saudi-Arabiassa beiIN Sportsin lähetyksiä laittomasti.

Miten tämä heijastuu jalkapalloon? No, Qatar omistaa välikäsien kautta PSG:n ja UAE Manchester Cityn. Lisäksi Qatar omistaa beIN Sportsin, joka taas on Valioliigan suurin ulkomainen tv-yhteistyökumppani.

Mihinkään ihmisoikeusasioihin Newcastle-kauppa ei siis 1,5 vuotta sitten kaatunut. Kauppa kaatui valtapeliin.

Mikä on nyt sitten muuttunut?

Perinteinen poliittinen liennytys. Saarto päättyi ja Saudi-Arabia avasi Qatarin-rajansa tämän vuoden alussa. Välit ovat yleisesti ottaen parantuneet, ja pisteeksi iin päälle Saudi-Arabia pääsi sopuun beIN Sportsin kanssa. Se myös lupasi sulkea beoutQ:n ja vastaavien tahojen toiminnan.

– Keskinäisiä suhteita on liennytetty, välit ovat paremmat. Kuvioita haetaan nyt uudestaan yhteistyön kautta. Voi helpottaa sitä, miten ne [Saudi-Arabia, Qatar ja UAE] antavat toisilleen pelitilaa, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta arvioi Valioliiga.comille.

Eli suomeksi: Qatar saa paremman tuoton tv-markkinoilta, ja Saudi-Arabia pääsee läntisille urheilumarkkinoille pesemään pr-pyykkiään.

Poliittinen itsemurha kummitteli takaraivossa

Mikseivät Britannian poliittiset päättäjät estäneet kauppaa?

Saudien ostoyritys jäi 1,5 vuodeksi jäihin tv-rahoihin liittyneiden asioiden vuoksi. Voisi siis olettaa, että kauppa olisi voitu jäädyttää monesta muustakin syystä, esimerkiksi siksi, että Saudi-Arabian ylin tosiasiallinen johtaja, kruununprinssi Muhammad bin Salman, oli useamman tahon mukaan vastuussa toisinajattelija Jamal Khashoggin paloittelumurhasta. Omistajatestissä ei ole mainintaa eettisyydestä tai ihmisoikeuksista, mutta pykälien eksplisiittinen puuttuminen tuskin oli tässä esteenä.

Taas päästään politiikkaan ja vallankäytön kulisseihin. Karu totuus on se, että Saudi-Arabia on Britannialle tärkeä kauppakumppani ja toisaalta diplomaattinen kumppani räjähdysherkässä Lähi-idässä. Aivan liian tärkeä, jotta sitä kannattaisi julkisesti lähteä nöyryyttämään. Kanada kokeili ja huonosti kävi.

Kun Kanada kolmisen vuotta sitten vaati aktivistin vapauttamista, Saudi-Arabia vastasi kaupankäynnin jäädyttämisellä ja diplomaattisella kriisillä. Britannian kabineteissa tämä taatusti painoi takaraivossa.

Britannia kärvistelee tällä hetkellä jo muutenkin Brexitin ja koronan aiheuttamien ongelmien syövereissä. Olisi ollut poliittinen itsemurha ajaa Britannian ja Saudi-Arabian 8,5 miljardin punnan vuotuinen kauppa jäihin.

Kaiken lisäksi on puhuttu, että PIF:n johtama konsortio olisi investoimassa merkittävästi Newcastlen alueelle. Se taas on luonnollisesti musiikkia poliittisten päättäjien korville. Koillinen – johon Newcastlekin sijoittuu – kun on Englannin kärkialueita työttömyysluvuissa.

Vähän kuin Jokerit

Ihmisoikeusjärjestöt ja valtio-omisteisia seuroja kauhisteleva yleisö on pyritty pitämään Newcastle-kaupassa tyytyväisinä yhdellä virkkeellä. Se kuuluu näin: ”Valioliiga on saanut laillisesti sitovat vakuudet siitä, että Saudi-Arabian kuningaskunta ei hallinnoi Newcastle United FC:tä.”

Huoli siis pois! Newcastle saa toimia täysin itsenäisesti uusien omistajiensa alaisuudessa. Sehän on vähän kuin Jokerit. Jari Kurri omistaa seurasta 60 prosenttia ja päättää siis seuran asioista, joten ei tarvitse huolehtia venäläisoligarkkien motiiveista.

Tai sitten se ei mene ihan noin.

Raha tuppaa sanelemaan paljon asioita tässä länsimaisessa markkinataloudessa. Lähes kaiken itse asiassa. Jokerit tai Newcastle eivät muodosta poikkeusta.

Kurrilla on taatusti jonkinlainen omaisuus itselläänkin, mutta Jokereiden rahoitus tulee ihan muista lähteistä. Ja se joka maksaa, päättää.

[readmore from=Newcastle]

Ihan sama pätee Newcastleen. Valioliiga voi kyllä kertoa, ettei Saudi-Arabian kuningaskunta puutu Newcastlen asioihin, mutta siinä vaiheessa, kun puhutaan tarpeeksi tärkeistä asioista, PIF:n puheenjohtaja ja Saudi-Arabian hallitsija Muhammad bin Salman jyrähtää. Arvion vahvistaa Ulkopoliittisen instituutin Alaranta.

– On tiettyyn määrään asti mahdollista, että Newcastle toimii omaehtoisesti, mutta yleensä näissä on sellaisia mekanismeja, että vallankäyttö ei ole suoraa, vaan tulee hyväveliverkostojen kautta. Sitä kytköstä on silloin vaikeaa osoittaa. Vastaavaa on mediayhtiö Al Jazeera. Se on Qatarin valtion suoraan rahoittama. Voisin kuvitella, että tässä on vähän samantyyppisestä asiasta kyse, Alaranta sanoo.

Raha siis puhui, isot valtapelurit hieroivat kulisseissa sovun ja ihmisoikeusjärjestöt ja -aktivistit sysättiin syrjään. Siinä lyhyesti tapaus Newcastle.

LUE MYÖS