City on sheikkiomistuksessa noussut suurseuraksi, joka taistelee mestaruudesta. Uuden valmentajan turvin joukkue löytyy kolmen parhaan joukosta myös tällä kaudella.

Viime kausi

Valioliigassa Manchester City lähti kauteen hallitsevana mestarina ja joukkueen tavoitteet olivat korkealla. Liigamenestyksen lisäksi seura hamusi glooriaa myös eurokentiltä. Kausi oli kuitenkin enemmän tai vähemmän pettymys .

Syksy alkoi mallikkaasti, kun joukkue voitti Community Shieldin kukistamalla Chelsean, mutta loppukausi oli alamäkeä.

Sarjassa City jäi toiseksi menetettyään mahdollisuutensa mestaruuteen käytännössä jo kuukausia ennen kauden päättymistä.

Mestarien liigassa Roberto Manchinin suojatit eivät voittaneet ainuttakaan ottelua ja pelit päättyivät alkulohkoon. Liigacupissa tie katkesi ensimmäiseen otteluun. FA Cupissa City raivasi tiensä finaaliin, mutta putoajajoukkue Wigan oli finaalissa vahvempi ja näin ollen manchesterilaisille jäi kaudesta käteen vain tyhjä arpa.

Vaikka Valioliigassa joukkue hävisi ensimmäisen kerran vasta 16. kierroksella Manchesterin derbyssa, oli ilmassa selvät merkit, ettei joukkue yllä pelillisesti toissa kauden tasolle. Citizens kompuroi Euroopassa ja liigassa häntäpään joukkueet aiheuttivat ongelmia. Kevään edetessä myös tulokset heikkenivät, ja lopulta City oli jopa vaarassa menettää suoran Mestarien liiga -paikkansa.

Loukkaantumiset kiusasivat joukkuetta, mutta laiskoja ja haluttomia esityksiä ei voinut laittaa niiden piikkiin. Toissa kaudella dominoinut Yaya Touré ei ollut entisensä ja David Silva väläytteli vain ajoittain. Pelistä puuttui täysin se dynaamisuus, jonka avulla Taivaansiniset oli mestaruutensa saavuttanut. Vaikka City useimmiten piti palloa hallussaan, ei se onnistunut luomaan paikkoja. Varamiehisellä puolustuksella oli kauden mittaan vaikeuksia, mutta isossa kuvassa puolustus oli joukkueen vahvin osa-alue.

Manchesterilaiset mestaruuteen luotsannut Mancini on City-fanien keskuudessa arvostettu persoona, muttei kutenkaan kriitiikin ulkopuolella. Kun italialainen ei saanut joukkueen kelkkaa kääntymään, on ymmärrettävää, että seurajohto päätti näyttää Mancinille ovea. Kesäkuussa miehen tilalle palkattiin Manuel Pellegrini.

Kauden päätteeksi pelaajapuolelta maisemaa vaihtoivat Carlos Tevez, Maicon ja Kolo Touré.

Hankinnat

Cityn pelaajapolitikka on rauhoittunut selvästi Ferran Sorianon ja Txiki Begiristainin saavuttua seuran johtoportaaseen Barcelonasta. Kesän hankinnat ovat vieneet paljon rahaa, mutta uusilla kasvoilla on huikea potentiaali menestyä Valioliigassa. Lisäksi joukkue on päässyt eroon Mario Balotellin ja Tevezin tapaisista isoista egoista.

Jesús Navas

Espanjan maajoukkueen nopeakinttuinen laituri on kuulunut pitkään maailman eliittiin, mutta kroonisesta koti-ikävästä johtuen 27-vuotias Navas jätti vasta tänä kesänä Andalusian lämmön taakseen. Sevillassa mies oli vuositolkulla joukkueen tärkeimpiä pelaajia.

Navas on on erittäin tekninen ja vikkelä pelaaja, joka tykkää haastaa vastustajat laidallaan. Mies tekee maaleja toisinaan, mutta hänet tunnetaan kuitenkin paremmin tilanteiden luojana ja varsinkin Navasin matalat keskitykset tiedetään todella vaarallisiksi. Espanjalainen on jo kesän harjoitusotteluissa näyttänyt, että 15 miljoonan siirtokorvaus voi osoittautua vielä naurettavan pieneksi.

Pieni kysymysmerkki on koti-ikävä ja sen myötä seuranneet henkiset ongelmat, joista Navas kärsi nuorempana. Nyt mies joutuu ensimmäistä kertaa urallaan olemaan pidemmän ajanjakson poissa tutusta ympäristöstä. Nähtäväksi jää vaikutaako se miehen esityksiin, vaikka pelaaja itse on kertonut päässeensä yli ongelmistaan.

Álvaro Negredo

Madridin kasvatti oli niin ikään Sevillan runkopelaaja ja Espanjan maajoukkueen vakionaama. Negredo hankittiin seuraan useiden lähteiden mukaan 20 miljoonalla punnalla. Mies ei aikoinaan kelvannut Real Madridille, mutta Negredo on sittemmin tehnyt komean uran ensin Almerían ja nyt Sevillan riveissä. Viime kaudella Alvaro oli huippuvireessä iskien liigassa peräti 25 maalia. Yhteensä Negredo paukutti Sevillan riveissä 180 ottelussa hulppeat 85 täysosumaa.

Kohta 28-vuotias hyökkääjä on kova maalinsylkijä, mutta mies on myös juoksuvoimainen, ja pystyy antamaan kovan panoksen pelinrakenteluun ja puolustuspelaamiseen. Tämä antaa Negredolle etua taistelussa peliajasta saman roolin pelaajaa, Edin Džekoa, vastaan. Negredo on isokokoinen ja voimakas pelaaja, joka ei anna kaksintaisteluissa tuumakaan periksi, mikä helpottaa sopeutumista Valioliigaan.

Stevan Jovetić

Fiorentinasta 22 miljoonalla punnalla saapunut hyökkääjä saattaa hyvinkin olla Valioliigan kesän parhaimpia hankintoja. 23-vuotiaalla pelaajalla on vielä rutkasti pelivuosia edessään, mutta mies on osoittanut kuuluvansa terävimmälle huipulle. Jovetić on ollut pitkään Fiorentinan ja Montenegron maajoukkueen tärkeimpiä pelaajia. Miehen lapikkaasta on lähtenyt iso liuta tärkeitä maaleja viime kausina.

Jovetić ei kuitenkaan ole varsinainen maalitykki vaan erinomainen hyökkäyksen yleismies, joka pystyy pelaamaan useassa eri roolissa. Tästä syystä montenegrolainen tulee olemaan tärkeä pelaaja Pellegrinille. Mies on fyysinen, taitava ja lukee peliä hyvin. Jovetićin pelattua useamman vuoden Italiassa, saattaa sopeutuminen Valioliigan kovaan tempoon viedä hetken, mutta ainakaan harjoitusotteluissa moisesta ei ole ollut viitteitä.

Fernandinho

Brassin huikeat otteet Ukrainassa ja Mestarien liigassa tekivät vaikutuksen Cityn seurajohtoon ja mies hankittiin seuraan 30 miljoonalla punnalla. Hinta on suuri 28-vuotiaasta pelaajasta, mutta keskikentän pohjan pelaajalle Taivaansinisillä on ehdottomasti tarvetta.

Fernandinho on loistava kahden suunnan pelaaja. Mies tekee ahkerasti töitä puolustussuuntaan, mutta sen lisäksi brassi on taitava, nopea, näkee kentän hyvin ja omaa hyvän oikean jalan laukauksen. Shakhtar Donetskissa Fernandinholla oli tapana nousta varsin hanakasti hyökkäyksiin mukaan, minkä seurauksena Brasilian maajoukkueessakin esiintynyt pelaaja onnistui Shakhtarissa kahdeksan kauden aikana peräti 53 kertaa maalinteossa. Pellegrini tuskin istuttaa Fernandinhoa yhtä vapaaseen rooliin, mutta brassi on hankittu lähtökohtaisesti avauskokoonpanon mieheksi.

Joukkueen vahvuudet

Joukkueen materiaali on huikea. Ilman poissaoloja Citizensin avauskokoonpanossa ei käytännössä heikkoja lenkkejä ole lainkaan. Cityn rosteri on lisäksi sopiva sekoitus erilaisiin rooleihin sopivia pelaajia, sekä kokemusta ja nuorempaa verta

Etenkin hyökkäysosasto on uusien hankintojen myötä luultavasti koko sarjan nimekkäin. Lisäksi hyökkäävien pelaajien osalta materiaali on erittäin laaja, mikä antaa anteeksi loukkaantumisia ja pelikieltoja sekä mahdollistaa rotaation ilman, että taso tippuu olenaisesti. Viime kaudella esimerkiksi David Silvan otteissa paistoi loppukaudesta väsymys. Nyt City hamuaa jatkoon myös Mestarien liigassa ja Liigacupissa, mikä lisäisi ottelumäärää entisestään. Kausikorttia avauskokoonpanoon ei ole kenelläkään, joten löysäilyyn ei ole varaa ja kilpailu peliajasta säilyy läpi kauden.

Penkin päässä pitäisi olla kaiken järjen mukaan tekijämies, joka voidaan pienellä varauksella laskea joukkueen vahvuudeksi. Pellegrinistä lisää myöhemmin.

Joukkueen heikkoudet

Vaikka jalkapallo on yhä kaupallisempaa, erottuu City monesta suurseurasta muukalaislegioonana. Kokoonpanosta brittejä löytyy, mutta totuuden nimissä on sanottava, että joukkueen tärkeimmät miehet ovat pääosin ulkomaalaisia ”palkkasotureita”. Pelaajat ovat tottakai kunnianhimoisia ammattilaisia, mutta kuinka paljon seuran logo rinnuksissa painaa vaikkapa koko uransa Sevillaa edustaneelle Navasille? Cityn kaltaisten ostojoukkueiden kohdalla on aina olemassa riski, että ryhmä ei hioudu tarpeeksi yhteinäiseksi. Miten Pellegrini onnistuu pitämään huippupelaajat tyytyväisenä, kun peliaika on kortilla? Huipulla erot syntyvät pienistä asioista, ja edellä mainitut asiat eivät saa olla huonolla tolalla, mikäli City haluaa menestyä.

Puolustajien ja keskikentän keskustan pelaajien kohdalla materiaali on loppuen lopuksi melko kapea. Seurasta löytyy laadukkaita pelaajia noillekkin paikoille, mutta riittääkö heidän taso mestaruustaistossa? Useampaan puolustuspään loukkaantumiseen ei edes Cityllä ole varaa. Toki siirtoikkuna on vielä auki.

Valmennus

Manuel Pellegrinista povailtiin pitkään Manchinin seuraajaa, eikä miehen nimeäminen joukkueen päävalmentajaksi tullut yllätyksenä. Chileläinen on tehnyt vakuuttavaa jälkeä koko uransa. Kovimmat meriitit Pellegrini on hankkinut Villarrealin ja Málagan peräsimessä. Mies valmensi myös Real Madridia yhden kauden ajan, mutta joutui väistämään José Mourinhon tieltä, vaikka Pellegrinin Madrid keräsi 96 liigapistettä.

Pellegrini on erittäin sopeutuva valmentaja, eikä mies noudata uskollisesti yhtä tiettyä pelitapaa. Chileläinen rakentaa pelitapansa pelaajien vahvuuksien mukaan. Yksi asia on kuitenkin yhdistänyt kaikkia Pellegrinin joukkueita: mies on tavalla tai toisella saanut joukkueidensa puolustuksen toimimaan tiivisti ja kurinalaisesti. Kesällä on ollut puhetta, että Pellegrinin City tulisi prässäämään erittäin aggressiivisesti, ja joukkue pitäisi oman pallonhallinan kautta vastustajat pois maalipaikoilta. Todennäköisesti Taivaansiniset pelaa paljon 4-2-3-1-ryhmityksellä, mutta muitakin ryhmityksiä nähdään.

Pellegrinin sopeutuminen suurseuran mukanaan tuomiin paineisiin ja kovapalkkaisiin huippupelaajiin on pieni kysymysmerkki. Miehen kausi Real Madridissa ei juurikaan osviittaa tästä puolesta anna, ainakaan positiivisessa mielessä. Jos sopeutuminen Manchesteriin onnistuu, lienee chileläinen kenties kesän kovin kaappaus.

Top-Flop

Pablo Zabaleta

Argentinan maajoukkuemies tuntuu paranevan vuosi vuodelta, ja Zabaleta lieneekin yksi liigan aliarvostetuimmista pelaajista. Mies ei hyökkäyssuuntaan ole kaikkein näyttävin pelaaja, mutta hoitaa osuutensa hyvin ja intoutuu silloin tällöin tehtailemaan tehojakin. Puolustuksessa argo hoitaa tonttinsa esimerkkillisesti, eikä mies anna mitään vastustajalle mitään ilmaiseksi. Ei edes laiskatempoisissa otteluissa häntäpään joukkueita vastaan. Pellegrini ei ole aiemmin suosinut yltiöpäisesti nousevia laitapuolustajia, ja tämä sopii Zabaletalle. Argo on ensi kaudella isossa roolissa.

James Milner

Kuuluu fanien suosikkeihin, ja tuo Cityyn kaivattua brittiväriä, mutta valitettavasti taistelee peliajasta liian kovien kavereiden kanssa. Mies on viime kausina pelannut hyvin vastuuta saadessaan, mutta tällä kaudella Milner ei löydä paikkaansa joukkueesta. Milner juotuu luultavasti tekemään ihmeitä näyttöpaikan saadessaan, jotta vastuu kasvaisi. Mies ei tähän pysty, vaikka muutamia väläytyksiä nähdään.

Arvio

Yleisesti puhutaan, että mestaruus tullaan ratkaisemaan Chelsean ja manchesteriläisten välillä, ja näin luultavasti onkin. Cityn kohdalla monet asiat viittaavat siihen, että joukkue petraa viime kaudesta. Se voi riittää päihittämään kilpailijat tai sitten ei, mutta kukaan tuskin pitäisi kovinkaan suurena yllätyksenä mikäli City kauden päätteeksi juhlisi mestaruutta.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Joe Hart
29 Richard Wright
30 Costel Pantilimon

Puolustajat

2 Micah Richards
4 Vincent Kompany
5 Pablo Zabaleta
6 Joleon Lescott
13 Aleksandar Kolarov
22 Gaël Clichy
33 Matija Nastasic

Keskikenttä

7 James Milner
8 Samir Nasri
11 Scott Sinclair
14 Javi García
15 Jesús Navas
17 Jack Rodwell
18 Gareth Barry
21 David Silva
25 Fernandinho
42 Yaya Touré
62 Abdul Razak

Hyökkääjät

9 Álvaro Negredo
10 Edin Džeko
16 Sergio Agüero
35 Stevan Jovetić
60 John Guidetti