Teemu Pukin vanha valmentaja paljasti, milloin hän uskoi Pukin pelaavan Valioliigassa: ”Valioliiga on maailman kovin sarja”

© Kuva: Getty Images

Teemu Pukki debytoi aikoinaan Veikkausliigassa 16-vuotiaana FC KooTeePeen paidassa, kun valmentaja Janne Hyppönen antoi tuolloin nuorukaiselle mahdollisuuden. Hyppönen on kuulunut siitä lähtien Pukin lähipiiriin ja hän on seurannut kotkalaishyökkääjän urapolkua tiiviisti.

Pukki nousi täksi kaudeksi Norwichin kanssa Valioliigaan. Hyppönen paljastaa, milloin hän alkoi uskoa, että hänen ex-suojattinsa pelaa vielä jonain päivänä maailman kovimmassa sarjassa.

– Ehkä viime keväänä, kun nousu varmistui. Valioliiga on niin toptop, että ikinä ei voi olla varma. Kyllä silloin 13-14-vuotiaana näki, että Teemu on pelimies, mutta kyseessä on maailman kilpailluin urheilumuoto ja Valioliiga on maailman kovin sarja. Kukaan ei voinut silloin sanoa, että hän tulee Valioliigassa pelaamaan. Onneksi tämä kävi toteen, Hyppönen fiilistelee Valioliiga.comille.

Pukin ura Valioliigassa sai viime viikonloppuna henkilökohtaisella tasolla satumaisen alun, kun hän onnistui Anfieldillä maalinteossa Liverpoolin verkkoon. Joukkue kärsi silti ruman 1-4-tappion.

– Tiedän niitä taustoja, joita ei näe ulospäin. Mahtavinta ei ole tämä tulos, vaan se matka. Teemu on joutunut ottamaan taka-askelia, jotta pääsee eteenpäin. Tulos ei tule ennen työntekoa muuta kuin sanakirjassa, Hyppönen painottaa.

Pukin debyyttimaali syntyi tavaramerkkimäisesti.

– Syöttö ohi maalivahdin ja pallo on alakulmassa. Hän on ekana pallossa nopeiden ensimmäisten askelien ansiosta. 15 vuotta sitten hänen sijoitukset olivat vielä hentoja, mikä on selvä ero tähän päivään. Uskon, että hän laittaa verkot tötterölle Valioliigassa.

Viime kaudella Pukki iski Mestaruussarjassa 29 maalia. Tällä kaudella luvassa on kuitenkin maltillisempi määrä osumia.

– Jos kaksinumeroisen määrän maaleja tekee Valioliigassa, se on kova juttu. Teemun onnistumista määrittää myös syötöt. Se on silti raaka peli. Hyökkääjän onnistuminen lasketaan maaleissa. Pukki ei ole se hyökkääjä, joka vääntää voimalla itsensä maalipaikoille kolmen ison puolustajan keskeltä. Hän tarvitsee tukea joukkuekavereiltaan.

– Lähtökohtaisesti jokainen hyökkääjä tarvitsee tukea. Kyllä Teemu on näyttänyt maajoukkueessa ja Norwichissa, että pystyy tekemään maaleja yksilösuorituksillakin, mutta tämä on joukkueurheilua. Maalit tehdään joukkuepelaamisen seurauksena, Hyppönen tietää.

Lauantain Norwich-Newcastle -ottelu on nähtävissä Viasat Jalkapallo -kanavalla ja Viaplayssa. Ottelu alkaa klo 17 ja studio-osuus puoli tuntia aiemmin.

Jesse Happonen

Kertoimet ottelulleWolverhampton Wanderers - Norwich City23.02.2020