Arsenal ei ole voittanut pitkään aikaan mitään. Kausiennakosta selviää, miksei sarjamestaruutta juhlita taaskaan Emiratesilla.

Viime kausi

Vuosi sitten Pohjois-Lontoon ylpeys Arsenal oli pienoisten muutosten edessä. Joukkueen ja Valioliigan paras maalintekijä Robin van Persie kaupattiin verivihollisen Manchester Unitedin riveihin ja keskikentän pohjan luottomies Alexandre Song FC Barcelonaan. Valmentaja Arsène Wenger oli kuitenkin aiempia kesiä rohkeampi siirtomarkkinoilla ja hankki seuran riveihin maalintekovoimaa saksalaisen Lukas Podolskin, ranskalaisen Olivier Giroud’n ja espanjalaisen Santi Cazorlan muodossa.

Monet asiantuntijat sijoittivat Tykkimiehet sijoille 4-6 ennakkokaavailuissaan, heti Manchesterin seurojen ja Chelsean perään. Oli siis selvää, että kisa Mestarien liigaan pääsystä olisi luultavimmin Arsenalin kauden minimitavoite cup-menestyksen ohella.

Arsenalin kausi oli lopulta odotetun vaikea. Varsinkin kauden ensimmäisellä kolmanneksella joukkueen peli ei tuntunut loksahtavan ollenkaan uomiinsa ja tuloksena oli hyvin epätasaista suorittamista. Seuran kannattajat alkoivat jo pelätä Mestarien liigaan pääsyyn oikeuttavien sijojen karkaamista ennen kauden puolta väliä.

Tammikuussa manageri Wenger hankki loukkaantumisherkän Kieran Gibbsin ohelle vasemmaksi puolustajaksi espanjalaisen Nacho Monrealin, menetettyään täysin luottamuksensa brasilialaiseen André Santosiin.

Mestarien liigassa Arsenal ylsi lohkovaiheesta jatkoon, mutta neljännesvälierissä tuleva turnauksen voittaja, saksalainen Bayern München, oli parempi vierasmaalisäännön avulla maalein 3-3. Liigacupissa Arsenal putosi kolmannen sarjatason Bradford Citylle ja FA Cupissa Championshipin Blackburnille viidennellä kierroksella.

Arsenal pelasi lopulta loistavan loppukevään sijoittuen sarjassa neljänneksi, pisteen arkkivihollistaan Tottenhamia edelle. Kauden päätteeksi seuran Vuoden pelaajaksi valittiin Cazorla.

Hankinnat

Vaikka huhuja Arsenalin suuresta siirtokassasta on liikkunut paljon, on toistaiseksi seuran ainoa hankinta ollut ranskalainen 20-vuotias hyökkääjälupaus Yaya Sanogo. Siirtohuhuissa Arsenaliin on kuluvan kesän aikana tuotu Real Madridista Gonzalo Higuaínia (siirtyi Napoliin), QPR:stä maalivahti Júlio Césaria, Liverpoolin Luis Suárezia ja jopa Wayne Rooneyn siirtymisestä Manchesterista pohjois-Lontooseen on ollut isoja otsikoita.

Joukkueen vahvuus

Arsenalin taktiikan (4-5-1 tai 4-3-3) laadukkain osa on tällä hetkellä keskikentän keskusta. Mikel Arteta pohjalla tasapainottavana pelaajana, Jack Wilshere hieman box-to-box-tyylisenä juoksukoneena ja Santi Cazorla hyökkäyksiä päättävänä kymppipaikan pelaajana. Varsinkin Cazorlan luovuus ja tekninen taituruus saivat viime kaudella fanit haukkomaan henkeään. Varamiehinä kolmikolle ovat nuori walesilainen Aaron Ramsey, Englannin maajoukkuerinkiinkin noussut Alex Oxlade-Chamberlain, ranskalainen Abou Diaby, tsekki Tomas Rosicky ja muutamilta lainapesteiltä riveihin palannut nuori Emmanuel Frimpong. Joukkueen keskikenttä vetää vertoja muille kärkiseuroille, mutta suurimpana ongelmana viime vuosina on ollut pelaajien loukkaantumisherkkyys ja täten avainpelaajien ylikuormitus jatkuvan peluutuksen seurauksena.

Laadukkaita laitapelaajia löytyy myös. Podolski ja Theo Walcott ovat todennäköisesti ideaali-avuksen valinnat, mutta norsunluurannikkolainen Gervinho haastaa heidät molemmat ja pienenä jokerikorttina on heittää kentälle tuulennopea japanilainen Ryo Miyaichi. Myös Oxlade-Chamberlain on kykeneväinen pelaamaan laidalla.

Joukkueen heikkous

Hyökkäys on joukkueen heikkous tällä hetkellä, johtuen lähinnä sen kapeasta materiaalista. Vaihtoehdot piikiksi ovat pitkänhuiskea Giroud ja nuori, vain 21 ottelua Ranskan Ligue 1:ssä Auxerren riveissä pelannut Yaya Sanogo. Wenger todennäköisesti uskoo Giroudiin vahvasti, mutta joukkue tarvitsisi ehdottomasti syvyyttä hyökkäykseen kokeneen ja itsensä jo läpilyöneen maalintekijän avulla. Joukkueen listoilla ovat toki vielä sellaiset nimet kuin Marouane Chamakh ja Nicklas Bendtner, mutta heillä ei todennäköisesti ole enää tulevaisuutta Arsenalissa.

Maalivahtitilanne on myös joukkueen menestyksen kannalta kysymysmerkki. Arsenalilla on lupaavat, mutta vielä kovin kokemattomat puolalaismaalivahdit. Wojciech Szczezny pelasi viime kaudella 33 ottelua ja Lukasz Fabianski viisi ottelua. Szczezny on osoittanut ajoittain huippumaalivahdin otteita, mutta aika ajoin hänen tasonsa saattaa heitellä, minkä takia seuraan ollaan tuomassa huhujen mukaan kokenutta maalivahtia nuorukaisten kirittäjäksi.

Valmennus

Wenger on Valioliigan pitkäaikaisin manageri omassa seurassaan. Hän aloittaa jo 18. kautensa Tykkimiesten päävalmentajana. Wengeriä on viime vuosina syytelty pokaalittomista kausista ja siirtomarkkinoilla kitsastelustaan. Seuran edellinen suuri voitto onkin kaudelta 2004/05 kun Arsenal voitti FA Cupin. Tänä kesänä Wenger on avoimesti kertonut seuralla olevan varaa isoonkin siirtokassaan kesän siirtomarkkinoilla.

Top – Flop

Arsenalin Vuoden pelaajaksi valittu Santi Cazorla on todellinen huippupelaaja. Molemmilla jaloillaan hyvin laukova hyökkäävä keskikenttämies on nyt pelannut vuoden verran Englannissa ja tuntuu sopeutuneen mainiosti nopeatempoiseen Valioliigaan. Cazorla on myös vaarallinen ase erikoistilanteissa potkutekniikkansa ansiosta.

Viime kaudella Arsenalin kapteeniksi valitun puolustajan Thomas Vermaelenin pelitaso putosi dramaattisesti ja mies pudotettiin avauskokoonpanon ulkopuolelle. Tällä hetkellä Verminatorilla on sitkeä jalkavamma, joten luultavimmin Arsenal on aktiivisena siirtomarkkinoilla tuodakseen leveyttä keskuspuolustukseensa. Vermaelenilla on näytön paikka huonon kauden jälkeen, muutoin ensi kaudella saattaa olla siirto edessä.

Arvio

Muutamilla huippuhankinnoilla Arsenal kuroo eroa kiinni Manchesterin kaksikkoon ja Chelseaan, joten sijat 3-5 pitäisi olla mahdollista saavuttaa. Tottenham, Liverpool ja Everton ovat kuitenkin kaikki parhaina päivinään Arsenalin tasolla. Kauden aikana loukkaantumiset eivät saa heitellä pelin tasoa, varsinkaan ennakkoon heikompia joukkueita vastaan, jotta kauden lopulla Tykkimiehet yltäisivät edelleen Mestarien liigaan oikeuttavaan sarjasijoitukseen.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Wojciech Szczezny
21 Lukasz Fabianski

Puolustajat

3 Bacary Sagna
4 Per Mertesacker
5 Thomas Vermaelen
6 Laurent Koscielny
17 Nacho Monreal
25 Carl Jenkinson
28 Kieran Gibbs

Keskikenttä

7 Tomas Rosicky
9 Lukas Podolski
8 Mikel Arteta
10 Jack Wilshere
14 Theo Walcott
15 Alex Oxlade-Chamberlain
16 Aaron Ramsey
19 Santi Cazorla
24 Abou Diaby
26 Emmanuel Frimpong
27 Gervinho
31 Ryo Miyaichi

Hyökkääjät

12 Olivier Giroud
22 Yaya Sanogo
29 Marouane Chamakh
52 Nicklas Bendtner