Newcastle nousi pelillisesti isojen joukkoon paljon nopeammin kuin se ehkä itsekään odotti. Taloudelliset muskelit ovat periaatteessa maailman suurimmat, mutta säännöt rajoittavat rahan käyttöä. Siitä huolimatta Newcastle on tullut huipulle jäädäkseen.

Viime kausi

Newcastle vahvisti isoilla summilla rivejään lähtiessään ensimmäiseen kokonaiseen kauteensa päävalmentaja Eddie Howen alaisuudessa. Magpiesin rinkiin liittyivät muun muassa Alexander Isak, Sven Botman ja Nick Pope.

Jo kaudella 2021-22 nähtiin viitteitä siitä, mitä Howe voisi saada Newcastlen kanssa aikaiseksi, mutta viime kausi ylitti kaikki odotukset. Turvallinen keskikasti olisi ollut hyväksytty lopputulema ja europeleistäkin sai haaveilla, mutta kuka olisi odottanut cup-finaalia ja paikkaa Mestarien liigassa?

Newcastle vietti käytännössä koko kauden kärkikahinoiden välittömässä läheisyydessä. Kymmenennen kierroksen jälkeen Howen ryhmä viihtyi loppuun saakka vähintään kärkikuusikossa.

Magpies tuli tunnetuksi etenkin timanttisesta puolustuksestaan ja siitä, kuinka se puolusti johtoasemaansa keinoja kaihtamatta. Newcastle päästi koko sarjakauden aikana vain 33 maalia, mihin pystyi sen lisäksi vain triplamestariksi kruunattu Manchester City.

Hulluinta Newcastlen kaudessa oli, että pienellä hienosäädöllä joukkue olisi pystynyt ehkä parempaankin. Se pelasi Valioliigassa peräti 14 tasapeliä, huomattavasti enemmän kuin pääkilpailijansa, ja oli ajoittain tuhlaavainen maalipaikoilla.

Parhaimmillaan Newcastle oli kuitenkin loistava. Se taipui Valioliigassa vain viiteen tappioon, joissa kaikissa sillä oli vastassa toinen europeleihin edennyt joukkue. Seitsemän parhaan ulkopuolelta sille ei uhitellut kukaan.

Ainoaksi pieneksi harmiksi kaudesta jäi hävitty Liigacupin finaali Manchester Unitedia vastaan maalein 0-2. Se olisi ollut Newcastlen ensimmäinen pokaali 68 vuoteen, jos Mestaruussarjan kärkisijoja ei lasketa.

Mutta jos Newcastlen kannattajalle olisi tarjottu kauden alussa Valioliigan neljättä sijaa ja finaaliottelua Wembleylla, joka ikinen olisi tarttunut tarjoukseen sen enempää miettimättä.

Pelaajasiirrot

Newcastle on tietyllä tavalla menestyksensä uhri. Se pääsi Mestarien liigaan odotettua nopeammin, ja nyt sen pitää vahvistaa ja leventää joukkuettaan, jotta se voisi kilpailla usealla rintamalla yhtäaikaisesti. Samaan aikaan Newcastlen on luovuttava pelaajista, jotta Valioliiga ja UEFA eivät rankaisisi sitä taloussääntöjen rikkomisesta.

Lähteneet

Allan Saint-Maximin, Newcastle ->Al-Ahli, 27,2 miljoonaa euroa

Newcastlen kannattajien suuri suosikki. Saint-Maximin, 26, ei ollut ikinä tehokkain pelaaja, mutta ranskalaislaituri oli sitäkin viihdyttävämpi. Hänen siirtonsa Saudi-Arabiaan on herättänyt suurta huomiota, koska Al-Ahlin omistaa Saudi-Arabian julkinen investointirahasto (PIF), joka omistaa myös Newcastlen.

Chris Wood, Newcastle -> Nottingham Forest, 17 miljoonaa euroa

Uuden-Seelannin maajoukkuehyökkääjä oli Newcastlen ensimmäisiä hankintoja PIF:n aikakauden alussa. Wood, 31, vietti St James’ Parkilla vuoden, kunnes siirtyi Forestiin lainadiilillä, joka muuttui tiettyjen ehtojen täytyttyä pysyväksi siirroksi. Teki Newcastlelle 39 ottelussa yhteensä viisi maalia. Väliaikaishankinta ennen isompien nimien saapumista.

Karl Darlow, Newcastle -> Leeds, 400 000 euroa

Darlow, 32, vietti Newcastlessa lähes kymmenen vuotta pelaten tuona aikana yhteensä sata ottelua. Oli paria kautta lukuun ottamatta varavahti.

Ryan Fraser, Newcastle -> Southampton, laina

Vain 163-senttinen Fraser on edustanut Newcastlea koronasyksystä lähtien. Se oli vähän erilaista aikaa seurassa. Nyt kilpailu on koventunut huomattavasti, eikä Fraserille olisi enää ollut tarjolla merkittävää roolia. Lähti lainalle sarjaporrasta alemmas Southamptoniin.

Garang Kuol, Newcastle -> Volendam, laina

Australian maajoukkuehyökkääjä on Newcastlen viime talven hankinta. Pelasi kevään lainalla Skotlannissa ja lähti seuraavaksi hakemaan kokemusta Hollannista. Vielä on 18-vuotiaalla pitkä matka Newcastlen pelaavaan kokoonpanoon.

Jamal Lewis, Newcastle -> Watford, laina

Pohjois-Irlannin maajoukkuepakki lähti lainalle Mestaruussarjaan osto-optiollisella sopimuksella. Lewis, 25, saapui Newcastleen kolme vuotta sitten suurten odotusten saattelemana Norwichista, mutta jäi debyyttikautensa jälkeen pieneen rooliin.

Yankuba Minteh, Newcastle -> Feyenoord, laina

Newcastlen tämän kesän hankintoja. Magpies maksoi 18-vuotiaasta Mintehistä kahdeksan miljoonaa euroa Odense BK:lle ja lähetti gambialaislaiturin Hollantiin kerryttämään kokemusta.

Kell Watts, Newcastle -> Wigan, laina

Newcastlen oma kasvatti. Topparina pelaava Watts, 23, on esiintynyt seuran edustusjoukkueessa vain kerran, ja hänen sopimuksensa päättyy vuoden kuluttua.

Harrison Ashby, Newcastle -> Swansea, laina

Viime talven hankinta West Hamin akatemiasta. 21-vuotias oikea pakki pelaa tulevan kauden lainalla Mestaruussarjan Swanseassa.

Matty Longstaff, Newcastle -> ilman seuraa

Veljeskaksikon nuorempi poika oli isoveljensä Seanin tapaan huippulupaus, mutta vain toisesta heistä kasvoi vakiopelaaja Newcastlelle. Matty Longstaff, 23, pelasi Magpiesin ykkösmiehistössä 20 kertaa ja kävi kolmesti lainalla ennen kuin hänen sopimuksensa päättyi tänä kesänä.

Ciaran Clark, Newcastle -> ilman seuraa

Irlannin entinen maajoukkuetoppari vietti Newcastlessa seitsemän vuotta pelaten niistä viimeisen lainalla Sheffield Unitedissa. Clark, 33, oli vielä Mestaruussarjassa iso pelaaja Newcastlelle, mutta hän putosi loukkaantumisten ja uusien hankintojen myötä penkille.

Saapuneet

Sandro Tonali, AC Milan -> Newcastle, 64 miljoonaa euroa

Yksi kesän isoimmista kaappauksista. Italian maajoukkueessa ja pääsarjassa vakuuttanut Tonali, 23, ei tiettävästi olisi halunnut lähteä Milanista, mutta Rossoneri tarvitsi rahaa, ja Newcastle teki varsin avokätisen tarjouksen myös itse pelaajalle. Todella kovan tason hankinta, jos jälki on samanlaista kuin Serie A:ssa.

Tonali on todella monipuolinen pelaaja. Nopeutta on tarpeeksi, syöttötaito on kunnossa, kaksinkamppailupelaaminen luonnistuu ja laukaus on painava. Tonalin ja Bruno Guimarães muodostavat erinomaisen tandemin Newcastlen keskikentällä.

Harvey Barnes, Leicester -> Newcastle, 44 miljoonaa euroa

Englannin maajoukkueen portteja kolkutellut laitahyökkääjä sai siirtonsa Leicesterin pudottua Valioliigasta. Barnes, 25, on osoittanut olevansa tehokas pelaaja Valioliigassa. Vasemmalta hyökkäävä Barnes ajaa tyypillisesti sisään ja hakee vedollaan maalia. Viime kaudella iski Valioliigassa 13 osumaa.

Tino Livramento, Southampton -> Newcastle, 37,2 miljoonaa euroa

Valtava summa oikeasta pakista, joka on pelannut urallaan vasta 30 valioliigaottelua ja jolta meni käytännössä koko viime kausi sivu suun polvivamman vuoksi. 20-vuotias Livramento on toki todella lupaava, mutta aika paljon kysymysmerkkejäkin on ilmassa. Saa rauhassa marinoitua Kieran Trippierin takana, mikä on todennäköisesti vain hyvä asia.

Lewis Hall, Chelsea -> Newcastle, laina

Newcastle vahvisti vasemman puolen osastoaan vasta 18-vuotiaalla Hallilla. Kyseessä on lupaava ja hyvin monikäyttöinen pelaaja, joka kykenee pelaamaan vasempana pakkina, vasempana laiturina ja keskikentällä sekä pohjalla että keskustassa.

Isaac Hayden, Norwich -> Newcastle, laina päättyi

Viime kausi vierähti lainalla Teemu Pukin joukkuekaverina. 28-vuotias keskikentän pohja sai mukavasti vastuuta – silloin kun ei ollut loukkaantuneena. Alkukausi meni pilalle polvivamman takia ja loppukausi meni pilalle polvivamman takia. Newcastlessa ei ole vastuuta luvassa.

Jeff Hendrick, Reading -> Newcastle, laina päättyi

Korona-ajan hankinta, joka on viimeiset 1,5 kautta pelannut lainalla muualla. Viime kausi vierähti Mestaruussarjan Readingissa, jossa sai ison roolin. Se ei silti tarkoita, että Newcastlella olisi käyttöä keskikenttämiehelle.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Eddie Howe

Howe, 45, on jo pitkään ollut yksi sukupolvensa puhutuimmista valmentajista Englannissa. Hän teki viime vuosikymmenellä ensiluokkaista työtä Bournemouthissa nostaen seuran Ykkösliigasta Valioliigaan. Cherries ei olisi nykytilanteessaan ilman häntä.

Bournemouthista lähdettyään Howe oli reilun vuoden ajan ilman töitä, kunnes Newcastle hankki hänet peräsimeensä. Lehtitietojen mukaan Newcastlen saudiomistajat tähysivät alun perin päävalmentajaksi nimekkäämpiä ehdokkaita, mutta Howen valinta on osoittautunut onnistuneeksi.

Newcastle satsaa Howen alaisuudessa vahvaan suunnanmuutospelaamiseen ja riskien minimoimiseen omassa päädyssään. Newcastle päästi viime kaudella vähiten maaleja koko Valioliigassa yhdessä Man Cityn kanssa (molemmilla 33).

Magpies etenee pallonhallintavaiheessa suoraviivaisesti, muttei hätäisesti. Pitkät (läpi)syötöt ovat tehokas tapa edetä, mutta ne johtavat useammin pallonmenetyksiin. Newcastle pitää kuitenkin jatkuvasti pakkansa niin tiiviinä, että hyökkäyspään harhasyöttö harvoin jättää joukkueen haavoittuvaiseksi.

Newcastle poikkeaa muista kärkipään joukkueista siinä, miten se lähtee rakentamaan peliä alhaalta. Se vetää usein maalipotkunsa pitkänä, ja myös puolustajilla on lupa kiskoa palloa ylöspäin.

Howen joukot eivät prässää erityisen korkealta, mutta Newcastle ei myöskään vetäydy omalle rangaistusalueelleen kuin pakon edessä. Newcastle pyrkii pallonriistoihin keskikentällä ja hyökkäämään nopeasti selustaan tai 1v1-tilanteisiin viimeistä linjaa vastaan.

Seuraa heitä

Bruno Guimarães

Brasilian maajoukkuepelaaja oli kenties Newcastlen tärkein yksittäinen pelaaja viime kaudella. Guimarães, 25, oli usein Newcastlen hyökkäysten käynnistäjä, mutta jatkossa häntä nähtäneen enemmän itsekin mukana hyökkäyksissä. Omaa laajan syöttövalikoiman ja valitsee usein oikean ratkaisun.

Guimarães on erittäin monipuolinen pelaaja. Hän osaa syöttää, haastaa 1v1, taklata, katkoa syöttöjä ja jaksaa kaiken lisäksi sahata väsymättä ylös, alas.

Sven Botman

Matkalla Euroopan topparien ehdottomalle huipulle. Hollantilaisjärkäle Botman, 23, lukee peliä hyvin ja jää harvoin kaksinkamppailuissa kakkoseksi. Oli ehdolla Valioliigan viime kauden parhaaksi nuoreksi pelaajaksi.

Kieran Trippier

Trippier on erikoisominaisuuksiensa ansiosta erittäin tärkeä pelaaja Newcastlelle. Puolustaa tarpeeksi hyvin, mutta ennen kaikkea: se oikea jalka. Trippierin keskitykset hivelevät silmää, ja erikoistilanteiden antajana oikea pakki on aivan eliittiä.

Trippier voi kaiken lisäksi vielä parantaa viime kaudesta. Valioliigassa 32-vuotias konkari merkkautti ottelua kohden peräti 2,9 luotua maalipaikkaa, ja yhteensä maalisyöttöjä kirjattiin seitsemän. Maalisyöttöjen odottama oli huimat 13,46. Kannattajat voivat siis vesi kielellä odottaa yhä kovempia tehoja ensi kaudella.

Ihanneavaus

Newcastlen ihanneavaus 2023.

Arvio sijoituksesta

Sija: 5.

Newcastle ylitti odotukset ja ylisuoritti viime kaudella. Sensaatiomaisen suorituksensa ansiosta se pääsee pelaamaan Mestarien liigaa ensimmäistä kertaa 20 vuoteen.

Europelien myötä kalenteriin tulee entistä enemmän pelejä. Newcastle pelasi jo viime kaudella todella ohuella rungolla, eikä se ole ainakaan kirjoitushetkeen mennessä onnistunut laajentamaan materiaaliaan kovin monella pelaajalla.

Newcastle on siitä hankalassa tilanteessa, että sen pitää rakentaa kilpailukykyinen joukkue, joka pystyy taistelemaan sekä Valioliigassa että eurokentillä. Magpies on kuitenkin käyttänyt viime vuosina siinä määrin rahaa, että taloudellisen reilun pelin säännöt tulevat äkkiä vastaan, jos se käyttää toistuvasti suuria summia hankintoihin tekemättä merkittäviä pelaajamyyntejä.

On mahdotonta puhua Newcastlesta mainitsematta seuran omistajaa, Saudi-Arabian julkista investointirahastoa PIF:iä. Ennen kuin Newcastle vaihtoi omistajaa pari vuotta sitten, yksi esteistä kaupan toteutumiselle oli pitkään se, ettei PIF kyennyt osoittamaan, että se ei ole yhtä kuin Saudi-Arabian valtio.

Kaupan sinetöinnin jälkeen Valioliiga kertoi saaneensa ”oikeudellisesti sitovat takeet” siitä, että Saudi-Arabian kuningaskunta ei hallitse Newcastlea. Tuo väite on kuitenkin ollut alusta asti erittäin kyseenalainen.

PIF:n puheenjohtajana toimii Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman. Lisäksi Newcastlen puheenjohtajaa Yasir Al-Rumayyania kuvattiin tänä vuonna yhdysvaltalaisessa oikeudenkäynnissä Saudi-Arabian hallituksen ”istuvaksi ministeriksi”, jolla on ”suvereeni koskemattomuus”.

Newcastle ei tullut Valioliigassa neljänneksi yksinomaan saudimiljooniensa ansiosta, mutta Magpies omistajineen liikkuu sääntöjen harmaalla alueella.

Kesäkuussa Newcastle ilmoitti solmineensa saudiarabialaisen tapahtumayhtiö Selan kanssa sponsorisopimuksen, joka takaa seuralle vajaat 30 miljoonaa euroa vuodessa. Selan enemmistöomistaja on samainen PIF, joka omistaa Newcastlen.

Newcastlen omistajavaihdoksen jälkeen Valioliiga otti väliaikaisesti käyttöön kiellon, joka esti seuroja tekemästä sponsorisopimuksia omistajiinsa liittyvien yritysten kanssa. Kielto ei ole enää voimassa, mutta jatkossa riippumaton paneeli tarkastaa vastaavanlaiset diilit varmistaakseen, että ne heijastavat reilua markkina-arvoa, jottei niillä pyrittäisi keinotekoisesti paisuttelemaan seurojen tuloja. Esimerkiksi Manchester Cityä on syytetty vastaavanlaisista rikkomuksista.

Saudi-Arabian rahavirroista ovat hyötyneet tänä vuonna muutkin seurat kuin Newcastle, sillä maan pääsarjaan on ostettu hurjilla summilla tähtipelaajia Euroopasta.

Newcastle kauppasi Allan Saint-Maximinin saudiarabialaiseen Al-Ahliin 27,2 miljoonalla eurolla. Siirto on herättänyt runsaasti kysymyksiä, sillä Al-Ahli on yksi neljästä maan suurseurasta, jotka PIF otti haltuunsa tänä kesänä. Käytännössä ranskalaislaituri vaihtoi seuraa, mutta jatkaa saman palkanmaksajan alaisuudessa.

Kyseessä on kinkkinen yhtälö, sillä Saudi-Arabia ei ole UEFA:n jäsen. Tapausta tarkasteltaisiin eri valossa, jos Newcastle tekisi kauppaa sellaisen PIF:n seuran kanssa, joka pelaa Euroopassa. Valioliigan säännöissä edellytetään, että kauppojen on oltava käypään markkina-arvoon perustuvia, mutta Saint-Maximinin kohdalla on vaikea väittää, että näin ei olisi ollut.

Newcastle ja Saudi-Arabia tulevat satavarmasti testaamaan rajojaan vastaavanlaisilla tapauksilla jatkossakin. Kun taloudellisen reilun pelin säännöt uhkaavat jarruttaa menoa, jostain ilmestyy uusi sponsorisopimus tai ainutlaatuinen tarjous, joka mullistaa pelaajan ja hänen koko sukunsa elämän.

Magpies ei luultavasti ampaise Euroopan huipulle vielä tulevalla kaudella, mutta sille on vaikea nähdä estettä pitkällä aikavälillä, jos rahavirta Lähi-idästä ei katkea.

Newcastlen tämänhetkinen pelaajamateriaali on liian ohut siihen, että se taistelisi vielä suurimmista pokaaleista. Seuralle ei olisi iso katastrofi olla pääsemättä heti uudelleen Mestarien liigaan, mutta sinne Newcastle tähyää lähivuosina säännöllisesti. Viime kauden saavutukset tulivat odotettua nopeammin.

Newcastlen otteluohjelma

Ville Liimatta ja Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT