Brentford oli viime kauden suurimpia yllättäjiä. Nyt ongelmia tuo Ivan Toneyn pitkä pelikielto ja ykkösvahti David Rayan lähtö, mutta lontoolaisseura ei ole jatkossakaan putoamisvaarassa.

Viime kausi

Brentford on noussut viime vuosina kaikessa hiljaisuudessa hyvinkin varteenotettavaksi valioliigaseuraksi.

Toissa kaudella Brentford sijoittui sarjanousijana komeasti 13. sijalle Valioliigassa ja viime kautta on helppo pitää suurena onnistumisena, sillä lontoolaisseura päätyi Valioliigassa upeasti yhdeksänneksi. Muun muassa paikallisvastustaja Chelsea jäi peräti 15 pisteen päähän Brentfordista.

Thomas Frankin miehistöä voi pitää viime kauden positiivisena yllätyksenä. Brentfordissa on tehty jo vuosien ajan suorastaan loistavaa työtä ja se kulminoitui hienosti sujuneeseen viime kauteen. Brentford esiintyi edukseen varsinkin kotiotteluissaan. Se hävisi sarjakauden aikana vain kaksi kotiottelua.

Brentford oli viime kauden suurimpia yllättäjiä. Kuva: Getty Images.

Frankin miehistö oli kauden mittaan todellinen piikki jättiläisten lihassa. Brentford voitti muun muassa kahdesti Manchester Cityn ja kertaalleen niin Tottenhamin, Liverpoolin, Chelsean kuin Manchester Unitedin.

Brentford taisteli vielä loppukaudella tosissaan europaikasta. Se voitti viimeisestä kuudesta sarjaottelustaan peräti viisi, mutta jäi lopulta kahden pisteen päähän seitsemänneksi sijoittuneesta ja sen myötä Konferenssiliigan karsintoihin osallistuvasta Aston Villasta.

Ykköskärki Ivan Toney viimeisteli peräti 20 maalia Valioliigassa, vaikka Englannin A-maajoukkueeseen nousseen hyökkääjän kausi päättyikin ennenaikaisesti pelikiellon vuoksi. Englannin jalkapalloliiton vedonlyöntisääntöjä rikkonut Toney sai peräti kahdeksan kuukauden pelikiellon ja palaa pelikentille vasta tammikuussa.

Pelaajasiirrot

Brentford on vahvistunut siirtoikkunan aikana. Lähtijät ovat olleet lähinnä ylijäämäpelaajia, kun taas sisään tulleet pelaajat vahvistavat selkeästi ryhmää. David Rayan siirtosaaga on kuitenkin se, joka on hallinnut Brentfordin kesää. Loistavasti esiintynyttä Brentfordin ykkösmaalivahtia on viety Bayern Müncheniin ja Arsenaliin, mutta toistaiseksi kauppaa ei ole saatu maaliin. Joka tapauksessa Rayan korvaaminen on vaikeaa.

Jutun julkaisun jälkeen Raya siirtyi Arsenaliin.

Lähteneet

Mads Bidstrup, Brentford -> RB Salzburg, 6 miljoonaa euroa

Keskikenttäpelaaja pelasi edelliset puolitoista vuotta lainalla Nordsjællandissa. Ei onnistunut tekemään lopullista läpimurtoa Brentfordin edustusjoukkueeseen ja siirtyi pysyvästi RB Salzburgiin.

David Raya, Brentford -> Arsenal, laina (korvaus 3,34 miljoonaa euroa)

Valtava menetys. 27-vuotias Raya oli koko sarjan parhaita maalivahteja viime kaudella. Oli toisaalta jo hyvän aikaa tiedossa, ettei Brentford todennäköisesti pysty pitämään espanjalaisesta kiinni, kun perässä olivat Bayern München ja Arsenal. Teki lopulta Brentfordin kanssa jatkosopimuksen ja siirtyi saman tien lainalle Arsenaliin. Lainaan sisältyy osto-optio, jonka Arsenal on aikeissa käyttää, kunhan FFP-säännöt antavat myöden. Rayan lähdön myötä Brentfordissa nojataan nyt vahvasti Mark Flekkeniin.

Halil Dervisoglu, Brentford -> Galatasaray, 500 000 euroa

Turkkilaiskärki oli kirjoilla Brentfordissa kolmen ja puolen vuoden ajan, mutta ei lyönyt läpi edustusjoukkueessa. Pelasi lainalla Galatasarayssa ja Burnleyssa, ja kesällä oli edessä pysyvä siirto Galatasarayn paitaan.

Sergi Canós, Brentford -> Valencia, 250 000 euroa

Barcelonan ja Liverpoolin kasvatti aloitti kauden loukkaantuneena eikä saanut kuin jämäminuutteja syksyn aikana. Lähetettiin Kreikkaan lainalle, mutta sielläkin loukkaantuminen pilasi loppukauden. Lähti lähes ilmaiseksi Valenciaan.

Pontus Jansson, Brentford -> Malmö, ilmainen

Brentfordin modernin ajan tukipilari. Oli nostamassa Brentfordia Valioliigaan keväällä 2021, ja kuului joukkueen ehdottomiin avainpelaajiin usean vuoden ajan. Viime kaudella jäi pieneen rooliin ja palasi kotimaahansa Ruotsiin kesällä allekirjoitettuaan jopa nelivuotisen sopimuksen Malmön kanssa.

Pontus Jansson oli suuri nimi Brentfordin nousun taustalla. Kuva: Getty Images.

Joel Valencia, Brentford -> Zagłębie Sosnowiec, ilmainen

Valencia oli Brentfordissa kirjoilla neljän vuoden ajan, muttei pelannut seurassa otteluakaan sitten kauden 2019-20. Laitahyökkääjä pelasi lainalla Puolassa, Espanjassa ja Hollannissa, ja siirtyi kesällä pysyvästi Puolan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle.

Matthew Cox, Brentford -> Bristol Rovers, laina

20-vuotias maalivahti lähti lainalle Englannin kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle. Ei ole debytoinut Brentfordin ykkösjoukkueessa.

Fin Stevens, Brentford -> Oxford United, laina

Muutaman vuoden ajan Brentfordia edustanut laitapuolustaja ei ole murtautunut ykkösjoukkueeseen ja viettää alkavan kauden lainalla Oxfordissa.

Ryan Trevitt, Brentford -> Exeter City, laina

Keskikenttäpelaaja ehti olla muutaman viikon ajan ykkösjoukkueen mukana ennen lainasiirtoa Stevensin joukkuetoveriksi Oxfordiin. Pelasi viime kaudella Brentfordin riveissä yhden Liigacupin ottelun.

Paris Maghoma, Brentford -> Bolton, laina

22-vuotias keskikenttämies pelasi viime kauden lainalla ensin Wimbledonissa ja sitten MK Donsissa. Nyt lainaputki jatkuu Boltonissa.

Saman Ghoddos, Brentford -> ilman seuraa

Hyökkäävän keskikenttäpelaajan sopimus päättyi, eikä sitä uusittu. Jäi kolmen Brentford-kauden aikana hyvin pienelle vastuulle ja etsii peliaikaa muualta vapaana agenttina.

Tariqe Fosu, Brentford -> ilman seuraa

Laitahyökkääjä oli nostamassa Brentfordia Valioliigaan keväällä 2021, mutta ei sittemmin kuulunut seuran suunnitelmiin. Pelasi viime kaudella lainalla Rotherhamissa ja Stokessa. Sopimus päättyi, eikä sitä uusittu.

Saapuneet

Nathan Collins, Wolverhampton -> Brentford, 26,85 miljoonaa euroa

Mielenkiintoinen hankinta. Pelasi viime kauden Wolverhamptonissa ja kuului joukkueen luottopelaajiin, mutta menetti avauksen paikkansa tammikuussa ja istui kevätkauden pitkälti penkin puolella. Korkea siirtosumma kertoo omaa kieltään suurista odotuksista. Irlannin maajoukkuemies nappaa avauksen paikan Lontoossa.

Kevin Schade, Freiburg -> Brentford, 25 miljoonaa euroa

Laitahyökkääjä pelasi viime kauden jälkimmäisen puoliskon lainalla Brentfordissa. Saksalaispelaaja esiintyi edukseen ja Brentford lunasti hänet itselleen 25 miljoonalla eurolla. Nappasi itselleen paikan Brentfordin avauskokoonpanosta keväällä ja yrittää pitää siitä kynsin ja hampain kiinni. Pelaa Saksan alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa.

Mark Flekkenin (kuvassa) pitäisi täyttää David Rayan suuret saappaat. Kuva: Getty Images.

Mark Flekken, Freiburg -> Brentford, 13 miljoonaa euroa

Brentford hankki Flekkenin jo ennalta David Rayan korvaajaksi. Hollannin A-maajoukkuevahti pelasi edelliset viisi vuotta Freiburgissa. Raya oli loistelias ja auttoi osaltaan Brentfordin niinkin hyviin tuloksiin kuin mitä viime kaudella nähtiin. Pystyykö Flekken samaan?

Yegor Yarmolyuk, Brentford B -> Brentford

Ukrainalainen Yarmolyuk, 19, hankittiin vuosi sitten Brentfordin B-joukkueeseen ja nyt nostettiin edustukseen. Hyökkäävä keskikenttämies debytoi viime kaudella Liigacupissa, mutta sen enempää ei ottelukokemusta ykkösjoukkueessa ole.

Mads Bech Sørensen, Groningen -> Brentford, laina päättyi

Kookas (193 senttiä) toppari lainattiin syksyksi ranskalaiseen Nizzaan ja kevääksi hollantilaiseen Groningeniin. Nizza-hommasta ei tullut yhtään mitään, mutta Groningenissa toimi kauden lopussa jopa kapteenina. Jos jää Brentfordiin, luvassa lienee jämäminuutteja.

Charlie Goode, Blackpool -> Brentford, laina päättyi

196-senttinen toppari istui syksyn katsomossa, pelasi tammikuussa yhden FA Cup -ottelun, lähti lainalle Mestaruussarjan Blackpooliin, loukkaantui toisessa pelaamassaan ottelussa eikä pelannut enää loppukauden aikana.

Ellery Balcombe, Bristol Rovers -> Brentford, laina päättyi

23-vuotias maalivahti pelasi viime kaudella lainalla ensin Kakkosliigan Crawley Townissa ja sitten Ykkösliigan Bristol Roversissa. Molemmissa vastuuta tuli vaihtelevasti, yhteensä 20 ottelun verran.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Thomas Frank

Thomas Frank lasketaan jo seuralegendojen joukkoon, vaikkei koskaan pelannut otteluakaan Brentfordin paidassa. Tanskalaisluotsi työskenteli kahden vuoden ajan Dean Smithin apuvalmentajana Brentfordin edustusjoukkueessa ennen kuin Smith jätti tehtävän saatuaan tarjouksen Aston Villalta.

Frank nousi tuolloin Brentfordin päävalmentajaksi ja sen jälkeen meno on ollut suorastaan hurjaa. Ensimmäisellä kokonaisella kaudellaan Frank johdatti Brentfordin Valioliigan nousukarsintoihin, mutta nousu jäi lopulta haaveeksi. Seuraavalla kaudella Brentford sijoittui Mestaruussarjassa jälleen kolmanneksi ja onnistui nousemaan Valioliigaan ensimmäistä kertaa seurahistoriansa aikana.

Frank, 49, on luonut Brentfordiin hyvin tunnistettavan pelitavan. Tanskalaisluotsi on osoittanut saavansa parhaan irti käytössä olevasta materiaalistaan – ja vieläkin enemmän. Frank osaa käyttää pelaajiensa vahvuuksia paremmin kuin valtaosa sarjan valmentajista.

Thomas Frank on tehnyt erinomaista työtä Brentfordissa. Kuva: Getty Images.

Loistavana erikoistilannejoukkueena tunnettu Brentford yrittää pelata mahdollisimman suoraviivaista jalkapalloa pallonriiston jälkeen. Positiivisten transitioiden jälkeen Brentfordin tavoite on pelata pallo nopeasti ylhäällä odottavalle Ivan Toneylle, joka voittaa kaksinkamppailun ja saa samalla elintärkeää aikaa joukkueelleen. 4-3-3-muotoa suosiva Brentford käyttää hanakasti laitakaistoja ja voitetun kaksinkamppailun jälkeen pallo pelataan tyhjään tilaan nopeille laitapelaajille.

Brentford hallitsee palloa vähän, syöttää heikolla prosentilla omille (koska syötöt ovat usein pitkiä ja korkeita ja siten vaikeita) ja laukoo vähän. Toisaalta Brentford luo paikkansa paremmin parhaaseen sektoriin (keskelle ja lähelle maalia) kuin mikään muu sarjan joukkue.

Frankin Brentford on puolustuspäässä laadukas joukkue, joka tukkii keskustan, syöttölinjat ja linjojen väleihin muodostuvat taskut ajaakseen vastustajan pallon kanssa laitoihin – eli pois vaara-alueelta. Siksi, vaikka Brentfordia vastaan lauotaan paljon, tulosta ei (vastustajille) tule, koska omassakin päässä Brentford hallitsee ykkössektoria eli ei päästä vastustajia laukomaan parhaasta sektorista.

Seuraa heitä

Bryan Mbeumo

Mbeumo kantanee alkavalla kaudella suurimman vastuun Brentfordin maalinteosta Toneyn pelikiellon vuoksi. Alla todellinen nappikausi. Mbeumo esiintyi toden totta edukseen viime kaudella Valioliigassa. Iski yhdeksän maalia ja antoi kahdeksan maalisyöttöä. Mbeumo nousi esiin etenkin loppukaudella, kun Toney oli jo jäänyt sivuun joukkueen toiminnasta. Teknisesti lahjakas laitahyökkääjä tuo Brentfordille myös erikoistilanneuhkaa. Mbeumon harteilla on nyt valtavan paljon, kun Toney palaa vasta tammikuussa.

Aaron Hickey

Yksi viime kauden positiivisimmista yllättäjistä. 16,5 miljoonalla eurolla Bolognasta Brentfordiin siirtynyt Hickey pelasi huippukauden. Laitapuolustaja nousi välittömästi Thomas Frankin suosioon laadukkailla peliesityksillään ja herätti tiettävästi jopa Manchester Cityn kiinnostuksen. 21-vuotias Skotlannin A-maajoukkuepelaaja siirtynee pian astetta suurempiin ympyröihin, jos kehitys jatkuu samanlaisena. Pelipaikkansa kiinnostavimpia pelaajia koko sarjassa.

Keane Lewis-Potter

Aika lunastaa odotukset. Brentford maksoi Lewis-Potterista, 22, viime kesänä Hull Citylle 19 miljoonaa euroa. Lewis-Potterin viime kausi meni täysin penkin alle loukkaantumisten vuoksi. Polvivamma vaivasi laitahyökkääjää käytännössä koko kauden, ja Lewis-Potter pääsi vain kymmenen kertaa kentälle Valioliigassa. Nuorukainen näyttää nyt kuntoutuneen polvivammastaan ja on saanut vastuuta harjoituskaudella. Siirtosumma toi mukanaan melkoiset odotukset. Aluksi on voitettava Frankin luottamus.

Ihanneavaus

Brentfordin ihanneavaus 2023.

Arvio sijoituksesta

Sija: 10.

Arvioimme, että Brentford ei hyydy. Thomas Frank johdattaa joukkonsa jälleen hienoon kauteen. Brentfordin viime vuosien kasvu on ollut vaikuttavaa seurattavaa, eikä se ole pysähtymässä mihinkään. Jokaisella osa-alueella esimerkillisesti johdettu ja valmennettu seura ottaa jälleen askeleen eteenpäin.

Sarjasijoitus ei muutu, mutta toisaalta ei sen pidäkään muuttua. Kärkikymmenikköön sijoittuminen on vuosittain Brentfordille kuin mestaruus – ja sitä on osattava arvostaa.

Toisaalta: Brentfordin on onnistuttava hankkimaan Ivan Toneylle mitat täyttävä – mahdollisesti väliaikainen – korvaaja. Muutoin viime kaudesta parantaminen on helpommin sanottu kuin tehty. Tai suoremmin sanottuna: muutoin kausi voi lähteä nopeasti alamäkeen.

Mutta vaikka Toneyn saappaiden täyttämisessä olisikin haasteita, Brentford on alkavallakin kaudella hyvin vahva kotijoukkue, eikä sen menestyminen ole enää yllätys.

Lontoolaisseura on tullut Valioliigaan jäädäkseen, eikä viime vuosien menestystä voi pitää minkäänlaisena sattumana.

Tuukka Ikkeläjärvi ja Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT