Manchester Unitedia tätä nykyä edustava Juan Mata puhui espanjalaisen televisiokanavan haastattelussa poikkeuksellisen avoimesti rahan vaikutuksesta nykyjalkapalloon ja sitä ympäröivään maailmaan.

– Tällä tasolla pelaamisesta saatavat palkkiot ovat varsin hyvät. Verratessa ympäröivään maailmaan ja yhteiskuntiin, me ansaitsemme naurettavan isoja summia. Jos vertaan omia tulojani jalkapallomaailman sisällä, ansaitsen normaalia palkkaa. Mutta kun vertaan niitä niihin tuloihin, joita 99,9 prosenttia koko maailman ihmisistä saa, ansaitsen hävyttömän paljon.

– Elän kuplassa, siinä missä minun ystäväni elävät todellisessa maailmassa. He joutuvat etsimään töitä, ilmoittautumaan kortistoon, ja muuttamaan leivän perässä. Se on nykyisin normaalia elämää. Minun elämäni jalkapalloilijana ei ole normaalia.

– On jopa pelottavaa välillä ajatella, miten suojattua elämää elän. Pieninkin ongelma jonka kohtaan – joku on heti korjaamassa sen.

Against modern football -liikehdintä elää nousua joka puolella maailmaa, eikä syyttä. Jalkapallon ystävät ovat kyllästyneitä jatkuvasti nouseviin hintoihin, ja lajin eristäytymiseen muusta maailmasta.

– Ymmärrän, mistä nämä ihmiset puhuvat. Jalkapallon bisnespuoli on saanut tilanteen näyttämään siltä, että seurojen omistajat ovat nykyisin kannattajia ja faneja tärkeämpiä. Laji ei ole enää niin kuin ennen; nykyisin median kiinnostus on paljon suurempi, samoin kuin niiden osapuolien määrä, jotka haluavat osansa kakusta.

– En pidä jalkapallon bisnespuolesta, ja ottaisin mielelläni vastaan palkanalennuksen, mikäli sen osuutta jotenkin voitaisiin laskea.

Mata, jonka isä toimii hänen agenttinaan, on iän myötä nähnyt monenlaisia ohjeistuksia monenlaisille pelaajille.

– Olen hyvässä asemassa, sillä isäni toimii ehdottomasti minun etuni nimissä. Minulla on ollut pelikavereita, joiden tilanne ei ole ollut sama; he ovat saaneet agenteiltaan kammottavia ohjeita ja neuvoja. Nuorten pelaajien vanhemmat ohjaavat usein jopa, milloin pitäisi syöttää ja milloin ei. Olen joutunut kertomaan joukkuetovereilleni, että he saavat huonoja neuvoja.

– Jokainen pelaaja luulee isoon seuraan tullessaan olevansa Maradona. Niin käy meille kaikille, mutta viime aikoina olen oppinut huomaamaan merkkejä nuorissa pelaajissa. Junnut käyttäytyvät kuin rock-tähdet, käyttävät kalliita kelloja ja ajavat luksusautoilla… välillä heidät pitää vetää sivuun ja vähän keskustella. Toisaalta niin kauan kuin he pystyvät pitämään päänsä kylminä ja jatkamaan sitä työtä, joka heidät on tuonut tähän saakka, kaikki on ok.

Nuoriin pelaajiin kohdistetut paineet huolestuttavat konkaria myös.

– Välillä nuoriin kohdistetaan liian suuria paineita, ja se on väärin. He eivät osaa valmistautua vastoinkäymisiin, ja aina asiat eivät mene suunnitelmien mukaan. Junioreille pitää muistaa kertoa, että vain hyvin harvat ja onnekkaat voivat koskaan päästä huipulle. 99,9 prosenttia pelaajista ei koskaan saavuta sitä tilannetta.

Lähde: AS, Lasexta