Saudi-Arabian johtama konsortio havittelee Newcastle Unitedia itselleen. Lokaa tulee oikealta ja vasemmalta, mutta tämän hetken tietojen mukaan vain yksi asia voi estää kaupan toteutumisen.

Saudi-Arabia on siis valtiollisen sijoitusrahastonsa (PIF) kautta ostamassa 80 prosentin osuuden Newcastle Unitedista Mike Ashleylta. Kymmenen prosenttia menisi Amanda Staveleyn omistamalle PCP Capital Partnersille ja viimeiset kymmenen prosenttia Reubenin miljardööriveljesten pääomasijoitusyhtiölle.

Kauppa on jo myyjän ja ostajien välillä sovittu ja käsiraha maksettu. Tällä hetkellä Valioliiga tutkii kauppaa ja erityisesti ostajia normaalin protokollan mukaisesti. Prosessin odotetaan kestävän muutaman viikon ajan.

Kaikessa rauhassa Valioliiga ei saa prosessiaan suorittaa. Staveley ja Reubenit eivät ole aiheuttaneet kritiikkiä, mutta Saudi-Arabia on – sitäkin enemmän.

Kritiikkiä Amnestylta, poliitikoilta, toimittajilta…

Saudi-Arabia tunnetaan autoritaarisena ja ihmisoikeuksia polkevana maana, joka ei ole kruununprinssi Mohammed bin Salmanin aikakaudella arkaillut eliminoida vastustajiaan – olivatpa nämä henkilöitä tai valtioita. Maailma kohahti, kun toisinajattelija-kolumnisti Jamal Khashoggi murhattiin kidutuksen jälkeen raa’asti ja paloiteltiin Saudi-Arabian Turkin suurlähetystössä.

Useampi taho on päätynyt selvityksessään siihen, että mitä todennäköisimmin murha oli bin Salmanin tilaama.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on jo kahdesti ehtinyt kritisoida Saudi-Arabian Newcastle-ostoaikeita. Jälkimmäisellä kerralla järjestö lähetti Valioliigalle kirjeen, jossa se pyysi kiinnittämään huomiota saudien toistuviin ihmisoikeusloukkauksiin. Valioliigan toimitusjohtaja Richard Masters vastasi kirjeeseen vakuuttamalla, että Valioliigan ostajaehdokkaille tehtävä testi noudattaa protokollaa.

Britannian valtakunnan politiikassa asiaa puitiin urheilua hoitavan komitean kokouksessa. Oppositioedustaja John Nicolson kysyi:

– Kun otetaan huomioon kidnappaukset, kidutukset ja muut ihmisoikeusloukkaukset mukaan lukien journalisti Jamal Khashoggin brutaali murha, miten ihmeessä häntä [kruununprinssi Mohammed bin Salmania] voi pitää sopivana ja kunnollisena henkilönä [valioliigaseuran omistajaksi]?

Tähän urheilusta vastaava ministeri Oliver Dowden vastasi:

– Omistajatestin tekee Valioliiga. En halua tuomita ennalta sitä prosessia. Ja ihan alkuun, se on valtion sijoitusrahasto, joka on ostamassa seuran, ei hän [kruununprinssi bin Salman] itse, Dowden sanoi.

– Meillä [Britannian valtiolla] on hyvät suhteet Saudi-Arabian kanssa, mutta emme ole koskaan pelänneet nostaa esille ihmisoikeusasioita. Aiomme myös jatkaa sillä tiellä.

Ihmisoikeusasiat on nostettu esiin myös lukuisissa brittilehdissä. Mastersin ja Dowdenin lausuntojen perusteella näyttäisi kuitenkin siltä, että ihmisoikeusloukkaukset ja Saudi-Arabian kyseenalainen maine vastustajiensa kovakouraisena eliminaattorina eivät Newcastle-kauppaa kaada.

Yksi – ja tämän hetken tulkintojen mukaan vain yksi – asia voi kaupan kaataa. Asian nosti esiin beIN Sports -tv-yhtiö, joka lähetti asian tiimoilta kirjeen Valioliigalle ja kaikille valioliigaseuroille.

BeoutQ on suoraa pilkkaa Qatarille ja kivi Valioliigan kengässä

BeIN Sports on osa beIN Media Groupia, jonka taas omistaa Qatar. Kupletin juoni lyhyesti:

  • Saudi-Arabia ja Qatar ovat naapureita ja vihollisia keskenään.
  • Saudi-Arabia keräsi vuonna 2017 koalition, joka saartoi Qatarin maalta, mereltä ja ilmasta.
  • Qatar omistaa sijoitusyhtiön kautta ranskalaisseura PSG:n, jonka puheenjohtaja Nasser Al Khelaifi on samalla myös beIN Media Groupin puheenjohtaja.
  • BeIN Sports on Valioliigan suurin ulkomainen tv-yhteistyökumppani. Kolmivuotisen sopimuksen arvon sanotaan olevan 500 miljoonaa puntaa (572 miljoonaa euroa).

Ei siis ole kovin yllättävää, että beIN Sports yrittää kerätä valioliigaseuroista liittoumaa, joka kaataisi saudien Newcastle-kaupan.

– Valioliigan pitkäaikaisena yhteistyökumppanina ja valtavana sijoittajana kehotamme voimakkaasti harkitsemaan vaikutuksia [mikäli kauppa sallitaan], beIN Sportsin lähettämässä kirjeessä sanottiin.

BeIN Sports voi kiristää Valioliigaa ja valioliigaseuroja tv-sopimuksella, mutta yksipuolinen kiristys näyttäytyisi törkeänä temppuna. BeIN Sports – eli Qatar – tarvitsee siis jotain kiristyksen tueksi.

Ihmisoikeudet? Ei kovin hyvä idea, kun muistetaan, miten Qatar on esimerkiksi orjuuttanut rakennusmiehiä MM-kisojen stadiontyömailla.

Laittomat striimit? Se voisi toimia.

Ja näin kirjeessä lukikin:

– Saudi-Arabian menneitä ja yhä jatkuvia laittomuuksia – ja niiden vaikutuksia Valioliigan, sen seurojen, tv-yhtiöiden ja yleisesti jalkapallon taloudellisiin intresseihin – ei voida jättää huomioimatta.

Tämä(kin) asia pohjautuu Lähi-idän valtakamppailuun ja edellä mainittuun Qatarin-saartoon.

Saarron alkamisen aikaan Saudi-Arabiassa estettiin beIN Media Groupin lähetykset, ja maassa alkoi näkyä kummallinen uusi satelliitti-tv, beoutQ. Virallisesti sillä ei ole mitään tekemistä Saudi-Arabian valtion kanssa, mutta todellisuus taitaa olla toinen. BeoutQ kun näyttää pääosin beIN Sportsilta varastettua sisältöä ja koko nimikin on suoraa pilkkaa beIN Sportsille ja Qatarille. BeoutQ, eli Be Out Q[atar].

Valioliigalle tv-sopimukset ovat pyhä asia ja niitä pyritään suojelemaan äärimmäisen tiukasti. Valioliiga on kunnostautunut laittomien striimien nopeana sulkijana. Rahaa moiseen operaatioon todennäköisesti palaa, mutta se on sen arvoista. Tv-rahat kun ovat Valioliigalle ja valioliigaseuralle tärkein yksittäinen tulonlähde. Valioliigan nykyisen kolmivuotisen tv-sopimuksen kokonaisarvo on käsittämätön 9,2 miljardia puntaa (10,5 miljardia euroa).

Tässä suhteessa beoutQ on Valioliigalle (ja sen merkittävimmälle ulkomaiselle tv-yhteistyökumppanille, beIN Sportsille) todellinen kivi kengässä. Viime kesänä Valioliiga ilmoitti olleensa yhteydessä yhdeksään eri lakitoimistoon Saudi-Arabiassa. Aikeena oli saada beoutQ suljettua. Osa lakitoimistoista kieltäytyi suoraan tarjotusta toimeksiannosta. Osa tarttui toimeen, kunnes ilmoitti hieman myöhemmin, että perutaanpa tämä asia sittenkin.

Syyllisyys mahdotonta todistaa?

The Timesin tietojen mukaan Valioliigan toimistolla ”voidaan hieman pahoin” Saudi-Arabian vuoksi. Ihmisoikeusloukkaukset ja niiden mukanaan tuoma mainehaitta on yksi asia, tv-sopimusten suojelun rapauttaminen toinen.

Lehden mukaan Valioliigan lakimiehet tutkivat parhaillaan beoutQ:n ja Saudi-Arabian valtiollisen sijiotusrahaston (PIF) yhteyttä. Lonkalta heittäen (eikä minulla toki ole asiasta minkäänlaisia todisteita) yhteys on varsin selvä: kruununprinssi Mohammed bin Salman, joka tosiasiallisesti päättää kaikesta mitä maassa tapahtuu. Länsimainen oikeuskäytäntö nojaa kuitenkin syyttömyysolettamaan ja vaatii langettavan tuomion perusteeksi tarpeeksi pitävät todisteet. Todistelu on osoittautumassa mahdottomaksi tässä tapauksessa.

Valioliigan testi ostajaehdokkaille pitää sisällään hylkäysmahdollisuuden. Ostajaehdokas voidaan hylätä, mikäli ”[Valioliigan] hallitus voi kohtuullisen varmasti olla sitä mieltä, että ostajaehdokas on syyllistynyt Britannian ulkopuolella toimintaan, joka aiheuttaa epärehellisen rikkomuksen, jolla on vaikutuksia Britanniassa. Ei ole merkitystä, onko kyseinen toiminta johtanut tuomioon.”

BeoutQ:n toiminta on ehdottomasti ”epärehellisen rikkomuksen” kuvauksen täyttämää toimintaa. Vaan milläs todistat, että beoutQ on ollut PIF:n tai bin Salmanin masinoimaa tai hyväksymää toimintaa.

Valioliigan asemaa ei ainakaan helpota Britannian ja Saudi-Arabian välinen kaupankäynti, johon maan urheilusta vastaava ministeri Dowdenkin viittasi ”hyvillä suhteilla”. Näyttäisi siis siltä, että Britannian hallituksella ei ole mitään erityisiä intressejä syynätä Saudi-Arabian havittelemaa Newcastle-kauppaa niiin tarkasti, että se vaarantaisi omat kauppasuhteensa saudien kanssa.

[readmore from=Näkökulmat]

Englannin jalkapalloliiton FA:n puheenjohtaja Greg Dyke uskoo, että Newcastle-kauppa menee läpi. Samalla hän kritisoi koko järjestelmää.

– En usko, että sitä estetään. Se kertoo koko englantilaisen jalkapallon surullisesta tilasta, Dyke sanoi Timesille.

Dyke myös nosti esiin mielenkiintoisen aspektin koko tästä saagasta. Vaikka periaatteessa valioliigaseurat olisivat kiistassa beIN Sportsin – eli Qatarin – puolella ja saudeja vastaan, ne myös vastustavat ostajien liian tiukkaa syynäystä.

– ”Omistajien ja johtajien” testin toteuttaa Valioliiga, jonka asioista taas päättävät valioliigaseurat. Jokaisen valioliigaseuran omistaja haluaa, että seuran voi myydä mahdollisimman helposti, kun aika on sopiva.

– Juuri tästä syystä jalkapallo tarvitsee ulkopuolisen säätelyelimen.

Samoilla linjoilla on Labour-puolueen ”varjourheiluministeri” Alison McGovern.

– Tämä asia on Valioliigan päätettävissä, mutta tässä alkaa nousta tarve laajemmalle läpinäkyvyydelle jalkapallon omistajuussuhteissa, McGovern sanoi Timesille.

Kaupassa hopeareunus Valioliigan näkökulmasta?

Tämän hetken tietojen perusteella näyttää siltä, että Valioliiga on hyväksymässä kaupan, ja Newcastle Unitedista on tulossa yhdessä yössä maailman rikkain jalkapalloseura.

[readmore from=Newcastle]

Ihmisoikeusasioista on pidetty suhteellisen paljon meteliä, mutta ne eivät näytä vaikuttavan kaupan toteutumiseen millään tavalla.

Ainoa asia, johon kauppa voi kaatua, on beoutQ:n piraattitoiminta. Todistustaakka vaikuttaa kuitenkin mahdottoman suurelta vuorelta kiivettäväksi. Ja vaikka todistusaineistoa löytyisi, uskaltaisiko Valioliiga vesittää kaupan ja aiheuttaa mahdollisen diplomaattisen kriisin Britannian ja Saudi-Arabian välillä?

Jos Valioliigan näkökulmasta jotain hyvää voi hakea, beoutQ:n toiminta loppuu todennäköisemmin niin, että Saudi-Arabia hyväksytään Newcastle Unitedin omistajaksi kuin että sitä ei hyväksytä. Ei se toki varmaa ole, mutta jos kauppa menee läpi, kenties beoutQ:n toiminta loppuu nappia painamalla.

LUE MYÖS