Roman Abramovitsh ei pumpannut rahojaan pelkästään Chelseaan. Vuodetut asiakirjat paljastavat, että venäläisoligarkki rahoitti myös hollantilaista Vitesse Arnhemia. Asiasta kertoi The Guardian.

Asiakirjojen mukaan Abramovitsh rahoitti Vitessen omistajanvaihdosta tai -vaihdoksia ainakin 117 miljoonan euron edestä vuoteen 2015 mennessä. Salaisena pidetty rahoitus oli ketjutettu ilmeisen monimutkaisen yhtiöjärjestelyn ja veroparatiisien kautta. Toisaalta on huomioitava, että todisteita ei löydetty Abramovitshin puuttumisesta Vitessen operatiiviseen toimintaan.

Chelsean ja Vitessen välisiä kytköksiä epäiltiin vallanvaihdoksen aikaan vuonna 2010, jolloin hollantilaisseuran johtoon nousi georgialainen Merab Jordania. Mitään sääntöjen vastaista ei tuolloin havaittu, mutta epäilykset kasvoivat, kun Chelsean pelaajia alkoi virrata solkenaan lainalle Vitesseen.

Vuonna 2014 Jordania väitti, ettei Vitesse ollut voinut vahvistaa joukkuettaan ja taistella europaikoista, koska ”Lontoossa ei haluttu sitä”. Jordania veti sanansa myöhemmin takaisin.

UEFAn sääntöjen mukaan seurojen, jotka pelaavat toisiaan vastaan, täytyy olla itsenäisesti omistettuja ja johdettuja.

Lue myös