Valioliigassa eletään jännittäviä aikoja. Ottelut ovat katkolla koronaviruksen takia vähintään huhtikuun alkuun saakka, mutta loppukauden jatkumisesta ei ole vielä minkäänlaista varmuutta.

Tästä syystä myös koko kauden mitätöimistä joudutaan harkitsemaan.

London Evening Standard uutisoi sunnuntaina, että koko Valioliigakauden mitätöimiseen vaadittaisiin vähintään 14 seuran kannatus. Koska jokaisen seuran on ajateltava ensimmäisenä itseään, herää mieleen kysymys, ketkä hyötyisivät tästä eniten?

Liverpoolille ei mestaruutta, Norwich saisi uuden mahdollisuuden

Kauden mitätöiminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että kaikki pelatut ottelut ja niiden tulokset vedettäisiin vessanpöntöstä alas. Kaikki keskittyminen siirtyisi kauden 2020-21 alkuun, mikä potkaistaisiin käyntiin samoista lähtökohdista kuin kausi 2019-20.

Liverpool tulee taistelemaan kynsin ja hampain kauden mitätöimistä vastaan Kuva: Getty Images

Liverpool kärsisi tässä tapauksessa merkittävän takaiskun mestaruushaaveidensa suhteen. Jos kausi mitätöitäisiin kokonaan, Liverpoolia ei kruunattaisi Valioliigan mestariksi, vaikka se johtaakin sarjaa peräti 25 pisteen voimin tällä hetkellä. Liverpool tulee siis taistelemaan kynsin ja hampain kauden mitätöimistä vastaan.

Putoamisviivan alapuolella roikkuvat Bournemouth, Aston Villa ja Norwich pitäisivät samalla paikkansa Valioliigassa. Heidän lisäkseen jokainen seura aina 13. sijalla olevaan Newcastleen asti olisi yhä vaarassa pudota, jos kautta jatkettaisiin.

Jokainen 12. sijan alapuolella olevasta kahdeksasta seurasta tulisi siis kannattamaan kauden mitätöimistä, sillä se varmistaisi niiden paikan myös ensi kauden Valioliigassa. Nykyisen sarjataulukon näet tästä linkistä.

Arsenal palaisi takaoven kautta Mestarien liigaan

Ensi kauden Mestarien liiga -paikat tultaisiin myös jakamaan viime kauden sijoitusten perusteella. Tähän vaikuttaisi kuitenkin Manchester Cityn saama rangaistus UEFA:lta.

Kuten Reuters lauantaina uutisoi, CAS ei todennäköisesti ehdi käsittelemään Manchester Cityn valitusta ajoissa, jotta City saisi pitää paikkansa Mestarien liigassa ensi kaudella. Tämä huomioon ottaen, Arsenal saisi Cityn pääsylipun Euroopan eliittiturnaukseen.

Arsenal ottaisi Manchester Cityn paikan Mestarien liigassa. Kuva: Getty Images

Viime kauden sijoitusten perusteella Liverpool, Chelsea, Tottenham sekä viidenneksi jäänyt Arsenal pelaisivat siis kaudella 2020-21 Mestarien liigassa. Manchester United ja Wolverhampton jatkaisivat Eurooppa-liigassa.

Arsenal hyötyisi kauden mitätöimisestä siis eniten. Joukkue on tällä hetkellä Valioliigan yhdeksännellä sijalla, eikä se ole enää mukana Eurooppa-liigassa. Kuudentena oleva Tottenham haluaisi myös varmasti pitää kiinni paikastaan Mestarien liigassa. Chelsealla ei oikeastaan olisi mitään hävittävää.

Manchester United jatkaisi Eurooppa-liigassa, Leicesterille ei jäisi mitään käteen

Manchester United ja Leicester kokisivat suurimman kolauksen europelien suhteen.

Manchester United on tällä hetkellä viidentenä, mikä riittäisi siis Mestarien liigaan Cityn osallistumiskiellosta johtuen. Ole Gunnar Solskjærin huippuvireinen miehistö taistelee myös pokaaleista Eurooppa-liigan ja FA Cupin puolella.

Manchester Unitedista Liverpoolin suurin liittolainen? Kuva: Getty Images

Manchester Unitedista saattaisi siis ironisesti tulla Liverpoolin suurin liittolainen taistelussa kauden mitätöimistä vastaan.

Viime kaudella yhdeksänneksi jääneen Leicesterin urotyöt jäisivät myös täysin ilman palkintoa. Sheffield United ja Wolverhampton taistelevat myös vielä viimeisistä Mestarien liiga -paikoista, joten kauden mitätöiminen saisi vastustusta niidenkin puolesta.

Lopputulos?

Löyhästi laskien, 11 seuraa tulisi varmasti hyötymään kauden mitätöimisestä. Ratkaisevat äänet tulevat siis sarjataulukon keskikastin joukkueilta (Everton, Burnley ja Crystal Palace) sekä Manchester Cityltä.

Ja me kun luulimme, että tämä kausi saataisiin päätökseen ilman draamaa…