Näkökulma: Tottenham halusi voittajan hinnalla millä hyvänsä – onko José Mourinho hitti vai huti?

© Kuva: Getty Images

José Mourinho palaa Valioliigaan – tällä kertaa Tottenhamin riveissä.

Asia varmistui keskiviikkoaamuna. Käänne tapahtui nopeasti, sillä Mourinhon edeltäjä Mauricio Pochettino sai potkut tiistai-iltana.

Ilmassa on hyvin vahvoja tunteita. Yhdet fiilistelevät ”Special Onen” paluuta. Toiset tuumaavat: ”Ei voi olla totta!”. Kolmannet kaivavat popcornit esiin ja odottavat erityisesti Man Unitedin ja Spursin välistä kohtaamista.

Tunne. Se on nimenomaan se sana, mitä Tottenham saa Mourinhon myötä. Koskaan en ole Mourinhon johtamassa pukuhuoneessa ollut, enkä siksi voi asiaa varmaksi sanoa, mutta vuosien varrella on saanut sen käsityksen, että Mourinho kykenee lataamaan joukkueensa henkisesti todella vahvaan soturimoodiin. Ehkä eri tavalla kuin mihin Pochettino pystyi. Siinä mielessä Mourinho voi tuoda Spursiin kaivattua ärsykettä ja hän voi saada joukkueen nousuun.

Pochettino on pelin kehittäjä, mutta karusti sanottuna hän ei ole voittaja. Tästä analyytikkomme Eero Laurila kirjoitti osuvasti tiistai-iltana. Nyt Tottenham halusi Pochettinon tilalle voittajan. Laurila myös kirjoitti loppuun näin:

– Tottenham voi toki sössiä koko tilanteen ja mahdollisuuden palkkaamalla kiireellä esimerkiksi Josè Mourinhon. Spurs tarvitsee nyt maailmanluokan tekijän. Sitä kannattaa jopa hieman odottaa.

Tottenham ei odottanut. Se halusi tunnetun voittajan – heti.

Mourinho on urallaan voittanut muun muassa Valioliigan (3 kertaa), La Ligan, Serie A:n (2), Portugalin liigan (2), Mestarien liigan (2), Eurooppa-liigan, UEFA Cupin, FA Cupin, Copa del Reyn ja Coppa Italian. Meriittilista on häkellyttävä. Ongelma: Mourinhon viimeisin pytty on Eurooppa-liigan mestaruus kaudelta 2016-17. Toinen ongelma: Mourinho on ollut työttömänä viimeiset 11 kuukautta. Kolmas ongelma: Mourinhon aiemmat erot tai potkut eivät ole yleensä tapahtuneet kovin sopuisissa merkeissä. Taakse on jäänyt useampaan kertaan palavia raunioita.

Mourinhon kohdalla on puhuttu paljon siitä, että hän olisi pudonnut joiltain osin pois kehityksen kelkasta. Pelillisiin asioihin ja Mourinhon mahdolliseen kehittymiseen saadaan vastauksia vasta Spursin tulevissa otteluissa, ja analyytikkomme Jussi Leppälahti kirjoittaa aiheesta myöhemmin keskiviikkona.

Sitä voi ehkä tässä kohtaa paremmin pohtia, miten Mourinho sopii Tottenhamin seuraidentiteettiin ja sopiiko hän kantamaan sitä soihtua, joka Pochettinolta jäi.

Mourinho on ottanut suurimmat voittonsa ja mestaruutensa joukkueissa, joita hän on saanut muovata isolla rahalla. Toisin sanoen: seurajohto on avannut lompakkoa, ja Mourinho on päässyt ostoksille. Tottenhamissa sellaista tuskin on luvassa. Puheenjohtaja Daniel Levy on tunnettu hyvin tiukasta talouskurista. Palkkahierarkia on muita TOP 6 -seuroja selvästi tiukempi, ja siirtomarkkinoilla rahaa käytetään hyvin maltillisesti.

Mourinho ei ole tullut erityisesti tunnetuksi siitä, että hän kehittäisi nuoria pelaajia. Siinä taas Pochettino teki valtavan hyvää työtä. Nyt melko oleellinen kysymys kuuluu: valuuko kaikki Pochettinon (ja osaltaan Levyn) tekemä rauhallinen ja johdonmukainen työ hukkaan vain siksi, että kehittäjän tilalle piti saada tunnettu voittaja?

Saako Mourinho puhuttua ja psyykattua nyky-Tottenhamista voittavan joukkueen? Vai tuhoutuuko huolella rakennettu korttitalo pyörremyrskyssä? Ja onko enää edes mitään takeita siitä, että Mourinho olisi voittaja?

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila