Romelu Lukaku on ollut tällä kaudella Manchester Unitedin liki ainoa vaihtoehto kärjessä. Valmentaja José Mourinho on siitä syystä kuormittanut belgialaisen rasituksen äärimmilleen.

Minuutit ovat olleet järjettömän suuria jo pelkästään Valioliigassa. Lukaku on nimittäin rehkinyt joukkueen kolmanneksi korkeimmat 2251 peliminuuttia. Vain keskikenttäpelaaja Nemanja Matic ja maalivahti David De Gea ovat pelanneet enemmän.

Kun Lukakun kauteen lisätään vielä seitsemän Mestarien liigan ottelua ja esiintymiset cupissa, rääkki kasvaa vieläkin suuremmaksi.

Väsymisen merkkejäkin on näkynyt, sillä vain viisi maalia 19 viimeiseen sarjapeliin on Unitedin ykköskärjelle aivan liian vähän.

”Hän on fyysisesti Hirviö, mutta ei kone. Poika on väsynyt”

Näin totesi Mourinhokin tammikuussa Lukakusta.

Rehkiminen on ollut toisaalta lähes pakonomaista. Ainoan varavaihtoehdon on tarjonnut suurimman osan kaudesta telakalla loukkaantumisten vuoksi ollut Zlatan Ibrahimović, joka on vähentänyt mahdollisuuksia kierrättää.

Anthony Martial ja Marcus Rashford ovat taas mukautuneet Mourinhon systeemissä laitapelaajiksi.

Unitedin entinen puolustaja Gary Neville mainitsi mielenkiintoisen vaihtoehdon rotaatioon (lue lisää tästä). Arsenalista tammikuussa saapuneen Alexis Sánchezin kokeilussa kärjessä voisi olla hyvinkin paljon ideaa.

Se tarjoaisi myös erilaisen variaation kontrastissa Lukakuun.

Kärki kaipaa erilaista uhkaa

Lukaku on perinteinen kohdepelaaja ja puhdas viimeistelijä. Belgialainen rynnistää maalille härkämäisellä voimalla ja tarvitsee siihen keskikentältä murtavia syöttöjä tai vaihtoehtoisesti keskityspalloja boksin sisään laitureilta.

Sánchez pelasi paljon kärjessä Arsenalissa ja tarjoaisi erilaista uhkaa. Hyviä juoksuja linjan taakse, teknistä haastotaitoa ja kokonaisvaltaisuutta Lukakua vahvempana syöttäjänä.

Toisinsanoen erinomaiset eväät erityisesti vastaiskupeliin. Sánchez tunnetaan myös erinomaisesta työmoraalista molempiin suuntiin. Chileläinen urakoi laajalla mittakaavalla kenttää ja laskeutuu auttamaan puolustuspäätäkin.

Samalla tavoin Roberto Firmino on onnistunut Liverpoolissa, kuten tämä kausi on näyttänyt.

Vielä lisäyksenä Unitedilla riittää vaihtoehtoja laidalle. Rashfordin ja Martialin lisäksi käytössä ovat myös Jesse Lingard sekä Juan Mata.

Piikissä samanlaista valikoimaa ei ole. Sánchezin ja Lukakun vahvuuksien variointi erilaisia vastustajia vastaan tekisi kärkipään työskentelystä huomattavasti monipuolisempaa.

Otapas siis José Nevillen neuvosta koppi ja anna Alexisille mahdollisuus. Se voi olla kaivattu piristysruiske.

Joni Ahokas

Twitter: AhokasJoni