Jouluaatto on täydessä vauhdissa ja valioliigakausi 2020-21 lähenee puoliväliään.

Moni asia maailman seuratuimman jalkapallosarjan ympärillä on aiheuttanut niin hämmennystä, turhautumista kuin iloa, mutta mitkä niistä ovat nousseet eniten esille mediassa ja kannattajien keskusteluissa?

Tässä valikoimamme kauden viidestä suurimmasta puheenaiheesta tähän saakka.

Alakuloinen Arsenal

Arsenal on ollut toistaiseksi kauden suurin yllättäjä, tosin kaikista vääristä syistä.

Sesongin alku on lontoolaisseuran historian huonoin sitten kauden 1974−75. Tykkimiehet makaavat sarjataulukossa 15. sijalla, eikä sillä ole eroa putoamisviivan alapuolella olevaan Fulhamiin kuin neljä pistettä. Arsenal on hävinnyt edellisestä kymmenestä sarjapelistään peräti seitsemän ja lähtee joulunviettoon Valioliigan kuntopuntarin hänniltä.

Arsenalin vaikeuksista on hankala syyttää vain yhtä tekijää, sillä jokaisella yksilöllä seuran johtoportaan, valmennustiimin ja pelaajiston välillä olisi runsaasti parantamisen varaa.

Syksyllä hankitut Thomas Partey ja Willian eivät ole vielä lunastaneet odotuksiaan uudessa joukkueessa, rahakkaalla sopimuksella palkitun Pierre-Emerick Aubameyangin maalimäärää ei pitäisi voida laskea yhden käden sormilla, eikä potku-uhan alle joutuneen Mikel Artetan päätös jättää Mesut Özil ja Sokrátis Papastathópoulos pelaavan miehistön ulkopuolelle ole tuonut espanjalaisluotsille kuin harmaita hiuksia.

David Luizin ja Dani Ceballosin tappelu harjoituksissa sekä Granit Xhakan ja Nicolas Pépén punakortit väkivaltaisesta käytöksestä ovat puolestaan vain lisänneet vettä kriisiseuran myllyyn, sillä ne viestivät turhautumisesta ja kurittomuudesta ryhmän sisällä. Arteta tietää, että kurssin on käännyttävä nopeasti, tai Arsenal on muuten ”suurissa ongelmissa”.

LUE MYÖS: Thierry Henry ”sammutti TV:n” nähdessään Arsenalin antisankarin ex-seuransa kapteenina – ”Se kertoo kaiken oleellisen”

Roy Keane sanoi marraskuun lopulla, että Arsenal on tarpeeksi hyvä selviämään putoamiselta Mestaruussarjaan. Viime viikkojen esitysten jälkeen vastaväitteitä on kuitenkin noussut uhkaavasti esille.

GOAL

@goal
14 points from 14 games 📉

Worst start to a season since 1974 😩

Four points above the drop zone ⬇️

Are Arsenal actually in a relegation battle? 😳

VAR (Vieläkö Aiheesta Riidellään?)

Kyllä. Kyllä riidellään.

Erityisesti kauden alussa VAR-tuomiot herättivät runsaasti keskustelua, kun ensimmäisen kolmen ottelukierroksen jälkeen Valioliigassa oli vihelletty jopa 17 rangaistuspotkua.

Kyseisellä tahdilla kaudella 2020−21 oltaisiin tuomittu yhteensä 248 pilkkua. Valioliigan ennätys on 106 annettua rangaistuspotkua, kausilta 2009−10 ja 2016−17.

Tahti on kuitenkin hidastunut, kun käsivirheistä ei enää ole tuomittu yhtä lievästi rangaistuspotkuja. Kyseenalaisista tuomioista ei kuitenkaan ole päästy kokonaan eroon.

Liverpoolin ja Brightonin välisen ottelun loppuhetkillä tuomittu rangaistuspotku sai monet pois tolaltaan. Englantilaiskonkari James Milner totesi pelin jälkeen, että hänen rakkautensa lajia kohtaan on VAR:n vuoksi ”hiipumaan päin”.

James Milner

@JamesMilner
It’s “clear and obvious” we need a serious discussion about VAR. Sure I’m not alone in feeling like they are falling out of love with the game in its current state.

Myös paitsioviivoja on vedelty videohidastuksista monien eduksi ja haitaksi. Viimeisimpänä sunnuntain huippupelissä Tottenhamin ja Leicesterin välillä, jolloin James Maddisonin osuma hylättiin äärimmäisen tiukalla ratkaisulla, joka meni monien mielestä vieläpä väärin.

James Maddison

@Madders10
Yessssir🤝 A result that was fully deserved from the performance 🤩 VAR get out my life man, out here taking away festive goals because my armpit hair was offside🤬😂

Mainitsemisen arvoista keskustelua herätti myös Jordan Pickfordin ja Virgil van Dijkin yhteentörmäys Merseysiden derbyssä.

Pickford rikkoi van Dijkin polven karmaisevalla taklauksella, mutta koska tilanne oli paitsio, selvisi Everton-vahti siitä ilman minkäänlaista rangaistusta. Sääntökirjan mukaan päätös oli oikea, mutta moraalisesta näkökulmasta ei välttämättä niinkään. Nähtäväksi jää, onko sääntöön tulossa minkäänlaista muutosta vastaavien tilanteiden välttämiseksi.

LUE MYÖS: Daily Mail: VAR teki valtavan virheen Liverpoolin ottelussa – Virgil Van Dijkin jyrääminen jäi tarkastamatta

Viheliäinen vaihtosääntö

Koronaviruspandemia on vaikuttanut kuluvaan valioliigakauteen monin eri tavoin. Niistä merkittävimpiin lukeutuu jatkuvien testausten, tyhjien stadioneiden ja pelaajien sairasteluiden lisäksi sarjan kiristynyt ottelutahti, joka on synnyttänyt keskustelua erityisesti pelaajavaihtojen saralla.

Valioliigan seurat äänestivät jo kolmatta kertaa viittä pelaajavaihtoa vastaan viime viikon yhtiökokouksessa. Tulos oli suuri pettymys etenkin isojen seurojen valmentajille kuten Jürgen Kloppille ja Pep Guardiolalle, jotka toivoisivat pelaajilleen samanlaista suojaa kuin muissa Euroopan huippusarjoissa.

Lyhyt valmistautumisaika ennen kiireellisen kauden alkua on näkynyt loukkaantumisten kasvaneessa määrässä sekä pelin ailahtelevassa laadussa. Viidellä vaihdolla pelaajat saisivat raastavan ottelutahdin keskellä enemmän lepoa, mikä olisi tärkeää erityisesti niille, jotka pelaavat kansallisten sarjojen lisäksi euroturnauksissa ja maajoukkueessa.

Valioliigan pienempien seurojen managerit, kuten Sheffield Unitedin konkariluotsi Chris Wilder, ovat kuitenkin olleet alusta saakka viittä pelaajavaihtoa vastaan. Syynä tähän on se, miten isompi vaihtomäärä antaisi suuremmille seuroille myös enemmän mahdollisuuksia taktisten pelaajavaihtojen saralla. Wilderin mukaan managerit haluavat vain ”pitää puoliaan” ja välttyä epäreilulta kilpailulta.

jamie jackson

@JamieJackson___
Clubs who voted AGAINST 5 subs: A Villa, Burnley, C Palace, Fulham Leicester C, Leeds U, Newcastle U, Sheffield U, West Ham U, Wolverhampton W

LUE MYÖS: ”Heillä on nyt kolme vaihtoa ja yksi piste” – kiukkuinen Jürgen Klopp suolasi valmentajakollegansa hämmentävästi

Etenkin Wilder ja Klopp, joiden joukkueet ovat tällä hetkellä sarjatalukon aivan eri päissä, ovat antaneet kasvot vaihtosäännön aiheuttamalle keskustelulle. Kaksikko on kiistellyt aiheesta julkisesti lehdistötilaisuuksien välityksellä, eikä se näytä pääsevän asiasta missään vaiheessa sopuun.

LUE MYÖS: Jürgen Klopp leimasi valmentajakollegansa ”itsekkääksi” – Liverpool-luotsin naljailu ei kuitenkaan tehonnut: ”Pidämme vain puoliamme”

Merkillinen mestaruustaisto

Viime kaudella Valioliigan selvään mestaruuteen marssinut Liverpool johti sarjaa joulupäivänä peräti kymmenen pisteen erolla seuraavaan. Kloppin miehistö oli napannut ensimmäisestä 17 ottelustaan 49 pistettä jäätyään siis vain kertaalleen ilman voittoa.

Tällä kaudella tilanne on kuitenkin paljon, paljon tasaisempi. Viime viikolla Tottenhamin kaksi peräkkäistä tappiotapudotti pohjoislontoolaiset sarjan piikkipaikalta aina kuudennelle sijalle saakka, mikä kertoo kaiken oleellisen mestaruustaiston tämänhetkisestä tilasta.

Piikkipaikalla majaileva Liverpool on napannut ensimmäisestä 14 ottelustaan tällä kaudella 31 pistettä. Nyt kymmenen pisteen menettäminen ei kuitenkaan jättäisi sitä jaetulle ykkössijalle, vaan se pudottaisi seuran jopa kymmenenneksi.

Manchester City, Manchester United ja Aston Villa eivät edes ole pelanneet saman verran otteluita kuin muut TOP10:n seurat, mikä tekee sarjataulukon tarkkailemisesta entistä mutkikkaampaa tässä vaiheessa. On mahdoton sanoa, mikä seura kruunataan tämän poikkeuksellisen kauden päätteeksi mestariksi.

Liverpoolin, Tottenhamin, Manchester Unitedin, Manchester Cityn ja Chelsean lisäksi mestaruustaistossa ovat tällä hetkellä täysin mukana myös Leicester, Everton, Southampton, sekä Aston Villa, joka voi kaksi rästipeliään voittamalla nousta toiselle sijalle. Dean Smithin johdolla Valioliigan mestaruuteen?

Premier League

@premierleague
🔴 @LFC are the Premier League’s Christmas No.1

Heung-Kane-Son

Kauden lähestyessä puoliväliä on aiheellista nostaa esille myös kauden tehokkaimpia yksilöitä. Tällä kertaa nämä yksilöt astuvat parrasvaloihin kuitenkin käsi kädessä, sillä kyse on Tottenhamin taiturimaisesta tutkaparista eli Harry Kanesta ja Heung-Min Sonista.

Kane on syöttänyt tällä kaudella peräti 10 maalia ja johtaa sarjan syöttöpörssiä jopa kolmen maalisyötön erolla Manchester Cityn talismaani Kevin De Bruyneen. Näistä kahdeksan on syöttöjä Sonin tekemiin maaleihin, joita on kasassa puolestaan 11 kappaletta.

Kane on viimeistellyt kymmenen maalisyöttönsä lisäksi yhdeksän maalia, joista Son on alustanut neljä. José Mourinhon tehokaksikko on siis tehtaillut tällä kaudella yhteensä 12 maalia keskenään. Kun edelliskaudetkin lasketaan mukaan, on osumia kasassa jo 32 kappaletta. Chelsean Didier Drogban ja Frank Lampardin asettama ennätys 36 maalista on siis pian siirtymässä paikallisvastustajien nimiin.

Sport on Sporting Life

@SLSport_
🤝⚽️ Most prolific in #EPL partnerships:
🔵 Drogba & Lampard: 36
⚪️ Kane & Son: 32
🔵 Aguero & Silva: 29
🔴 Henry & Pires: 29
⚪️ Anderton & Sheringham: 27

🔥 Harry Kane & Heung-Min Son set each other up for 12 goals this season, one behind Shearer & Sutton's 13 in 1994/95. #THFC

Kauden muut merkittävät puheenaiheet:

  • Sheffield Unitedin syöksykierre
  • Southamptonin kukkiva projekti
  • Bilićin potkut ja Big Samin paluu
  • Wernerin ja Havertzin vaikeudet
  • Mourinhon maaginen kakkoskausi