Siirtoikkuna-analyysi: José Mourinho sai lähes kaikki toivomansa palaset – riittääkö sekään?

© Kuva: Getty Images

Tottenhamin kesän siirtoikkuna meni oikeastaan pitkälti niin kuin seuran manageri José Mourinho toivoi sen menevän. Kaikkea Mourinho ei saanut, mutta huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi edeltäjänsä Mauricio Pochettino aikanaan. Kysymys kuuluukin: Mihin se riittää?

Mourinhon suurimmat tarpeet kesän siirtoikkunaan lähdettäessä olivat keskuspuolustaja, laitapuolustaja, keskikentän keskusta sekä hyökkääjä.

Jos tarpeita tarkastellaan vielä tarkemmin, Spurs halusi leveyttä laitapakkiosastolle, koska oikealla operoiva Serge Aurier oli lähtöaikeissa ja vasemman puolen Ben Daviesin harteilla oli turhan suuri vastuu.

Danny Rose palasi lainalta Newcastlesta, mutta Mourinhon suunnitelmissa ei ole tilaa Roselle. Nyt kun kansallinen ikkuna on vielä auki 15. lokakuuta asti, saattaa Rose löytää tiensä vielä ulos Tottenhamista, vaikkakin siirto on enää mahdollista alemmille sarjatasoille. Lopulta myös Aurier jäi Spursiin, joten yhdessä kesässä Tottenhamin laitapuolustajaosastosta tuli leveämpi kuin se on moneen vuoteen ollutkaan.

Keskikentälle Mourinho halusi Southamptonista Pierre-Emile Højbjergin, koska tanskalainen oli ihanteellinen pelaaja Mourinhon sapluunaan, kuten analyytikkomme Kim Keränen ennen siirtoikkunan aukeamista analysoi.

Yksi tärkeä tarve oli keskuspuolustuksessa. Jan Vertonghen jätti seuran pitkän ja ansiokkaan palveluksen jälkeen. Keskuspuolustukseen tarvittiin siis vähintään mitat täyttävää tuuraajaa, mielellään jopa avauksen topparia.

Viimeisenä tarpeena oli hyökkääjä. Tämä tarve on ollut Tottenhamissa suorastaan ikuisuusprojekti. Pochettino ei saanut kesän 2019 päätteeksi Fernando Llorentelle korvaajaa. Näin ollen Harry Kane oli oikeastaan ainoa – ja toki erinomainen – vaihtoehto kärkeen. Sitten kävi se, mitä Daniel Levyn on ilmeisesti ollut mahdotonta ennustaa, Kane loukkaantui vakavasti.

Tässä vaiheessa ohjaksissa oli jo Mourinho, joka törmäsi heti kättelyssä Spursin kummalliseen siirtopolitiikkaan. Kanelle ei todellakaan oltu hankittu minkäänlaista tuuraajaa. Toki Lucas Moura ja Heung-min Son pystyivät pakon edessä pelaamaan kärjessä, mutta ihanteellista se ei ollut.

Vakuuttavaa tekemistä

Mourinhon tärkeimmästä tarpeesta ei jäänyt epäselvyyttä, kun keskikenttäpelaaja Højbjergin siirto hoidettiin jo ajoissa valmiiksi. Samassa kaupassa toiseen suuntaan lähti laitapuolustaja Kyle Walker-Peters, josta ei sitten koskaan oikein kasvanut nimikaimansa Kyle Walkerin tasoista tähteä Tottenhamille.

Mourinhon ykköstoive kesän siirtoikkunassa toteutui. Kuva: Getty Images.

Tässä kaupassa Spurs onnistui. 25-vuotias Højbjerg maksoi arviolta noin 16,6 miljoonaa euroa ja Southampton maksoi Walker-Petersistä noin 13,3 miljoonaa euroa. Tärkeä tarve oli täytetty käytännössä 3,3 miljoonalla eurolla. Kesällä myös Giovani Lo Celson 32 miljoonan euron osto-optio aktivoitiin, joten keskikentälle riittää Spursissa leveyttä.

Sen jälkeen katseet käännettiin laitapuolustajaosastolle. Aurierin tulevaisuus Spursissa vaikutti olevan kaikkea muuta kuin selvää, joten miehelle oli löydettävä mitat täyttävä korvaaja. Spurs toimi ajoissa ja naarasi Matt Dohertyn Wolverhamptonista elokuun lopulla varsin huokeaan 16,8 miljoonan euron hintaan.

Aurierin lopulta jäätyä seuraan, oikean laitapuolustajan paikalle on kaksi erinomaista vaihtoehtoa. Siitä on ollut jo nyt suuri etu, kun Spurs joutui karmivaan otteluruuhkaan Valioliigan, liigacupin ja Eurooppa-liigan karsintojen kanssa.

Lopulta iso kala ui haaviin 19. syyskuuta. Gareth Balen (hänestä lisää kohta) varastaessa suurimman huomion, siirtyi Real Madridista Tottenhamiin 23-vuotias Sergio Reguilón, yksi La Ligan parhaista vasemmista laitapuolustajista. Tottenham maksoi Reguilónista 30 miljoonaa euroa ja suostui samalla Realin ehtoihin takaisinosto-optiosta sekä etuosto-oikeudesta. Samalla Mourinho näpäytti vanhaa seuraansa Manchester Unitedia, joka jäi tässäkin siirtosaagassa nuolemaan näppejään.

Reguilón on Spursilta erinomainen kaappaus, ja yksi Valioliigan siirtoikkunan fiksuimmista hankinnoista. Vaikka Spurs ei välttämättä ole täysin ihanteellinen joukkue pelitavaltaan Reguilónille, on hänestä valtavasti iloa Mourinholle. Voit lukea kattavan pelaaja-analyysin Reguilónista TÄSTÄ!

Missä toppari?

Yhdessä osa-alueessa Tottenham on tähän mennessä vielä epäonnistunut. Keskuspuolustajaa seura ei ole saanut hankittua, ainakaan vielä. Tähän voi tulla vielä muutos 15. lokakuuta mennessä.

Tiettävästi Spurs on kiinnostunut Mestaruussarjassa pelaavan Swansean 22-vuotiaasta Joe Rodonista. Siirto on yhä täysin mahdollinen, koska valioliigaseurat voivat tehdä kauppoja EFL-seurojen (Mestaruussarja, Ykkösliiga, Kakkosliiga) kanssa lokakuun 15:een päivään saakka. Näillä näkymin Spursin tarjous lähentelee noin 20 miljoonaa euroa.

Huhuissa Spurs oli kiinnostunut muun muassa Internazionalen Milan Skriniarista, mutta Inter ei halunnut pelaajastaan luopua, eikä Spurs ollut valmis maksamaan Skriniarista Interin pyytämää summaa. Tarjolla olisi voinut olla myös Chelsean Antonio Rüdiger, jota Chelsea yritti kaupata lainalle moneen suuntaan.

Spurs saattaa siis vielä täydentää toppariosastoaan, joka olisi eittämättä erittäin tervetullutta. Rodon on lupaava keskuspuolustaja, mutta nousu Valioliigan kärkikastin joukkueeseen tuskin tapahtuu sormia napsauttamalla. Jos toppariosastolle ei tule täydennystä, Tottenham ei voi olla täysin tyytyväinen kesän siirtoikkunaansa.

Nostalgiaa ja vihdoin myös tuuraaja Kanelle

Sitten siihen hyökkäykseen. Tottenhamin oma poika (tai Southamptonista hankittu ja omaksi pojaksi sen jälkeen ristitty) Gareth Bale saapui vuoden mittaisella lainasopimuksella Pohjois-Lontooseen. Real Madridissa paljon voittanut walesilaislaituri ajautui lopulta tilanteeseen, jossa ainoa ulospääsy oli lähteä Madridista. Suunnaksi valikoitui tuttu ja turvallinen Spurs.

Daniel Levyn silmänkääntötemppu: Gareth Bale. Kuva: Getty Images.

Bale on Daniel Levyn hauiksennäyttö, joka onnistui lopulta suhteellisen halvalla. Spurs maksaa Balen palkasta puolet. Näin kun asian ilmaisee, se kuulostaa kohtuulliselta, mutta kun pöytään lyödään Balen kohdalla 600 000 punnan viikkopalkka, nousee Bale ylivoimaisesti Spursin parhaiten palkatuksi pelaajaksi.

Levy, joka ei todellakaan ole tullut tunnetuksi avokätisyydestään, maksaa siis Balelle 300 000 puntaa viikossa. Se on arvioiden mukaan 100 000 puntaa enemmän mitä Kanelle maksetaan Tottenhamissa.

Balen hankintaa on vaikea arvioida vain pelikentällä tapahtuvien asioiden osalta. Bale on Spursille tärkeä palanen, joka tuo uskottavuutta aivan eri tavalla kuin Audi Cupin voittaminen. Bale on tavallaan jotain kaunista ja glamourista, jolla Levy yrittää valkopestä omia virheitään. Voit lukea analyytikkomme Bujamiehen erinomaisen ja kattavan analyysin Balesta TÄSTÄ! Tässä vaiheessa voidaan vain odottaa, minkälainen sijoitus Bale on lopulta kentällä.

Lopulta Harry Kanen tuuraajan hankkiminen venyi hyvin spursmaisesti viime tinkaan. Deadline Daylle ei sentään tarvinnut odottaa, kun Spurs kertoi hankkineensa Benficasta 25-vuotiaan Carlos Viníciuksen vuoden mittaisella lainasopimuksella, johon kuuluu 45 miljoonan euron osto-optio. Pelkkä laina maksaa Spursille kolme miljoonaa euroa.

Vinícius on melko tuntematon suuruus, joka löysi hyökkääjän pelipaikkansa vasta myöhemmällä iällä. Neljä vuotta sitten Vinícius tahkosi Brasilian neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla puolustavana keskikenttäpelaajana. Viime kaudella sama mies iski Benfican riveissä kaikki kilpailut mukaan lukien 47 ottelussa 24 maalia ja siihen päälle 13 maalisyöttöä.

Vielä on toki vaikea arvioida sitä, minkälaisen uran brassihyökkääjä tulee tekemään Spursissa, mutta ainakin kooltaan ja ominaisuuksiltaan hänessä on paljon samoja elementtejä kuin Kanessa.

Lähtijät eivät heikennä, mutta olisiko Delen pitänyt lähteä?

Spurs ei oikeastaan heikentynyt juurikaan kesän siirtoikkunassa. Jo aiemmin mainittu Walker-Peters ei koskaan vakuuttanut, joten hänen lähtöään tuskin kukaan jää kaipaamaan, vaikka mies onnistuisikin Southamptonissa.

Ryan Sessegnon lähti kasvamaan korkoa Hoffenheimiin. Kuva: Getty Images.

Kehityskelpoinen Ryan Sessegnon, 20, lähti hakemaan tärkeitä peliminuutteja Bundesliigasta, Hoffenheimin riveistä. Siirto voi olla Spursille ja Sessegnonille erinomainen. Mourinho ei viime kaudella antanut nimeksikään luottoa kesällä 2019 Fulhamista 27 miljoonalla eurolla hankitulle laitapelaajalle.

Toppariosastolta Spurs lainasi 22-vuotiaan Juan Foythin Villarrealiin osto-option kera. Tottenhamin toppariosaston tuntien siirtoa voidaan pitää hieman omalaatuisena, mutta toisaalta Foyth pelasi vain seitsemässä ottelussa viime kaudella. Loukkaantumisherkkä toppari tuskin olisi tälläkään kaudella saanut juurikaan vastuuta.

Oman akatemian tuote, Oliver Skipp, allekirjoitti pitkän jatkosopimuksen ja lähti hakemaan vastuuta Norwichista täksi kaudeksi. Varmasti järkevä liike kaikkien osapuolien kannalta.

Jäikö Dele Alli Spursiin Mourinhon sylkykupiksi? Kuva: Getty Images.

Sitten oli Dele Alli, joka ei lopulta lähtenyt mihinkään, vaikka miestä kovasti huhuiltiin esimerkiksi PSG:hen. Kun Mourinho aloitti pestinsä Tottenhamissa, hän nosti ensitöikseen Delen kymppipaikalle avaukseen. Dele loisti alkuun ja tehoja tuli. Mourinho kiitteli medialle, kuinka hyvä pelaaja hänellä onkaan. Sen jälkeen jotain on tapahtunut, ja Dele on kärsinyt inflaation Mourinhon silmissä.

Tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että Delestä on tulossa Mourinhon sylkykuppi, joka saattaa jäädä pahasti jumiin Pohjois-Lontooseen. Koronan takia yleensä niin avokätiset seurat joutuvat puntaroimaan eri tavalla, mihin rahansa käyttävät. Markkina-arvoltaan noin 64 miljoonan euron Dele joutunee katsomaan ison osan peleistä vaihtopenkin puolelta tai jopa katsomosta. Se voi taas olla joukkueen kemioiden kannalta vaikea yhtälö.

Lopputulema

Tottenham onnistui täyttämään todella hyvin niitä tarpeita, joita Mourinholla viime kauden jälkeen oli. Varsinkin laitapuolustajaosasto on nyt timanttisella tasolla. Keskikentälle Tottenham sai Højbjergin, joka sopii erinomaisesti Mourinhon pelitapaan. Bale tuo vähintäänkin uskottavuutta ja nostalgiaa.

Toppariosasto saattaa saada vielä leveyttä Joe Rodonin muodossa, mutta sillä osastolla saatetaan jo tammikuussa nähdä liikehdintää. Hyökkäyksessä Kane saanee lepoa ainakin parin pelin verran kaudessa, mikä on jo lähtökohtaisesti enemmän kuin viime vuosina. Niin ja hankittiinpa vaihtopenkille myös maalivahti Joe Hart, joka varmasti paikkaa kopissa Vertonghenin jättämää aukkoa kokemuksen ja johtajuuden osalta.

Tottenhamin kohdalla siirtoikkunaa voidaan siis ehdottomasti pitää onnistuneena Mourinhon tarpeisiin nähden. Ongelmaksi saattaa muodostua se, että Mourinhon prosessi on hauras.

Mourinhon pallollisessa pelaamisessa on selkeitä puutteita, ja siitä on vaikea löytää toisteisuutta. Esimerkiksi loistava hankinta Reguilón saattaa kärsiä siitä, että hän joutuu liiaksi ratkaisemaan mututuntumalla pallollisia ongelmia pelin sisällä. Systeemi ei tue tässä tapauksessa parhaalla mahdollisella tavalla yksilöä. Sanottakoon Mourinhon puolustukseksi kuitenkin se, että hän on erinomainen lukemaan vastustajaa. Hän lähestyy peliä vastustaja edellä.

Ja sanoihan itse Harry Redknapp, että Tottenham voi voittaa tällä kaudella Valioliigan mestaruuden. Uskoo, ken tahtoo.

Tottenhamin siirrot kesän ikkunassa

Saapuneet

 • Giovani Lo Celso, kk, 24-v, 32 M€, Real Betis
 • Sergio Reguilón, vp, 23-v, 30 M€, Real Madrid
 • Matt Doherty, op, 28-v, 16,8 M€, Wolves
 • Pierre-Emile Højbjerg, pkk, 25-v, 16,6 M€, Southampton
 • Carlos Vinícius, kh, 25-v, laina 3 M€ (45 M€ osto-optio), Benfica
 • Joe Hart, mv, 33-v, ilmainen siirto, Burnley
 • Gareth Bale, lh, 31-v, laina, Real Madrid
 • Cameron Carter-Vickers, kp, 22-v, paluu lainalta, Luton
 • Danny Rose, vp, 30-v, paluu lainalta, Newcastle

Lähteneet

 • Kyle Walker-Peters, op, 23-v, 13,3 M€, Southampton
 • Jan Vertonghen, kp, 33-v, ilmainen siirto, Benfica
 • Oliver Skipp, kk, 19-v, laina, Norwich
 • Juan Foyth, kp, 22-v, laina (osto-optio), Villarreal
 • Ryan Sessegnon, vp, 20-v, laina, Hoffenheim
 • Michel Vorm, mv, 36-v, ilman seuraa

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


EL CLÁSICO – 50€ LISÄVOITTO

1. Avaa pelitili Betsafelle.
2. Aktivoi 100% talletusbonus ja talleta vähintään 20€.
3. Lyö 1€ ennakkoveto Barcelonan tai Real Madridin 1×2-voitosta.

Saat joukkueesi voittaessa 50€ lisävoiton!