Arsenal jatkaa Manchester Cityn ykköshaastajana ja palaa kuuden vuoden tauon jälkeen Mestarien liigaan. Joukkueeseen on satsattu ja odotukset ovat korkealla.

Viime kausi

Arsenalin matka manageri Mikel Artetan alaisuudessa on ollut hidasta mutta varmaa nousua. Tykkimiehet on rakentanut menestystarinaansa maltilla, luottaen omaan tekemiseensä ja käyttämättä oikoreittejä.

Viime kausi todisti, että pitkäjänteisellä työllä voi saavuttaa isoja asioita, vaikka suurin palkinto jäikin lopussa saamatta.

Lontoolaiset säästyivät kesän 2022 siirtoikkunassa suurilta menetyksiltä. Merkittävin lähtijä oli Alexandre Lacazette, mutta tilalle hankittiin laatua. Gabriel Jesus ja Oleksandr Zintšenko saapuivat Manchester Citystä tuomaan voittamisen kulttuuria, ja Fábio Vieira edusti tuttua nuorten hankintojen linjaa.

Vaikka Arteta ja Arsenal olivat osoittaneet merkkejä kehityksestä, kukaan ei osannut odottaa, millaiseen vireeseen Tykkimiehet oli viritetty.

Arsenal eteni tammikuun puoliväliin saakka lähes voitosta voittoon, minkä lisäksi se teki sen pelaamalla näyttävää ja hyökkäysvoittoista, pallonhallintaan nojaavaa jalkapalloa.

Talven siirtoikkunassa Tykkimiehet vahvisti ryhmäänsä Leandro Trossardilla ja Jorginholla. Lehtitietojen mukaan kumpikaan ei ollut Arsenalin ykkösvaihtoehto hyökkäyspään ja keskikentän hankinnoiksi, mutta kumpikin oli Valioliiga-kokemuksella varustettu laatuhankinta.

Kevään puolella Arsenalin pakka alkoi horjua. Helmikuun alussa lontoolaiset pelasivat kolme voitotonta ottelua putkeen häviten yhden niistä Citylle, joka hengitti sen niskaan valtaosan kaudesta.

Arsenal hävisi kaikki kolme viime kauden keskinäistä otteluaan Cityä vastaan. Kuva: Getty Images.

Arsenal ryhdistäytyi kärkiottelun jälkeen ja palasi voittojen tielle. Valioliigassa seuraavat seitsemän peliä johtivat täyteen pistepottiin, mutta sen jälkeen alkoi lopullinen luisu.

Tykkimiehet hukkasi kahden maalin johtonsa peräkkäisissä peleissä Liverpoolia ja West Hamia vastaan. Ensimmäinen oli vielä jokseenkin hyväksyttävä tulos, toinen farssi. Eikä siinä vielä kaikki. Tasapeliputki jatkui 3-3-tuloksella sarjajumbo Southamptonia vastaan. Samaan aikaan Manchester City oli täysin liekeissä.

Arsenal kärsi puolet viime kauden pistemenetyksistään viimeisten kahdeksan ottelunsa aikana. Selkärangan mursi lopullisesti huhtikuun päätteeksi kärsitty 1-4-tappio Citylle. Manchesterilaiset jyräsivät Arsenalista yli tyylipuhtaalla näytöksellä.

Yksikään toinen joukkue ei ole viettänyt Valioliigan kärjessä yhtä paljon aikaa voittamatta sarjaa kuin viime kauden Arsenal. Arteta ja kumppanit viettivät koko kauden kahden parhaan joukossa ja johtivat sarjaa 248 päivän ajan.

Jälkikäteen on helppo todeta, että Arsenalin huippukausi vei ehkä liiaksikin huomiota siitä, mitä Manchester City teki sen takana. Joukkueiden välinen ero oli enimmilläänkin vain viisi pistettä, eli käytännössä City kuroi sen kiinni jo keskinäisissä peleissä.

Olisi väärin kuvailla Arsenalin kautta pettymykseksi, vaikka se päättyikin sellaiseen. Joukkue haastoi tosissaan Cityn, josta on kasvamassa dynastia Englannin-kentillä.

Moni olisi suonut Arsenalille jonkin käsinpideltävän palkinnon viime kaudesta. Paikka Mestarien liigassa on toki plussaa, mutta Tykkimiehet pelasi huomattavasti paremmin kuin esimerkiksi kaudella 2019-20, jolloin se voitti FA Cupin, viimeisimmän pyttynsä.

Viime kauden cup-kilpailuista ei jäänyt juurikaan kerrottavaa. Liigacupissa tuli noutaja jo marraskuussa, kun Arsenal hävisi reservipitoisella ryhmällä Brightonille. FA Cupissa matka päättyi neljänteen kierrokseen ja Manchester Cityyn. Eurooppa-liigassa Arsenal hoiteli lohkovaiheen leikitellen, mutta taival tyssäsi heti neljännesvälierissä Sportingiin, joka vei kahden tasapelin jälkeen pidemmän korren rangaistuspotkukilpailussa.

Pelaajasiirrot

Muutama pelaaja on lähtenyt, mutta pelillisesti Arsenal on vahvistunut selvästi kesän ikkunan aikana. Joukkueeseen on hankittu yhä enemmän laatua ja leveyttä – sitä toisaalta tarvitaankin, kun Arsenal tähtää voittoon kaikissa kilpailuissa. Hyökkäyspäästä Folarin Balogun on mahdollisesti vielä lähdössä.

Lähteneet

Folarin Balogun, Arsenal -> AS Monaco, 30 miljoonaa euroa

Isoja investointeja tehneelle Arsenalille oli ihan terveellistä saada välillä kassaan myös täytettä. Balogun, 22, on Arsenalin oma kasvatti, josta AS Monaco oli valmis pulittamaan tuhdin summan. Arsenalissa keskushyökkääjän tie olisi ollut tukossa, joten kauppa oli win-win.

Granit Xhaka, Arsenal -> Bayer Leverkusen, 15 miljoonaa euroa

Sveitsin maajoukkuepelaaja pelasi seitsemän vuoden aikana Arsenalissa lähes 300 ottelua. Xhaka, 30, ehti olla kannattajien inhokki ja suosikki. Konkari jätti Tykkimiehet pidettynä ja tärkeänä pelaajana, mutta jatkossa hänen minuuttinsa olisivat kääntyneet laskuun.

Matt Turner, Arsenal -> Nottingham Forest, 8,15 miljoonaa euroa

Arsenal himoitsee Brentfordin David Rayaa maalilleen. Siirto ei ole kirjoitushetkellä maalissa, mutta kauppaa varten Turner myytiin jo tieltä pois Nottingham Forestiin.

Auston Trusty, Arsenal -> Sheffield United, 5,8 miljoonaa euroa

Yhdysvaltain maajoukkuetoppari oli Arsenalissa kirjoilla puolitoista vuotta, mutta ei pelannut lontoolaisten kanssa yhtään ottelua. Viime kauden Trusty, 24, vietti lainalla Birminghamissa. Nyt ura jatkuu Valioliigan sarjanousijassa.

Pablo Marí, Arsenal -> Monza, 4,9 miljoonaa euroa

Espanjalaistoppari jatkaa uraansa viime kauden lainaseurassaan. Marí, 29, siirtyi Arsenaliin tammikuussa 2020 Flamengosta lainalle ja puoli vuotta myöhemmin siirrosta tehtiin pysyvä. Esiintyi Tykkimiesten riveissä 22 kertaa.

Ainsley Maitland-Niles, Arsenal -> Lyon, ilmainen

Arsenalin oma kasvatti ei monipuolisuudestaan huolimatta onnistunut nousemaan isoon rooliin. Maitland-Niles, 25, vietti edelliset puolitoista vuotta lainalla ennen kuin hänen sopimuksensa päättyi tänä kesänä. Siirtyi vapaana agenttina Ranskaan.

Kieran Tierney, Arsenal -> Real Sociedad, laina (korvaus 1,4 miljoonaa euroa)

Ylijäämäpelaajaksi ajautuneelle Tierneylle löytyi täksi kaudeksi ottaja Espanjan La Ligasta. Arsenal kuittaa lainasta pienen korvauksen.

Rúnar Alex Rúnarsson, Arsenal -> Cardiff, laina

Korona-ajan hankinta, joka on pelannut Arsenalissa kokonaiset kuusi ottelua. 28-vuotias maalivahti pelaa tämän kauden lainalla Cardiffissa. Arsenalissa ei tulevaisuutta.

Marquinhos, Arsenal -> Nantes, laina

Arsenal osti nuoren Marquinhosin, 20, vuosi sitten. Jäi olemattomalle vastuulle syksyllä, joten lainattiin marinoitumaan sarjaporrasta alemmas Norwichiin. Nyt lähetettiin lainalle ranskalaiseen Nantesiin.

Saapuneet

Declan Rice, West Ham -> Arsenal, 116,6 miljoonaa euroa

Yksi kesän isoimmista siirroista koko maailmassa. Hammersin entinen kapteeni halusi isompiin ympyröihin ja Arsenal hankki Ricen, 24, hintaa kaihtamatta. Englannin maajoukkuetähdestä odotetaan Arsenalin keskikentän uutta johtajaa tuleviksi vuosiksi. Kokonaisvaltainen pelaaja, jolla on yhä varaa kehittyä.

Declan Rice harjoitusottelussa AS Monacoa vastaan. Kuva: Getty Images.

Kai Havertz, Chelsea -> Arsenal, 75 miljoonaa euroa

Saksan maajoukkuepelaajan siirto on herättänyt paljon kysymyksiä. Havertz, 24, tunnetaan entisenä superlupauksena, mutta hän ei saanut Chelseasta läheskään kaikkea itsestään irti. Arsenal käytti todella ison summan pelaajaan, jolla on paljon todistettavaa. Nähtäväksi jää, millä paikalla Havertz tulee pelaamaan ja kuinka ison roolin hän nappaa. Avauksen paikka ei ole hintalapusta huolimatta selviö.

Jurriën Timber, Ajax -> Arsenal, 40 miljoonaa euroa

Arsenal hankki nuoren, hehkutetun topparin kohtuuhinnalla. Timber, 22, on ollut viime kausina Ajaxin tärkeimpiä pelaajia, ja hän on nousemassa vakiokasvoksi myös Hollannin maajoukkueessa. Voi taistella avauksen paikasta keskuspuolustajana tai laitapakkina.

David Raya, Brentford -> Arsenal, laina (korvaus 3,34 miljoonaa euroa)

Arsenal vahvisti maalivahtiosastoaan tuntuvasti hankkimalla Rayan Brentfordista. Teknisesti kyseessä on laina + osto-optio, mutta Arsenal on aikeissa lunastaa pelaajan itselleen heti kun FFP-säännöt antavat myöten.

Raya oli viime kaudella yksi sarjan parhaita maalivahteja. Sikäli siirto on vähän yllättäväkin, sillä Arsenalilla oli jo riveissään yksi sarjan parhaista maalivahdeista. Nyt on hyvin mielenkiintoista nähdä, kummasta leivotaan ykkönen, Rayasta vai Aaron Ramsdalesta – ja pysyvätkö molemmat tyytyväisinä. Se on ainakin sanottava, että Arsenalilla on mahdollisesti planeetan kovin maalivahtikaksikko tällä hetkellä.

Folarin Balogun, Stade Reims -> Arsenal, laina päättyi

Yhdysvaltain maajoukkuehyökkääjä nakutti kovat tehot lainalla: 39 ottelua, 22 maalia. Balogun, 22, on sanonut, ettei hän halua enää lähteä lainalle, mutta onko Arsenalissa vastuuta tarjolla? Saattaa vaihtaa maisemaa vielä tänä kesänä.

Nicolas Pépé, OGC Nice -> Arsenal, laina päättyi

Vielä muutama vuosi sitten Pépé, 28, oli kovassa nosteessa, mutta Norsunluurannikon maajoukkuelaituri on leimattu Arsenal-siirron jälkeen flopiksi. Tykkimiehet maksoi hänestä neljä vuotta sitten 80 miljoonaa euroa, eikä rahoille ole näkynyt vastinetta. Pépén diili päättyy vuoden kuluttua, ja hän voi hyvinkin jättää Arsenalin vielä tänä kesänä.

Nuno Tavares, Marseille -> Arsenal, laina päättyi

Portugalilaispuolustajan tulevaisuus lienee muualla kuin Arsenalissa. Tavares, 23, pelasi debyyttikaudellaan vaihtelevalla menestyksellä, ja viime kaudeksi hänet lainattiin Ranskaan, jossa hänellä oli lehtitietojen mukaan asenneongelmia.

Cédric Soares, Fulham -> Arsenal, laina päättyi

Portugalilaispakki hankittiin Arsenaliin kolme vuotta sitten tuomaan leveyttä. Cédric, 31, sai aiempina vuosina vastuuta rotaatioroolissa, mutta viime kaudella hän jäi lähes olemattomille minuuteille ennen kuin suuntasi tammikuussa Fulhamiin. Vaihtanee seuraa vielä tässä siirtoikkunassa.

Arthur Okonkwo, Sturm Graz -> Arsenal, laina päättyi

Englantia nuorten maajoukkueissa edustanut maalivahti ja Arsenalin oma kasvatti. Okonkwo, 21, ei ole vielä debytoinyt ykkösmiehistössä. Viime kausi vierähti lainalla Englannin neljänneksi korkeimmalla sarjaportaalla ja Itävallan liigassa.

Albert Sambi Lokonga, Crystal Palace -> Arsenal, laina päättyi

Keskikentän keskustassa operoiva Lokonga, 23, on Arsenalin parin vuoden takainen hankinta. Jäi viime syksynä vähäiselle vastuulle ja lainattiin kevääksi Crystal Palaceen. Sielläkin ajautui marginaaliin. Lokongalla tuskin on tulevaisuutta Arsenalissa.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Mikel Arteta

Arteta on systemaattisesti ohjannut Arsenalia vastahyökkäysjoukkueesta ryhmäksi, joka lähtee dominoimaan pelejä ja hyökkäämään monipuolisesti.

Peliä avatessaan Arsenalin alakerta hakeutuu usein 2-3-muotoon, jossa topparit ja keskikentän pohjapelaaja tarjoavat syöttövaihtoehdot maalivahdille. Laitapakit pysyttelevät vielä tässä vaiheessa leveydessä, mutta toinen tai kumpikin heistä liikkuu keskustaan tekemään peliä pohjapelaajan vierelle Arsenalin edetessä ylemmäs. Välillä pakit voivat liikkua keskelle jo vastustajan prässätessä, jotta Arsenal saa luotua ylivoiman keskikentälle ja pääsee mahdollisesti murtautumaan nopeasti yhden tai kahden linjan ohi.

Laitapakkien liikkuminen keskikentälle tarkoittaa myös sitä, että Arsenalilla on viisi puolustavaa pelaajaa odottamassa mahdollisia pallonmenetyksiä ja vastahyökkäyksiä.

Viisi ylintä pelaajaa venyttävät vastustajan pakkaa leveyssuunnassa ja hakevat mahdollisuuden tullen ylivoimia tai 1v1-tilanteita hyville ohittajilleen. Ylimmillä pelaajilla on omat alueensa, jota he voivat vaihdella keskenään, kunhan välit pysyvät kunnossa.

Mikel Arteta on luotsannut Arsenalia joulukuusta 2019 lähtien. Kuva: Getty Images.

Jos vastustaja pelaa viiden tai kuuden alakerralla, Arsenal voi nostaa keskikentältä toisen laitapakeista luomaan ylivoimatilanteen laidalle. Tätä nähdään usein myös silloin, kun Arsenal tarvitsee maalin tappioasemassa.

Pallonmenetysten jälkeen Arsenal luottaa todella aggressiiviseen vastaprässiin. Arsenalin kahden tai kolmen pelaajan keskikenttä on pallollisessa vaiheessa jatkuvasti sellaisella etäisyydellä, että se pystyy iskemään nopeasti kiinni, jos yksi hyökkääjistä menettää pelivälineen.

Jos menetys tapahtuu ylempänä hyökkäyskolmanneksella, Arsenalin yläkerta aloittaa vastaprässin ja yrittää luoda muulle ryhmitelmälle aikaa liikkua asemiin.

Pidemmissä pallottomissa jaksoissa Arsenal nostaa lähtökohtaisesti puolustuslinjansa korkealle ja vetää pakkansa tiiviiksi tukkiakseen tilat muotonsa sisällä. Kierrätys topparien välillä pyritään estämään ja Arsenal ohjaa pallollisen puolustajan laidalle, josta on hankalampi tehdä peliä.

Seuraa heitä

William Saliba

Ranskan maajoukkuetoppari pelaa niin kypsällä otteella, ettei häntä ikinä uskoisi 22-vuotiaaksi. Saliba on ollut Arsenalissa kirjoilla jo neljä vuotta, mutta niistä valtaosa on kulunut lainalla hänen kotimaassaan. Lopulta näytöt Ranskassa olivat niin vakuuttavia, että Arsenalin oli pakko antaa kunnon sauma Saliballe, ja loppu on historiaa. Hänestä tuli välittömästi kannattajien suuri suosikki, ja Arsenal pelaa huomattavasti paremmin hänen ollessaan kentällä. Nousemassa kovaa vauhtia maailman parhaiden topparien joukkoon.

Martin Ødegaard

Arsenalin uusi kapteeni on harvinaislaatuinen pelaaja. Ødegaardia on hehkutettu pian jo kymmenen vuotta, mutta hän täyttää loppuvuodesta vasta 25. Satumaisen taitava norjalaistaituri on löytänyt Arsenalista täydellisen kodin, jossa hän pääsee loistamaan omilla vahvuuksillaan. Ødegaard on lähes aina jollain tavalla mukana, kun Arsenal tekee hyökkäyspäädyssä tuhojaan.

Bukayo Saka

Timanttinen lahjakkuus Arsenalin kokoonpanossa. Ikää vasta 21 vuotta, mutta Saka iski jo viime kaudella Valioliigassa huimat tehot 14+11. 178-senttinen laitahyökkääjä vyöryttää haastoja oikealta laidalta. Nuoresta iästä huolimatta Saka on jo poikkeuksellinen monipuolinen pelaaja. Osaa tulla pallollisena ohi vastustajasta, osaa syöttää monipuolisesti, on nopea ja osaa viimeistellä. Kaiken lisäksi osaa ampua rankkareita. Saattaisi hyvinkin mahtua kaikkien tämän planeetan joukkueiden avauskokoonpanoon.

Ihanneavaus

Arsenalin ihanneavaus 2023.

Arvio sijoituksesta

Sija: 2.

Arsenal tulee arviossamme toiseksi vain siksi, että sen pääkilpailjaa on vaikea ennakoida millekään muulle sijalle kuin piikkipaikalle. Tämä siitäkin huolimatta, että Arsenal jo kaatoi Manchester Cityn Community Shieldissä.

City jatkaa Englannin ykkösjoukkueena, mutta Arsenal on osoittanut, että se on valmis taistelemaan Valioliigan mestaruudesta. Kärkikaksikon ero mitataan pienissä marginaaleissa.

City on rutinoitunut voittaja, kun taas Arsenal on vasta kasvamassa sellaiseksi. Se oli joukkueiden isoin ero viime keväänä. Kun manchesterilaiset kiristivät tahtiaan, Arsenal alkoi huojua.

Mikel Artetan nuori joukkue on kasvanut yhdessä vuosien ajan, ja siihen on hankittu isolla rahalla täsmähankintoja. Ryhmästä on vaikea löytää heikkoja kohtia.

Koko kulttuuri Arsenalin ympärillä on muuttunut viime vuosina. Hyvät tulokset ovat auttaneet siinä osaltaan, mutta kyse ei ole pelkästään siitä. Puheet ja teot ovat vastanneet toisiaan. Koko seurayhteisöstä huokuu tällä hetkellä positiivisuus ja usko omaan tekemiseen. Arsenalilla on näkyvät arvot ja filosofia.

City on ykkössuosikki, mutta Arsenalissa tehdään tällä hetkellä niin paljon hyviä asioita, että sen mestaruus ei olisi mikään jättiyllätys.

Paluu Mestarien liigaan tuo omanlaisensa katsauksen siihen, missä Tykkimiehet menee seurana. Valioliigassa Arsenal tunnustetaan yhdeksi mestarisuosikeista, mutta miten käy, kun vastaan tulevat bayernit, barcelonat ja madridit?

Ville Liimatta ja Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT