Triplamestari ei hyydy. Manchester Cityllä on tukeva ote Valioliigan valtikasta.

Viime kausi

Man City lähti puolustamaan liigamestaruuttaan ja parantelemaan sijoituksiaan edellisestä kaudesta, jolla se oli jäänyt neljän parhaan joukkoon niin FA Cupissa kuin Mestarien liigassa.

Kauden alla City putsasi rivejään myymällä muutamankin ison nimen ja luopumalla joistain akatemiansa helmistä. Raheem Sterling, Gabriel Jesus ja Oleksandr Zintšenko myytiin hyvillä summilla muualle ja kapteeni Fernandinho lähti sopimuksensa päätyttyä Brasiliaan.

Kesän isoin ja tärkein hankinta oli Borussia Dortmundista siirtynyt tähtihyökkääjä Erling Haaland. City oli edeltävällä kaudella voittanut Valioliigan pelaten monissa otteluissa ilman varsinaista kärkipelaajaa, mutta oli viimein aika etsiä Sergio Agüerolle korvaaja.

Haalandin lisäksi ryhmää täydennettiin Kalvin Phillipsillä, Sergio Gómezilla, Stefan Ortegalla ja Manuel Akanjilla, joka oli niin ikään nappihankinta Dortmundista.

Jo ensimmäisten viikkojen jälkeen oli selvää, millaisen maalihirmun City meni hankkimaan. Haalandilla oli kymmenen kierroksen jälkeen peräti 15 osumaa kasassa Valioliigassa.

City vietti valtaosan kaudesta toisena Arsenalin porskuttaessa kovaa vauhtia eteenpäin. Manchesterilaiset olivat kuitenkin koko ajan iskuetäisyydellä odottamassa lontoolaisten luhistumista.

Kun Arsenalin kone alkoi yskähdellä keväällä, City oli vuorostaan täydessä vauhdissa. Pep Guardiolan luotsaama miehistö yltyi 16 ottelun tappiottomaan putkeen, joka sisälsi 14 voittoa – niistä kaksi Arsenalia vastaan.

Voitot pääkilpailijasta olivat isoja paitsi henkisesti myös sarjataulukossa. 38 kierroksen jälkeen Manchester City vei mestaruuden viiden pisteen erolla Arsenaliin.

Eivätkä juhlat päättyneet siihen. Liigacupin pokaali oli ainoa pysti, joka Cityn viime kaudesta jäi puuttumaan.

Manchester City on ollut jo vuosien ajan mielettömän kova. Kuva: Getty Images.

FA Cupissa City päästi tasan yhden maalin, ja finaalissa joukkue kaatoi naapurinsa Manchester Unitedin 2-1. Viikkoa myöhemmin City voitti Internazionalen Mestarien liigan loppuottelussa 1-0. Kyseessä oli seurahistorian ensimmäinen pokaali Euroopan arvostetuimmassa cup-kilpailussa. Mestarien liigassa City ei hävinnyt yhtään ottelua.

Viime kauden triplamestaruutta jäi varjostamaan vain 115 asiaa: Valioliigan Manchester Cityä vastaan nostamat syytteet taloussääntörikkomuksista, joiden väitetään tapahtuneen vuosina 2009-2018. Tuona aikana City voitti kolme Valioliigan mestaruutta.

Taloudellisen reilun pelin sääntöjen tarkoituksena on varmistaa, että seurat käyttävät suurin piirtein sen verran, mitä ne ansaitsevat. Tätä voidaan kiertää esimerkiksi paisuttelemalla tuloja tai salaamalla, kuinka paljon rahaa kuluu.

Syytösten mukaan City ei ole muun muassa ilmoittanut rehellisesti eräälle managerilleen suorittamiaan maksuja. Cityn väitetään solmineen managerin kanssa salaisen sopimuksen, jolla hänelle maksettiin paljon enemmän palkkaa kuin virallisesti ilmoitettiin.

Valioliiga väittää myös, että Manchester City ei noudattanut UEFA:n taloudellisen reilun pelin sääntöjä viiden vuoden aikana.

Cityn talousasiat ovat olleet suurennuslasin alla siitä lähtien, kun Arabiemiraattien varapresidentti sheikki Mansour osti seuran vuonna 2008. Seuran rahavirrat on kyseenalaistettu, kun erilaisten sponsorisopimusten takaa on löytynyt firmoja, joilla on selkeitä yhteyksiä Cityn omistajiin ja hallitukseen.

Valioliigan ja Manchester Cityn vääntö väitetyistä talousrikkomuksista jatkunee vielä pitkään. Brittimediassa mahdollisiksi rangaistuksiksi on maalailtu pistemenetyksiä ja jopa pudottamista pääsarjasta.

Vaikka väitetyt rikkomukset eivät koske enää muutamaa viime kautta, koko Cityn dynastia näyttäytyy todella kyseenalaisessa valossa, jos seura todetaan syylliseksi.

Kentällä manchesterilaiset ovat jokaisen voittonsa ja pisteensä ansainneet.

Pelaajasiirrot

City on jo pitkään hoitanut pelaajapolitiikkaansa tutulla kaavalla. Tyytymättömillä on lupa lähteä uusiin maisemiin, ja joukkueen tärkeimmät pelaajat palkitaan hyvissä ajoin uusilla diileillä. Ongelmakohdat paikataan ennen kuin niitä ehtii syntyäkään.

Kirjoitushetkellä huhutaan, että João Cancelo on matkalla Barcelonaan. Toisaalta Kyle Walkerin ja Bernardo Silvan City sai sidottua jatkosopimuksiin.

Lähteneet

Riyad Mahrez, Manchester City -> Al-Ahli, 35 miljoonaa euroa

Algerialaistaituri sai hyvän tarjouksen Saudi-Arabiasta, eikä City seissyt siirron tiellä. Mahrez, 32, vietti menestyksekkäät viisi vuotta Manchesterissa ja pelasi verrattain isossa roolissa, kun ottaa huomioon, kuinka paljon Guardiola kierrättää pelaajistoaan.

Aymeric Laporte, Manchester City -> Al-Nassr, 27,5 miljoonaa euroa

Siirto Athletic Bilbaosta Man Cityyn aiheutti aikoinaan aikamoisen haloon Espanjassa. Laporte oli ajoittain erinomainen, muttei koskaan noussut 65 miljoonan euron hintalapun velvoittavalle tasolle. Nyt ei voinut vastustaa rahaa, vaan lähti ison tarjouksen perässä Saudi-Arabiaan. City menettää siirron myötä leveyttä, mutta kyllä joukkueessa vielä toppareita riittää.

Yangel Herrera, Manchester City -> Girona, 5 miljoonaa euroa

Venezuelan maajoukkuepelaaja oli Cityssä kirjoilla yli kuusi vuotta, muttei koskaan pelannut manchesterilaisten kanssa otteluakaan. Girona oli toinen City Football Groupin omistama sisarseura, johon Herrera, 25, Manchesterista lainattiin, ja tänä kesänä siirrosta tehtiin pysyvä.

İlkay Gündoğan, Manchester City -> Barcelona, ilmainen

Guardiolan aikakauden ensimmäinen hankinta ja Cityn viime kauden kapteeni. Gündoğan, 32, ei ole osoittanut minkäänlaisia merkkejä hidastumisesta. Saksan maajoukkuepelaajalle olisi varmasti ollut käyttöä jatkossakin, mutta Barcelona tarjosi hänelle houkuttelevaa projektia uudessa ympäristössä.

Benjamin Mendy, Manchester City -> Lorient, ilmainen

Mendyn, 29, sopimus Cityn kanssa päättyi viime kauden jälkeen, mutta hänen edellisestä ottelustaan manchesterilaisten kanssa on lähes kaksi vuotta aikaa. Viime kuussa ranskalaispakki vapautui häntä vastaan nostetuista rikossyytteistä ja siirtyi pelaamaan kotimaahansa.

Nahuel Bustos, Manchester City -> Club Atlético Talleres, siirtosumma ei tiedossa

Argentiinaa nuorten maajoukkueissa edustanut hyökkääjä, joka ei ikinä pelannut Cityssä otteluakaan. Bustos, 25, kävi kolmen vuoden aikana lainalla Gironassa (City Football Group), São Paulossa ja ex-seurassaan Talleresissa, joka hankki hänet tänä kesänä pysyvästi takaisin.

Máximo Perrone, Manchester City -> Las Palmas, laina

20-vuotias puolustava keskikenttämies ostettiin Man Cityyn viime tammikuussa. Keväällä tuli debyytti City-paidassa, muttei juuri muuta. Lähetettiin nyt kasvamaan korkoa Espanjan La Ligaan.

Issa Kaboré, Manchester City -> Luton, laina

Burkina Fason maajoukkuepuolustaja siirtyi täksi kaudeksi lainalle Valioliigan sarjanousijaan. Kaboré, 22, on ollut Cityssä kirjoilla kolme vuotta, mutta hän on toistaiseksi vain kierrellyt lainapesteillä KV Mechelenissä, Troyesissa (City Football Group) ja Marseillessa. Voi olla tulevaisuuden nimi.

Josh Wilson-Esbrand, Manchester City -> Stade Reims, laina

Aikoinaan West Hamista Cityn akatemiaan siirtynyt laitapuolustaja lähtee hakemaan kokemusta Ranskan liigasta. Viime kauden jälkimmäinen puolisko meni lainalla Mestaruussarjan Coventryssa. Cityn edustusjoukkueessa Wilson-Esbrand, 20, on esiintynyt kolmesti.

Luke Mbete, Manchester City -> FC Den Bosch, laina

19-vuotias toppari on saanut Cityn edustusjoukkueessa vyölleen kolme ottelua. Pelaa tämän kauden lainalla Hollannissa.

Saapuneet

Joško Gvardiol, RB Leipzig -> Manchester City, 90 miljoonaa euroa

Kaikkien aikojen kallein puolustaja. Se kertoo paljon. Gvardiolista on puhuttu jo useamman vuoden ajan, vaikka ikää on vasta 21 vuotta. Moni miettii, miksi City halusi Gvardiolin hinnalla millä hyvänsä, vaikka joukkueen toppariosastolla oli jo ennestään ruuhkaa. Tässä tullaan paljolti Pep Guardiolan melko tuoreeseen ajatukseen siitä, että syöttötaitoiset ja pelifiksut topparit kykenevät miehittämään koko puolustuslinjan – ja vielä keskikentän pohjankin. Näin ollen puolustusvaiheessa Cityllä on kokonainen linja raskaan sarjan puolustusosaajia ottamassa hyökkäyksiä vastaan.

Joško Gvardiolista tuli kerta heitolla historian kallein puolustaja. Kuva: Getty Images.

Jérémy Doku, Rennes -> Manchester City, 60 miljoonaa euroa

Melkoisen tuhti hintalappu 21-vuotiaalla belgialaisella. City oli toisaalta jokseenkin pakkoraossakin, sillä Saudi-Arabiaan lähteneelle Riyad Mahrezille oli saatava pätevä korvaaja. Doku on valtavan nopea pelaaja, mutta muilta osin pelaamisessa on vielä kehitettävää. Mielenkiintoista nähdä, millaisen roolin saa Guardiolan palapelissä.

Mateo Kovačić, Chelsea -> Manchester City, 29,1 miljoonaa euroa

City toimi nopeasti ja hankki laadukkaan korvaajan Gündoğanille. Guardiola on tiettävästi lukeutunut jo pitkään Kovačićin, 29, ihailijoihin. Kroatian maajoukkuepelaajalla oli alkamassa viimeinen sopimusvuosi Chelseassa, joten lontoolaiset luopuivat hänestä mielellään kelpo korvausta vastaan.

James McAtee, Manchester City U21 -> Manchester City

Akatemia tuottaa aika mukavalla tahdilla lupaavia pelureita miesten tasolle. Tuoreimpana ykkösjoukkueeseen nostettiin keskikentän keskustassa ja hyökkäävässä roolissa viihtyvä McAtee, 20. Pelasi viime kauden Sheffield Unitedissa, joka nousi kakkosena Valioliigaan. Sai loppukautta kohden ison roolin ja nakutti lopulta 37 sarjapelissä kovat tehot 9+3. On ihan mahdollista, että lähtee lainalle tulevaksi kaudeksi.

João Cancelo, Bayern München -> Manchester City, laina päättyi

Yksi viime kauden erikoisimmista tapauksista. Cancelo, 29, on kuulunut menneinä vuosina Cityn parhaiden pelaajien joukkoon, mutta viime kauden puolivälissä hänen minuuttinsa kääntyivät laskuun. Seurasi yllätyssiirto Saksaan ja spekulaatiot välirikosta, jonka sekä Cancelo että Guardiola ovat kiistäneet. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Cancelo saattaa vaihtaa seuraa vielä tänä kesänä.

Taylor Harwood-Bellis, Burnley -> Manchester City, laina päättyi

Harwood-Bellis, 21, on Cityn oma kasvatti, joka on pelanut jo neljässä eri seurassa lainalla. Kehitystä on pikku hiljaa tapahtunut. Viime kauden THB pelasi lainalla Mestaruussarjan ylivoimaisesti voittaneen Burnleyn riveissä. Nuoren topparin tasosta kertoo jotain, että hän oli tuossa joukkueessa tärkeässä roolissa. Vielä ei taso riitä Man Cityyn, mutta ehkä parin vuoden kuluttua – tai vähintään THB:stä on kuoriutumassa kelpo pelaaja hieman Cityä heikommalle joukkueelle.

Zack Steffen, Middlesbrough -> Manchester City, laina päättyi

Steffen, 28, on Citylle ylijäämämaalivahti. Sarjaporrasta alempaa löytyi Boro, jossa Steffen sai pelata lähes jokaisen ottelun. Tulevaisuus hämärän peitossa.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Pep Guardiola

Guardiolasta voidaan jo nyt sanoa, että hänet tullaan joskus myöhemmin muistamaan yhtenä kaikkien aikojen suurimmista valmentajista. Paljon kertoo jo se, että pelkästään tämän kauden Valioliigassa valmentaa kaksi Guardiolan opetuslasta: Arsenalin Mikel Arteta ja Burnleyn Vincent Kompany. Lisäksi Barcelonan puikoissa on niin ikään Guardiolalta oppinsa saanut Xavi.

Guardiolasta on tehnyt valtavan suuren loputon halu kehittää ja kehittyä. Ajoittain espanjalaista on kritisoitu ylivalmentamisesta, mutta ehkä nekin puheet osittain loppuivat viime kevään triplaan.

Barcelonassa Guardiola peluutti muotoa 4-1-2-3, jossa Sergio Busquets, Andrés Iniesta, Xavi ja Lionel Messi syöttelivät keskenään vastustajat nurin. Bayern Münchenissä kuvaan astuivat pitkät diagonaalipallot ja ylipätään fyysisempi ote. Manchester Cityssä rotaatio pelipaikkojen välillä on ollut vuosi vuodelta vahvempaa, ja hetken aikaa mentiin jopa ilman keskushyökkääjää. Moni myös muistaa, miten City tietyllä tapaa teki tunnetuksi cut back -syöttöjen (päädystä matalana takaviistoon) buumin.

Guardiola on halunnut hankkia joukkueeseensa valtavan määrän toppareita, mikä mahdollistaa monta eri muotoa ja roolia. Esimerkiksi Manuel Akanji kykenee pelaamaan topparina ja laitapakkina, samoin Nathan Aké, ja toisaalta John Stones on nähty topparina, laitapakkina ja yhä enenevissä määrin keskikentällä. Vastaavasti ylempänä Bernardo Silva on pelannut laidalla ja keskikaistalla sekä hyökkäävässä että puolustavassa roolissa. Myös Kevin De Bruyne, Phil Foden ja Julián Álvarez pelaavat tarvittaessa sekä laidalla että keskellä.

Yleisesti ottaen Guardiolan pelifilosofia on aina lähtenyt siitä, että peliväline on vallan väline. Aikojen alusta lähtien Guardiola on halunnut joukkueensa hallitsevan palloa. Viime kaudellakin Cityn pallonhallintaprosentti oli Valioliigan ylivoimaisesti korkein: 65,2.

1v1-haastot kuuluvat pelitapaan, mutta ennen kaikkea pallo halutaan pitää liikkeessä. Mitä lyhyempi ja helpompi syöttö, sitä todennäköisemmin pallo pysyy omilla. City syötti viime kaudella keskimäärin 616 lyhyttä syöttöä, kun tilaston kakkosella lyhyitä syöttöjä oli 536. Ei ihme, että myös Cityn syöttöjen onnistumisprosentti oli selvästi sarjan paras.

Pep Guardiola on valmentajana elävä legenda. Kuva: Getty Images.

Cityltä kyllä nähdään pitkiäkin syöttöjä, mutta pallonhallintaan suhteutettuna hyvin vähän. Kun palloa pelataan pitkänä ja korkeana, sen täytyy olla kontrolloitua. Erling Haalandin saapuminen joukkueeseen on mahdollistanut Cityn pelikirjaan sen vaihtoehdon, että Haalandille voidaan tietyissä tilanteissa pelata korkeaakin palloa suojaukseen.

Cityn tehtyjen maalien määrä ja maaliodottama olivat viime kaudella sarjan parhaita. Hyökkääminen on niin monipuolista, että sitä on hyvin vaikeaa pysäyttää. Esimerkiksi vasemman laidan Jack Grealish on loistava ohittaja, mutta ohi voivat tulla myös Foden tai oikean laidan Silva. Jos ei ole järkeä pyrkiä itse ohi, pallo voidaan pelata taustakierron tekeville laitapakeille juoksuun. Tai sitten sahataan kombinaatiopelaamisella keskikaistalta läpi. Tai pelataan linjan yli Haalandille – joko keskityksellä tai diagonaalisyötöllä.

Ihannetilanteessa peliväline saadaan sisemmälle välikaistalle taiturimaiselle Kevin De Bruynelle, joka löytää Haalandin ja pam. Hyökkäyspään mallien kehittämisessä Guardiola on löytänyt jatkuvasti lisää tehokkuutta.

Jos pallo menetetään, käynnistetään aggressiivinen vastaprässi. Guardiolan pelifilosofiassa pelaajien väliset etäisyydet ovat lyhyet eikä peli pääse venymään holtittomasti. Tällöin ollaan heti valmiina puolustamaan. Rodrilla on vähän vastaava rooli kuin Busquetsilla aikoinaan Barcelonassa: Rodri lukee koko ajan, mihin pelin virtaus on siirtymässä, mihin vastustaja joutuu paineen alla pelaamaan ja iskee itse sinne.

Vaikka vastustaja pääsisi ensimmäisen aallon ohi, Cityllä on kohtuullisen hyvin pelaajia pallon alla. Viime kauden alkupuoliskolla joukkue pelasi paljolti muodolla 4-2-3-1, mutta loppukausi meni suurelta osin muodolla 3-4-2-1. Negatiivisessa tilanteenvaihdossa on kolmen linjalla herkemmin yksi pelaaja enemmän ottamassa alhaalla hyökkäyksiä vastaan. Ei ehkä yllätä, että City myös päästi viime kaudella sarjassa vähiten maaleja ja sen päästettyjen maalien odottama oli ylivoimaisesti pienin.

Jos jotain moitittavaa, niin joukkueen materiaali on etenkin suhteessa pahimpiin kilpailijoihin heikentynyt. Riyad Mahrezin lähdön myötä lähti yksi hyvä haastaja oikealta laidalta. Barcelonaan siirtynyt İlkay Gündoğan taas oli äärimmäisen monipuolinen ja fiksu pelaaja. Pystyykö Mateo Kovačić samaan? Guardiola on pyrkinyt kautta aikain mukauttamaan omaa pelifilosofiaansa käytössä olevaan materiaaliin. Joudutaanko näiden pelaajamuutosten myötä tekemään muutoksia myös pelitapaan?

Seuraa heitä

Rico Lewis

Lewis, 18, murtautui viime kaudella näyttävästi Cityn edustusjoukkueeseen esiintyen 23 ottelussa. Saattaa pelata tulevalla kaudella vielä isommassa roolissa, jos huhutut puolustuspään siirroista toteutuvat. Guardiola on ylistänyt maasta taivaisiin nuorukaista, joka sopeutui hämmästyttävän nopeasti hybridirooliinsa laitapakkina ja keskikentällä.

Erling Haaland

Viime kauden valovoimaisin pelaaja. Haaland, 22, paukutteli debyyttikaudellaan Cityssä 53 otteluun 52 osumaa, mutta osa on silti kyseenalaistanut, saadaanko hänestä manchesterilaisten systeemissä kaikki irti. Norjalaistykki on nostanut odotukset niin korkealle, että jo maaliton ottelu on hämmästelyn aihe. Voiko Haaland todella toistaa viime kauden saavutuksensa tai jopa parantaa niistä?

Bernardo Silva

Käsittämättömän fiksu kentällä. Pep Guardiolan pää raksuttaa ja aivot tuottavat jatkuvasti uusia ratkaisumalleja. Se vaatii myös pelaajilta paljon. Muutoksia muotoon ja roolituksiin ei voida tehdä, jos pelaajat eivät kykene muutoksia toteuttamaan. Silva on juuri se pelaaja, joka pystyy omaksumaan enemmän tai vähemmän kaiken. Pelaa tarvittaessa laidalla tai keskikaistalla, jopa keskikentän pohjalla. Valitsee jatkuvasti oikeita ratkaisuja pelin edistämisen kannalta. Moni muu pelaaja Cityn kokoonpanosta voidaan korvata rahalla, mutta Silvalle olisi todella vaikeaa löytää pätevää korvaajaa edes ME-summalla.

Ihanneavaus

Manchester Cityn ihanneavaus 2023.

Arvio sijoituksesta

Sija: 1.

Tuliko tämä arvio jollekin yllätyksenä? Manchester City on mestarisuosikki jokaisessa kilpailussa, johon se osallistuu. Ensimmäisestä tosin jo jäi luu käteen, kun Arsenal voitti Community Shieldin.

Joidenkin mielestä Cityn joukkue on heikentynyt hieman kesän siirtojen myötä, mutta sen materiaali on ollut jo vuosia niin ylivoimainen, että pieni tasoitus ei juurikaan haittaa menoa.

Liverpool on ainoa joukkue, joka on onnistunut häiritsemään Cityn dynastiaa viime vuosina. Kuudesta edellisestä liigamestaruudesta viisi on mennyt Manchesterin siniselle puolelle.

City ei ole aiempina kausina osoittanut merkkejä siitä, että se olisi kärsinyt mestaruuksien jälkeisestä krapulasta. Joukkuetta on jatkuvasti uudistettu sopivissa määrin.

Pep Guardiola apulaisineen pitää huolen siitä, että Cityn tankki ei ole tyhjillään viime kauden triplamestaruuden jälkeen. Olisi suuri yllätys, jos City jäisi tulevalla kaudella ilman pokaalia.

Cityn syrjäyttämiseksi ei riitä, että pelaa itse hyvän kauden. Manchesterilaisten on kompuroitava, jos joku muu mielii Englannissa paalupaikalle.

Manchester Cityn otteluohjelma

Ville Liimatta ja Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT