Arsenalin Granit Xhakan perheessä on koettu vaikeita aikoja. Keskikenttäpelaaja kertoo The Guardianin haastattelussa, miten hänen isänsä Ragip joutui viettämään kolme ja puoli vuotta poliittisena vankina entisessä Jugoslaviassa.

– Mitä minä tiedän, ensimmäiset viikot vankilassa menivät ok, sitten alkoivat pahoinpitelyt, Granit Xhaka avaa.

Vanhemman Xhakan rikos oli olla mukana mielenosoituksia Belgradin kommunistista puoluetta vastaan. Vuonna 1986 pidätetty Ragip sai kuuden vuoden tuomion ja hän jakoi sellin neljän muun miehen kanssa.

Koko rangaistusta ei koskaan istuttu.

– Tarina koskettaa minua hänen poikanaan todella syvästi. Se on sydämessäni. Hän oli ylpeä kosovolainen, joka uskoi heidän kansalla olevan oikeus olemassaoloon. Hän seisoi oikeuksiensa takana ja ne olivat perusoikeuksia, kuten hänen oikeus äänestää. Hän ei ollut ainoa pidätetty. Muitakin pidätettiin, mukaanlukien setäni, joka joutui vankilaan jo vuosia aiemmin. Hän sai 15 vuoden tuomion, Xhaka kertoi.

– Outoa oli, että isä vapautettiin ajossa ennen tuomionsa päättymistä. Hän pääsi pois samoihin aikoihin setäni kanssa. Kukaan perheestä ei tiennyt siitä, ennen kuin he tulivat ovelle. Uskon heidän mukautuneen vankilasääntöihin, pitäneen suunsa kiinni ja olleen aiheuttamatta ongelmia. Heillä ei ole enää mitään ongelmia.

Xhakan vanhemmat muuttivat vuonna 1990 maahanmuuttajina Sveitsiin. Granit syntyi kaksi vuotta myöhemmin ja Baselissa pelaava isoveli Taulant vuotta aiemmin.

Isän kokemat asiat ovat tehneet kosovolaisista juuristaan ylpeästä sveitsiläisestä henkisesti vahvan.

– Isäni osoitti uskomatonta voimaa. Minä ja Taulant olemme perineet hänen henkisen vahvuutensa. Meillä oli roolimalli, joka opetti olemaan vahva, jotta saavuttaisi asioita. Kasvoimme todella vahvoiksi.