Hullin kesä on ollut hiljainen. Ei suuria ostoja tai myyntejä. Ei hurjaa riskinottoa, johon moni nousijaseura on kaatunut. Toisaalta, riittääkö Hullin nykymateriaali Valioliigaan?

Viime kausi

Hull Cityn kausi Mestaruussarjassa lähti yskähdellen liikkeelle. Joukkue putosi Liigacupista jo toisella kierroksella elokuun lopussa. Kolmesta ensimmäisestä sarjaottelustakin tarttui matkaan vain yksi voitto.

Pikkuhiljaa Tiikerilauma alkoi napsia voittoja huonommallakin pelillä. Marraskuun lopusta uudenvuodenpäivään joukkue pelasi kahdeksan ottelun tappiottoman putken. Samoihin aikoihin Hull nousi suoran nousijan paikalle.

FA Cupista tuli lähtö kolmannella kierroksella tammikuussa, mutta sarjanousun kannalta se oli vain hyvä asia. Steve Brucen suojatit pystyivät lataamaan kaikki paukkunsa kuluttavaan Mestaruussarjaan.

Cardiff meni menojaan sarjavoittoon, mutta Hull pysyi sinnikkäästi käytännössä koko kevään ajan toisen suoran nousijan paikalla. Kauden päätteeksi Hullin maaliero oli vasta sarjan kuudenneksi paras, mutta vain pisteet lasketaan.

Hankinnat

Yannick Sagbo

Ranskassa syntynyt Norsunluurannikon Sagbo oli Hull-johdolta mielenkiintoinen veto. Keskushyökkääjä voi onnistua tai olla läpimärkä lapanen. Viime kaudella Sagbo pelasi Ranskan pääsarjan Évianissa yhteensä 40 ottelussa, joissa syntyi kahdeksan maalia ja kuusi maaliin johtanutta syöttöä. 25-vuotias Sagbo pelasi täydet minuutit vain 19 pelissä, joten iskukyky on yhä arvoitus. Hänestä on viiden, jopa kymmenen maalin mieheksi. Mutta Hullin kauden pelastajaksi? Ei.

Danny Graham

Grahamiin pätevät monilta osin samat sanat kuin Sagboon. 27-vuotias hyökkääjä iski toissa kaudella Swanselle 12 pääsarjamaalia. Viime kaudella syntyi kolme. Swansea kyllästyi tehottomuuteen ja myi Grahamin tammikuussa Sunderlandiin. Keväällä englantilainen paukutti maaleja tasan nolla. Graham ei ole nuori poika enää. Jos hän haluaa saada uransa vielä lentoon, Hullin lainapestin on onnistuttava. Mitään takeita siitä ei ole.

Ahmed Elmohamady

25-vuotias laituri vietti viime kauden Hullissa lainalla Sunderlandista. Egyptiläinen iski Mestaruussarjassa kolme maalia ja syötti yhdeksän ja hänet valittiin joukkueensa vuoden pelaajaksi. Kauden päätteeksi Hull osti Elmohamadyn pois Sunderlandista. Tiikereiden mittapuulla Elmohamady on hyvä pelaaja. Kysymys kuuluu, onko hän tarpeeksi tasokas Valioliigan mittapuulla?

George Boyd

Boyd oli Hullin ensimmäinen hankinta kesän siirtoikkunassa. Kuten Elmohamady myös Boyd pelasi jo viime kaudella Hullissa lainalla. Peterboroughsta hankittu Boyd on 27-vuotias vasenjalkainen keskikenttäpelaaja, joka pelaa pääosin vasemmalla laidalla. 10 maalia ja yhdeksän maalisyöttöä viime kaudella koonnut Boyd voi pelata tarpeen tulle myös hyökkääjänä.

Maynor Figueroa

Figueroa päätti vaihtaa putoajasta nousijaan. Wiganista Hulliin siirtynyt toppari on hyvä hankinta Steve Brucelta. 30-vuotias hondurasilainen tuo tärkeää kokemusta Hullin alakertaan. 179 Valioliiga-ottelua tahkonneena Figueroa kykenee ohjaamaan puolustusta isälliseen tapaan.

Steve Harper

Kun nyt puhuttiin kokemuksesta. Harper sitä vasta tuokin. Newcastlessa vaihtomiehen rooliin jäänyt 38-vuotias maalivahti ei horju, kun hänet käsketään tolppien väliin. Pelituntuma on tosin arvoitus.

Hull hankki myös maalivahti Allan McGregorin (Besiktas) ja puolustaja Curtis Daviesin (Birmingham).

Joukkueen vahvuus

Hullin vahvuus on tasaisuus. Paras maalintekijä (Boyd) iski viime kaudella kymmenen rysää. Se ei ole huima määrä. Hull kuitenkin nousi suoraan Valioliigaan. Maaleja ei paljon tehty, mutta ei niitä paljon päästetykään. Tasaiset ottelut kääntyivät usein voitoiksi tasapelien tai tappioiden sijaan. Se on hyvän joukkueen merkki.

Joukkueen heikkous

Maalinteko on tuskaista. Hull raapi 46 ottelussa kasaan vain 61 maalia. Jos ei maaleja synny Mestaruussarjan joukkueita vastaan, miten niitä syntyy sarjaporrasta ylempänä? Näillä hankinnoilla ei synnykään.

Valmennus

Steve Bruce on 52-vuotias englantilainen mies. Hän on valmentanut Sheffield Unitedia, Huddersfieldiä, Wigania, Crystal Palacea, Birminghamia, uudestaan Wigania, Sunderlandia ja nyt Hullia.

Bruce ei ole koskaan ollut se trendikäs tuulahdus jotain uutta. Hän ei ole nostanut valmentamiaan seuroja parrasvaloihin samaan tapaan kuin Michael Laudrup Swanseaa tai Roberto Martínez Wigania. Bruce on tyytynyt tekemään arkista työtä, joka on kantanut kohtuullisen makeaa hedelmää.

Peliurallaan Bruce pelasi topparina. Sellainen hän on myös valmentajana. Puolustus muurataan ensin tiiviiksi. Vasta sitten on hyökkäyksen vuoro. Niin myös Hullissa. Viime kaudella puolustus oli jo tiivis. Hyökkäyksen kanssa Brucella tulee kiire.

Top-Flop

Koska Hull on tehty puolustuksen ehdoilla, nostetaan topiksi mies alakerrasta. Figueroa on se pelaaja, joka voi pitää Tiikerilauman päät pinnalla. Jossain vaiheessa Hullin puolustukselle tulee hätä. Siinä vaiheessa Figueroan on astuttava esiin ja näytettävä esimerkillään, miten tilanteesta selvitään kuivin jaloin.

Koko hyökkäysosasto on yksi potentiaalinen epäonnistuja. Joukkueesta ei löydy maalintekijää, johon muu joukkue voisi luottaa. Usein sanotaan, että vastuun jakautuminen yhdistää joukkuetta. Ehkä niin, mutta maaliruiskun puuttuminen on tosiasia, jota Hull ei pääse pakoon.

Arvio

Jos Bruce ei saa vahvistettua joukkuettaan loppukesän aikana, KC Stadiumin Valioliiga-ottelut jäävät yhteen kauteen. Joukkue ei ole millään mittarilla valmis pääsarjatason haasteisiin. Mutta ehkä nyt otetaankin varman päälle. Ei lähdetä pelleilemään, kuten viime nousun jälkeen muutama vuosi sitten. Silloin puikoissa oli korvanappimies Phil Brown, nyt vastuun kantaa haalariosaston Bruce. Oli miten oli, Hull tarvitsee ihmeen (lue vahvistuksia), mikäli se haluaa säilyttää sarjapaikkansa.

Kokoonpano

Maalivahdit

1. Eldin Jakupovic
35. Joe Cracknell
Steve Harper
Allan McGregor

Puolustajat

2. Liam Rosenior
5. James Chester
15. Paul McShane
19. Joe Dudgeon
28. Alex Bruce
32. Conor Townsend
Curtis Davies
Maynor Figueroa

Keskikenttä

7. Cameron Stewart
10. Robert Koren
23. Abdoulaye Faye
24. Sone Aluko
27. Ahmed Elmohamady
29. Stephen Quinn
30. Dougie Wilson
31. David Meyler

Hyökkääjät

9. Aaron Mclean
12. Matt Fryatt
30. Robbie Brady
33. Nick Proschwitz
37. George Boyd
Danny Graham
Yannick Sagbo