Englannin puolustaja Danny Rose sanoo itse kasvaneensa ”kuuroksi” rasistisille huuteluille katsomoista, mutta ei toivo perhettään Venäjälle katsomaan otteluita. Hän pitää jalkapalloauktoriteettien puuttumista asiaan naurettavana.

Venäjän liitto sai hiljattain 25 000 euron sakot Ranskan maajoukkuepelaajille esitetyistä rasistisista lauluista joukkueitten kohdatessa maaliskuussa. Viime viikolla julki tuli vertailun vuoksi tieto, jonka mukaan FIFA antoi Englannin jalkapalloliitto FA:lle reilun 18 000 euron suuruisen sakon, koska yksi pelaajista oli juonut viime vuoden alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa väärän merkkistä energiajuomaa.

– 25 000 euron sakko on ällöttävä. Mitä FIFA:ssa oikein ajatellaan? En halua kuulostaa ylimieliseltä, mutta jos saisin henkilökohtaisesti tuon suuruisen sakon, se ei tuntuisi missään. Tuollainen summa koko maan liitolle on naurettava.

Rose on kertonut perheelleen, ettei halua heidän tulevan Venäjän kisoihin.

– Sanoin etten halua heitä sinne rasismin ja mahdollisten muiden ongelmien vuoksi. En halua miettiä heidän turvallisuuttaan samalla, kun yritän valmistautua otteluihin. Jos itse kohtaan rasismia, se on minulle aivan sama, mutta tilanne on toinen jos sitä kohdistetaan perheeseeni.

Varsinkin Tottenham-pakin isä otti viestin vastaan raskain mielin.

– Kuulin hänen äänestään, että hän on järkyttynyt. Isäni ei ehkä koskaan enää saa mahdollisuutta nähdä poikaansa MM-kisoissa. Se on todella surullista, mutta jotenkin Venäjä vain sai kisat järjestettävikseen, ja sen kanssa on elettävä.

Rose joutui apinahuutojen kohteeksi vuonna 2012, pelatessaan Englannin alle 21-vuotiaiden maaottelussa Serbiassa, ja häntä sanotaan heitellyn kivillä. Syntyneen tilanteen seurauksena hän oli itse pelikiellossa Euroopan mestaruuskisojen avausottelusta, ja Sebian liitto sai noin 75 000 euron sakot.

– Minulla ei ole minkäänlaista luottamusta oikeusjärjestelmää kohtaan, joten nämä asiat eivät enää vaikuta minuun. En saanut tilanteen jälkeen minkäänlaista tukea keneltäkään joukkueen ulkopuolella.

Rasismista ollaan keskusteltu MM-joukkueen sisällä. Rose itse uskoo, ettei siihen voida vaikuttaa – on vain pelattava jalkapalloa.

– Kysyin palaverissa, mitä me oikein yritämme tehdä? Olemmeko muuttamassa maailmaa vai pelaamassa jalkapalloa? Mitä ikinä teemmekään, se ei muuta tilannetta, joka on päällä joka puolella maailmaa. Asioiden ei pitäisi olla näin, mutta mikään ei tule muuttumaan.

27-vuotias tiedostaa, ettei todellakaan ole ennakkoluulojen kohteena yksin.

– En halua kuulostaa itkupilliltä; tiedän että maailmassa miljoonat kärsivät rasismista huomattavasti minua pahemmin. Me kyllä pärjäämme asian kanssa.

Lähde: Evening Standard