Jalkapallossa on totuttu palkitsemaan pelaajia tiettyjen etappien päätteeksi.

Käytännössä jokaisessa sarjassa valitaan kauden loputtua vuoden pelaaja, ja maalipörssiä seurataan tiiviisti. Eilen illalla FIFA palkitsi vuotuisessa gaalassaan koko jalkapallomaailman vuoden parhaan pelaajan. Palkinnon voitti Real Madridin Cristiano Ronaldo.

Kaikissa yksilöpalkintojen jakaminen ei herätä positiivisia tunteita. Yksi heistä on Manchester Unitedin manageri José Mourinho.

– Rehellisesti sanottuna en ole yksilöpalkintojen ystävä, Mourinho sanoi FIFA:n haastattelussa, jossa häneltä kysyttiin miten Mourinho arvioi pelaajien välistä laatua.

– Jalkapallo on joukkuelaji. Joukkueet voittavat otteluita. Pelaajat eivät ole niin tärkeitä kuin joukkueet.

– Media ja pelaajat rakastavat sitä (yksilöpalkintoja), valmentajat eivät niinkään. Yksilöpalkintojen ja työskentelymme välillä on hieman ristiriitaa. Media ja fanit ovat kuitenkin hyvin tärkeitä lajille, joten en ole varsinaisesti yksilöpalkintoja vastaan.

Miten peli on muuttunut?

Lopulta Mourinho kuitenkin puhui myös pelaajien yksilöllisistä eroavaisuuksista.

– Totta kai on erityisiä pelaajia, jotka pystyvät tekemään joukkueista ja joukkuekavereista parempia. Tällaiset pelaajat pystyvät vaikuttamaan joukkueen tasoon tai dynamiikkaan.

– Olen vain sitä mieltä, että näissä palkinnoissa (yksilöiden merkitystä) liioitellaan. Viikko gaalan jälkeen seuraavan vuoden kampanjointi alkaa jo.

Mourinholta kysyttiin myös, miten peli on muuttunut vuosituhanteen vaihteesta.

– On vaikeaa verrata ajanjaksoja, pelaajia, sukupolvia. Se ei ole oikein reilua.

– Lopputulos on erilainen, mutta niin ovat siihen tarvittavat työkalutkin. Ihmiset saattavat sanoa, että peli on nopeutunut, eikö? Niinhän se on, mutta pallot ovat kevyempiä, kengät hämmästyttäviä ja harjoitussessiot tieteellisempiä.

– Eivätkö pelaajat pelaa nykyään enemmän ja eikö heillä ole vähemmän aikaa levätä? Kyllä, mutta nykyään seuroilla on välineitä, joilla palautumista voidaan nopeuttaa ja loukkaantumisia estää.

– Siinä missä seuraan kehitystä, kunnioitan menneisyyttä.