Pep Guardiola on syksyn mittaan monesti sanonut, ettei Manchester City ole kiinnostunut tekemään tammikuussa pelaajahankintoja. Ei, vaikka seuran ympärillä ollaan pohdittu joukkueen topparitilannetta todella kriittiseen ja jopa paniikinomaiseen sävyyn.

Aymeric Laporten loukkaantuminen oli paha isku, mutta hänet on korvattu joukkueen omilla pelaajilla. Guardiola on tehnyt Fernandinhosta topparin. Tämä liike on ollut Guardiolalle tyypillinen. Hän tykkää muovata puolustavista keskikentistä toppareita heidän pallollisten pelitaitojensa takia.

Guardiola haraa asiassa vahvasti oman visionsa kautta, vaikka yleinen käsitys mediassa ja niissä kuuluisissa asiantuntijapiireissä on se, että City tarvitsee akuutisti uuden topparin. Jotta Guardiolan ja Cityn rauhallisuutta asiassa voi ymmärtää, on ymmärrettävä se, minkä City ja Guardiola ymmärtävät.

City on sarjassa tällä hetkellä kolmantena, mikä on nähty yleisesti heikon puolustusmateriaalin syynä. John Stones ei ole kasvanut sellaista vauhtia, kuin City ja Guardiola ajattelivat. Nicolás Otamendi oli syksyllä loukkaantunut.

Vastaiskujen heikko puolustaminen on vienyt Cityltä pisteitä. Guardiola ajattelee kuitenkin niin, että ongelma on kollektiivisessa toiminnassa pallonhallinnan sekä negatiivisten tilanteenvaihtojen aikana. Guardiola on korjannut puolustuksellisia ongelmia kollektiivisten ja pelin virtaan liittyvien asioiden kautta. Ja luottanut visioonsa siitä, että Fernandinho voi korjata Laporten ja İlkay Gündoğan sekä Bernardo Silva voivat pelata keskikentän pohjalla Rodrigon kanssa.

Faktat ovat Guardiolan puolella.

Manchester Cityn kausi ei ole ollut niin heikko, kuin miltä se on kenties sarjataulukon perusteella näyttänyt, vaikka jotkut joukkueet ovatkin rokottaneet sitä suorilla vastaiskuilla puolustuslinjan selustaan. City on Liverpoolia yli 10 pistettä perässä, mutta asiassa on syvempi totuus kuin se, minkä sarjataulukko näyttää.

Liverpool on ottanut syyskauden aikana 14 pistettä enemmän, kuin mitä maaliodotteet ovat antaneet odottaa. Guardiola ja City ovat tehneet voitavansa, mutta viimeistelyn varianssit ovat heittäneet Liverpoolin karkumatkalle.

Liverpoolin otteluruuhka ja jalkapallon lainalaisuudet antavat odottaa, että jossain vaiheessa Liverpoolille tulee vaikeita hetkiä. Miten joukkue menee niistä yli, on ratkaiseva asia. On myös ratkaisevaa, pystyykö City jyskyttämään tasaisella pelillisellä vauhdilla kohti kevättä.

Joten, Cityn on oikeasti turha panikoida tammikuun siirtoikkunassa. Toinen asia on se, mitä seurassa ajatellaan pidemmällä jänteellä. Laporte on hyvä vasemman puolen toppari, mutta tarvitseeko seura hänen kuntouduttuaankin topparia? Ehkä tietynlaista atleettisuutta ja nopeutta yhdistettynä pelinlukutaitoon toppariosastolta puuttuu.

Puolustuslinjan vasen puoli kaipaa varmasti vahvistusta, jos Benjamin Mendyn kehityskaari ei jatku nousevana. Värikästä elämää elävä ranskalainen on ollut tähän mennessä potentiaaliin suhteutettuna pettymys. Hänen tulevaisuuttaan ja muita vaihtoehtoja vasemman puolustajan paikalle pohditaan varmasti.

David Silva tulee jossain vaiheessa siirtymään keskikentältä sivuun, jolloin City tarvitsee kenties yhden hyökkäävän keskikenttäpelaajan. Tähän valmistaudutaan varmasti tulevina aikoina. Aletaanko siihen valmistautua jo tammikuussa tai kesällä, on kysymysmerkki.

Christian Eriksen voisi olla mahdollinen Silvan seuraaja. Real Sociedadin Mikel Oyarzabal kiinnostaa Cityä varmasti. Bayer Leverkusenin Kai Havertz kiinnostaa Cityn lisäksi muitakin Euroopan huippuseuroja.