Euroopan Superliiga on hallinnut keskustelua siitä lähtien, kun tieto sen perustamisesta tuli sunnuntai-iltana julki. Valioliigan kuusi suurinta, kolme La Liga -seuraa ja kolme Serie A -seuraa ilmoittivat aloittavansa uuden 20 joukkueen Superliigan ”mahdollisimman pian”. Superliigassa olisi 15 vakituista jäsentä, jotka eivät voisi siitä pudota.

Superliigan joukkueet jäisivät Mestarien liigan lisäksi ulos mahdollisesti myös omista kansallisista sarjoistaan. Myös niiden pelaajien sulkemista ulos arvokisoista on väläytelty.

Manchester Unitedin entinen pelaaja ja nykyinen TV-asiantuntija Gary Neville vuodatti raskaan tilityksen Superliiga-suunnitelmia kohtaan jo ennen kuin perustajäsenet ehtivät virallisesti hankkeestaan ilmoittaa.

– Olen ollut Manchester Unitedin kannattaja 40 vuoden ajan, mutta tämä on kuvottavaa. Manchester United ja Liverpool kuvottavat minua. Liverpool sanoo olevansa ihmisten seura. Manchester United on satavuotias seura, jonka paikalliset duunarit perustivat. Nyt he menevät sarjaan, josta ei voi edes pudota, Neville latasi.

Moni odotti varmasti kuumeisesti Liverpoolin valmentaja Jürgen Kloppin ensikommentteja asian tiimoilta, ja niitä saatiin vähän ennen maanantain ainoan sarjaottelun Leeds-Liverpool-alkua. Klopp on aiemmin kritisoinut Superliiga-suunnitelmia.

– En voi sanoa aiheesta kovinkaan paljoa enempää, koska emme olleet osallisia tässä prosessissa – eivät pelaajat enkä minä – me emme tienneet tästä. Meidän on odotettava nähdäksemme miten asia etenee, Klopp totesi BBC:lle.

Klopp myös totesi, ettei ymmärrä turhautuneiden fanien päätöstä riisua Anfieldin tarunhohtoinen The Kop bännereistä ja kannatuslakanoista. Hän muistutti, että ”pelaajat eivät ole tehneet mitään väärää”, tarvitsevat fanien tukea eikä ole asiallista, että muut käyttää Liverpoolin hymniä heitä vastaan.

Leeds ja Liverpool pelasivat 1-1-tasapelin, ja ottelun jälkeen Klopp puhui TV-kameroiden edessä jälleen Superliigasta ja Gary Nevillen kritiikistä muun muassa Liverpoolia kohtaan. Neville mainitsi ”You’ll Never Walk Alone” -hymnin sunnuntaisessa purkauksessaan piikkinä siitä, ettei Liverpoolin seurajohdon tekemä päätös kunnioita seuran faneja.

– Meillä on täysi oikeus laulaa sitä. Se on meidän hymnimme, ei hänen, Klopp totesi.

– Tällaiset jutut eivät ole reiluja. Ymmärrän kaikki muut puheet aiheen ympäriltä, en minäkään tästä pidä. Olisipa Gary Neville itse jossain vastuullisessa tehtävässä nyt.

– Hän on ollut Manchester Unitedissa suurten rahojen ympäröimänä. Nyt hän on Skylla suurten rahojen ympäröimänä. Älkää unohtako, että meillä ei ollut tämän kanssa mitään tekemistä. Olemme samassa tilanteessa kuin muutkin, saimme samat tiedot kuin muutkin, ja siitä huolimatta meidän pitää pelata jalkapalloa, Klopp jatkoi.

Klopp kehui jatkovastauksessaan Liverpoolin omistajia ”hyviksi ja järkeviksi ihmisiksi”, jotka eivät tee ratkaisuja hetken mielijohteesta. Samalla hän myös korosti, että hänen itsensä päätös Superliigaan lähtö ei ollut.

Artikkeli jatkuu videoupotuksen jälkeen.

Neville vastasi Kloppin sanoihin Monday Night Football -lähetyksen studiossa.

– Miksi se (hymnistä puhuminen) ei ole reilua? Eilinen ei liittynyt mitenkään Liverpoolin loukkaamiseen. En tiedä, miksi minä elän hänen (Kloppin) päässään, Neville sanoi.

– En tiedä, mikä häntä jäytää. Eilinen oli intohimoinen puheenvuoro jalkapallon puolustamisesta tässä maassa. Suurimman pettymyksen minulle aiheuttivat Manchester United ja Liverpool, ja olen kohdistanut kritiikkiäni tasapuolisesti molempiin viimeisten 24 tunnin aikana.

[readmore from=Euroopan-Superliiga]

– Klopp puhui ”vastuullisista tehtävistä”. Minulla oli 25-vuotinen ura Manchester Unitedissa, ja olen ollut 11 vuotta Skylla. Tein kovaa työtä sen eteen, ja olen tehnyt valintoja. Sir Alex Ferguson kysyi minulta joka vuosi, haluanko jäädä, ja minä halusin. Työllistän kaupungissa 600 ihmistä, ja yritän huolehtia heistä pandemian aikana. Eikö se ole hänen mielestään vastuullinen homma?

Neville korosti, että Klopp on tehnyt Liverpoolissa mahtavaa työtä, eikä hänellä ole mitään varsinaista ongelmaa saksalaisvalmentajan kanssa. Nevillen näkemyksen mukaan Liverpoolin omistajat vain pettivät Kloppin luottamuksen. Nyt Neville ja Klopp ovat vain eri asemissa, kun he puhuvat Euroopan Superliigasta.

Artikkeli jatkuu videopotuksen jälkeen.

– Omistajat heittivät Kloppin bussin alle. Klopp ja minä olemme samalla sivulla, ja samassa joukkueessa. Ero on siinä, että hän ei saa sanoa sitä, mitä haluaa, ja minä saan.

– Hyväksyn sen, sillä se Jürgen Klopp, jonka minä tunnen, jonka te tunnette ja jonka Liverpoolin fanit tuntevat, vihaa jokaikistä asiaa tässä. Jopa minuakin enemmän. Tämä (Superliiga) sotii kaikkea sitä vastaan, mihin Klopp on elämässään uskonut.

Mirrorin mukaan Neville pyysi ohjelmassa myös anteeksi ”You’ll Never Walk Alone” -hymnin nostamista keskusteluun.

– Kun reagoin eilen illalla, mainitsin ”You’ll Never Walk Alonen”. Se ei ollut tarkoitettu epäkunnioittavassa mielessä Liverpoolia kohtaan. Ehkä joskus ennen olen tehnyt niin, mutta en eilen.

– Jos se vaikutti Jürgen Kloppista epäkunnioittavalta, pyydän sitä anteeksi. Klopp on tehnyt uskomatonta työtä. Jos unohdan seuraerimielisyydet, olen rakastanut hänen joukkueensa katsomista viimeisten neljän vuoden aikana, Neville lisäsi.