Borussia Dortmund ja Arsenal vahvistivat keskiviikkona, että 28-vuotias gabonilaishyökkääjä Pierre-Emerick Aubameyang viilettää jatkossa Gunnersin paidassa Emirates Stadiumilla (uutinen). Arsenal rikkoi tiettävästi siirron yhteydessä seuraennätyksensä maksamalla Aubameyangista vajaat 64 miljoonaa euroa. Se kertoo kovista odotuksista, sillä mikään nuori tulevaisuuden lupaus vikkeläkinttuinen ”Auba” ei enää ole.

Mitä Aubameyangilta on sitten lupa odottaa? Toivottavasti ainakin voltteja, Arsenal-kannattajat epäilemättä ajattelevat. Atleettinen Aubameyang kun tunnetaan näyttävistä volttituuletuksistaan tekemiensä maalien jälkeen.

Toisen polven maajoukkuepelaaja tuo Tykkimiehiin myös valtavasti lisää nopeutta – ja sitä Arsène Wenger on miehistöönsä kaivannutkin. Aubameyangia kolme kuukautta vanhempi, Evertoniin myyty Theo Walcott oli hänkin tosin melkoinen pikakiituri, mutta Walcottin vauhtia olivat hiljentäneet polvivammat eikä rooli Wengerin miehistössä ollut muutenkaan enää entisenlainen. Aubameyang sen sijaan ei ole kärsinyt vakavia vammoja urallaan vielä kertaakaan.

Viime vuosina keskimäärin 40 maalia per kausi

Bundesliigan saksankielisillä kotisivuilla julkaistiin lokakuussa juttu nopeimpien pelaajien mitatuista huippunopeuksista. Nopeuksia on mitattu kaudesta 2011-2012 lähtien, ja Aubameyang on Mönchengladbachin Fabian Johnsonin jälkeen kaikkien aikojen tilaston kakkosena. Gabonin huippunopeudeksi on mitattu 35,44 km/h.

Niin, luonnollisesti emme voi unohtaa maalejakaan, sillä juuri niitähän Aubameyangilta odotetaan. Viimeisen kahden ja puolen kauden aikana Auba on tehnyt Dortmundille tasan 100 maalia. Viime kaudella irtosi Bundesliigan maalikuninkuus 31 maalilla, ja tällä kaudella hän oli jota kuinkin samassa vauhdissa tehtyään 16 ottelussa 13 maalia.

Unohtaa ei pidä Aubameyangin onnistumisia kovissa europeleissäkään. Tällä kaudella hän teki Dortmundin seitsemästä Mestarien liiga -maalista neljä, ja kahdella edellisellä kaudella Mestarien liigassa syntyi yhteensä 18 osumaa. Tosin tänä keväänä Aubameyang ei saa Arsenalin paidassa europelejä pelata, koska Dortmund on yhä mukana samassa kilpailussa.

Hyvä ohjaus tarpeen

Saksassa Aubameyang tunnetaan iloluontoisena veikkona, jolla on hymy herkässä ja joka viihtyy hyvin parrasvaloissa. Tästä kelvatkoon esimerkiksi vaikkapa Aubameayngin ja Marco Reusin Batman ja Robin -imitaatio.

Se tapa, jolla Aubameyang Dortmundista lähti – lakkoillen ja tuittuillen – kertoo kuitenkin siitä, että aina gabonilainen ei ole mikään helppo käsiteltävä. Vaikeuksien keskellä bensaa liekkeihin on lisäksi kaatamassa miehen asioita hoitava isäukko, Pierre hänkin.

Arsène Wengerillä on kuitenkin monenlaisista ihmisistä kokemusta, joten ranskalainen osannee hoitaa myös Aubameyangia tarpeen tullen. Ja mikä Wengerin ja Arsenalin kannalta parasta, seuraan siirtyi vastikään myös Aubameyangin vanha joukkuekaveri ja tutkapari, sekä hyvä ystävä Henrikh Mkhitarjan.

Mkhitarjan ja Aubameyang siirtyivät Dortmundiin vuonna 2013 samaan aikaan ja he viihtyvät silmin nähden hyvin yhdessä niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin. Yhdistääpä kaveruksia sekin, ettei kumminkaan tarvitse murehtia arvokisakiireistä maajoukkueidensa kanssa.

Se, että molemmat entiset dortmundlaiset päätyivät tässä ikkunassa juuri Arsenaliin, kertonee sivumennen sanoen myös entisen Dortmundin pääscoutin, nykyisin Arsenalissa työskentelevän Sven Mislintatin kasvavasta vaikutuksesta seurassa.

Miten Lacazette sopeutuu tilanteeseen?

Arsenalin Aubameyangista maksama hinta oli korkea, mutta on hyvin mahdollista, että se oli sen arvoista. Gunners toki menetti Alexis Sánchezin Manchester Unitediin, mutta kun muistetaan, ettei Sánchezinkaan omin pelipaikka ollut piikissä, toivoo Arsenal löytäneensä ensimmäisen eliittitason kärkimiehensä sitten Robin Van Persien. Kaikella kunnioituksella tehokasta super-subia Olivier Giroud’ta kohtaan, sillä ei hän koskaan aivan terävimmän huipun tasolla ollut.

Hieman nieleskeltävää siirrossa lienee silti kesästä lähtien Arsenalin siirtoennätystä hallussaan pitäneellä Alexandre Lacazettellä. Debyyttikaudellaan yhdeksän valioliigamaalia tehnyt Lacazette oli juuri alkanut saada pelata kauan kaipaamiaan täysiä 90-minuuttisia, kun seuraan tuoniin Aubameyang. Jatkossa ranskalainen aloittanee usein pelit vaihtopenkiltä. Maanmiehensä Giroud’n maalintekovastuun Eurooppa-liigassa Lacazette sentään perii Aubameyangin jäädessä katsomoon.

Paperilla Aubameyang on Arsenalilta vallan mainio hankinta. Mutta muistetaan silti, että Tykkimiesten suurimmat ongelmat ovat kuitenkin olleet tähänkin asti alakerrassa, ei hyökkäyksessä (Kommentti aiheesta).