West Bromwich Albion lähtee nyt toiseen kauteensa Steve Clarken alaisuudessa. Joukkueen runko on pysynyt hyvin kasassa, mutta myös muutoksia on tapahtunut.

Viime kausi

Baggiesin viime kausi oli hieman kaksijakoinen, mutta kokonaisuudessaan positiivinen. Valioliigassa joukkue sijoittui kahdeksanneksi, mikä oli paremmin kuin yleisesti odotettiin. Liigacupissa ja FA Cupissa WBA:n pelit päättyivät kolmannelle kierrokselle.

Liigassa West Bromwich Albion oli yksi syyspuoliskon yllättäjistä. Joukkue pelasi rohkeaa jalkapalloa ja kaatoi alkukaudesta mm. Chelsean, Liverpoolin ja Evertonin. 13 kierroksen jälkeen WBA piti hallussaan kolmatta sijaa ja vielä kauden puolen välin kohdilla joukkue taisteli vahvasti jopa Mestarien liiga -paikasta.

Kevät olikin Albionille synkempi. Materiaalin ohkaisuus kävi avainpelaajien kunnon päälle ja joukkueen peliesitykset heikkenivät. Viimeisestä 19 ottelusta joukkue keräsi vain 16 pistettä ja päästi peräti 34 maalia. Lopulta joukkue jäi peräti 13 pistettä seitsemänneksi sijoittuneesta Liverpoolista.

Ensimmäistä kauttaan Baggiesia valmentanut Steve Clarke sai esimerkiksi James Morrisonin ja Shane Longin ajoittain pelaamaan kenties uransa toistaiseksi parasta jalkapalloa. Silti ei pidä vähätellä Romelu Lukakun tärkeyttä joukkueelle. Nuori belgialainen käänsi monta ottelua WBA:n eduksi, ja nyt onkin mielenkiintoista nähdä kuinka joukkue onnistuu korvaamaan Lukakun lähdön.

Seuran ovat jättäneet myös Marc-Antoiné Fortune, Gonzalo Jara, Jason Koumas ja Jerome Thomas. Unkarilaiskonkari Zoltán Gera ei ainakaan vielä ole kirjoittanut uutta jatkosopimusta.

Edellä mainitut lähtijät eivät Lukakua lukuunottamatta ole kovin pahoja menetyksiä seuralle, mutta sen sijaan lähtökuopissa oleva Peter Odemwingie olisi. Nigerialainen on muutaman kauden ajan ollut WBA:n hyökkäyspelin tärkeimpiä palasia. Odemwingie yritti tammikuun siirtoikkunan aikaan tunkeutua QPR:n toimistolle tavoitteenaan päästä joukkueeseen pelaamaan. Mies epäonnistui yrityksessään, eikä Baggiesin seurajohto miehen sekoiluista luonnollisesti pitänyt. Monet uskovat, että hyökkääjän aika West Bromwichissa on ohi.

Hankinnat

WBA on pitänyt tämän kesän siirtomarkkinoilla todella matalaa profiilia. Joukkueen runko on pysynyt hyvin kasassa. Viimeisimpinä on huhuttu Cityn Scott Sinclairin vahvistavan joukkuetta vuoden lainapestillä. Muutamia jo varmistuneitakin siirtoja on nähty.

Nicolas Anelka

Seitsemän maata ja 11 seuraa. Nyt on West Bromwichin vuoro. Anelkan uran huippuhetket sijoittuvat Englantiin, joten ei ole ihme, että mies palasi saarille.

Atleettinen hyökkääjä on paukutellut uransa aikana yhteensä 122 maalia Valioliigassa, mutta miehestä on paljon apua myös hyökkäysten rakentelussa. Ranskalainen ei enää 34-vuotiaana ole yhtä vikkelä kuin aiemmin, mutta kesän harjoitusottelut ovat osoittaneet, että miehen sijoittuminen on iän myötä kehittynyt. Anelka on paukutellut pre-seasonilla maaleja mukavaan tahtiin, mutta mikä on miehen taso tosipelien alkaessa? Ranskalainen saattaa olla kauden pahin floppi tai sitten kelpo korvaaja Lukakulle. Ainakin mies tuo seuraan kokemusta vähän isommista ympyröistä.

Diego Lugano

32-vuotias toppari on tehnyt komean uran São Paolossa, Fenerbahçessa ja Uruguayn maajoukkueessa. Viimeisimmät vuodet Lugano on joutunut kuluttamaan PSG:n ja päättyneellä kaudella Málagan penkkiä. Mies lienee Clarken papereissa kolmostoppari Olssonin ja McAuleyn jälkeen, mutta uruguaylainen voi hyvin murtautua avauskokoonpanoon kauden mittaan.

Lugano on synnynäinen johtaja ja vahva kaksintaisteluissa maassa ja ilmassa. Tämä tekee miehestä vaarallisen pelaajan erikoistilanteissa ja Lugano on tehtaillut toppariksi hyvin maaleja. Pieni arvoitus on miehen liikkuvuus ja kuinka pelaamattomuus näkyy puolustajan otteissa.

Matěj Vydra

21-vuotias hyökkääjä dominoi viime kaudella Mestaruussarjassa Watfordin riveissä iskien peräti 22 maalia, kun joukkue oli lähellä nousta Valioliigaan. Tshekkipeluri on virallisesti kirjoilla Udinesessa, mutta mies on viimeiset kaksi kautta pelannut lainalla muualla.

180-senttisellä Vydralle Englannin kentät tuntuvat sopivan. Mies on suoraviivainen, vahva ja nopea. Ero Mestaruussarjan ja Valioliigan välillä on suuri, mutta 22 maalia on silti hyvä työnäyte kovasta viimeistelytaidosta. Lukaku jätti isot saappaat täytettäväksi, mutta Vydra voi silti osoittautua hyväksi hankinnaksi, vaikkei mies ihan belgialaisen maalimääriin yltäisikään.

Goran Popov

Makedonian maajoukkuemies oli jo viime kaudella lainalla Kiovan Dynamosta. Puolustaja sai vastuuta vaihtelevasti pelaten koko kauden aikana noin 900 minuuttia. Popov kuitenkin pelaa myös ensi kaudella lainalla West Bromwichissa.

Popov voi pelata vasemmalla laiturina tai puolustajana. 28-vuotiaalla pelaajalla on hyvä ja tarkka vasemman jalan potku ja mies väläyttää aika ajoin hienoilla nousuilla. Clarken miehistössä Popov taistelee lähtökohtaisesti vasemman puolustajan paikasta Ridgewellin kanssa.

Joukkueen vahvuus

Jos ovat monissa seuroissa valmennus ja pelaajarunko kokeneet mullistuksia, niin Baggiesilla tätä ongelmaa ei ole. Seuraa on uudistettu hillitysti ja moni avainpelaaja on viihtynyt West Bromwichissa jo useamman vuoden. Jatkuvuus ei ole itsestäänselvyys nykyjalkapallossa, ja se on ehdottomasti voimavara. Etenkin kauden ensimmäisissä otteluissa tämä saattaa näkyä.

Joukkueen keskikentän keskusta kestää vertailun vähän kovempienkin porukoiden kanssa. Argentinasta viime syksnä saapunut Claudio Yacob osoittautui loistohankkinnaksi keskikentälle ja Youssouf Mulumbu on niin ikään todistanut, että taso riittää Valioliigassa. Jos Morrison jatkaa viime kauden tasolla, on joukkueella todella laadukas keskikentän kolmikko, johon Graham Dorrans ja Chris Brunt tuovat leveyttä ja vaihtoehtoja. Dorrans on kesän harjoitusotteluissa ollut todella pirteä ja Brunt on kuulunut pitkään joukkueen tärkeimpiin pelaajiin.

Olsson ja McAuley toppareina ja viimeisimpänä lukkona maalilla Ben Foster pitävät huolen, että vastustajat eivät pääse helpolla.

Joukkueen heikkous

Joukkueen materiaali on varsin kapea. Avainpelaajille kertyy paljon minuutteja, mikä jo viime kaudella näkyi tason tippumisena keväällä. Lähtijöitä on ollut enemmän kuin tulijoita, mikä ei ainakaan tilannetta helpota.

Lukakun lähtö ja Odemwingien todennäköinen lähtö eivät voi olla vaikuttamatta joukkueen hyökkäyspeliin. Tällä hetkellä tuota lovea paikkaavat Anelka ja Vydra, joiden taso on arvoitus. Markus Rosenberg ja Shane Long ovat hyviä hyökkääjiä, mutta eivät varsinaisia maaliruiskuja. West Bromwichin pitäisikin onnistua maalinteossa laajalla rintamalla menestyäkseen, sillä edes uransa huipulla Anelka ei ole ollut mikään takuuvarma 15 maalin mies. Vydra voi osoittautua vielä tällaiseksi, mutta kuten tiedetään, hyppy Mestaruussarjasta Valioliigaan ei ole aina helppo.

Valmennus

Steve Clarkelle viime kausi WBA:n peräsimessä oli miehen ensimmäinen minkään joukkueen päävalmentajana. 50-vuotias Clarke suoritui tehtävästään kuitenkin kunnialla johdattaen seuran liigassa kahdeksanneksi, ja mies valittiin marraskuun kuukauden valmentajaksi Valioliigassa.

Chelseaa pelaajaurallaan pitkään edustanut Clarke toimi ennen Baggies-pestiään apuvalmentajana mm. Mourinhon alaisuudessa entisessä seurassaan. Apuvalmentajan roolissa Clarke kävi hakemassa vaikutteita myös West Hamin ja Liverpoolin organisaatioista.

Clarke sai ensimmäisellä kaudellaan West Bromwichin pelin toimimaan kokonaisuutena hyvin, mutta mies sai hieman risuja siitä, ettei saanut joukkueen heikkoa virettä kääntymään keväällä. Clarke pyrkii kurinalaiseen ja tiiviseen puolustuspeliin, johon WBA:n pelinappuloilla pitäisi olla kaikki edellytykset. Viime kaudella useimmin käytetty ryhmitys oli 4-3-3, ja se tuntuisi sopivan joukkueen vahvuuksille nytkin.

Top-Flop

Claudio Yacob

Argo on pelannut vasta vuoden Euroopassa, mutta viime kausi oli lupauksia antava. Nyt Yacob on jo luultavasti sopeutunut paremmin uuteen kieleen ja kulttuuriin, joten tulevasta kaudesta voi odottaa vielä parempaa.

26-vuotias keskikenttäpelaaja on kova paiskimaan töitä puolustussuuntaan. Yacob sijoittuu ja liikkuu kentällä fiksusti ja miehen syöttötyöskentely on parhaillaan erinomaista. Viime kaudella miehen syötöt tavoittivat oman pelaajan lähes 90-prosenttisesti. Yacob ei tehoilla mässäillyt, mutta alkavalla kaudella maaleja ja ratkaisevia syöttöjä saatetaan jo nähdä.

Markus Rosenberg

Ruotsin maajoukkuemies kuului pitkään Werder Bremenin tärkeimpiin pelaajiin, ja mies on muutenkin tehnyt ihan mukiin menevän uran Euroopassa. Viime kausi kuitenkin osoitti, että Rosenbergin parhaat vuodet alkavat olemaan takana päin, eikä roolia Clarken ryhmästä oikein tunnu löytyvän.

Kesän harjoitusotteluissa ruotsalainen on pelannut hyvin ja tulevalle kaudelle voisi olla isompaakin roolia tarjolla, mutta valitettavasti miehen eväät eivät riitä tasaiseen kauteen. Satunaisista onnistumisista huolimatta Rosenberg tyytyy auttamaan joukkuettaan alkavalla kaudella lähinnä vaihtopenkin puolelta.

Arvio

Hyvänä päivänä parhaalla kokoonpanolla WBA voi päihittää kenet vain. Joukkue ei kuitenkaan kestä pahaa loukkaantumissumaa ja materiaalin kapeus voi näkyä muutenkin otteiden heikentymisenä kauden edetessä. Paljon riippuu myös siitä miten Anelka ja Vydra onnistuvat maalinteossa.

Loppuen lopuksi on kuitenkin vaikea uskoa, että West Bromwich tippuisi. Sijat 10-15 lienevät todennäköisimmät, mutta kaiken mennessä putkeen joukkue voi hätyytellä jopa eurosijoja.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Ben Foster
13 Boaz Myhill
19 Luke Daniels

Puolustajat

3 Jonas Olsson
4 Goran Popov
6 Liam Ridgewell
2 Steven Reid
14 Diego Lugano
23 Gareth McAuley
25 Craig Dawson
28 Billy Jones
30 Gabriel Tamaș

Keskikenttä

5 Claudio Yacob
7 James Morrison
11 Chris Brunt
15 George Thorne
17 Graham Dorrans
21 Youssouf Mulumbu
34 Kemar Roofe

Hyökkääjät

8 Markus Rosenberg
9 Shane Long
20 Matěj Vydra
24 Peter Odemwingie
39 Nicolas Anelka