Neljä ottelua, neljä voittoa. Manchester Unitedin kurssi on kääntynyt räväkästi sen jälkeen, kun seuran entinen pelaaja Ole Gunnar Solskjær korvasi José Mourinhon managerina joulukuussa.

United on voittanut Solskjærin alaisuudessa kaikki neljä otteluaan maalierolla 14-3. Viimeisin kolmen pisteen potti tuli keskiviikkona Newcastlessa 2-0-lukemin.

Manchesteriläisten pelillinen ilme on parantunut selvästi Mourinhon saatua potkut. Solskjærin Unitedia on kehuttu ennen kaikkea vapautuneemmaksi. Newcastlea vastaan esitys ei kuitenkaan ollut parhaasta päästä, vaan isäntäjoukkuekin oli pelissä hyvin mukana varsinkin avausjaksolla.

Peli ratkesi toisella 45-minuuttisella. Vieraiden brittikärki Marcus Rashford laukoi 64. minuutilla vapaapotkun kaukaa kohti maalia, ja Romelu Lukaku tuikkasi pallon verkkoon slovakialaismaalivahti Martin Dubravkan nenän edestä. Rashfordin kova, puolelta toiselle leijaillut laukaus tuli suoraan päin Dubravkaa, mutta tämä ei saanut vangittua pelivälinettä vaan jalkapallotermein ”sylki” nahkakuulan eteensä.

– Vähän käy Dubravkaa sääliksi. Hän on neljän miljoonan punnan hankinta, ollut heittämällä ykkösveskari ja pelannut hyvin. Ei häntä voi (tappiosta) syyttää, sillä hän otti hyviäkin torjuntoja, ottelun keskiviikkona Viasatilla selostanut Mikko Innanen sanoo.

– On tuo raadollista, että tuollainen virhe näkyy. Laukaus lähti noin 35 metristä. Se osoittaa, että aina kannattaa kokeilla.

Dubravka loukkasi tilanteessa kättään, kun kookas belgialainen Lukaku rymisteli paluupalloon varomatta. Avausmaali kuitenkin hyväksyttiin, sillä pallo ei selvästikään ollut Dubravkan hallussa vaan pelattavissa.

– Aika usein tuosta vihelletään vapaapotku puolustavalle joukkueelle, mutta tuomari Andre Marriner toimi näin, ja sitä päätöstä on kunnioitettava, Innanen toteaa.

Unitedin kannattajilla on alkukauden vaikeuksien jälkeen jälleen syytä iloon, vaikka sarjasijoitus ei vielä faneja tyydytäkään. Voittoputkessa liitävä joukkue on Valioliigassa kuudentena mutta vain kolmen pisteen päässä sijan ylempänä olevasta Arsenalista. Kilpailu ensi vuoden europaikoista on kovaa.

Solskjær näyttää ennen kaikkea saaneen joukkueen henkisen takalukon purettua. Mourinhosta sen sijaan välittyi Innasen mukaan huomattavasti negatiivisempi kuva, joka säteili ryhmään ja sen esityksiin.

– Mourinhosta näki, ettei hän ollut motivoitunut ja se heijastui pelaajiin. Kun muistelee Paul Pogbaa, kun olimme Anfieldillä Liverpool-Manchester United -ottelussa Mika Kottilan kanssa, hän oli siellä koko pelin sateessa huppu päässä vaihtopenkillä. Kun miettii mitä Solskjær on nyt, niin onhan se käsittämätön muutos.

Pogbaa on kehuttu uudestisyntyneeksi sen jälkeen kun manageri vaihtui. Joulukuussa joukkueensa kuukauden pelaajaksi valittu ranskalaistähti on tehnyt Solskjærin alaisuudessa enemmän maaleja neljässä pelissä kuin koko alkukaudella Mourinhon luotsaamana.

– Ne ovat näköjään aika pitkälti henkimaailman juttuja. Futis on käsittämätön laji. Ei tuo mikään ihmeellinen peli heiltä ollut, mutta osoitus hyvästä henkisestä tilasta. Vähän huonommallakin pelillä hoitivat homman kotiin, Innanen perkaa.

– Solskjær on nauravainen ja iloisen oloinen kaveri. En yhtään ihmettele, että pelaajien on hyvä olla hänen ympärillään pukukopissa. Tuskin tämä mitään ydinfysiikkaa ja rakettitiedettä on, mutta Josén naama kului: pelaajat kyllästyivät manageriin ja manageri pelaajiin. Vaihto oli ainoa oikea ratkaisu.

Solskjær saattaa suoda runkopelaajilleen lepovuoron lauantaina, kun joukkue kohtaa Huuhkajista tutun maalivahdin Anssi Jaakkolan edustaman Readingin FA Cupin ottelussa. Kymmenen viime peliä ilman voittoa pelannut Reading pelaa Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Mestaruussarjassa ja on 24 joukkueen sarjassa toiseksi viimeisenä.

Manchester United-Reading näkyy lauantaina 5.1. suorana lähetyksenä Viasat Jalkapallo -kanavalla ja suoratoistopalvelu Viaplayssa klo 14.20 alkaen.