Tottenham hakee jälleen uutta suuntaa ja nousua uuden valmentajan alaisuudessa. Spurs kaipaa ennen kaikkea vakautta ja systemaattista kehitystä. Kehittyminen on vaikeaa, kun ykköstähti otti ja lähti.

Viime kausi

Vielä syksyn ensimmäisissä peleissä ennustukset ja ennakkoarviot näyttivät käyvän toteen. Hyviä hankintoja tehnyt Tottenham takoi kiitettävästi tuloksia ja näytti joukkueelta, joka vähintään uusisi paikkansa Mestarien liigassa.

Ensimmäisestä kymmenestä sarjaottelustaan se hävisi vain yhden, ja pelit kulkivat myös Euroopassa. Ainakin tuloksellisessa mielessä.

Kokonaiskuvassa ei ollut suuremmin valittamista niin kauan kuin pisteitä ropisi. Pinnan alla kytevät ongelmat alkoivat tupsahdella esiin, kun voittoja ei tullut enää samaan tahtiin.

Päävalmentaja Antonio Contesta kuoriutui esiin juuri sellainen puoli, jota osattiinkin pelätä. Vaativaksi tiedetty italialaisluotsi käytti jokaisen tilaisuuden kommentoidakseen rivien välistä, mikä Tottenhamissa tai hänen joukkueessaan oli vialla.

Inhimillisestä kulmasta on ymmärrettävä, että viime kausi ei ollut Contelle helpoimmasta päästä. Kolme hänen ystäväänsä – Gian Piero Ventrone, Siniša Mihajlović ja Gianluca Vialli – kuoli vain muutaman kuukauden sisällä. Lisäksi Conte oli alkukeväästä joitain viikkoja sivussa Tottenhamin toiminnasta terveydellisten syiden takia.

Mutta jos puhutaan yksinomaan tuloksista ja suorituksista kentällä, Conten tunteenpurkaukset ja valitukset tuntuivat ajoittain kohtuuttomilta. Hengettömät peliesitykset eivät selity pelkästään sillä, että Contelle ei ollut kasattu sadoilla miljoonilla euroilla uutta avauskokoonpanoa.

Antonio Conte oli Tottenhamin puikoissa noin 1,5 vuotta. Kuva: Getty Images.

Hengettömyys paistoi myös Conten presenssistä jo kauan ennen kuin hän jätti seuran. Tulokset takkuilivat, mutta italialaisvalmentajan ulosanti antoi ymmärtää, että hänen sydämensä oli jossain täysin muualla kuin Pohjois-Lontoossa.

Conten ja Tottenhamin tarina tuli päätökseen maaliskuun lopussa. Viimeisessä lehdistötilaisuudessaan Conte haukkui pelaajansa itsekkäiksi ja syytti heitä taistelutahdon puutteesta, joka oli hänen mukaansa vaivannut joukkuetta jo pidempäänkin.

Lisäksi Conte piikitteli Tottenhamin johtoa sanoen, että seura on ollut 20 vuotta samassa omistuksessa, mutta mitään ei ole voitettu.

Conte saattoi laukoa kipeitä totuuksia voittamisen kulttuurin puutteesta Tottenhamissa, mutta yhtä lailla voidaan kyseenalaistaa, edistivätkö kaikki hänen puheensa ja tekonsa sen kulttuurin kehitystä. Conte näki kaiken, mikä oli pielessä peilikuvansa ulkopuolella.

Hieman yllättäen Conten paikan otti hänen apuvalmentajanaan toiminut Cristian Stellini, jonka väliaikaispesti kesti kokonaiset neljä ottelua. Hänen tilalleen nostettiin loppukaudeksi Spursin ex-pelaaja Ryan Mason, joka voitti kuudesta ottelustaan kaksi.

Kaudesta jäi käteen Valioliigan kahdeksas sija ja nopeat tai erittäin nopeat poistumiset jokaisesta cup-kilpailusta niin Englannin kentillä kuin Mestarien liigassa. Tulevalla kaudella europelejä ei ole luvassa lainkaan.

Sekasortoisen kauden ainoaksi valopilkuksi jäi Harry Kane, joka tykitti kaikki kilpailut mukaan lukien 32 osumaa ja nousi Tottenhamin kaikkien aikojen maalintekijäksi.

Pelaajasiirrot

Tottenham on toistaiseksi edennyt siirtomarkkinoilla vähin mutta harkituin liikkein. Rivejä on siivottu maltillisesti ja täydennetty parilla tarvehankinnalla. Uutisoinnin pääpaino on ollut luonnollisesti Harry Kanessa, jonka tulevaisuus oli pitkään hämärän peitossa. Lopulta Bayern München sai taivuteltua kärjen itselleen – aivan kauden alussa. Nyt Spurs tarvitsisi lisää hyökkäysvoimaa.

Lähteneet

Harry Kane, Tottenham -> Bayern München, 100 miljoonaa euroa

Tottenham-legenda ja ehdottomasti yksi seuran kaikkien aikojen parhaista pelaajista ellei paras. Sopimusta oli vain vuosi jäljellä, joten tavallaan 30-vuotiaasta saatua rahasummaa voidaan pitää erinomaisena kauppana Spursin kannalta. Sitten taas toisaalta Kanen lähtö jättää valtavan aukon Tottenhamin hyökkäyspeliin.

Pelasi urallaan 435 ottelua Tottenhamissa ja iski tehot 280+64. Viime kaudella valioliigamaaleja syntyi peräti 30. Ainakin nyt hetkellisesti Richarlison on Spursin uusi ykköskärki, mutta voidaanko koko kauden mitassa nojata brasilialaisen varaan?

Harry Winks, Tottenham -> Leicester, 11,6 miljoonaa euroa

Tottenhamin oma kasvatti murtautui aikoinaan näyttävästi edustusjoukkueeseen, mutta hän jäi lopulta rotaatiopelaajaksi. Winks, 27, vietti viime kauden lainalla Sampdoriassa ja lähti tänä kesänä jatkamaan uraansa Mestaruussarjassa.

Lucas Moura, Tottenham -> São Paulo, ilmainen

Tuulennopea brassilaituri ehti edustaa Spursia viisi ja puoli vuotta. Mouralla, 30, oli hyvät hetkensä, mutta viime kausi osoitti, ettei hänelle löydy enää käyttöä Tottenhamissa. Palasi vapaana agenttina Brasiliaan.

Djed Spence, Tottenham -> Leeds, laina

Spurs hankki Spencen, 23, vuosi sitten. Oikea pakki istui syksyn penkillä ja pelasi kevään lainalla ranskalaisessa Rennesissä. Sielläkin tosin vastuuta tuli melko rajallisesti. Nyt hakee minuutteja Mestaruussarjan Leedsistä.

Joe Rodon, Tottenham -> Leeds, laina

Pelasi viime kauden lainalla Ranskassa. Tämän kauden 25-vuotias toppari pelaa lainalla Mestaruussarjan Leedsissä. Tottenhamissa ei tulevaisuutta.

Arnaut Danjuma, Tottenham -> Villarreal, laina päättyi

Contelle hankittiin tammikuun siirtoikkunassa pelaaja, johon hän ei luottanut käytännössä yhtään. Danjuma, 26, ei missään vaiheessa päässyt kunnolla vauhtiin, ja peliminuutteja kertyi alle 200. Täksi kaudeksi Hollannin maajoukkuelaituri lainattiin Evertoniin.

Clément Lenglet, Tottenham -> Barcelona, laina päättyi

Ranskan maajoukkueesta pudonnut toppari tuli hakemaan uralleen uutta nostetta ja esiintyi lainapestillään pääosin edukseen. Lehtitietojen mukaan Tottenham ja Barcelona ovat neuvotelleet Lenglet’n, 28, mahdollisesta paluusta Valioliigaan, mutta yhteisymmärrystä ei ole löytynyt.

Saapuneet

James Maddison, Leicester -> Tottenham, 46,3 miljoonaa euroa

Englannin maajoukkuetaituri sai odotetun jättisiirtonsa Leicesterin pudottua Valioliigasta. Maddisonin, 26, odotetaan tuovan runsaasti luovuutta ja ratkaisukykyä Spursin hyökkäyspelaamiseen.

James Maddison vauhdissa harjoitusottelussa West Hamia vastaan. Kuva: Getty Images.

Pedro Porro, Sporting CP -> Tottenham, 40 miljoonaa euroa

Portugalin maajoukkuepuolustaja liittyi Tottenhamin riveihin jo tammikuussa lainasopimuksella, joka piti sisällään ostovelvoitteen. Porro, 23, on ehtinyt pelata Spursissa 17 ottelua tehden niissä yhteensä kolme maalia ja syöttäen yhtä monta. Espanjalaispakki ei ole vielä näyttänyt parasta osaamistaan Valioliigassa.

Micky van de Ven, Wolfsburg -> Tottenham, 40 miljoonaa euroa

Spurs sai napattua himoitun topparitalentin aivan kauden alun kynnyksellä. Hinta oli kova, mutta rahaa vastaan tulee laatua. 22-vuotias van de Ven on harvinaislaatuinen yhdistelmä kokoa (193 cm) ja nopeutta. Van de Ven kykenee sekä kaksinkamppailupelaamiseen että pallon liikutteluun. Hollantilaisesta voi hyvinkin kasvaa Tottenhamille tukipilari kymmeneksi vuodeksi eteenpäin.

Dejan Kulusevski, Juventus -> Tottenham, 30 miljoonaa euroa

Ruotsin maajoukkuelaituri on pelannut Tottenhamissa jo puolitoista vuotta. Kulusevskin, 23, lainadiilissä oli ostovelvoite, josta tuli osto-optio, koska tietyt ehdot eivät tulleet täyteen. Viime kausi oli Kulusevskiltä vaisu, mutta Tottenham päätti käyttää tuon option, koska ruotsalaisella on selkeästi potentiaalia paljon parempaan.

Guglielmo Vicario, Empoli -> Tottenham, 20 miljoonaa euroa

Italian A-maajoukkueen portteja kolkutellut Vicario, 26, hankittiin korvaajaksi Tottenhamin monivuotiselle ykkösvahdille ja kapteenille Hugo Lloris’lle, joka on vaihtamassa maisemaa.

Alejo Véliz, Rosario Central -> Tottenham, 15 miljoonaa euroa

Spurs käytti tuhdin summan rahaa lahjakkuuteen. Vasta 19-vuotias keskushyökkääjä tuskin on heti valmis isoon vastuuseen, mutta tuleville vuosille odotukset ovat korkealla. Iski viime kaudella komeat 11 maalia 23 ottelussa.

Ashley Phillips, Blackburn -> Tottenham, 2,3 miljoonaa euroa

Phillips, 18, on topparilupaus, joka ehti ennen siirtoaan pelata Blackburnin miesten joukkueessa vain 14 ottelua. Tuskin saa vielä paikkaa Tottenhamin pelaavasta kokoonpanosta.

Manor Solomon, Šah’tar Donetsk -> Tottenham, ilmainen

Israelin maajoukkuelaituri esiintyi viime kaudella edukseen lainapestillään Fulhamissa, vaikka jäi varsin vähille minuuteille. Solomonilla, 23, oli mahdollisuus siirtyä Šah’tarista ilmaiseksi pois, koska Ukrainassa ja Venäjällä asuvat ulkomaalaispelaajat voivat keskeyttää sopimuksensa jälleen vuodeksi, ja hänen diilinsä olisi päättynyt tuona aikana. Siirrosta saatetaan vielä vääntää kulisseissa.

Destiny Udogie, Udinese -> Tottenham, laina päättyi

Italiaa nuorten maajoukkueissa edustanut Udogie, 20, hankittiin Tottenhamiin jo vuosi sitten 18 miljoonalla eurolla, mutta hänet lainattiin vielä viime kaudeksi takaisin Udineseen. Saattaa hyvinkin kilpailla isoista minuuteista tulevalla sesongilla.

Tanguy Ndombélé, Napoli -> Tottenham, laina päättyi

Tottenhamin surullisenkuuluisa ennätyshankinta. Ndombélé, 26, on nuorempana osoittanut olevansa kiistattoman lahjakas pelaaja, mutta Englannissa siitä ei ole nähty juurikaan viitteitä. Pelasi Napolin mestarijoukkueessa pienessä roolissa.

Bryan Gil, Sevilla -> Tottenham, laina päättyi

Gil, 22, on edustanut Tottenhamia kaksi vuotta, mutta lähtenyt kummallakin kaudella kevääksi lainalle kotimaahansa. Espanjalaislaiturin otteissa näkyy ajoittain pilkahduksia suuresta potentiaalista, mutta kokonaiskuvassa näytöt Spursissa ovat olleet todella vaatimattomia.

Giovani Lo Celso, Villarreal -> Tottenham, laina päättyi

Jälleen yksi esimerkki pelaajasta, joka ei tunnu millään saavan itsestään parasta irti Tottenhamissa. Lo Celsosta, 27, on liikkunut runsaasti lähtöhuhuja, mutta hänelle on myös povattu keskeistä roolia uudistuneessa Spursissa.

Sergio Reguilón, Atlético Madrid -> Tottenham, laina päättyi

Entinen huippulupaus lähti hakemaan vastuuta kotimaahansa, mutta loukkaantumisten riivaama Reguilón, 26, jäi Atlético Madridissa pieneen rooliin. Tottenham on tiettävästi valmis luopumaan hänestä tänä kesänä.

Djed Spence, Rennes -> Tottenham, laina päättyi

Spence, 22, siirtyi viime kesänä Tottenhamiin Middlesbrough’sta isojen odotusten saattelemana, mutta sai vain vaivaiset 41 minuuttia peliaikaa ennen kuin lähti tammikuussa lainalle Ranskaan. Sielläkin vastuuta tuli oikealle pakille aika vaihtelevasti, ja kausi päättyi lopulta polvivammaan.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Ange Postecoglou

Tottenhamilla on ollut viime vuosina kohtalaisia vaikeuksia uusien valmentajien etsinnässä, eikä tämäkään kerta ollut kaikista sulavin prosessi.

Tilannetta ei helpottanut se, että Tottenhamin entinen urheilutoimenjohtaja Fabio Paratici asetettiin keväällä maailmanlaajuiseen toimitsijakieltoon osana entisen seuransa Juventuksen suurta vyyhtiä.

Spurs yhdistettiin lukuisiin eri nimiin ennen kuin australialainen Postecoglou, 57, valittiin tehtävään kesäkuun alussa.

Postecoglou valmensi edelliset kaksi vuotta skotlantilaisjätti Celticiä, jossa hän voitti ensin tuplamestaruuden ja viime kaudella triplan.

Hän on vielä verrattain tuntematon nimi Euroopan suurimmilla näyttämöillä valmennettuaan aiemmin Australiassa, Kreikassa ja Japanissa. Hän on kuitenkin erittäin arvostettu tekijä kotimaassaan, jossa hänet nimettiin viime vuonna jalkapallon kunniagalleriaan.

Postecoglou on läpi uransa tunnettu hyökkäysvoittoisena valmentajana. Celticissä ylivoimainen materiaali mahdollisti todella korkean pallonhallintaprosentin. Vastaavia lukemia ei luultavasti ole luvassa Valioliigassa viikosta toiseen, mutta tietyt pelilliset periaatteet ovat varmasti lähteneet Glasgow’sta mukaan.

Ange Postecoglou lähti Celticistä sankarina. Kuva: Getty Images.

Aussivalmentaja luotti Celticissä 4-3-3-formaatioon, jossa laiturit pyrkivät levittämään vastustajan pakkaa mahdollisimman paljon luodakseen tilaa laitapakkien ja keskikenttäpelaajien nousuille.

Postecogloun Celtic nosti usein toisen laitapakin keskikentälle tekemään peliä yksinäisen keskikentän pivotin vierelle. Keskikentän ylemmillä pelaajilla oli enemmän vapauksia liikkua ja usein toinen heistä nousi keskushyökkääjän tutkapariksi. Pitkissä pallollisissa vaiheissa formaatio kääntyi lähemmäs muotoa 3-3-4.

Celtic prässäsi korkealta ja houkutteli vastustajaa pelaamaan pallon keskikentän väleihin, joissa se pyrki tukahduttamaan pallollisen pelaajan. Tavoitteena oli päästä hyökkäämään isolla volyymilla vastaan.

Tilanteen vaatiessa ja etenkin europeleissä Celtic vetäytyi pallottomana muotoon 4-5-1, jossa se pyrki tukkimaan tilat keskustassa sekä topparien ja laitapakkien välillä.

Persoonallisesta Postecoglousta on tullut jo lyhyessä ajassa varsin pidetty hahmo Tottenhamin kannattajien keskuudessa, mutta valmentajan suosio elää luonnollisesti tulosten mukana.

Tottenhamin joukkue vaikuttaa paperilla sopivalta Postecogloun systeemiin, mutta muutos Conten ajoista on iso. Hienosäätöä vaaditaan varmasti vielä siirtomarkkinoilla ja treenikentällä.

Seuraa heitä

Guglielmo Vicario

Tottenhamin uusi ykkösvahti ei lukeudu siirtoikkunan nimekkäimpiin vahvistuksiin, mutta hänellä on edellytykset nousta hyväksi hankinnaksi. Vicario on pelannut pääsarjatason jalkapalloa vasta pari vuotta, mutta on tehnyt siinä ajassa suuren vaikutuksen. 193-senttinen italialaisvahti on erinomainen torjuja, joka on saanut kiitosta jalalla pelaamisestaan.

James Maddison

Katseet tulevat luonnollisesti kohdistumaan kesän tähtihankintaan, mutta Maddison saattaa osoittautua jopa odotettua kovemmaksi vahvistukseksi. Jos Postecoglou saa Celticistä tutun systeeminsä rullaamaan, Tottenhamin keskikentällä on luvassa ihannerooli Maddisonille, joka pääsee temmeltämään pallon kanssa vaarallisilla paikoilla.

Son Heung-min

Vaatimattomasti sujunut viime kausi ei ole syy unohtaa, että Son, 31, lukeutuu yhä Valioliigan ehdottomaan eliittiin. Etelä-Korean maajoukkuetähti on sanonut, että hän ei ollut viime kaudella fyysisesti parhaassa kunnossa. Vielä toissa kaudella hän jakoi Valioliigan maalipörssin voiton.

Ihanneavaus

Tottenhamin ihanneavaus 2023.

Arvio sijoituksesta

Sija: 7.

Tottenhamissa on jälleen uusi rakennusprojekti meneillään uuden valmentajan alaisuudessa. Viime kauden jälkeen ainoa hyväksyttävä suunta on ylöspäin, mutta odotukset on hyvä pitää maltillisina.

Spurs on valovuosia perässä Valioliigan kirkkainta kärkeä, jonka takana on iso kasa europeliehdokkaita. Tottenhamin päävihollisia eivät ole manchester cityt ja arsenalit, vaan brightonit ja aston villat.

Valioliigan ylempi keskikasti on kilpailullisempi kuin pitkään aikaan. Brentford ja Fulham voivat voittaa hyvänä päivänä kenet tahansa, ja Newcastle on murtautumassa saudimiljooniensa kera suoraan isojen joukkoon.

Tottenham on ajautunut imagollisesti hankalaan välitilaan. Se mielletään pokaaleja janoavaksi seuraksi, joka ei kuitenkaan todellisuudessa kilpaile samoista sijoista tai pelaajista todellisten jättiläisten kanssa.

Tulevaan kauteen lähdettäessä realiteetit ovat selkeät. Tottenhamilla on uusi päävalmentaja, jolle on annettava aikaa ja resursseja. Tavoitteiden ja odotusten on oltava sen mukaiset.

Olisi valtava yllätys, jos Tottenham komeilisi kauden päätteeksi Valioliigan kärkinelikossa. Spursilla on edellytykset taistella mitalisijojen jälkeisistä europelipaikoista, mutta niille on tällä hetkellä todella kova tunku.

Tuloksia ja sijoituksia ei voi tietenkään sivuuttaa täysin, mutta Tottenhamille isoin onnistuminen olisi positiivinen muutos seurakulttuurissa. Spurs kaipaa johdonmukaista kehitysstrategiaa kentällä ja sen ulkopuolella, eikä muutosta voida aina laittaa yksittäisen valmentajan harteille, vaikka hän olisikin projektin kasvot.

Tottenhamin on mietittävä ja tunnustettava, missä se on seurana. Mikä lasketaan onnistumiseksi seuralle, joka on voittanut 25 vuoden aikana kahdesti Liigacupin? Paikka europeleissä? Kahdeksas sija ja pysti cupista?

Tottenhamin otteluohjelma

Ville Liimatta ja Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT