”Jalkapalloilija, huumediileri tai räppäri” – Valioliigahyökkääjältä sensuroimaton tilitys rasistisesta maailmasta

© Kuva: Getty Images

Watford-hyökkääjä Andre Gray avaa omia kokemuksiaan epätasa-arvoisessa maailmassa. Mielenilmaukset rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan ovat nousseet viime aikoina tapetille Yhdysvalloissa Minneapolisin traagisten tapahtumien jälkeen.

Viime viikolla afroamerikkalainen George Floyd murhattiin raa’asti poliisin pidätystilanteessa. Sosiaalisessa mediassa levisi järkyttävä video 46-vuotiaan miehen kuolemasta, kun valkoinen poliisivirkailija painoi kahdeksan minuutin ajan polveaan miehen kaulalle.

Kyseistä poliisia Derek Chauvinia syytetään toiseen asteen murhasta. Myös kolme muuta tilanteeeen osallistunutta poliisia saivat syytteet murhan avustuksesta.

Floydille on vaadittu oikeutta Britanniassakin mielenosoitusten voimalla. Gray haluaa muistuttaa, ettei protesteissa ole kyse vain Yhdysvaltojen tapahtumista.

Maailma on ollut mustille julma jo pitkään.

– On olemassa tietämättömiä ihmisiä, jotka eivät ymmärrä miksi me marssimme. Kyse ei ole vain George Floydista ja Amerikan brutaaleista tapahtumista. Kyse on myös siitä, mitä tapahtuu Englannissa ja muualla maailmassa, Gray avasi Guardianin haastattelussa.

– Olemme kuitenkin onnekkaita, ettei meillä ole aseistettuja poliiseja kaduilla, koska poliiseilla on edelleen stereotypioita meitä kohtaan, kuten Yhdysvalloissakin.

– En pysty edes laskemaan, kuinka monta kertaa minut on pysäytetty. En pysty laskemaan kuinka monta kertaa olen mennyt yökerhoon, enkä ole päässyt sisään ja kuinka monta kertaa vartija on seurannut minua kaupoissa. En pysty laskemaan, kuinka monta kertaa minulta on kysytty olenko jalkapalloilija, koska astuin ulos hienosta autosta.

– Loppujen lopuksi minä voin olla tässä maailmassa vain kolmenlainen ihminen. Jalkapalloilija, huumediileri tai räppäri.

– Me marssimme, koska systemaattista rasismia on kaikkialla.

Gray on opiskellut ahkerasti afroamerikkalaisten historiaa. Hyökkääjän selästä löytyy näyttävä tatuointi, jossa komeilee tunnettujen mustien vaikuttajien kasvoja (lue lisää).

Gray on pettynyt, että ihmiset ovat heränneet ongelmaan vasta näin myöhään.

– On sääli, että ihmisillä on kestänyt näin pitkään herätä, sillä kuinkas monta vuotta tätä onkaan tapahtunut? Yli 400 vuotta. Tämä ei ole mitään uutta. Minusta on outoa, miksi juuri tämä tapahtuma on herättänyt niin paljon keskustelua. Olemme katsoneet vastaavia videoita vuosia.

– Sen katsominen saattoi olla häiritsevämpää muille ihmisille, mutta minulle ja mustille ihmisille se oli normaalia. Se on karu totuus, mitä esi-isämme, isovanhempamme, vanhempamme ja nyt me olemme joutuneet kokemaan.

– Olen turhautunut, että ihmiset puhuvat siitä juuri nyt, koska kaikki tietävät mitä historiassa on tapahtunut. Tämä ei ole tapahtunut sattumalta. Kyse ei ole vain brutaalisuudesta, vaan siitä järjestelmällisyydestä.

Madeleine McCannin uudelleentuonti esille ärsytti

Gray nosti myös esille viime aikojen esimerkin mediasta, kun viisivuotiaana kadonneen Madeleine McCannin tapaus tuotiin uudelleen esille juuri nyt. Tapaus nostettiin uudelleen tapetille mahdollisen epäillyn paljastuttua.

Watford-hyökkääjä syyttää lehdistön yrittäneen viedä pois huomiota mustan yhteisön ongelmista.

– Minua ärsyttää, että McCannin tapaus tuotiin nyt takaisin viemään pois huomiota meidän asiasta. En ole epäkunnioittava pientä tyttöä ja hänen perhettään kohtaan. Minusta se vain vaikutti keinolta viedä huomio pois Black Lives Matters -protesteista.

– Oliko kyse siitä, koska hän oli valkoinen tyttö? Kyllä se näin oli.

Gray suhtautuu myös kriittisenä ihmisten yrityksiin välittää nyt rasisminvastaista viestiä.

– Ihmiset valittavat protesteista. Heillä on aina sanomista, mutta he eivät tiedä miltä meistä tuntuu. Me taistelemme, koska mustien elämällä ei ole merkitystä. Se on niin yksinkertaista, mies summasi.