Englannin Mestaruussarjan nousukarsintafinaalin ensimmäinen joukkue selviää tiistai-iltana, kun West Bromwich Albion ja Aston Villa ratkaisevat toisessa välierässä keskenään sen, kumpi saa mahdollisuuden pelata ensi kaudella Valioliigassa. Valioliiganousija ratkaistaan nousukarsintojen finaalissa.

Villa voitti lauantaina välierien avausosan Villa Parkilla 2-1. Koska vierasmaalisääntö ei ole voimassa nousukarsinnoissa, asetelma on yhä täysin auki.

West Bromwich koki kovia avausosan lopussa Dwight Gaylen toisen keltaisen kortin myötä. 23 maalia Championshipin sarjavaiheessa iskenyt hyökkääjä on nyt pelikiellossa.

– Hänen ulosajonsa on kyllä West Bromille paha takaisku, koska Gayle on ollut kova maalintekijä läpi sarjan, Viasatin selostaja Mikko Innanen toteaa Valioliiga.comille.

– Se tietää kuitenkin, että jonkun muun hyökkääjän pitää ottaa vastuuta. Jay Rodriguez pystyy myös ratkaisemaan.

Gayle siirtyi lainalle West Bromiin täksi kaudeksi Newcastlesta. Samalla valioliigaseura sai kauden mittaiselle lainalle West Bromin väkivahvan kärjen Salomón Rondónin.

Innanen on varma, ettei tiistain ottelusta uuvu tunnetta. Kamppailu on West Midlandin derby, johon kuuluvat Villan, Birmingham Cityn, Conventry Cityn, Walsallin, West Bromwichin ja Wolverhamptonin väliset kohtaamiset.

– Nämä eivät ole ne pahimmat viholliset, mutta onhan tämä vähintään sellainen puoliderby, todella iso peli. Aston Villa on ihan valtavan kokoinen seura ja West Brom pienempi seura, joka on kuitenkin ollut monet pitkät tovit Valioliigassa ja pelaajalistasta löytyy laatua.

Aston Villasta Innanen suosittelee kiinnittämään huomiota Jack Grealishiin.

– Valtavan vahvat reidet ja mielettömän tyylikäs kapteeni, joka pystyy ratkaisemaan matseja, Innanen suitsuttaa.

Grealish muistetaan tältä kaudelta erityisesti maaliskuun karmivasta välikohtauksesta, joka sattui Birminghamin ja Aston Villan välisessä Championshipin ottelussa. Ottelua oli pelattu vain hetki, kun Birminghamin kannattaja juoksi kentälle ja löi Grealishia nyrkillä takaapäin.

Tälli ei näyttänyt Grealishia juuri haittaavan, sillä hän viimeisteli tuolloin Villan 1-0-voittomaalin toisen jakson puolivälissä.

Kolmosveskarista vastuunkantajaksi

Villan maalilla pelaava Jed Steer on yksi niistä otteluparin pelaajista, joka on vakuuttanut Innasen. Brittimolari nousi kuin ihmeen kaupalla joukkueen vastuuveskariksi, sillä hän aloitti kauden lainalla Charltonissa. Kauden ykkösenä avanneen Orjan Nylandin kausi päättyi viime vuoden lopulla ja Lovre Kalinic on kärsinyt keväällä vammoista. Sen myötä Steer, 26, sai yllättäen tilaisuutensa.

– Steer on ollut varsinainen kolmosmolari, joka siellä on nyt torjunut – ja hyvin onkin! Hän on käyttänyt saamansa tilaisuuden hyväkseen ja ollut helvetin hyvä. Hän on tehnyt vaikutuksen hyvillä otteillaan.

Ennen tätä kautta Steer oli pelannut Aston Villan edustusmiehistössä vain kahdessa sarjapelissä. Tämän kauden aikana pelejä kertyi Championshipissä 16. Tiistaina nähdään, torjuuko hän emoseuransa lähemmäs pääsyä Valioliigaan.

Mestaruussarjan nousukarsintojen välierien toinen osaottelu West Bromwich Albion-Aston Villa näkyy tiistaina 14.5. suorana lähetyksenä Viasat Jalkapallo -kanavalla ja suoratoistopalvelu Viaplayssa klo 21.40 alkaen.