Näkökulma: Onko Jürgen Klopp tekemässä Liverpool-aikansa rankimman ratkaisun avainpelaajansa suhteen?

© Kuva: Getty Images

Hallitsevassa mestarissa Liverpoolissa eletään tällä hetkellä mielenkiintoisia aikoja. Seuran avainpelaaja Geroginio Wijnaldum on yhä ilman jatkosopimusta, ja hänen edustajansa odottavat yhä Liveroolilta neuvottelujen käynnistämistä. Mutta onko Jürgen Klopp tekemässä brutaalin päätöksen hollantilaisen keskikenttäpelaajan suhteen? Ja miksi se olisi jopa looginen?

Wijnaldumin nykyistä sopimusta on jäljellä vuosi. Marraskuussa 30 vuotta täyttävä keskikenttäpelaaja pelasi erinomaisen viime kauden. Siitä huolimatta Wijnaldum on oikeastaan ainoa Liverpoolin avainpelaaja, jolla ei ole vielä jatkosopimusta. Samaan aikaan huhut ovat tuomassa Thiago Alcântaraa Bayern Münchenista Anfieldille.

Liverpool päätti jäädyttää kaikki sopimusneuvottelut ja siirtoaikeet, kun koronavirus pysäytti maailman maaliskuussa. Päätöksen mukaan tilannetta oli tarkoitus seurata ja paluu arkeen olisi tiedossa, kun asiat selkeytyvät. Nyt Liverpool on jo tehnyt ensimmäisen hankintansa, kun kreikkalainen laitapuolustaja Konstantinos Tsimikas hankittiin Olympiakosista.

Tsimikasin hankinnasta päätellen tilanne Liverpoolissa olisi normalisoitunut, mutta neuvotteluja Wijnaldumin kanssa ei ole vielä aloitettu.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Korvaako Thiago Alcântara (oik.) Gini Wijnaldumin (kesk.) Liverpoolissa? Kuva: Getty Images.

Paikallislehti Liverpool Echo arvioi, että se voi olla täysin harkittua. Lehden mukaan Klopp saattaa hyvin olla valmis Liverpool-uransa kovimpaan ratkaisuun päästämällä Wijnaldumin lähtemään ilmaiseksi ensi kesänä, kun hänen sopimuksensa umpeutuu. Wijnaldumin edustajat odottavat Sky Sportsin mukaan neuvottelujen käynnistämistä, mikä viittaisi siihen, että hollantilainen keskikenttäpelaaja olisi halukas jatkamaan Anfieldilla.

Hymyilevästä ulkokuorestaan huolimatta Klopp on valmis tekemään koviakin ratkaisuja. Se on nähty esimerkiksi Loris Kariusin, Adam Lallanan, Nathaniel Clynen tai Mamadou Sakhon kanssa. Klopp haluaa tehdä joukkueestaan juuri itsensä näköisen, eikä vapaamatkustajille ole tilaa.

Hymyilevä Klopp on valmis myös koviin ratkaisuihin. Kuva: Getty Images.

Wijnaldumin kohdalla kysymyksiä herättää kuitenkin se, että hän ei ole missään nimessä ollut vapaamatkustaja. Hän on ollut itse asiassa yksi joukkueen tärkeimpiä palasia. Voisiko selitys sitten löytyä ikärakenteesta?

Liverpoolin keskikentällä on jo kaksi kokenutta sotaratsua, joista seura ei ole luopumassa, kapteeni Jordan Henderson (sopimus voimassa kesäkuuhun 2023) sekä monikäyttöinen James Milner (2022). Siksi Liverpool tarvitsee keskikentän ikärakenteensa puolesta nuorta voimaa. Alex Oxlade-Chamberlain, 26, Naby Keïta, 25, Fabinho, 26, sekä jatkosopimuksen hiljattain tehnyt 19-vuotias Curtis Jones edustavat huomattavasti kestävämpää ikärakennetta.

Jos asiaa katsoo tältä kantilta, ei Wijnaldumin tilanne olekaan enää niin erikoinen. Klopp saattaa hyvinkin ottaa vielä parhaan irti hollantilaisesta ensi kaudella, mutta sen jälkeen kolmekymppinen keskikenttäpelaaja saa hakea vastuuta muualta. Voi myös olla, että Liverpool on valmis tarjoamaan lyhyempää jatkosopimusta Wijnaldumille, mutta se ei välttämättä ole tarpeeksi houkutteleva vaihtoehto.

Entäs sitten 29-vuotias Alcântara? Ikärakenteeltaan olisi kummallista, jos Liverpool antaisi hyvin sopeutuneen Wijnaldumin lähteä ja ottaisi tilalle vain vuotta nuoremman korvaajan. Vai olisiko sittenkään?

Liverpool voisi tarjota Thiagolle esimerkiksi kahden tai kolmen vuoden sopimusta, joka olisi vielä seuran kannalta varsin hyvää bisnestä. Thiago toisi leveyttä Liverpoolin keskikentälle, johon nuorempia kavereita hiljalleen ajetaan vahvemmin sisään. Lyhyt sopimus voi olla vaikeammin neuvoteltavissa Wijnaldumin kanssa.

Mikäli Wijnaldum on vielä tammikuussa ilman jatkosopimusta, voi hän neuvotella vapaasti muiden seurojen kanssa. Ja jos siihen ratkaisuun päädytään, on se yksi Kloppin Liverpool-uran kovimmista ratkaisuista. Mutta monelta kantilta tarkasteltuna melko looginen.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen