Englannin MM-kisat jatkuvat kuolemanottelulla Uruguayta vastaan. Eteneekö The Three Lions jatkoon kivikovasta D-lohkosta?

Poissaolot

Englanti

Alex Oxlade-Chamberlain (loukkaantuminen)

Uruguay

Diego Lugano (loukkaantuminen)
Maxi Pereira (pelikiellossa)

Edelliset ottelut

Englanti

Englanti-Italia 1-2 (MM-turnaus)
Englanti-Honduras 0-0 (harjoitusottelu)
Ecuador-Englanti 2-2 (harjoitusottelu)

Uruguay

Uruguay-Costa Rica 1-3 (MM-turnaus)
Uruguay-Slovenia 2-0 (harjoitusottelu)
Uruguay-Pohjois-Irlanti 1-0 (harjoitusottelu)

Edellinen keskinäinen ottelu:

Englanti-Uruguay 2-1 (1.3.2006 ystävyysottelu)

Arvio

Englannin avausottelu Italiaa vastaan oli tappiosta huolimatta pirteä esitys Roy Hodgsonin ryhmältä. Joukkue pelasi poikkeuksellisen hienoa hyökkäyspeliä, missä roolijako hyökkääville ja puolustaville pelaajille oli selkeä.

Hodgson antoi vapaat kädet Raheem Sterlingille ja Danny Welbeckille, jotka nousivat nopeudellaan laidoilta ja loivat paikkoja Three Lionsin yksinäiselle hyökkääjälle Daniel Sturridgelle. Sturridge sai myös tukea piilokärkenä pelanneelta Wayne Rooneylta, jonka keskityksestä Liverpool-tähti viimeisteli Englannin ainoan osuman.

Hyökkäysnelikkoa lukuunottamatta lopun joukkueen roolina oli Hodgsonin systeemissä puolustaa. Keskikentän pohjalla pelintekijöinä ja rikkojina toimi Liverpool-kaksikko Steven Gerrard ja Jordan Henderson. Hendersonin paikalle kärkkyy myös Jack Wilshere, jolla oli kuitenkin jälleen rikkonainen kausi Arsenalin paidassa.

Englannin puolustusnelikko muodostunee tuttuun tapaan toppari-duo Phil Jagielkan ja loistokauden Chelseassa pelanneen Gary Cahillin ympärille. Laitapakkeina muodostelman täydentävät vapaapotkuihin ja erikoistilanteisiin erikoistunut Jagielkan seurakaveri Evertonista Leighton Baines sekä kokenut Glen Johnson. Maalilla nähdään mitä todennäköisemmin Manchester Cityn liimanäppi Joe Hart.

Jo avausottelu osoitti, että Englanti hyötyy tänä vuonna vahvasta Liverpool-edustuksestaan. Koko kauden yhdessä pelannut viisikko tiesi aloituspotkusta lähtien toistensa vahvuudet ja löysi välittömästi saumattoman yhteispelinsä. Hyökkäykseen mielellään osallistuvat Reds-pelurit toivat myös väriä Englannin totuttuun puolustusvoittoisempaan pelistrategiaan, näyttäen samalla Three Lionsin pelistä aivan uudenlaisen puolen.

Uruguayn MM-avauksesta muodostui katastrofi. Eteläamerikkalaiset kärsivät 1-3-yllätystappion piskuiselle Costa Ricalle, joka piti neljän vuoden takaista välieräjoukkuetta pilkkanaan. Toisella puoliajalla Los Charuasin menoa vaikeuttivat myös varoitukset alla pelannut topparikaksikko Diego Godin ja Diego Lugano, jotka eivät uskaltaneet enää ulosajon pelossa rikkoa peliä. Kaksikon toiminta oli vastoin uruguaylaista mentaliteettia, missä kovaa peliä arvostetaan ja voitto hankitaan millä keinolla hyvänsä.

Tämä mentaliteetti on muodostunut joukkueelle pieneksi ongelmaksi, sillä maa tuottaa vain vahvoja rikkovia keskikenttäpelaajia ja luovat pelinrakentajat puuttuvat lähes kokonaan. Edigio Arévalo Rios ja Álvaro Gonzalez eivät pelinlukutaidoillaaan häikäise vaan heidän roolinsa on yksinkertaisesti puolustaa ja rikkoa vastustajan kuviot. Costa Rica-pelissä kysymys kuuluikin kuka rakentaa Edinson Cavanille ja Diego Forlánille maalipaikat?

Kyseiseen ongelmaan apua saattaa tuoda joukkueen kokoonpanoon illalla palaava Liverpool-kärki Luis Suárez. Valioliigassa 31 maalia viime kaudella iskenyt ja sarjan parhaaksi pelaajaksi valittu Suárez tunnetaan myös hyvistä pelinrakentajan taidoista, jotka ovat nousseet aiemminkin esille Uruguayn maajoukkueessa. Pelinlukutaitoa voisi lisätä myös taitavan Ajax-peluri Nicolás Lodeiron nostaminen avauskokoonpanoon.

Keskikenttää suurempikin kysymysmerkki muodostuu puolustuspäähän. Lugano loukkaantui ottelun alla ja Maxi Pereira hölmöili itselleen viime pelin loppuhetkillä aivan turhan ulosajon. Rikkonainen puolustus kannustaa Englantia hyökkäämään entistä hanakammin.

Molemmille joukkueille kelpaa ottelusta vain voitto, joten panokset ovat äärimmäisen kovat. Suárezin paluu saattaa tuoda Uruguayn peliin luovuutta, mutta Liverpool-kärjen englantilaiset seurakaverit varmasti tuntevat tähden metkut.

Hyökkäyksen taidon jakautuessa melko tasasesti ottelu ratkaistaan puolustuspäässä, missä voimasuhteet asettuvat melko selkeästi Englannin eduksi. Puolustuspään poissaolot ja todellisten pelintekijöiden puuttuminen tekevät Uruguaysta pienen altavastaajan ja Three Lionsista suosikin menemään jatkoon äärimmäisen tasaisesta D-lohkosta.

Englanti voittaa 2-0.