Sam Allardyce vahvisti kesällä West Hamin hyökkäystä useammalla hankinnalla. Heistä yksi mätti vielä viime kaudella maaleja Ranskan toiseksi ylimmällä sarjatasolla. Lauantaina voiton Manchester Citystä Hammersille ratkaissut Diafra Sakho on viikon pelaajamme.

Allardyce värväsi Sakhon juuri ennen tämän kauden alkua Metzistä. Tuolloin monikaan ei vielä tiennyt, miten tärkeä vahvistus hyökkäykseen edellisenä vuonna 20 maalia huomattavasti heikommassa sarjassa tehnyt 25-vuotias senegalilaispelaaja tulisi olemaan kauden alussa. Moni Hammers-kannattaja latasi kovimmat odotukset Ecuadorin paidassa MM-kisoissa onnistuneeseen Enner Valenciaan. Näin Sakho sai tehdä läpimurtonsa ilman suurempia paineita.

Sakhon alkukausi Valioliigassa on ollut murskaavan hyvä. Kuusi maalia seitsemään otteluun on uskomaton suoritus vuosi sitten Ranskan kakkossarjassa pelanneelta hyökkääjältä. Senegalilainen onkin löytänyt verkon perukat kuudessa viimeisessä ottelussa. Alla Sakhon avausmaali Hammers-paidassa Liigacupissa Sheffield Unitedia vastaan.

Fyysisesti vahva, puolustusorientoitunut ja taitava viimeistelijä. Näillä ominaisuuksilla voisi kuvailla osuvasti Sakhon vahvuuksia. Mies tykkää laukoa paljon (23 vetoa tällä kaudella) ja pelata kovaa. Rajut otteet näkyvät virhemäärissä. 12 rikettä on varsin suuri määrä hyökkääjälle. Sakhon puolustustaidoista kertovat hyvin tämän kauden kahdeksan syötönkatkoa ja purkupalloa.

Vuonna 1989 Guédiawaye nimisessä kaupungissa Senegalissa syntyneen Sakhon matka ammattilaiseksi käynnistyi paikallisseura Génération Footin riveissä. Ranskaan mies muutti 2007 18-vuoden ikäisenä siirryttyään pelaamaan Metzin paitaan. Onnistumiset reservijoukkueessa toivat Sakholle kahdessa vuodessa paikan edustusmiehistössä. Ensimmäiset kolme vuotta senegalilaiskärki vietti kuitenkin pääosin vaihtopenkillä.

Metzin avauskokoonpanoon Sakho ansaitsi paikkansa keväällä 2012 seuran tuoreen managerin Albert Cartierin päätettyä nostaa hänen rooliaan. Viimeisen kahden vuotensa aikana Sakho nousi joukkueessaan avainrooliin. 39 maalia ja Metzin nostaminen kolmannelta sarjatasolta Ranskan pääsarjaan herättivät lopulta Allardycen huomion. Sakhon nousu huipulle on siis ollut kovan työn takana.

West Hamissa Sakho on ehtinyt tuottaa harmaita hiuksia jo useammalle Valioliigan suurseuralle. Tähän mennessä verkot ovat heiluneet muun muassa Manchester Unitedin, Cityn ja Liverpoolin paidassa. Ottaen huomioon suuren sarjaharppauksen miehen nopeaa sopeutumista Valioliigaan ei voi kuin ihmetellä.

Tutkaparin Sakho on löytänyt Boleyn Groundilla toisesta tulokkaasta Valenciasta. Kaksikko on tehostanut huomattavasti West Hamin hyökkäyspeliä. Viime kaudella Hammers joutui lähinnä pelaamaan keskityksiä Andy Carrollin päähän. Nyt joukkuessa on kaksi liikkuvampaa ja vikkelämpää kärkipelaajaa, minkä ansiosta lontoolaiset ovat voineet harjoittaa paremmin myös pallollista peliä.

Sakholla on potentiaalia nousta Valioliigassa yhtä tärkeäksi maalitykiksi, mitä maamiehensä Demba Ba oli Newcastlessa. Myös Ba hivuttautui vähitellen huippua kohti ja nosti Sakhon tavoin Saksassa Hoffenheimin toiseksi ylimmältä sarjatasolta Bundesliigaan. Tähän mennessä miehen tarina on ollut suorastaan satumainen.

Hyvin otteiden myötä myös maajoukkueen ovet ovat avautuneet Sakholle. Debyytti Senegalin paidassa tuli toukokuussa ja ensimmäinen maalikin syntyi samalla komennuksella. Sakholla on vielä paljon hyviä vuosia jäljellä, joten hyökkääjälle voi pedata valoisaa tulevaisuutta Valioliiga-kentillä.

Alla vielä Sakhon voittomaali viikonlopulta. Maali löytyy noin 1.30 minuutin kohdalla videota.