Teemu Pukki on loppu-uransa suurimman päätöksen edessä. Norwich City putosi takaisin Mestaruussarjaan ja 32-vuotias suomalaishyökkääjä ei ymmärrettävästi halua viettää viimeisiä huippuvuosiaan Englannin kakkostasolla.

MTV Urheilu uutisoi tiistaina Pukin kiinnostuksesta jatkaa uraansa juurikin Valioliigassa (LUE LISÄÄ!). Suomalaispyssy on todistanut kuuluvansa brittien kuninkuusluokkaan ylitettyään kaksinumeroiset maaliluvut molemmilla kausillaan sarjassa.

Tässä artikkelissa arvioin, millä valioliigaseuroilla voisi olla Pukille käyttöä.

Brightoniin kilpailemaan Belgian liigan maalipyssyn kanssa

Brighton ylitti viime kaudella odotukset sijoituttuaan Valioliigassa 10 parhaan joukkoon. Tästä huolimatta joukkueen vaihtoehdot hyökkäyspäässä olivat kapeat. Kärkipelaajista kukaan ei yltänyt kaksinumeroisiin maalilukemiin.

Brightonin tehokkaimmat pelaajat Neal Maupay ja Leandro Trossard viimeistelivät molemmat kahdeksan osumaa ja Danny Welbeck kuusi.

Tulevalle kaudelle aukkoa saapuu kuitenkin täyttämään Belgian pääsarjassa Union Saint-Gilloisen riveissä 25 maalia viime kaudella paukuttanut Deniz Undav. Laajalla säteellä hyökkäyksessä operoiva saksalaiskärki olisi profiililtaan suora kilpailija Pukille.

Lähes seitsemän vuotta nuoremmalta Undavilta löytyy paljon samoja ominaisuuksia kuin suomalaiselta. Saksanturkkilainen rikkoo linjoja juoksuillaan taskuihin ja valuu toisinaan keskikentälle riistämään palloja.

Undav osallistuu myös linkkipeliin ja luo maalipaikkoja joukkuetovereilleen. Tästä todisteena on myös viime kauden 10 maalisyöttöä.

Pukki sopisi kuitenkin profiililtaan Brighton-manageri Graham Potterin aktiiviseen pallonhallintaan ja intensiiviseen prässäykseen nojaavaan pelitapaan. Hän tarjoaisi viimeistelyongelmista viime kaudella kärsineelle Albionille tasonsa Valioliigassa todistaneen maalintekijän.

Southamptoniin Ingsin aukkoa täyttämään

Seuraavana vaihtoehtona nostan esille toisen vaihtoehdon Etelä-Englannista. Southampton ei ole löytänyt vielä pysyvää korvaajaa Danny Ingsille, joka siirtyi viime kaudella Aston Villaan. Viime kaudella koko joukkue teki vain 43 maalia Valioliigassa.

Mestaruussarjassa hurjia tehoja Blackburnissa tehtaillut Adam Armstrong osoittautui pettymykseksi hyökkääjän tehtyä vain kaksi maalia sarjaporrasta korkeammalla. Hyökkääjistä eniten maaleja (8) tehnyt albanialaiskärki Armando Broja palaa Chelseaan lainansa päätyttyä, eikä paluuta St Mary´s Stadiumille ole tiedossa.

Joukkueesta kaksinumeroisiin maalilukuihin ylsi ainoastaan kapteeni keskikenttäpelaaja James Ward-Prowse (10 maalia).

Southampton voisi olla Pukille peliajan suhteen turvallinen ratkaisu, sillä avauksen roolin pitäisi olla valmiina. Manageri Ralph Hasenhüttl on käyttänyt kahden kärjen taktiikkaa ja suomalainen voisi löytää itsensä esimerkiksi Skotlannin maajoukkuehyökkääjä Che Adamsin rinnalta.

Pukki voisi kokonaisvaltaisella pelaamisellaan luoda pienessä tilassa paikkoja suoraviivaisemmalle kohdehyökkääjä Adamsille ja kuljettaa palloja ohitustaidoillaan viimeiselle kolmannekselle.

Linkki voisi toimia samankaltaisesti kuin Suomen maajoukkueessa huuhkajapari Joel Pohjanpalon kanssa.

Southamptonin hyökkäykset nojaavat myös paljon suoraviivaisiin hyökkäyksiin keskeltä kapteeni Ward-Prowsen rytmittäessä syöttöjä taskuihin. Nämä juoksut vastustajan puolustuslinjan taakse olivat myös Pukin suuria vahvuuksia Norwichissa.

Myös suomalaisen työteliäs prässäys molempiin suuntiin hakiessa palloja sopii manageri Hasenhüttlin ideologiaan.

Leedsin hyökkääjälupaukselle kokenut tutkapari

Viimeiseksi vaihtoehdoksi otan Leedsin. Perinteikäs seura säilytti viime kaudella hilkulla sarjapaikkansa ja on uuden managerinsa Jesse Marschin alaisuudessa uudelleenrakennusvaiheessa.

Joukkueesta ainoana pelaajana kaksinumeroisiin maalilukemiin yltänyt Raphinha tekee lähtöä ja on brittimedian tietojen mukaan liittymässä Chelsean paitaan (LUE LISÄÄ!).

Kärkipäässä vaihtoehdot ovat vähäisiä. Viime kaudella suurista loukkaantumisvaivoista kärsinyt Patrick Bamford pelasi vain yhdeksän ottelua Valioliigassa koko kauden aikana. Hyökkääjää avauksessa paikannut vasta 20-vuotias Joe Gelhardt teki kaksi liigamaalia 20 pelaamassaan ottelussa ja espanjalainen Rodrigo osui vain kuudesti.

On sanomattakin selvää, että Leedsillä on huutava tarve verkkoja tasaiseen tahtiin heiluttavalle hyökkääjälle. Pukki voisi toimia myös kokemuksellaan mentorina häntä 12 vuotta nuoremmalle Gelhardtille.

Norwichin vaikea päästää irti seuraikonistaan

Pukilla on ennen tulevaa kautta vuosi sopimustaan jäljellä. Norwichin on hankala päästää irti ilmaiseksi värväämästään suomalaispyssystä, joka oli mukana maaleillaan nostamassa seuran kahdesti valioliigatasolle.

Ikääntyvästä hyökkääjästä ei ole myöskään todennäköistä odottaa merkittävää siirtokorvausta. Pukin agentti Teemu Turunen paljasti MTV:lle, etteivät ostajaehdokkaat olisi valmiita sijoittamaan lyhytaikaiseen hankintaan ilman jälleenmyyntipotentiaalia 10-15 miljoonaa puntaa enempää.

Näillä summilla on vaikea löytää nykypäivänä Pukin tasoiselle maalintekijälle korvaajaa.

Norwichin on tässä tilanteesssa myös ymmärrettävä Pukin omat tavoitteet pelata oman pelitasonsa standardit täyttävällä tasolla. Kotkan poika on neljän vuoden aikana palveluksensa Norwichille tehnyt ja täyttänyt moninkerroin seuran toiveet.

Pukki on lyhytaikaisena ratkaisuna varma sijoitus valioliigatasolla kykynsä todistanutta maalintekijää etsivälle seuralle. Suomalainen on kasvanut Norwichista yli ja Kanarialintujen on päästettävä legendansa pois täyttämään täyden potentiaalinsa viimeisen kerran.

Joni Ahokas
Twitter: @AhokasJoni