Venäjän MM-turnauksen alkuun on aikaa enää viikko, ja kisojen alla yksi eniten puhuttaneista teemoista on ollut itänaapurin rasismiongelma. Venäläisseuroja on rangaistu useaan otteeseen näiden kannattajien vastustajan pelaajiin kohdistamasta rasistisesta huutelusta, ja pelko vastaavista ongelmista on syvä. Muun muassa Danny Rose kertoi haastattelussa kieltäneensä perhettään matkustamasta Venäjälle kisoja seuraamaan (lue lisää).

Englannin päävalmentaja Gareth Southgate sanoo pitävänsä rasismia ”täysin hyväksymättömänä”, mutta kertoo myös, ettei Englannin joukkue aio marssia kentältä mahdollisten selkkausten koittaessa.

– Ihanteellisessa maailmassa ihmiset sanovat, että meidän pitäisi tehdä niin, mutta tosiasia on, että silloin meidät suljettaisiin ulos turnauksesta. Joidenkin mielestä meidän pitäisi silti tehdä niin, mutta en usko pelaajien haluavan sitä, Southgate sanoo Sky Sportsille.

– Pelaajat ovat raataneet koko ikänsä päästäkseen mukaan MM-kisoihin. Ajatus on siis pitää näitä asioita esillä, kohdata mahdolliset ongelmat, mutta turnauksessa he haluavat pelata.

– Ei ole kuitenkaan helppoa säilyttää tätä herkkää tasapainoa.

Southgate uppoutuu myös syvemmälle rasismiaiheeseen ja uskoo, että Englannissa ollaan asian käsittelyn kanssa pidemmällä.

– Monilla pelaajilla on lapsia, aivan kuten minullakin. Eivät lapsemme piittaa siitä, kenen kanssa he puhuvat tai istuvat, tai miten he käyttäytyvät sellaisten ihmisten kanssa, jotka edustavat eri rotua, ihonväriä tai uskontoa.

[readmore from=Rasismi]

– He ovat syntyneet tähän maailmaan ilman ennakkoluuloja. He muuttavat mielipiteitään vain, jos muut ihmiset syöttävät heille omia mielipiteitään ja näkemyksiään, Southgate uskoo.

– Olemme siis tässä maailmassa ennakkoluulojen uhreja ja se on surullista. Kaikenlaisia ihmisiä pitäisi käsitellä yksilöinä ja kohdella aina kunnioittavasti.

– Me voimme kuitenkin vaikuttaa kaikkeen, koska suurin osa ongelmista on yhteiskunnallisia ja jalkapallo on heijastus yhteiskunnasta. Vaikka Danny (Rose) sanoikin, ettemme voi muuttaa maailmaa, niin minä sanon pelaajille aina, että omalla käytöksellämme me voimme vaikuttaa asioihin, Southgate päättää.