Chelsean elävä seuralegenda John Terry tuli oman tahtonsa mukaisesti vaihtoon sunnuntaina pelatun jäähyväisottelunsa mukaisesti pelin 26. minuutilla. Ajankohta valikoitui kapteenin pelinumeron perusteella. Seremoniat olivat komeat, mutta vaihdosta nousi jälkeenpäin kohu, kun selvisi, että Terryn vaihdon hetkestä oli lyöty menestyksekkäästi vetoa.

Terryn Chelsea-ura on joka tapauksessa paketissa, mutta Englannin jalkapalloliitto FA otti tapauksen tutkintaansa. Monien mielestä tutkinta voi olla liioittelua, ja näin ajattelee myös alasarjaseura Sutton Unitedin entinen kakkosmaalivahti Wayne Shaw.

45-vuotias Shaw nousi hetkessä julkisuuden valokeilaan helmikuussa pelatun FA Cupin viidennen kierroksen tapahtumien myötä. Viidennellä sarjatasolla Konferenssissa pelaava Sutton hävisi pelin Arsenalille 1-8, mutta pelin jälkeen eniten puhutti se, kuinka raskastekoinen Shaw mussutti vaihtopenkillä piirasta kameroiden taltioidessa kaiken.

Ottelun jälkeen selvisi, että Shaw’n piiraansyönnistä oli lyöty vetoa vedonvälitystoimiston kautta. Tapauksen johdosta Shaw erotettiin Suttonin joukkueesta.

Shaw korostaa, että sekä Terry että hän itse halusivat vain juhlistaa uriaan hauskoilla ja ikimuistoisilla tavoilla. Yritykset menivät kuitenkin pieleen, kun toiminnassa nähtiinkin jotain hämärää.

– Minun kokemukseni mukaan FA haluaa puuttua vähän kaikkeen. Asia on saanut käsittämättömät mittasuhteet, Shaw sanoi The Timesille.

– John Terry on pelannut 20 vuotta Chelseassa, hän käytti numeroa 26 ja hän tulisi pois 26. minuutilla. Hän muistaisi sen lopun elämäänsä. Vähän niin kuin minäkin oman tapaukseni. Minulle oli laulettu 32 vuoden ajan ”Kuka söi kaikki piiraat”, ja pieni hauskanpito tulkittiin täysin väärin.

– Ajatus oli tulla muistetuksi jostakin. Jos siitä lyödään vetoa, ei se ole meidän käsissämme. Emme me mahtaneet vedonlyöntimarkkinoille mitään, Shaw muistuttaa.

Omaa temppuaan Shaw on katunut helmikuusta lähtien.

– En ikinä olisi arvannut, että oma julkisuuteni jättäisi seuran saaavutuksen varjoonsa. Jokin, mitä minä pidin hauskana, muuttui painajaiseksi. Useimpien kannattajien mielestä se oli hauskaa.

– Minä menetin työpaikkani ja olen pahoillani Suttonin poikien puolesta. Kaikki muistavat FA Cupin viidennen kierroksen minun piiraansyönnistäni, Shaw harmittelee.