Näkökulma: Chelsealla vain yksi tapa pelastaa kautensa – Frank Lampardin täytyy lähteä

© Kuva: Getty Images

Frank Lampard on kyennyt selittämään, mistä Chelsean raju laskusuhdanne johtuu, mutta ei kykene pysäyttämään sitä. Jos seura haluaa vielä pelastaa kautensa, on sen jatkettava kylmäpäisesti eteenpäin ilman yhtä suurinta legendaansa, kirjoittaa Valioliiga.comin Eetu Ikola.

Uppoaa kuin kivi

Lampardin debyyttikausi Chelsean peräsimessä oli hänen vähäiseen kokemukseensa nähden hyvä. Vasta 2,5 vuotta sitten valmentajaksi ryhtynyt seuraikoni ei kuitenkaan ole antanut juuri minkäänlaisia merkkejä siitä, että hän olisi oikea mies tuomaan Chelsealle todellista menestystä.

Lampard palkittiin viime kauden päätteeksi suurella siirtobudjetilla, kun hän onnistui pitämään siirtokiellosta kärsineen Chelsean Mestarien liigassa. Seura törsäsi yli 230 miljoonaa euroa uusiin pelaajiin, kun joukkue vahvistui Timo Wernerin, Hakim Ziyechin ja Kai Havertzin (koko siirtoikkunan kallein hankinta) kaltaisilla huippupelaajilla.

Suurista ja jännittävistä hankinnoista huolimatta on Chelsea liikkunut suoritusten valossa täysin väärään suuntaan, kuten lukuisat tilastot osoittavat.

Tiistain tappio Leicesterille oli jo sen viides kahdeksaan edelliseen sarjaotteluun. Sijoitus on tällä hetkellä kahdeksas ja pistesaldo 29. Samaan aikaan viime kaudella Chelsea istui neljäntenä, 32 pisteessä.

Jos ylläoleva upotus ei näy, klikkaa tästä.

Vaikka eroa viime kauden tilanteeseen on vain kolme pistettä, on kyseessä seuran huonoin pistesaldo 19 sarjaottelun jälkeen koko Roman Abramovitchin aikakaudella – lukuun ottamatta kautta 2015-16, jolloin joukkue jäi 10:ksi. Tällä vireellä on Lampardin hankala välttyä samalta kohtalolta kuin esimerkiksi José Mourinhon.

Leicester nousi tiistain ansaitulla voitolla myös sarjakärkeen, jonne Chelseankin uskottiin vielä joulukuun alussa yltävän.

Erityisesti sarjataulukon paremman puoliskon joukkueet ovat koituneet Chelsealle ongelmallisiksi, sillä se ei ole voittanut nykyisen TOP11:n seuroista tällä kaudella kuin West Hamin.

Alkukauden tappioton putki oli vakuuttava, mutta ei silloinkaan isoja seuroja kaadettu. Tämä meno ei voi jatkua, jos Chelsea haluaa vielä sijoittua TOP4:n joukkoon. Vireensä löytäneet Arsenal ja Aston Villa hengittävät jo niskaan.

Jos ylläoleva upotus ei näy, klikkaa tästä.

Hukattua potentiaalia

Aiemmin mainituista vahvistuksista huolimatta on Chelsean hyökkäyspelaaminen myös äärimmäisen hampaatonta. Leicesterin oli tiistaina helppo pitää pelokkaasti hyökännyt vierailija aisoissa, eikä sitä edeltänyt 1-0-voitto vajaamiehisestä Fulhamistakaan vakuuttanut.

Miten Lampard ei saa esimerkiksi Werneristä, joka oli viime kaudella Robert Lewandowskin suurin haastaja Bundesliigan maalikuninkuudesta, tämän enempää irti? Miksi peluuttaa vasemmalla laidalla maalitykkiä, joka on tehnyt edellisen neljän sarjakauden aikana häikäisevät 78 maalia (21+13+16+28) lähtökohtaisesti kärkimiehen tontilta?

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Tiistaina Wernerin maaliton putki kasvoi jo 11 sarjapelin mittaiseksi. Kuva: Getty Images

Kuten Southamptonin manageri Ralph Hasenhüttl hiljattain totesi, on Lampardin otettava vastuuta myös saksalaishyökkääjän epäonnistumisista. Toistaiseksi Lampard on ottanut hyvin vähän vastuuta oikeastaan mistään, kuten Leicester-tappionkin jälkeinen haastattelu antoi osoittaa.

Piinaavat puolustusongelmat, jotka näyttivät jo korjaantuneen syksyllä Edouard Mendyn, Ben Chilwellin ja Thiago Silvan asetuttua aloilleen, nostivat myös pahaenteisesti päätään.

James Maddisonin viimeistely oli jo 50. valioliigaosuma, jonka Chelsea on päästänyt Lampardin alaisuudessa vieraskentällä. Ainoastaan Newcastle (52) on päästänyt enemmän vierasmaaleja Valioliigassa viime kauden alusta lähtien.

Chelsea on pitänyt maalinsakin puhtaana vain viidessä sen 29 vierasottelusta Lampardin saapumisen jälkeen. Saldo on niin huolestuttava, ettei sitä voi laittaa edes Kepa Arrizabalagan muotoisen katastrofin piikkiin.

Jos ylläoleva upotus ei näy, klikkaa tästä.

Frank Lampard ei ole Jürgen Klopp

Osa Chelsean kannattajista voisi potkujen koittaessa väittää, ettei Lampard saanut tarpeeksi aikaa lontoolaisseuran peräsimessä. Radikaalisti muuttuneen miehistön ja lähes mitättömän pre-seasonin myötä englantilaisluotsi on pyytänyt lisää aikaa ja sanonut, ettei nuoresta joukkueesta ole vielä taistelemaan mestaruudesta.

Tällaiset puheet eivät kuitenkaan sovi Chelsean kaltaisen seuran managerille – olivat olosuhteet kuinka haastavat tahansa. Vain harvoille ja valituille on annettu enemmän kuin kaksi vuotta aikaa menestyä Stamford Bridgellä, eikä Lampard pysty juuri mitenkään osoittamaan, miksi hänen pitäisi olla yksi heistä. Ei näillä näytöillä. Ei tällä kokemuksella.

Lampardia on verrattu fanien keskuudessa jopa Jürgen Kloppiin, joka sai runsaasti aikaa Liverpoolissa. Lampard ei kuitenkaan ole kuin hän, eikä Chelsea ole kuin Liverpool.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Lampard tuntuu vain lykkäävän eteenpäin sitä päivää, jolloin Chelsea voi taas taistella pokaaleista. Kuva: Getty Images

Kloppin Liverpool jäi ensimmäisellä kokonaisella kaudellaan neljänneksi, toisella kaudella neljänneksi, kolmannella kaudella toiseksi, ennen kuin saksalaisluotsi viimein voitti mestaruuden neljännellä kaudellaan Anfieldilla. Vaikka Liverpool jäi useissa finaaleissa nuolemaan näppejään, oli seura selvästi matkalla oikeaan suuntaan.

Kloppin ansioluettelo oli myös täysin eri tasolla kuin Lampardin. CV:nsä avulla Klopp vakuutti Liverpoolin seurajohdolle, että kärsivällisyys kannattaisi. Tähän Lampard ei nyt pysty.

Siinä missä Klopp oli voittanut kaksi Bundesliigan mestaruutta ja hopeaa Mestarien liigassa, oli Derbyä luotsannut Lampard jäänyt Mestaruussarjassa kuudenneksi ennen tappiota nousukarsintojen finaalissa.

Lampardin kokemattomuus paistaa tulosten lisäksi kykenemättömyydestä löytää yhtä voittavaa kokoonpanoa ja saada hankintojen kemioita kohtaamaan. Ilman seuralegendan statusta olisi hänet saatettu potkia pihalle jo aiemmin.

Kausi vielä pelastettavissa

Vaikka pelaajien itseluottamus on pohjamudissa, eikä Lampard heille juuri sympatiaa tarjoa, on kausi vielä pelastettavissa totaaliselta farssilta. Siitä kiitos kuuluu vastaavasti kompuroineille kanssakilpailijoille ja suorastaan ainutlaatuiselle asetelmalle.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Chelsea ei ole koskaan mennyt kahta kokonaista kautta ilman pokaalia Roman Abramovichin aikakaudella. Kuva: Getty Images

Eroa sarjakärkeen on toistaiseksi vain yhdeksän pistettä. Yhden ottelun vähemmän pelannut Liverpool (4.) on vain viiden pisteen päässä. Peräti yhdeksän joukkuetta on tällä hetkellä vain yhdeksän pisteen sisällä. Mestarien liigan pudotuspeleissä vastaan asettuu puolestaan äärimmäisen kova Atlético Madrid, joka repisi Chelsean tällä hetkellä palasiksi.

Kausi on joka tapauksessa puolivälissä ja kurssi yhä käännettävissä. Sen mahdollistamiseksi Abramovichin on kuitenkin palattava vanhoihin tapoihinsa ja painettava liipaisinta, koska Lampard on näyttönsä antanut.

Thomas Tuchel, Julian Nagelsmann, Ralph Hasenhüttl, Max Allegri ja Brendan Rodgers ovat aikaisia ehdokkaita Chelsean peräsimeen. Jopa Guus Hiddinkin kaltainen väliaikaisluotsi voisi olla toimiva vaihtoehto kauden loppuun saakka.

Lampardin johdolla Chelsea jää kuitenkin varmuudella TOP4:n ulkopuolelle, eikä sitä voida katsoa tällaisen kesän jälkeen sormien läpi. Ei silloin, kun joukkueeseen on käytetty enemmän rahaa kuin mihinkään muuhun seuraan koko maailmassa.

Lampard on ja tulee aina olemaan Chelsean legenda, mutta hänen aikansa joukkueen peräsimessä tuli yksinkertaisesti liian aikaisin.

Eetu Ikola
Twitter: @eetuikola


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.