Englannin Liigacupin loppuottelussa nähtiin sunnuntaina täysin poikkeuksellinen loppu.

Chelsea koki jatkoajan 27. minuutilla kovia, kun maalivahti Kepa Arrizabalaga jäi istumaan torjunnan jälkeen nurmen pinnalle. Arrizabalaga näytti tuskaiselta ja piteli jalkaansa. Joukkueen kaksi huoltomiestä riensi apuun. Kakkosvahti Willy Caballero lähti lämmittelemään.

Siis se sama Caballero, joka torjui Manchester Citylle Liigacupin voiton rangaistuspotkukilpailussa keväällä 2016. Hän nappasi tuolloin kolme Liverpoolin yritystä.

Viesti tuli penkille

Hierontaa vasempaan reiteensä saanut Arrizabalaga nousi parin minuutin jälkeen ylös. Joukkueen ”Assistant Head Coach” Carlo Cudicini sai samalla tiedon korvanappiinsa. Entinen maalivahti sanoi jotain Caballerolle. Cudicini sai nurmelta tiedon, että Arrizabalaga haluaa jatkaa.

Arrizabalaga heilutti sormeaan kohti penkkiä. Päävalmentaja Maurizio Sarri pudisteli päätään. Kokenut koutsi tiesi, että edessä häämöttävään pilkkukisaan ei kannata lähteä puolikuntoisella veskarilla.

Sarri ei luovuttanut. Peli jatkui noin 15 sekuntia, kun Chelsea haki vaihtoa. Caballero kiristi hanskojaan, mutta Arrizabalaga ei suostunut tulemaan pois.

Sarri istui jo hetkesi tuolilleen ja kirjoitti jotain muistivihkoonsa. Sitten hän huomasi, että Arrizabalaga ei tule mihinkään. Tämä on sääntöjen puitteissa sallittua. Pelaajaa ei voi ottaa väkisin pois.

Erotuomari Jonathan Moss hymyili vaivaantuneesti tilanteelle. Sarri menetti sen sijaan malttinsa. Hän paiskasi muistivihon tuolilleen ja ryntäsi kohti käytävää. Sarri palasi pian paikoilleen, mutta kiehui.

Sarri kiehui syystä. Chelsea hävisi rangaistuspotkuilla luvuin 3–4, kun Arrizabalaga päästi Sergio Agüeron sijoituksen heppoisesti verkkoon. Tappiota suurempi tappio Chelsealle on, että Arrizabalaga kapinoi kentällä ja koko maailman edessä esimiestään vastaan. Tämä ei ainakaan lievennä spekulaatioita länsilontoolaisten paljon puhutusta ”player powerista”.

Sarri mitataan nyt

Kun tilannetta kelaa jälkikäteen, voi rajua palautetta saanutta Arrizabalagaa jopa hieman ymmärtää. Hän sanoi, että voi jatkaa ja viesti välittyi penkille saakka.

Sarri ei voinut tosin odottaa. Hänen piti tehdä päävalmentajana päätös, mutta Arrizabalaga astui pallopelien lakeja kunnioittamatta hänen varpailleen.

Sarri mitataankin nyt. Arrizabalagalle, 24, pitää näyttää kaapin paikka. Tilanne on käytävä perinpohjaisesti läpi. Koko tapaus määrittää hyvin merkittävästi paineen alla kärvistelevän italialaisen jatkon.

Samalla tämä tilanne on Sarrille suuri mahdollisuus. Hän on puhunut julkisestikin sinisten heikosta henkisestä tilasta. On jopa hieman ironista, että Arrizabalaga osoitti luonnetta jopa turhan tulisesti.

Chelsea on keskellä suurta sotkua. Heinäkuussa aloittanut Sarri saa vaikuttaa hyvin rajallisesti seuran pelaajapolitiikkaan, mutta tuloksia häneltä vaaditaan heti.

Seurasin viime maanantaina muutaman metrin päästä Stamford Bridgellä, kun hän johti joukkuettaan Manchester Unitedia vastaan FA Cupin viidennellä kierroksella.

Sarri suorastaan huokui levottomuutta. Italialaisen tupakkariippuvaisuudesta on jauhettu jopa liikaa, mutta Sarri näytti mieheltä, joka kaipaa nikotiinia. Pitkä jatkoaika Wembleyllä ei tehnyt ainakaan hyvää italilaisen kireälle pinnalle.

[readmore from=Chelsea]

Kesällä noin 72 miljoonalla punnalla hankittu Arrizabalaga on joukkueen ehkä tärkein pelaaja. Sarri on lähes mahdottomassa paikassa, koska Tottenham saapuu äärimmäisen tärkeässä ottelussa Stamford Bridgelle jo keskiviikkona.

Maailman kaikkien aikojen kallein maalivahti torjunee suurella todennäköisyydellä tuolloin. Tilanne on keskiviikkona jopa irvokas, koska pohjoislontoolaisten maalivahti Hugo Lloris jäi elokuussa kiinni rattijuopumuksesta, mutta piti tämän jälkeen kapteeninnauhansa ja paikkansa. Arrizabalaga teki väärin, mutta Lloris uhkasi ihmisten turvallisuutta.

Arrizabalaga ansaitsee opetuksen, mutta myös uuden mahdollisuuden.

Lue myös

Maurizio Sarri kommentoi Liigacup-finaalin vaihtofarssia: ”Kepa oli oikeassa, mutta…”

Man Cityn toppari seurasi Kepan touhua silmät pyöreinä: ”Kunpa minä voisin toimia samalla tavalla”

Kepa Arrizabalaga sai somevyöryn niskaansa: ”Tunnen myötätuntoa Sarria kohtaan”

Kepa Arrizabalaga kertoi oman näkemyksensä Liigacupin finaalistuntista: ”Olen poissa tolaltani”

Pep Guardiola: Manchester City maksoi kalliin hinnan Liigacupin voitosta