Uutuusdokumentti Valioliigan tarina: Pelistä bisnestä on tullut katsottavaksi Yle Areenaan. Neliosaisen dokumenttisarjan ensimmäinen jakso nähdään tänään torstaina myös Yle TV2 -kanavalla kello 20:00 alkaen.

Tähtiä pursuava uutuussarja pureutuu Valioliigan ensimmäiseen vuosikymmeneen, sisäpiiriläisten kertomana. Pelaajat, agentit, journalistit ja lajin bisnesvelhot pohtivat miten 100-vuotinen peli muuttui miljardeja puntia tuottavaksi saippuaoopperaksi niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

Ensimmäisessä jaksossa kerrotaan vuoden 1992 kohusta, kun 22 pääsarjajoukkuetta irtautuivat omaksi liigakseen ja Valioliiga sai syntynsä. Taustalla oli seurojen halu hallita liigan raha-asioita itse ja saada isompi pala kakusta. Tapaus muistuttaa hyvin paljon suunnitteilla ollutta Euroopan Superliigaa.

Jaksossa nähdään tapahtumia myös historian ensimmäiseltä Valioliiga-kaudelta, joka oli täynnä dramatiikkaa. Manchester Unitedin managerina tuolloin toiminut Sir Alex Ferguson oli lähellä potkuja, mutta kuinkas sitten kävikään…

Henkilökohtaisesti suosittelen sarjan katsomista aivan kaikille. Se onnistui jopa ylittämään korkealle asettamani odotukset. Sarjan katsomiseen kannattaa kuitenkin varata aikaa sillä se on erittäin koukuttava. Jokainen jakso kestää 58 minuuttia, joten jaksojen ahmiminen putkeen vie aikaa hieman vajaa neljä tuntia. Aika on rahaa, mutta tässä tapauksessa se maksaa itsensä takaisin. 5/5.