Newcastle Unitedin myynti Mike Ashleylta Saudi-Arabian valtion investointirahastolle (PIF) on aiheuttamassa massiivisen valtataistelun. Jättimäinen tv-yhtiö yrittää estää kaupan.

PIF on ostamassa Ashleylta 80 prosenttia Newcastle Unitedista. 10 prosenttia on menossa Amanda Staveleyn omistamalle PCP Capital Partnersille ja toiset 10 prosenttia Reubenin veljesten pääomasijoitusyhtiölle. Kaupan asiakirjat on jo allekirjoitettu ja käsiraha maksettu. Tällä hetkellä kauppa on Valioliigan syynissä ja se on enää ainoa taho, joka voi estää myynnin toteutumisen.

Julkaisimme perjantaina pitkän tekstin, jossa käytiin läpi Lähi-idän valtakamppailua ja sen hiipimistä futiskentille. Muistetaan, että Qatarin valtio on PSG:n omistuksen takana ja Abu Dhabin kuningasperheellä on vahvat siteet Manchester Cityyn.

Ulkopoliittisen insituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta kommentoi asiaa Valioliiga.comille näin.

– Saudi-Arabia ja Qatarhan ovat olleet pitkään törmäyskurssilla. Voi kuvitella, että jos molemmat omistavat jalkapalloseuroja, niin siitäkin tulee keskinäisen kamppailun areena.

Nyt päästään tuoreen uutisen pihviin. Valioliigan kanssa yhteistyötä tekevä tv-yhtiö beIN Sports yrittää nimittäin The Timesin mukaan estää Newcastle Unitedin siirtymisen Saudi-Arabian syliin.

Miksi juuri beIN Sports? Sen omistaa beIN Media Group, jonka puheenjohtaja taas on Nasser Al Khelaifi. Hänet taas futismaailmassa tunnetaan paremmin PSG:n puheenjohtajana.

Timesin tietojen mukaan beIN Sportsista on otettu yhteyttä niin Valioliigaan kuin jokaiseen valioliigaseuraan. Qatarilaiset yrittävät koota yhtenäisen rintaman, joka estäisi saudien pyrkimykset.

BeIN Sports käyttää lehden mukaan vipuvartenaan syytöstä, jonka mukaan Saudi-Arabian valtion satelliittioperaattori Arabsat tarjoaa alustan laittomille tv-lähetyksille. Suomeksi sanottuna saudit eivät ole syytösten mukaan estäneet laitonta urheilulähetysten striimausta.

Valioliiga on jo aiemmin ottanut aiheeseen kantaa. Viime heinäkuussa sarja kertoi olleensa yhteydessä yhdeksään eri lakitoimistoon Saudi-Arabiassa. Ne eivät kuitenkaan olleet halukkaita avustamaan Valioliigaa tapauksessa.

BeIn Sportsin sana on painava. Se on Valioliigan suurin tv-yhteistyökumppani Britannian rajojen ulkopuolella. BeIN Sportsin ja Valioliigan viimeisimmän kolmivuotisen sopimuksen arvo on 500 miljoonaa puntaa (566 miljoonaa euroa).

[readmore from=Newcastle]

BeIN Media Groupin toimitusjohtaja Yousef Al Obaidly kirjoittaa Timesin näkemässä kirjeessä:

– Siinä piilee vaara, että Saudi-Arabian valtion sallitaan saada hallintaansa (joko suoraan tai epäsuoraan) merkittävä valioliigaseura. Saudi-Arabian menneitä ja yhä jatkuvia laittomuuksia – ja niiden vaikutuksia Valioliigan, sen seurojen, tv-yhtiöiden ja yleisesti jalkapallon taloudellisiin intresseihin – ei voida jättää huomioimatta.

– Valioliigan pitkäaikaisena yhteistyökumppanina ja valtavana sijoittajana kehotamme voimakkaasti harkitsemaan vaikutuksia [mikäli kauppa sallitaan].

– Ei ole liioiteltua sanoa, että jalkapallon tulevaisuuden taloudellinen rakenne on vaarassa.

LUE MYÖS