Manchester Cityn viime vuosien ykköshaastaja putosi kyydistä viime kaudella. Korjausliikkeitä on tehty, mutta Liverpool lähtee ottamaan suurimpia suosikkeja kiinni merkittävältä takamatkalta.

Viime kausi

Vielä keväällä 2022 Liverpool oli voittaa peräti neljä mestaruutta. Punapaidat nappasivat pokaalin Liigacupista ja FA Cupista, mutta Valioliigassa ja Mestarien liigassa oli tyytyminen toiseen sijaan – kummassakin pienellä marginaalilla.

Mikään ei viitannut siihen, miten Liverpoolin seuraava kausi tulisi sujumaan. Anfieldin isännät tekivät maltillisia ja fiksuja liikkeitä siirtomarkkinoilla, isoimpana Darwin Núñezin hankinta Benficasta 80 miljoonalla eurolla. Community Shieldissä tuli 3-1-voitto viime vuosien pääkilpailijasta Manchester Citystä.

Kaikki vaikutti pääosin hyvältä, mutta jo syksyn ensimmäisinä viikkoina valkeni, että kaikki ei ollut hyvin. Liverpoolin turboahdettu koneisto yskähteli pahasti, eikä joukkueen tuloksissa ja esityksissä tuntunut olevan punaista lankaa.

Aina kun Liverpool näytti jo kääntäneen kurssinsa, se sortuikin seuraavassa pelissään taas käsittämättömiin virheisiin. Paras esimerkki tästä nähtiin maaliskuussa, kun Liverpool voitti ensin Manchester Unitedin 7-0 ja hävisi perään Bournemouthille 0-1.

Liverpoolilla oli yllättäviä vaikeuksia etenkin vieraskentällä ja alemman puoliskon joukkueita vastaan. Viime kaudella punapaidat hävisivät Valioliigassa yhtä monta vieraspeliä (8) kuin kolmella edeltävällä kaudella yhteensä.

Kaudella 2021-22 Liverpool taipui sarjataulukon alemman puoliskon joukkueita vastaan ainoastaan yhteen pistemenetykseen, kun taas viime kaudella se pelasi sijoja 11-20 vastaan kuusi tasapeliä ja hävisi neljästi.

Liverpool oli kaikessa vähän huonompi kuin viime kausina. Joukkue vaikutti väsyneeltä. Sen puolustus vuoti selittämättömällä tavalla ja sen hyökkääjät tuhlasivat kosolti paikkoja.

Darwin Núñezilla oli pienoisia sopeutumisvaikeuksia debyyttikaudellaan. Kuva: Getty Images.

Myös Mohamed Salah sai kritiikkiä, vaikka hänen saldonsa Valioliiga-kauden päätteeksi oli 19 osumaa ja 12 maalisyöttöä. Huippuhankinnaksi povattu Núñez pyssytti kaikki kilpailut huomioiden 15 maalia, mutta hänen ja Erling Haalandin odotetusta kaksintaistelusta muodostui harvinaisen yksipuolinen näytös.

Ylipäätään Liverpoolin joukkueesta on vaikea nimetä Alisson Beckerin lisäksi pelaajaa, joka olisi esiintynyt koko kauden omalla tasollaan. Siitä voi vetää omat johtopäätöksensä, jos maalivahti on joukkueen paras pelaaja.

Virgil van Dijk ja Trent Alexander-Arnold haparoivat puolustuspäässä, eikä heille löytynyt juurikaan suojaa keskikentältä. Liverpoolia vastaan lauottiin Valioliigassa 370 kertaa, enemmän kuin kertaakaan aiemmin manageri Jürgen Kloppin aikakaudella. Niistä isoiksi maalipaikoiksi luokiteltiin 103 kappaletta.

Liverpool päätti kautensa 11 ottelun tappiottomaan putkeen, joka piti sisällään seitsemän peräkkäistä voittoa. Kauden päätavoitteet olivat kuitenkin jo mennyttä.

Anfieldille ei tullut pokaalin pokaalia, ja huimasta loppurutistuksesta huolimatta paikka Mestarien liigassa jäi saavuttavamatta.

Valioliigan päätöskierros oli Liverpoolin osalta panokseton, mutta se toimi silti hyvänä muistutuksena siitä, mikä kaikki kaudessa oli mennyt pieleen. Liverpool päätyi sarjajumbo Southamptonin vieraana 4-4-tasapeliin. Taas yksi pistemenetys häntäpään joukkuetta vastaan.’

Liverpool tuli Valioliigassa viidenneksi, joten alkavalla kaudella Anfieldilla pelataan vaihteeksi torstai-iltaisin Eurooppa-liigaa. Kärkinelikkoon joukkue ei murtautunut kertaakaan koko kauden aikana. Liverpool on viimeksi jäänyt Mestarien liigan ulkopuolelle kaudella 2016-17, jolloin se ei pelannut europelejä lainkaan.

Pelaajasiirrot

Jälkiviisaana on helppo sanoa, että Liverpoolin olisi pitänyt uudistaa keskikenttänsä jo aiemmin. Nyt se on tarttunut toden teolla toimeen. Ikääntynyt kaarti ja vähäiselle peliajalle jääneet ovat tehneet tilaa huippuvahvistuksille, joita tavoitellaan yhä lisää.

Lähteneet

Fabinho, Liverpool -> Al-Ittihad, 46,7 miljoonaa euroa

Liverpool sai hyvän tarjouksen pelaajasta, joka ei ollut enää viime kaudella parhaimmillaan. Fabinho, 29, voitti Liverpoolin kanssa kuusi pokaalia ja pelasi seurassa yli 200 ottelua. Hyvä esimerkki siitä, miten saudiliiga sekoittaa markkinoita pohjattoman rahakirstunsa kanssa. Liverpool ei olisi luultavasti ikinä saanut Brasilian maajoukkuepelaajasta vastaavaa tarjousta muualta.

Jordan Henderson, Liverpool -> Al-Ettifaq, 14 miljoonaa euroa

Todella kiistanalaisena pidetty ratkaisu. Henderson, 33, on aiemmin puolustanut äänekkäästi seksuaalivähemmistöjä, mutta nyt hän siirtyi tähtitieteellisellä sopimuksella pelaamaan maahan, jossa homoseksuaalisuus on lailla kielletty. Englannin maajoukkuepelaaja edusti Liverpoolia 12 vuotta ja toimi yli puolet ajasta punapaitojen kapteenina. Henderson pelaa Saudi-Arabiassa Liverpool-legenda Steven Gerrardin alaisuudessa.

Jordan Henderson oli todella arvostettu pelaaja Liverpoolissa. Kuva: Getty Images.

Roberto Firmino, Liverpool -> Al-Ahli, ilmainen

Kannattajien rakastaman hyökkääjän sopimus Anfieldilla päättyi viime kauteen. Firmino, 31, edusti Liverpoolia menestyksekkäästi kahdeksan kauden ajan, mutta hänen roolinsa pieneni hiljalleen uusien hankintojen myötä. Olisi ollut yhä hyödyllinen pelaaja Liverpoolissa tai muualla Euroopassa, mutta Saudi-Arabiasta tehtiin taas yksi valtava tarjous.

Naby Keïta, Liverpool -> Werder Bremen, ilmainen

Epäonnen soturi? Floppihankinta? Guinean maajoukkuepelaaja edusti Liverpoolia viisi vuotta, mutta oli jatkuvasti loukkaantuneena. Kentälle päästessään Keïta, 28, esiintyi usein alle odotusten.

James Milner, Liverpool -> Brighton, ilmainen

Konkarin sopimusta ei uusittu, vaikka Klopp olisi halunnut ilmeisesti pitää hänet. Monikäyttöinen Milner, 37, oli aina pelaaja paikallaan, kun häntä tarvittiin. Vietti Liverpoolissa kahdeksan kautta. Englannin entinen maajoukkuepelaaja jatkaa Valioliigan otteluennätyksen jahtaamista etelärannikolla.

Alex Oxlade-Chamberlain, Liverpool -> Besiktas, ilmainen

Takavuosien huippulupaus hankittiin kuusi vuotta sitten Arsenalista peräti 38 miljoonalla eurolla. Oxlade-Chamberlain, 29, jäi Liverpoolissa rotaatiopelaajaksi, jolla oli hyvät hetkensä. Värikäs loukkaantumishistoria ja ailahtelevaiset otteet riittivät syyksi olla jatkamatta sopimusta. Siirtyi vapaana agenttina Turkkiin.

Fábio Carvalho, Liverpool -> RB Leipzig, laina

Debyyttikausi Liverpoolissa jäi pettymykseksi. Carvalho, 20, saapui Anfieldille vuosi sitten Fulhamista huippulupauksen maineessa, mutta jäi viime kaudella pieneen rooliin. Sai lokakuun jälkeen Valioliigassa kokonaiset 11 minuuttia peliaikaa. Siirtyy kovaan ympäristöön taistelemaan vastuusta.

Sepp van der Berg, Liverpool -> Mainz, laina

Topparilupaus on edustanut Liverpoolia neljä vuotta, mutta van der Bergin, 21, läpimurtoa odotellaan vielä. Edessä uran kolmas lainapesti.

Calvin Ramsay, Liverpool -> Preston, laina

Liverpool hankki nuoren skottipakin vuosi sitten Aberdeenista vajaalla viidellä miljoonalla eurolla. Viime kauden jälkimmäinen puolisko meni polvivammaa parannellessa, mutta Ramsay, 20, oli jo sitä ennen pelannut vain kahdessa ottelussa. Lainapesti tekee nuorukaiselle hyvää.

Rhys Williams, Liverpool -> Aberdeen, laina

Kaudella 2020-21 Williams, 22, tuurasi ansiokkaasti kokeneempia toppareita Liverpoolin kärsiessä loukkaantumisssumasta, mutta sen jälkeen hän ei ole saanut peliäkään vyölleen edustusjoukkueessa. Kolmas lainapesti edessä, aika panna kovempia näyttöjä pöytään.

Arthur Melo, Liverpool -> Juventus, laina päättyi

Viime kesän epäonnistunein ja epäonnisin hankinta. Arthur, 26, saapui Liverpooliin puolikuntoisena ja loukkaantui pian siirtonsa jälkeen, muttei mahtunut täysikuntoisenakaan kentälle. Pelasi ensimmäiset ja ainoat minuuttinsa jo syyskuussa.

Saapuneet

Dominik Szoboszlai, RB Leipzig -> Liverpool, 70 miljoonaa euroa

Unkarin maajoukkuetähden siirto tuli jokseenkin puskista. Szoboszlailla, 22, oli Leipzigissa iso ulosostoklausuuli, jonka Liverpool aktivoi. Hyökkäyspään monitaituri pelasi viime kaudella 46 ottelua tehden niissä yhteensä kymmenen maalia ja syöttäen 13. Szoboszlai on todella taitava käsittelemään palloa, mitä tulee syöttämiseen ja laukomiseen sekä kierteellä että voimalla. Noussee suoraan avaukseen.

Alexis Mac Allister, Brighton -> Liverpool, 42 miljoonaa euroa

Argentiinan MM-kultajoukkueen avainpelaaja. Iso kaappaus Liverpoolilta ottaen huomioon, että myös Brighton pelaa tällä kaudella Eurooppa-liigassa. Mac Allisterilla, 24, olisi ollut varmasti ottajia myös Mestarien liigassa, mutta hän halusi nimenomaan Anfieldille. Monipuolisena pystyy pelaamaan erilaisissa rooleissa keskikentän keskikaistalla. Jotain kertoo se, että viime kauden Valioliigassa Mac Allister taklasi Brightonin pelaajista toiseksi eniten – ja voitti joukkueen sisäisen maalitilaston. Mac Allisterkin noussee suoraan avaukseen.

Wataru Endo, Stuttgart -> Liverpool, 19 miljoonaa euroa

Liverpool menetti havittelemansa Moisés Caicedon ja Roméo Lavian Chelsealle, joten se joutui turvautumaan b-suunnitelmaan. Varavaihtoehto tuli vähän puskista. Endo on Japanin maajoukkuemies ja arvostettu keskikentän pohja Bundesliigasta. 30-vuotias Endo toimi Stuttgartin kapteenina, ja hänestä Liverpool saa kohtuullisen hyvän pelimiehen ankkurirooliin.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Jürgen Klopp

Liverpool ja Jürgen Klopp ovat kulkeneet yhdessä niin pitkän matkan, että on vaikea kuvitella sitä päivää, kun hän aikanaan jättää seuran.

Viime kaudella epäilijät kyseenalaistivat Kloppin aseman Liverpoolissa, ja hän myönsi itsekin, että olisi saattanut olla mennyt mies ilman historiaansa seurassa. Klopp on enemmän kuin ansainnut oikeutensa olla mukana joukkueen uudelleenrakennuksessa.

Saksalaismanageri on vienyt Liverpoolin vajaan kahdeksan vuoden aikana käytännössä jokaisen kilpailun mestariksi ja nostanut seuran takaisin Euroopan ylimpään eliittiin.

Klopp on tehnyt sen pelaamalla niin sanottua heavy metal -jalkapalloa, jossa vastustaja tukahdutetaan aggressiivisella korkealla prässillä ja armottoman nopeilla hyökkäyksillä.

Vuosien saatossa Liverpoolin pelaaminen on monipuolistunut, mutta periaatteet ovat pysyneet samana. Klopp on ollut valmennusryhmänsä kanssa erityisen hyvä iskemään vastustajien heikkoihin kohtiin.

Viime kaudella Liverpoolin keskikentän puutteet tulivat kohtalokkain tavoin esiin. Viime kausilta tutut juoksuvoimaisuus ja tehokas pallon siirtely olivat mennyttä. Etenkin puolustussuunnassa päädyttiin usein tilanteisiin, joissa välit olivat kasvaneet liian isoiksi ja Liverpoolin alakerta joutui vastaanottamaan hyökkäyksiä hankalista lähtöasetelmista.

Jürgen Kloppia pidetään yhtenä maailman parhaista valmentajista. Kuva: Getty Images.

Menneinä vuosina Liverpool on pystynyt hyökkäämään todella monen pelaajan voimin, mutta viime kaudella nousevilla laitapakeilla oli odotettua enemmän töitä alaspäin.

Kauden lopussa Liverpool muutti systeemiään siten, että Andrew Robertson tai useimmiten Trent Alexander-Arnold siirtyi pallollisessa vaiheessa tukemaan keskikenttää, mikä antoi vuorostaan toisille pelaajille mahdollisuuden nousta ylöspäin. Jotain vastaavaa nähtäneen myös tulevalla kaudella.

Alexander-Arnold, 24, on antanut niin hyvät näytöt keskikentällä, että Liverpool haluaa varmasti hyödyntää häntä jatkossakin jonkinlaisessa hybridiroolissa.

Liverpoolin formaatio piirtyy usein muotoon 4-3-3, mutta pallonhallintavaiheessa joukkue haluaa liikuttaa mahdollisimman monta pelaajaa ylös. Alakertaan jää usein kolme pelaajaa, eli kaksi topparia ja keskikenttäpelaaja tai toinen laitapakki.

Keskikentälle jää vastustajasta riippuen kaksi tai kolme pelaajaa, mutta ideaalitilanteessa Liverpool haluaa puskea mahdollisimman monta pelaajaa ylös. Keskikentän ylemmät pelaajat voivat liikkua kärjen alapuolelle ja vaihdella paikkoja laitahyökkääjien kanssa, jotta Salah ja kumppanit pääsevät lähemmäksi keskustaa.

Liverpool kaipaa yhä kirjoitushetkellä kipeästi uutta kutospaikan pelaajaa, jotta se saisi roolitettua ihanneavauksensa pelaajat parhaille paikoilleen.

Jos kuitenkin jotain positiivista, niin erikoistilanteissa Liverpool oli viime kaudella erittäin hyvä. Se teki erikoistilanteista 17 maalia ja päästi vain kuusi – molemmat sarjan parhaita lukemia. Erikoistilanteissa tuskin tulee heikennystä jatkossakaan erään unkarilaisen ansiosta…

Seuraa heitä

Dominik Szoboszlai

Kesän jättihankinta on seuraamisen arvoinen pelaaja. Unkarilaistaituri on todella hyökkäysvoittoinen, taitava ja ratkaisukykyinen keskikenttäpelaaja. Szoboszlain oikea jalka on vaarallinen lähes miltä tahansa etäisyydeltä ja erikoistilanteissa.

Trent Alexander-Arnold

Liverpoolin uusi varakapteeni ja tuleva seuralegenda. Alexander-Arnold on ehtinyt saavuttaa ikäisekseen todella paljon. Aiemmin puhuttiin, että hän on uudistamassa käsityksen laitapakkina pelaamisesta, mutta lienee aika todeta, että Alexander-Arnold on täysin ainutlaatuinen pelaaja tontillaan. Viime kevään lopussa nähtiin viitteitä siitä, että Alexander-Arnoldille ollaan muovaamassa uutta roolia, jotta hänen vahvuutensa saataisiin vielä paremmin esille. Poikkeuksellisen lahjakas pallollisena pelaajana.

Kutospaikka

Kauden alkuun on kirjoitushetkellä aikaa puolitoista viikkoa. Ovi on kesän aikana käynyt, mutta vähän epätasaisesti. Lähtijöitä on ollut paljon, tulijoita vain pari – olkoonkin, että tulijat ovat laadultaan kovaa tasoa. Materiaali on kapea, ja selkeä kutospaikan pelaaja Liverpoolista tällä hetkellä uupuu. Kuka korvaisi Fabinhon kokoonpanossa? Thiago? Mitä jos käy niin kuin yleensä ja Thiago loukkaantuu? Onko Curtis Jones valmis vastuuseen?

Ihanneavaus

Liverpoolin ihanneavaus 2023.

Arvio sijoituksesta

Sija: 4.

Liverpoolin ei ole tarvinnut laittaa koko aloituskentällistään uusiksi, mutta se on kokenut kesällä kenties enemmän muutoksia kuin se alun perin suunnitteli.

Fabinho ja Jordan Henderson lähtivät rahakkailla diileillä Saudi-Arabiaan, eikä Liverpoolilla ollut suuria haluja estellä heitä, koska se sai kummastakin todella hyvän korvauksen.

Heidän tilalleen on hankittu laadukkaita pelaajia, mutta Liverpool tarvitsee yhä lisää verta keskikentälleen. Moni viime kausien rotaatiopelaajista on jättänyt seuran ja keskisektori vaikuttaa kauden kynnyksellä vaarallisen keskeneräiseltä.

Liverpoolin odotetaan oppineen viime kauden virheistään, mutta se lähtee isolta takamatkalta ottamaan kiinni sarjan suurimpia suosikkeja.

Manchester City on saanut Arsenalista uuden ykköshaastajan. Kärkikaksikon takana ovat Manchester United, Liverpool ja Newcastle, jotka käynevät keskenään taistelua seuraavista sijoista. Niiden perässä porskuttaa vielä isompi joukko ylemmän keskikastin väkeä, jolla on halua tunkea europelikahinoihin mukaan.

Liverpool on matkalla takaisin kohti huippua, mutta se otti viime kaudella merkittävää takapakkia, eikä sen materiaali pärjää varsinkaan leveydessään tämän hetken mestarisuosikeille. Etenkin keskikentän loukkaantumissuma koettelisi tällä hetkellä Liverpoolia rajusti.

Liverpoolin otteluohjelma

Ville Liimatta ja Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT