Luton ei ole millään muotoa moderni joukkue, mutta tarina on todella mielenkiintoinen. Luton valloittanee sydämet, mutta valioliigataival voi osoittautua aikamoiseksi tervanjuonniksi.

Viime kausi

Vaikeiden aikojen jälkeen Luton on tehnyt kymmenen vuotta lähes tauotonta nousua huipulle. Vielä kaudella 2013-14 seura pelasi Englannin viidenneksi korkeimmalla sarjatasolla, voitti ja nousi Kakkosliigaan. Sitä jauhettiin neljä kautta, kunnes koitti nousu Ykkösliigaan. Siellä Luton viihtyi vain yhden kauden ja Mestaruussarjassakin Luton oli jo kolmannella kaudellaan (2021-22) nousukarsinnoissa. Silloin ei vielä tärpännyt, mutta viime kaudella tärppäsi.

Luton itse asiassa aloitti kauden todella heikosti. Ensimmäisestä neljästä ottelustaan joukkue ei voittanut yhtäkään. Samassa rytäkässä Luton myös putosi Liigacupista heti ensimmäisellä kierroksella Kakkosliigan Newport Countyn käsittelyssä. Ehkä se toisaalta oli siunauskin loppukauden otteluruuhkaa ajatellen.

Alun vaikeus kun helpotti, Luton lähti kovan luokan nousuun. Seuraavasta 11 ottelustaan joukkue hävisi vain yhden ja nousi sarjassa sijalta 23 sijalle neljä.

Loppuvuodesta tuli toinen suvantovaihe. Samaan syssyyn päävalmentaja Nathan Jones ja apuvalmentajat Chris Cohen sekä Alan Sheehan lähtivät vihreämmän ruohon perässä Southamptoniin, ja Luton joutui etsimään uuden managerin. Ehkä se oli jälkikäteen ajateltuna hyväkin asia, sillä päävalmentajana melko kokemattoman Rob Edwardsin alaisuudessa Luton hävisi koko loppu runkosarjan aikana vain kolme kertaa.

Noin kymmenessä vuodessa viidenneltä sarjatasolta Valioliigaan. Luton Town. Kuva: Getty Images.

Luton sijoittui lopulta kolmanneksi. Suoran nousijan paikoille ei ollut mitään asiaa, sillä Burnley keräsi tuhdit 101 ja Sheffield Unitedkin 91 pistettä. Toisaalta Luton oli myös viisi pistettä nelossijan Middlesbrough’ta edellä ja lähti sikäli ennakkosuosikkina nousukarsintoihin.

Luton joutui tosipaikkaan, kun Sunderland voitti nousukarsintojen välierien ensimmäisen osaottelun 1-0. Toisessa osassa toppari Gabriel Osho tasoitti ja toinen toppari Tom Lockyer iski voittomaalin. Edessä oli maailman arvokkaimmaksi jalkapallo-otteluksi tituleerattu nousukarsintafinaali.

Vastassa Coventry, pelipaikkana Wembley, yleisöä 85 711. Keskikenttämies Jordan Clark vei Lutonin johtoon, mutta Gustavo Hamer tasoitti. 1-1-tilanteessa mentiin jatkoajalle ja lopulta rankkareille. Molempien joukkueiden kaikki viisi ensimmäistä laukojaa onnistuivat. Kuudennella kierroksella Lutonin Dan Potts onnistui, Coventryn Fankato Dabo ei. Coventry jatkaa Mestaruussarjassa ja Luton pelaa tulevalla kaudella Valioliigassa.

Pelaajasiirrot

Luton on toistaiseksi ollut melko rauhallinen kesän siirtomarkkinoilla. Joitain avainpelaajia on lähtenyt lainojen päättymisen vuoksi, mutta tilalle on onnistuttu tekemään täsmähankintoja.

Lähteneet

Sonny Bradley, Luton -> Derby, ilmainen

31-vuotias hongankolistaja (196 senttiä) oli viime kaudella joukkueen viides tai kuudes toppari. Nyt lähti ilmaissiirrolla Ykkösliigan Derbyyn. Ei ole iso menetys.

Harry Isted, Luton -> Charlton, ilmainen

Maalivahti pelasi viime syksynä yhden ottelun ja lainattiin kevääksi Ykkösliigan Barnsleyyn. Jatkoi kesällä ilmaissiirrolla Ykkösliigan Charltoniin. Tämäkään ei ole iso menetys.

Carlos Mendes, Luton -> Bolton, siirtosumma ei tiedossa

Laitahyökkääjä pelasi viime kauden lainalla Ykkösliigan Fleetwoodissa. Kaikki kilpailut mukaan lukien pelasi 38 ottelua ja iski ihan mukavat tehot 10+4. 24-vuotiaalle espanjalaiselle ei kuitenkaan nähty käyttöä, vaan kaupattiin Ykkösliigan Boltoniin.

John McAtee, Luton -> Barnsley, laina

Hyökkäyspään pelaaja tahkosi viime kauden lainalla Kakkosliigan Grimsbyssä. Kaikki kilpailut mukaan lukien 31 ottelua tuotti tehot 4+4. Pelaa tämän kauden lainalla pykälää korkeammalla Ykkösliigassa.

Jack Walton, Luton -> Dundee United, laina

Maalivahti siirtyi seuraan viime talvena Barnsleysta. Oli parissa pelissä penkillä, ei sen suurempaa kerrottavaa. Lainattiin tulevaksi kaudeksi skotlantilaiseen Dundee Unitediin.

Elliot Thorpe, Luton -> Shrewsbury, laina

Oikean laidan pelaaja pelasi viime kauden avauspuoliskon lainalla Burton Albionissa. Ennen lainaa ehti pelata Lutonissa parissa pelissä yhteensä puolisen tuntia. Lainan jälkeen pelasi toiset puolisen tuntia. Cupeissa vielä puolitoista tuntia lisää peliaikaa ja siinäpä se. Pelaa tulevan kauden lainalla Ykkösliigan Shrewsburyssa.

Fred Onyedinma, Luton -> Rotherham, laina

26-vuotias laituri pelasi viime kaudella 21 ottelussa, mutta lähinnä jämäminuutteja. Tuleva kausi vierähtää lainalla Mestaruussarjassa.

Joe Taylor, Luton -> Colchester, laina

20-vuotias keskushyökkääjä on pelannut Lutonin edustusjoukkueessa vasta kuusi ottelua. Marinoituu tulevan kauden Kakkosliigassa.

Aribim Pepple, Luton -> Bromley, laina

20-vuotias keskushyökkääjä ei ole vielä esiintynyt Lutonin edustusjoukkueen paidassa. Nyt hakee vauhtia viidenneltä sarjatasolta.

Henri Lansbury, Luton -> ilman seuraa

Arsenalin kasvatilla on ihan kova CV: on Arsenalin lisäksi West Hamia, on Nottingham Forestia, on Aston Villaa. Kaksi vuotta sitten Luton nappasi keskikenttämiehen ilmaissiirrolla. Sai viime kaudella alkukaudesta vastuuta, mutta marraskuusta lähtien pelasi tasan kahdessa ottelussa. Sopimusta ei uusittu.

Luke Freeman, Luton -> ilman seuraa

31-vuotias hyökkäävä keskikenttämies avasi viime kauden ihan isossakin roolissa. Aika nopeasti peliaika alkoi vähentyä, ja vuodenvaihteessa putosi katsomoon. Nyt – kauden jo käynnistyttyä – sopimus purettiin.

Ethan Horvath, Luton -> Nottingham Forest, laina päättyi

Maalivahti lainattiin Nottingham Forestista viime kesänä. Oli välittömästi ykkönen ja pelasi lähes jokaisen ottelun. Osto-optiota ei kuitenkaan käytetty. Vastaavaa maalivahtia ei nykyryhmästä löydy, joten haetaanko siirtomarkkinoilta vielä uutta ykkösvahtia vai tyydytäänkö kaksikkoon James Shea & Matt Macey?

Jutun julkaisun jälkeen Luton osti maalivahti Thomas Kaminskin.

Cody Drameh, Luton -> Leeds, laina päättyi

Luton lainasi Dramehin Leedsistä viime kevääksi. 21-vuotias nuorukainen nousi välittömästi avauksen pelaajaksi ja pelasi oikeana wing-backina täydet minuutit lähes jokaisessa ottelussa. Drameh on vahva kaksinkamppailupelaaja, mutta kykenee myös pallollisena ohittamaan vastustajia. Drameh lähti kauden päätteeksi, ja tulevalla kaudella vastaavaa roolia kaavaillaan Manchester Citystä lainatulle Issa Kaborélle.

Saapuneet

Ryan Giles, Wolverhampton -> Luton, 5,85 miljoonaa euroa

Mielenkiintoinen hankinta Wolvesista. 23-vuotiaalle vasemmalle pakille ei ollut käyttöä susilaumassa. Viime kauden Giles pelasi lainalla Mestaruussarjassa Middlesbrough’ssa – ja pelasi hyvin. Pelejä tuli tahkottua peräti 48. Maalinteossa Giles ei onnistunut, mutta hän syötti peräti 11 osumaa. Giles loi ottelua kohden keskimäärin 1,9 maalipaikkaa, mikä on todella iso lukema. Hänen edellään oli koko sarjassa vain viisi pelaajaa.

Giles on todella nopea pelaaja, joka tykkää keskittää laidaltaan. On hyvin mahdollista, että hän nousee suoraan avaukseen vasemmaksi wing-backiksi, mutta ei se paikka ihan heittämällä irtoa. Tuolla tontilla kun on tällä hetkellä Alfie Doughty, joka viime kaudella loi niin ikään 1,9 maalipaikkaa per peli.

Tahith Chong, Birmingham -> Luton, 4,7 miljoonaa euroa

Lutonin kesän suurimpia hankintoja. Siirtosumma voi tiettävästi vielä nousta, mikäli tietyt ehdot täyttyvät. Ehkä rahaakin enemmän hankinta on iso nimenomaan symbolisesti. Vielä tasan vuosi sitten Chong oli Manchester Unitedin pelaaja.

Kyseessä on hyvin monipuolinen peluri, joka pelasi viime kaudella Mestaruussarjassa vähän laskentatavasta riippuen jopa kahdeksalla eri pelipaikalla: niin molemmilla laidoilla, keskikentän keskustassa kuin kärjessäkin. 38 sarjaottelua tuotti tehot 4+5, mutta paljon muutakin. Chong kykenee kuljettamaan palloa, imemään vastustajia itseensä, hakemaan vapaapotkuja ja luomaan maalipaikkoja. Saanee merkittävän roolin Lutonin palapelissä.

Tahith Chong saanee ison roolin Lutonin hyökkäyspelissä. Kuva: Getty Images.

Mads Andersen, Barnsley -> Luton, 3,5 miljoonaa euroa

Tätä siirtoa osattiin ennakoida ennen sen toteutumista. 194-senttinen Andersen korvaa toppariosastolla Derbyyn siirtyneen Sonny Bradleyn, joskin Andersen voi heti nousta nokkimisjärjestyksessä aika korkeallekin. Neljän kauden aikana tanskalainen luuti Barnsleyssa yhteensä 175 ottelua. Viime kaudella 25-vuotias Andersen ahkeroi kipparina täydet 90 minuuttia lähes jokaisessa kauden ottelussa. On sellainen perinteinen toppari, joka dominoi ilmassa, katkoo syöttöjä, blokkaa laukauksia ja purkaa pallot pois vaara-alueelta.

Thomas Kaminski, Blackburn -> Luton, 2,9 miljoonaa euroa

Kaminski hankittiin paikkaamaan Ethan Horvathin jättämää aukkoa maalivahtiosastolla. Belgialais-puolalaisella veräjänvartijalla on ikää 30 vuotta ja kokemusta Belgian, Kyproksen, Tanskan ja Englannin sarjoista. Viimeiset kolme kautta pelasi Blackburnissa. Oli viime kaudella Mestaruussarjassa ehdoton avaava maalivahti, kunnes pudotettiin katsomoon. Jos nousee Lutonissa suoraan ykköseksi, on mielenkiintoista nähdä, riittääkö taso Valioliigassa.

Marvelous Nakamba, Aston Villa -> Luton, 2,9 miljoonaa euroa

Nakamba on Lutonille tuttu kaveri, sillä zimbabwelainen pelasi joukkueessa lainalla jo viime kevään. Nyt siirto saatiin vakinaistettua, mikä on Lutonille hyvä uutinen. 29-vuotias Nakamba oli isossa roolissa koko kevään ajan. Kyseessä on voimakas pelaaja, joka operoi keskikentän pohjalla tai keskustassa. Taklausmäärä oli viime kaudella ihan omaa luokkaansa Lutonin pelaajista, mutta Nakamba saa myös syötöt kiitettävästi omille.

Chiedozie Ogbene, Rotherham -> Luton, ilmainen

Luton sai houkuteltua lisää hyökkäysvoimaa Rotherhamista, jonka viime kauden paras maalintekijä siirtyi Lutoniin ilmaissiirrolla. 8+4-tehot 39 otteluun on ihan kohtuullinen tulos. Ogbene kykenee pelaamaan hyökkäyksessä kaikilla kaistoilla. Ennen kaikkea Irlannin maajoukkuepelaaja tuo valtavasti nopeutta ja sikäli oivan täsmäaseen Lutonin hyökkäyspeliin. Chongin tavoin Ogbene on pelaaja, joka tykkää kuljettaa palloa ja jota rikotaan paljon.

Ross Barkley, OGC Nice -> Luton, ilmainen

Oli aikoinaan kovan luokan pelimies, mutta ura on ollut laskussa jo monen vuoden ajan. Nyt sai vielä yhden mahdollisuuden sarjanousijan riveissä. Pelintekijän taidot eivät ole kadonneet mihinkään, mutta miten ne saataisiin kaivettua esiin?

Jacob Brown, Stoke -> Luton, siirtosumma ei tiedossa

25-vuotias Brown hankittiin vahvistamaan keskushyökkääjäosastoa. Iski viime kaudella Stokelle Mestaruussarjassa ja cupeissa yhteensä yhdeksän maalia 42 ottelussa. Ehti tehdä vielä tällä kaudella yhden ennen kuin sai siirron Valioliigaan.

Tim Krul, Norwich -> Luton, siirtosumma ei tiedossa

Krul tuo ison kasan kokemusta Lutonin maalivahtiosastolle. Lienee lähtökohtaisesti varamiehen roolissa, mutta 35-vuotias konkari voi tarvittaessa ottaa homman haltuun, jos kutsu käy.

Issa Kaboré, Manchester City -> Luton, laina

Kaborésta on todennäköisesti kaavailtu korvaajaa Cody Dramehille, joka palasi lainan päätteeksi Leedsiin. 22-vuotias Kaboré marinoitiin viime kaudella lainalla ranskalaisessa Marseillessa. Luton saa Kaborésta erittäin nopean wing-backin oikealle laidalle.

Matt Macey, Portsmouth -> Luton, laina päättyi

Lähetettiin kevääksi lainalle Portsmouthiin, kun putosi syksyllä Lutonissa penkiltä katsomoon. Portsmouthissa sai ykkösvahdin roolin ja pelasi kymmenen nollapeliä 21 ottelussa. Maceyn rooli tulevalla kaudella on vähän arvoitus.

Glen Rea, Cheltenham -> Luton, laina päättyi

Viime kevät vierähti lainalla Ykkösliigan Cheltenhamissa. 28-vuotiaan puolustavan keskikenttäpelaajan oli sielläkin ajoittain vaikeaa saada vastuuta, joten ei ole käyttöä Valioliiga-Lutonissa.

Dion Pereira, Bradford -> Luton, laina päättyi

Laitahyökkääjä haki viime kaudella vauhtia Kakkosliigasta. Alkuun tuli vastuuta ihan hyvin, joulukuusta lähtien ei käytännössä lainkaan. Ei käyttöä.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Rob Edwards

Luton ei kerää tyylipisteitä. Siinä missä modernissa jalkapallossa moni joukkue pyrkii tätä nykyä hallitsemaan palloa ja ohittamaan vastustajia linja kerrallaan, Luton on toista maata.

Vaikka Luton oli viime kaudella Mestaruussarjan kolmanneksi paras joukkue, pallonhallintatilastossa se sijoittui vasta 18:nneksi. Voitaneen olettaa, että 45,3 prosentin keskimääräinen pallonhallinta ei Valioliigassa ainakaan nouse.

Pallollisessa vaiheessa Luton pelaa tyypillisesti muodolla 3-5-2, joka taittuu puolustustaistelussa helposti muotoon 5-3-2. Kolmen topparin linja puolustaa sinnikkäästi omaa boksia, ja kärjestä löytyy kaksi pääpelivoimaista hyökkääjää: Carlton Morris ja Elijah Adebayo.

Rob Edwards vannoo peribrittiläisen futiksen nimeen. Kuva: Getty Images.

Luton taklaa paljon, rikkoo paljon ja pelaa palloa paljon ilmaan. Puolustuksellisesti pakka on melko tiivis. Luton pakottaa vastustajat laukomaan pahimman vaara-alueen ulkopuolelta. Toisaalta aggressiivisuus aiheuttaa ongelmia. Viime kaudella Lutonia vastaan tehtiin viisi rankkarimaalia, ja nyt tulee vastaan valioliigatason hyökkääjiä.

Hyökkäyspelissä Luton tulee voimakkaasti laitojen kautta. Joukkue pyrkii tavoittamaan hyökkääjänsä nopeasti pitkillä palloilla ja toisaalta keskityksillä.

Luton haluaa myös haastaa runsaasti, ja kesän hankinnat (Tahith Chong & Chiedozie Ogbene) kielivät siitä, että tällä osa-alueella halutaan olla yhä parempia: halutaan sekä haastoja että haastojen tuomia vapaapotkuja. Erikoistilanteissa joukkue on lähtökohtaisesti melko vahva, joten ei ole kovin yllättävää, että peli halutaan mahdollisimman usein poikki vähän kuin vanhan Stoken tavoin.

Seuraa heitä

Tom Lockyer

Kapteeni, peruskallio, joukkueen ykköstoppari. Tom Lockyer on kaikkea sitä, ja ehkä parhaiten Lockyerin merkitys näkyy, kun mies ei pelaa. Viime kaudella Lockyer ei pelannut kauden neljässä ensimmäisessä ottelussa; Luton ei voittanut peleistä yhtään. Lockyer voittaa pääpalloja, katkoo syöttöjä, purkaa pallot pois vaara-alueelta… ja tekee silloin tällöin maaleja. Osui muun muassa viime kaudella nousukarsintojen välierissä.

Carlton Morris

Pakko nostaa tähän Morris. Viime kaudella Mestaruussarjassa hurjat tehot 20+7, vain kaksi pelaajaa ylsi kovempiin lukuihin. Morris on 185-senttinen jässikkä, joka voittaa hurjan määrän pääpalloja jokaisessa ottelussa. On pelaaja, jonka kautta Lutonin suoraviivainen pelitapa joko tuottaa tai ei tuota maaleja. Ilman Morrisia Luton ei olisi noussut. Se ehkä summaa miehen merkityksen parhaiten.

Pelly Ruddock Mpanzu tekee historiaa tulevalla kaudella. Kuva: Getty Images.

Pelly Ruddock Mpanzu

Pelaaja, joka on nähnyt Lutonin nousun aivan sieltä pohjalta saakka. Ei ehkä pelillisesti suurin avainpelaaja, mutta tästä miehestä tullaan kauden alussa puhumaan. Kukaan muu kun ei ole koskaan pelannut samassa seurassa Englannin viidellä ylimmällä sarjatasolla.

Mpanzu siirtyi West Hamin akatemiasta Lutoniin tammikuussa 2014, löysi sieltä itselleen pelillisen kodin ja on kyennyt sarjanousuista huolimatta pitämään kiinni pelipaikastaan. Aikamoinen saavutus sekin. Pelaa lähtökohtaisesti keskikentän pohjalla tai keskustassa. Ei ole iso, mutta on kokoisekseen vahva ja jaksaa sahata taukoamatta ylös, alas.

Ihanneavaus

Lutonin ihanneavaus 2023.

Arvio sijoituksesta

Sija: 20.

Luton tuo pelitapansa, stadioninsa ja koko tarinansa myötä virkistävän tuulahduksen tiettyä retrohenkeä ja suorastaan englantilaista aitoutta. Mutta: materiaali on ohkainen. Viime kauden ykkösmaalivahti lähti lainan päätteeksi ja vaikka muutama mielenkiintoinen vahvistus on hankittu, aika huonolta näyttää.

On vaikeaa nähdä, että Valioliigasta löytyisi tulevalla kaudella kolme Lutonia heikompaa joukkuetta. Putoaa.

Lutonin otteluohjelma

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT